Cum reparam dual boot-ul daca am instalat Windows XP dupa Windows 7 – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vorbim despre dual boot windows XP si Windows 7, daca vom instala pe acelasi PC doua sisteme de operare, la pornirea acestuia o sa avem posibilitatea sa alegem in ce sistem de operare sa intram, asta doar daca am procedat corect si am tinut cont de faptul ca trebuie sa instalam prima data cel mai vechi sistem de operare si apoi cel mai noi. Mai exact, daca dorim sa instalam Windows XP pe o partitie si apoi Windows 7 pe o alta partitie, va trebui sa instalam prima data Windows XP pe partitia C ca dupa aceea, sa dam restart la PC, sa bootam de pe un DVD cu Windows 7 si sa parcurgem instalarea Windows 7, alegand ca acesta sa se instaleze pe cealalta partitie respectiv partitia D. Am hotarat sa fac acest tutorial pentru ca foarte multi utilizatori, nu tin seama de aceste aspecte si fac greseala de a instala prima data Windows 7 si apoi Windows XP. Asta am facut si eu in tutorialul de astazi. Am procedat intentionat gresit pentru a va arata cum putem repara sau ce putem face in situatia in care am instalat prima data Windows 7 si apoi Windows XP. Astfel sa putem avea la pornirea PC-ului posibilitatea de a alege in ce sistem de operare sa intram, chiar daca am procedat gresit si nu am respectat ordinea instalarii.
Ce este un Dual Boot sau Multi Boot?
Optiunea de a avea doua (dual boot) sau mai multe sisteme de operare (multi boot) pe acelasi PC ce ne permite la pornirea PC-ului sa alegem in ce sistem de operare vrem sa intram.
De ce am vrea dual sau multi boot?
Pentru simplul motiv ca imprimanta sau dispozitivele voastre mai vechi, nu sunt suportate probabil de Windows 7 ci doar de Windows XP insa cu toate acestea voi doriti sa puteti folosi si imprimanta si sa aveti posibilitatea sa va bucurati totodata si de noul sistem de operare Windows 7.
Care este oridinea corecta a instalarii sistemelor de operare in cazul unui dual sau multi boot?
Prima data instalati Windows XP, apoi Windows Vista si apoi Windows 7. Primul sistem pe care il instalati trebuie sa fie cel care o vechime mai mare. Spre exemplu: Daca doriti sa instalati Windows XP in dual boot cu Windows 7 sau Windows Vista, va trebui sa instalati prima data Windows XP pe partitia C si apoi sa instalati si Vista sau 7 pe partitia D.
De ce trebuie sa procedam astfel?
Pentru ca sistemul de operare Windows XP este un sistem vechi si nu poate recunoaste boot loader-ul sistemului de operare Windows Vista sau 7, va fi capabil sa recunoasca boot loader-ul sistemelor de operare mai vechi ca el. Boot Loader-ul fiind fisierul care se citeste din MBR la pornirea PC-ului pentru a initia intrarea in sistemul de operare.
In concluzie, daca si voi ati procedat gresit si ati instalat prima data Windows 7 si apoi XP si nu va apare la pornirea PC-ului optiunea de a alege in ce sistem de operare sa intrati, va invit sa vizionam tutorialul pentru a vedea cum reparam aceasta problema!

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 500 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..linux.videotutorial.ro


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (121)

  • ...nenea Adi ideea este simpla si am mai scris si bineinteles am fost luat la zeflemea ...DACA VREI MAI MULTE SISTEME DE OPERARE pe acelasi calculator nu folosi dual boot ! ...deconecteaza pe rand hard-urile pe care vrei sa instalezi un OS ,instaleaza si enjoy ...enjoy pe bune

    • Iulian: …nenea Adi ideea este simpla si am mai scris si bineinteles am fost luat la zeflemea …DACA VREI MAI MULTE SISTEME DE OPERARE pe acelasi calculator nu folosi dual boot ! …deconecteaza pe rand hard-urile pe care vrei sa instalezi un OS ,instaleaza si enjoy …enjoy pe bune  

