Cum sa faci un sistem de supraveghere inteligent cu o simpla camera web – tutorial video

Salut prieteni, in acest tutorial video am placerea sa va prezint un soft foarte destept care ne va ajuta sa ne facem propriul sistem de supraveghere folosind o simpla camera web, vom putea supraveghea casa de la distanta cu ajutorul telefonului mobil sau putem surprinde capturi cu camera web pe care le putem asambla ulterior intr-un fisier video, putem programa softul sa captureze imagini de la camera web doar cand exista miscare in fata camerei.
Ideea de a face un astfel de tutorial video mi-a venit acum cateva zile, ma plimbam printr-un magazin de electronice, trebuia sa-mi cumpar cateva scule de masurare, ma rog nu contreaza, printre altele am vazut si niste kit-uri de supraveghere, acestea erau formate din Camera Supraveghere si Unitate de Captura (video recorder cu hard disk), bineinteles ca acestea costau o gramada de bani, dupa ce-am iesit din magazin am inceput sa ma gindesc la posibilitatea de a trensforma webcam-ul in camera de supraveghere si computerul in video recorder, am ajuns acasa si am inceput sa fac sapaturi. Am gasit softul YAWCAM sau Yet Another WebCam software, acesta functioneaza in mediul Java, am instalat repede JRE Java Runtime Environment dupa care am instalat si YAWCAM. Nu mi-a venit sa cred cand am vazut peste ce comoara de soft am dat, nu numai ca face capturi dar poate transforma semnalul de la camera intr-un semnal video pentru streaming pe care poti sa-l vezi din orice punct al lumii pe orice laptop, desktop sau chiar telefon mobil.
Nu mi-a venit sa cred ca va functiona pe telefon, am scos telefonul din buzunar si am bagat adresa in browserul telefonului, incredibil dar adevarat, toata ingineria mergea ceas, pe telefon se vedea streamul video chiar daca eu nu am Flash Player pe telefonul meu (adobe ne tot amana cu flash-ul 10.1 pentru windows mobile), nu trebuie decat sa aveti browser care suporta java script.
Nu trebuie sa ne cumparam nimic, softurile folosite sunt gratuite, o camera web are oricine prin casa, chiar daca nu aveti, puteti cumpara una, nu este foarte scumpa o camera web in zilele noastre, de preferat sa cumparati una cat de cat decenta, daca aveti laptop puteti folosi si camera acestuia.
Sa nu credeti ca glumesc cand spun ca vom face un adevarat sistem de supraveghere, o sa putem supraveghea casa si bunurile noastre de la distanta cu ajutorul telefonului mobil, vom vedea pe ecranul telefonului un stream video in toata regula, practic vom avea o filmare in direct, pe telefon nu trebuie sa aveti flash sau flash lite, e suficient ca browserul vostru de pe mobil sa suporte java script si sa fie activat.
Putem deasemenea seta softul YAWCAM sa se captureze imagini de la camera la intervale programate, de la 1 secunda in sus, in momentul vizionarii capturilor putem faca un film, filmul va fi format din toate imaginile jpg, png sau gif capturate, rezultatele pot fi spectaculoase, putem face filme la 1 FPS, nu este spectaculos insa nici nu trebuie mai mult pentru prinderea infractorului.
Un alt modul interesant pe care softul nostru il are este Motion Detection, acesta face screen shat-uri doar cand sesizeaza miscare in fata camerei web, interesant este ca se poate seta sensibilitatea, de exemplu daca avem in ventilator care este pornit, nu am vrea ca softul nostru sa-l confunde cu un intrus, prin reglarea sensibilitatii softul nostru simte miscarea ventilatorului si va face abstractie de ea pe viitor. Capturile le putem pastra in computer intr-un folder, le putem trimite la o adresa de mail sau la putem trimite pe un cont FTP. Acest modul de Motion Detection ofera posibilitatea lansarii unui executabil in momentul in care simte pe cineva aproape, acest executabil poate fi in player, un program, sau orice altceva, deasemenea acest modul de Motion Detection face si un zgomot in momentul in care simte miscare prin fata camerei, acest sunet seamana cu sunetul produs de un geam spart.
Cine are nevoie de acest sistem de supraveghere ?
Orcine doreste sa stie ce se intampla acasa in lipsa lui.
Cine are un frate sau o sora care-i umbla prin camera in lipsa lui/ei.
Cine doreste sa stie ce face iubitul/iubita acasa in lipsa lui/ei.
Cine este curios (toti suntem curiosi intr-o oarecare masura).
Cine a lasat acasa copilul nazdravan, cu o bona care a activat in cardul circuitului K1
Cine este gelos.
Cei care lucreaza la camera ascunsa, pentru reducerea costurilor de productie.
Cei care sufera de spionita cronica.
Ca sa mai, oricine cred ca va gasi util aceasta solutie, mai ales ca nu costa nimic.
Sunt sigur ca toti veti gasi util si interesant acest soft, dincolo de amuzament utilitatea acestui soft este extrem de serioasa, ganditi-va ca plecati in vacanta, pe criza asta nu se stie daca mai gasiti ceva in casa cand va intoarceti, in acest caz sistemul nostru va va oferi posibilitaea sa va salvati capturile pe un FTP si cand veti veni din concediu dovezile le puteti folosi impotriva celor care v-au furat bunurile, deasemenea puteti supraveghea casa prin streaming live si cand vedeti ca a intrat hotul telefonati la politie sau pur si simplu lasati sistemul pornit cu modulul Motion Detection activat iar cand hotul intra va auzi zgomotul de geam spatu si se va speria, sau nu…
Mie imi place YAWCAM, de mult mu m-am distrat atat de tare cu un soft, sunt sigur ca-l veti indragi si voi, YAWCAM este un soft gratuit soft de supraveghere pentru WebCam, acesta functioneaza cu ajutorul mediului Java Runtime Environment (JRE) si poate sa faca o multime de lucruri: WebCam Capture, Live Streaming from WebCam sau IP Cam, Motion Detection, Movies from Screen Shots, acestea sunt doar cateva din functiile acestiu minunat soft, mai multe veti vedea in tutorial, acum va invit sa urmariti acest tutorial video cu YAWCAM.
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (277)