      Serios? si daca am un singur hard, asa cum au multi pentru ca nu isi permit un al doilea...ce trebuie sa fac? Sa nu foloseasca dual boot doar pentru ca ii sfatuiesti tu "ca nu e bine"???
      Oamenii au puterea si libertatea sa decida. Defapt acestor oameni le este adresat acest tutorial, care au un singur HDD si vor si ei sa aiba libertatea de a folosi XP pentru ca imprimanta de la bunelu, nu merge decat pe XP, insa vor sa foloseasca si windows 7 dar s-a intamplat ca nu le-au mai ramas de un al 2-lea HDD decat de un hardware mai bunicel care suporta Windows 7.
      Insasi Microsoft a conceput XP, Vista si 7 astfel incat acestea sa suporta dual boot, sa poata fi folosite langa alte sisteme de operare (nu vorbim de Linux) Nu am vazut scris nimic oficial de la Microsoft in care sa se spuna cu rosu si multe semne de exclamare cum ca "NU FOLOSITI DUAL BOOT DECAT SISTEME INSTALATE PE HARDURI DIFERITE"

  • Salut,
    Foarte bun tutorialul.Nota 10.Spuneai la un moment dat ca dupa instalarea draiverului de chipset, urmeaza draiverul video,apoi audio si ultimul de retea.Este obligatorie ordinea asta sau important este ca prima data draiverul chipset iar pe urma nu conteaza. Daca se poate sa-mi raspunzi.
    Multumesc anticipat.
    Cu respect Zacu.

    • zacu: Salut,
      Foarte bun tutorialul.Nota 10.Spuneai la un moment dat ca dupa instalarea draiverului de chipset, urmeaza draiverul video,apoi audio si ultimul de retea.Este obligatorie ordinea asta sau important este ca prima data draiverul chipset iar pe urma nu conteaza. Daca se poate sa-mi raspunzi.
      Multumesc anticipat.Cu respect Zacu.  

      ordinea ai spuso mai sus, cipset,video,audio,lan si apoi restul ce mai ai tu ,daca cere reboot dupa fiecare drives sa faci asta,nu instala toate si le dai o data la toate,ai mari sanse de eroare

  • Multumim !
    Ar trebui mutat play-erul, mai spre stanga.
    Nu se vede butonul pentru full screen.

  • Va rog ajutatima intr-o problema ce nu are legatura cu subiectul.Nu am gasit nicaeri o explicatie care sa ma ajute.IE-ul,Mozila si Opera deschide google si atat.Nu-mi incarca nici un site.Da eroare la incarcarea paginii.Netul il am de la romtelecom.Sisemul de operare este XP-sp2 abia instalat.A mers cateva zile dupa care nu mai vrea.Nici nu am terminat de instalat tot.Mentionez ca aceiasi problema o am si pe un leptop cu win7 trial care a mers inpecabil pana acum de vreo 6 luni.Mai am un calculator cu wuin 7 care conectat la aceiasi retea merge fara probleme.Am in total 3 sisteme care le folosesc pe rand la aceiasi conexiune.Deci reteaua este in regula.Leptopul si calculatorul care functioneaza le folosesc doar eu asa cum am fost scolit de videotutorial .ro de aproape 3 ani.Nu folosesc site-uri dubioase si nici jocuri.Sistemul cu xp care nu functioneaza este al copiilor dar nu la-u folosit deoarece a aparut aceasta problema si nu l-am terminat.Folosesc avastul care nici el nu poate sa se actualizeze.Am dezactivat firewall-ul tot fara nici un rezultat.Daca ma poate ajuta cineva...Va multumesc!

    cu stima!

    • geo: Va rog ajutatima intr-o problema ce nu are legatura cu subiectul.Nu am gasit nicaeri o explicatie care sa ma ajute.IE-ul,Mozila si Opera deschide google si atat.Nu-mi incarca nici un site.Da eroare la incarcarea paginii.Netul il am de la romtelecom.Sisemul de operare este XP-sp2 abia instalat.A mers cateva zile dupa care nu mai vrea.Nici nu am terminat de instalat tot.Mentionez ca aceiasi problema o am si pe un leptop cu win7 trial care a mers inpecabil pana acum de vreo 6 luni.Mai am un calculator cu wuin 7 care conectat la aceiasi retea merge fara probleme.Am in total 3 sisteme care le folosesc pe rand la aceiasi conexiune.Deci reteaua este in regula.Leptopul si calculatorul care functioneaza le folosesc doar eu asa cum am fost scolit de videotutorial .ro de aproape 3 ani.Nu folosesc site-uri dubioase si nici jocuri.Sistemul cu xp care nu functioneaza este al copiilor dar nu la-u folosit deoarece a aparut aceasta problema si nu l-am terminat.Folosesc avastul care nici el nu poate sa se actualizeze.Am dezactivat firewall-ul tot fara nici un rezultat.Daca ma poate ajuta cineva…Va multumesc!cu stima!  

      De obicei unii virusi ataca fiserul host aflat in C:\Windows\system32\drivers\etc. Adauga acolo serverele de update pentru antivirus si alte site-uri ca acestea sa nu poata fi accesate. Fa ce am aratat in ACEST tutorial.

  • Bun tutorial si folositor dar ca sa fii si mai bun fa unu in care sa arati cum faci sa bootezi daca ai Windows-uri XP, 7 si un Ubuntu. Mai precis ordinea in care trebuie sa le instalezi pe cele trei sisteme de operare. Banuiesc ca Windows XP trebuie sa fie instalat primul, Windows 7 al doilea iar Ubuntu ultimul (ca le vede pe celelalte doua deja instalate).
    Multumesc

  • Foarte bun tutorialul, felicitari ! Va propun sa realizati (desigur daca vreti si aveti timp) un tutorial in care scenariul sa fie repararea "dual boot" in cazul in care avem instalate Windows XP pe prima partitie si Windows Vista/7 pe a doua partitie. Multumesc ! ... si felicitari inca o data !

  • Avand explicitat atat de bine, in tutorialul de fata, dual boot in doua sisteme de operare Microsoft as avea doua intrebari:

    - in ce ordine se poate face dual boot intre doua sisteme de operare, unul Microsoft si celalalt Linux, astel: XP si Linux, Win 7 si Linux si, eventual alte detalii pentru aceste situatii;

    - pentru situatia de fata, in care avem dual boot cu 2 sisteme de operare Microsoft, EXISTA CUMVA vreo aplicatie de genul Teamviewer sau, LogMeIn care poate rula ca service DAR, care sa ofere posiblitatea sa poti vizalliza ecranul de multiboot pentru a alege remotely(de la distanta) in care sistem de operare sa se faca boot-area?!

    Asept, va rog, un raspuns cu cele de mai sus.

    • Xantes: Avand explicitat atat de bine, in tutorialul de fata, dual boot in doua sisteme de operare Microsoft as avea doua intrebari:- in ce ordine se poate face dual boot intre doua sisteme de operare, unul Microsoft si celalalt Linux, astel: XP si Linux, Win 7 si Linux si, eventual alte detalii pentru aceste situatii;- pentru situatia de fata, in care avem dual boot cu 2 sisteme de operare Microsoft, EXISTA CUMVA vreo aplicatie de genul Teamviewer sau, LogMeIn care poate rula ca service DAR, care sa ofere posiblitatea sa poti vizalliza ecranul de multiboot pentru a alege remotely(de la distanta) in care sistem de operare sa se faca boot-area?!Asept, va rog, un raspuns cu cele de mai sus.  

      Buna intrebarea!!
      Deci: daca vrei XP si Linux, pui prima data XP apoi Linux, daca vrei vista si linux, pui prima data vista apoi linux, daca vrei win 7 si linux, pui prima data win 7 si apoi Linux. Indiferent ce Windows vrei, il pui primul si apoi Linux pentru ca linuxul este in development continu asa ca stie si de existenta XP, vista si 7. Trebuie pus ultimul Linuxul pentru ca nici o versiune de Windows NU VREA, nu este conceput, sa recunoasca Linuxul (asa a vrut nea Billica), insa Linuxul recunoaste Windowsul.
      Cat despre o aplicatie care sa-ti permita remote sa accesezi meniul acela in care tu sa alegi ce sistem de operare sa pornesti, nu exista