  • Cristi tutorialul nu-i complet se opreste brusc. Si iti multumesc ca ai facut tutorial despre asa ceva cu camera web pe net ca aveam nevoie dar ceam vrut eu sa te intreb daca las camera deschisa fara PC sau cu PC la 5V non stop merge cu PC deschis non stop?

    • Stiu a fost o mica problema, in cateva ore o sa fie si restul online, oricum era pe sfarsite, nu mai sunt lucruri esentiale, ce a fost important s-a spus.
      Ma bucur ca va place.

      • Da dar Cristi stii camera merge impreuna cu calculatorul la 5V sau camera merge si fara calculator ca asa am o camera web si nu stiu programul asta merge cu calculatorul oprit sau pornit non stop sa vad eu pe ea din alta parte .Deci in concluzie camera + programul yamcam merge fara calculator sau cu calculator la 5V alimentata camera,ca asa am o camera cu IP dar merge la program?

      • cristi unde dau ca sa setez ca si camera mea web sa fie accesata de la un alt pc sau mobil.....sunt putin pierdut ))) pot face ca si camera mea web sa fie accesata de la distanta?si dak da cum pot vedea pe ce ip sa intru ..ms mult

      • prea repede mergi cu cursorul ,ma ametesti pe ecran ..nu toti sunt asi ca tine ...multumesc de titorial dar poate rectifici cate ceva .

    • Salut ! Ajuta-ma cu o chestie...cum fac sa imi functioneze camera si cat timp pc`ul e stins,pt ca asa doar cand e pornit nu are nici un farmec

  • cum fac sa mearga smecheria asta si pe ubuntu 10.04 ?ar fi doar varianta cu windows rulat virtual ? oricum cristi felicitari pentru tutorial .ca de obicei nota 10

    • Poate fi folosit si pe Ubuntu nativ fara sa recurgi la nici un virtualbox daca te uitai la tot tutorialul sa spus tare si raspicat ca....dar mai bine te uiti la tot cap coada...si o sa afli. Nu te uiti pana la capat? atunci o sa pui intrebari la care nu vei primi raspuns pentru ca isi au raspunsul in tutorial doar ca tu fiind prea comod ca sa nu zic lenes nu te-ai uitat la tot...daca nu te-ai uitat la tot atunci sa fii sanatos...inseamna ca nu vrei sa afli si nu te intereseaza cu adevarat, nu?

    • Cred ca adriangudus se refera la minutul 00.55 nu stiu sigur, oricum daca vrei ceva pentru linux arunca o privire aici: http://www.zoneminder.com/ . Nu am testat nu stiu cum merge asa ca daca il incerci sunt curios daca e o alternativa buna.

  • salut va rog frumos sa imi spuneti si mie un sfat in legatura cu o problema: cand deschid windowsul (windows 7) nu mi se deschide direct mai intai dupa ce se incarca windowsul inainte de a intra in el ma mai pune sa dau click pe acea poza care am puso eu cu numele apoi imi intra in windows.As vrea sa fac ceva sa ma lase sa intru direct in windows.Dupa ce am dat restart parca as fi dat log off ca numai dupa ce dai log off te pune sa dai click pe aia iar dupa sa intri in windows

  • Click pe Start si in casuta Search de jos, din meniul start scrii asa:
    netplwiz
    dai enter si in fereastra ce apare debifezi "users must enter an username and password to use this computer" apoi click pe Apply si OK

    • O sa fie si continuarea, in orce caz nu mai era mult si nici ceva esential, pentru linistea voastra o sa completez si finalul.

  • Fecilitari, mi-a placut tutorialu'. Eu sincer am folosit la nevoie Debut Video Capture Software e o alternativa buna la ce ai prezentat. Nu stiam de YAWCAM, multumesc.

  • Felicitari pentru tutorial, nu stiam de YAWCAM, multumesc. Eu am folosit Debut Video Capture Software e o alternativa buna zic eu.

Related Post

This website uses cookies.