      • AdrianGudus:
        Buna intrebarea!!
        Deci: daca vrei XP si Linux, pui prima data XP apoi Linux, daca vrei vista si linux, pui prima data vista apoi linux, daca vrei win 7 si linux, pui prima data win 7 si apoi Linux. Indiferent ce Windows vrei, il pui primul si apoi Linux pentru ca linuxul este in development continu asa ca stie si de existenta XP, vista si 7. Trebuie pus ultimul Linuxul pentru ca nici o versiune de Windows NU VREA, nu este conceput, sa recunoasca Linuxul (asa a vrut nea Billica), insa Linuxul recunoaste Windowsul.
        Cat despre o aplicatie care sa-ti permita remote sa accesezi meniul acela in care tu sa alegi ce sistem de operare sa pornesti, nu exista
          

        Multumesc pentru detalierea raspusurilor la intrebarile mele, anterioare. Chiar sa nu existe absolut nicio posiblitate de Remote Management pentru interfata de dual/multi-boot, fie doar pentru uni-OS(adica dual sau multi boot cu aceleasi sisteme de operare)?!

        • Xantes:
          Multumesc pentru detalierea raspusurilor la intrebarile mele, anterioare. Chiar sa nu existe absolut nicio posiblitate de Remote Management pentru interfata de dual/multi-boot, fie doar pentru uni-OS(adica dual sau multi boot cu aceleasi sisteme de operare)?!  

          Xantes:
          Multumesc pentru detalierea raspusurilor la intrebarile mele, anterioare. Chiar sa nu existe absolut nicio posiblitate de Remote Management pentru interfata de dual/multi-boot, fie doar pentru uni-OS(adica dual sau multi boot cu aceleasi sisteme de operare)?!  

          La o sumara cautare pe Google am gasit cam ce cautam despre cae as putea spune ca este cam la "jumatatea drumului" unei situatii de alegere a sistemului de operare, de la distantata. Este o aplicatie care FUNCTIONEAZA NUMAI in sistemele de operare de la Microsoft, de la Win Xp in sus, chiar de la aceeasi pe care i-ai prezentat tu astazi: Neosmart Techmologies: iReboot. Deci, nu functioneaza in dual/multiboot, acolo unde exista si o distributie de Linux!

          Dar, functioneaza doar sistemele de operare Microsoft, alegandu-ti in aplicatia respectiva, in care sistem de operare sa boot-eze, dupa care, odata intrat in sistemul de operare, poti comuta in alt sistem de operare, fara alte complicatii. Mai multe explicatii sunt aici.

          • Xantes:
            La o sumara cautare pe Google am gasit cam ce cautam despre cae as putea spune ca este cam la “jumatatea drumului” unei situatii de alegere a sistemului de operare, de la distantata. Este o aplicatie care FUNCTIONEAZA NUMAI in sistemele de operare de la Microsoft, de la Win Xp in sus, chiar de la aceeasi pe care i-ai prezentat tu astazi: Neosmart Techmologies: iReboot. Deci, nu functioneaza in dual/multiboot, acolo unde exista si o distributie de Linux!Dar, functioneaza doar sistemele de operare Microsoft, alegandu-ti in aplicatia respectiva, in care sistem de operare sa boot-eze, dupa care, odata intrat in sistemul de operare, poti comuta in alt sistem de operare, fara alte complicatii. Mai multe explicatii sunt aici.

              

            Am pomenit de elsi in tutorialul meu video (semn ca iarasi nu te-ai uitat cap-coada la tutorial :) ) am spus si in tutorial ca avem deja creat tutorial despre iReboot de foarte mult timp insa acesta ruleaza doar in sistemul de operare, nu poate fi rulat in post boot asa cum vrei tu.

          • AdrianGudus:
              Am pomenit de elsi in tutorialul meu video (semn ca iarasi nu te-ai uitat cap-coada la tutorial ) am spus si in tutorial ca avem deja creat tutorial despre iReboot de foarte mult timp insa acesta ruleaza doar in sistemul de operare, nu poate fi rulat in post boot asa cum vrei tu.  

            Chiar simti nevoia sa fi jignit, de aceea jignesti, m-am prins! Ca doar nu te astepti sa jignesti si apoi sa ti se pupe mana, nu???!!!
            Cum dracu stii tu ca nu m-am uitat cap-coada?! Dar ca poate n-am fost atent la acest lucru, ti-a trecut cumva prin cap, Iluminatia Ta?! Pe de alta parte, daca tu, la RANDU-TI esti atat de ILUMINAT LA CAP de ce n-ai facut repede-repede legatura si sa-mi fi oferit TU, DE PRIMA DATA referire la iReboot, in combinatia mentionata de mine?!

          • Xantes:
            Chiar simti nevoia sa fi jignit, de aceea jignesti, m-am prins! Ca doar nu te astepti sa jignesti si apoi sa ti se pupe mana, nu???!!!
            Cum dracu stii tu ca nu m-am uitat cap-coada?! Dar ca poate n-am fost atent la acest lucru, ti-a trecut cumva prin cap, Iluminatia Ta?! Pe de alta parte, daca tu, la RANDU-TI esti atat de ILUMINAT LA CAP de ce n-ai facut repede-repede legatura si sa-mi fi oferit TU, DE PRIMA DATA referire la iReboot, in combinatia mentionata de mine?!  

            Pentru ca nu face ce vrei tu iReboot de aceea :) Nu iti permite rularea acestuia din boot si nici nu iti permite accesarea calculatorului de la distanta, poate doar programa, in ce sa booteze windows-ul la urmatorul restart. Repet si ti-am spus si cu alte ocazii, nu sunt aici sa ghicesc ganduri!

    • Xantes: Avand explicitat atat de bine, in tutorialul de fata, dual boot in doua sisteme de operare Microsoft as avea doua intrebari:- in ce ordine se poate face dual boot intre doua sisteme de operare, unul Microsoft si celalalt Linux, astel: XP si Linux, Win 7 si Linux si, eventual alte detalii pentru aceste situatii;- pentru situatia de fata, in care avem dual boot cu 2 sisteme de operare Microsoft, EXISTA CUMVA vreo aplicatie de genul Teamviewer sau, LogMeIn care poate rula ca service DAR, care sa ofere posiblitatea sa poti vizalliza ecranul de multiboot pentru a alege remotely(de la distanta) in care sistem de operare sa se faca boot-area?!Asept, va rog, un raspuns cu cele de mai sus.  Citeaza-ma

      In dual boot windows-linux ,boot managerul din windows va fi inlocuit de grub-ul din linux ,deci implicit prima optiune de bootare va fi linuxul.Chiar daca vrei ulterior sa renunti la linux grub-ul va ramane si nu va putea fi dat afara decat din consola sau in urma unei formatari de aceea este recomandabil sa ai doua hard-uri pe care sa faci instalari independente si stabilesti ordinea de bootare din bios.

  • Iar ati activat porcariile alea de reclame, care nu ne lasa sa pornim tutorialele :(

    • sidebyside: Iar ati activat porcariile alea de reclame, care nu ne lasa sa pornim tutorialele   

      Nu trebuie sa dai decat "Close to play" si gata poti viziona tutorialul, sau tutorialele :D

      • pc1990:
        Nu trebuie sa dai decat “Close to play” si gata poti viziona tutorialul, sau tutorialele   

        Daca dau close to pay, in google chrome, nu porneste. Si majoritatea oamenilor au Chrome, nu cred ca e o idee buna publicitatea asta agresiva, va scadea traficul mult...

        • sidebyside:
          Daca dau close to pay, in google chrome, nu porneste. Si majoritatea oamenilor au Chrome, nu cred ca e o idee buna publicitatea asta agresiva, va scadea traficul mult…  

          Si majoritatea oamenilor in mod sigur au CEL PUTIN 2 browsere...1 vine obligatoriu odata cu windowsul. Nu mai fiti atat de tragiti, nu merge cu un browser, il folosesti pe celalalt si cu asta basta, ce tot atata tragedie. Ce era sa fie, nu mai pot viziona 13 insi tutorialele...asa si? intra cu alt browser

  • Va rog, imi ziceti si mie cum sterg dintr-o partitie si creez alta cu L sau H etc nu A si D sa fie tot ceva de genu sa pot instala acolo windows XP se poate in D poate am ceva foarte inportant.Daca ma puteti ajuta multumesc

Related Post

This website uses cookies.