Cum putem trimite si primi email-uri criptate pe Gmail

Salut prieteni, astazi va voi arata cum puteti trimite si primi email-uri criptate pe Gmail.
Pentru criptarea confortabila a email-urilor avem nevoie de browserul Google Chrome si Secure Gmail (criptare email). De browser si extensie aveti nevoie si voi, care trimiteti email-ul criptat, dar si cel care primeste email-ul, ca sa-l poata decripta si citi.
Dupa instalarea extensiei in Google Chrome veti vedea ca pe langa butonul de trimitere a emailurilor din gmail a mai aparut inca un buton mic cu un lacat. Butonul cu lacat va fi folosit pentru trimiterea email-urilor criptate iar cel normal va va ajuta sa trimiteti email-uri normale necriptate.
Mare atentie:
Nu trimiteti email-uri criptate pe yahoo, hotmail, aol, etc, acestia care vor primi mesajele nu vor putea decripta email urile, asta pentru ca extensia functioneaza (se integreaza) doar in Gmail.
Pentru trimiterea email-urilor spre alte casute de email (pe host, yahoo, hotmail, live, aol, etc) folositi butonul “Scrieti” pentru trimiterea email-ului necriptat.
Cu trimitem email-uri criptate?
Apasati pe lacat si compuneti email-ul in mod normal, exact cum se trimite si un email necriptat, dupa aceea apasati butonul de jos “encrypt and send”, dupa asta va trebui sa alegeti o parola pentru criptarea email-ului.
Cu citim email-uri criptate ?
Dupa ce ati primit mesajul criptat, apasati bara “Decrypt message with password” si introduceti parola, aceeasi parola care a fost folosita la criptare.
Avantajul folosirii criptarii consta in faptul ca aceste mesaje odata criptate nu vor putea fi citite deloc fara parola. Chiar si dupa citire, voi va trebui sa bagati din nou parola daca doriti sa recititi email-ul.
Download Google Chrome
Download Secure Gmail (extensia)


 


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Salut stiu ca nu sunt pe subiect dar cand vor aparea tutoriale hardware noi !

  2. Alin: Salut stiu ca nu sunt pe subiect dar cand vor aparea tutoriale hardware noi !

    Zile astea vine unul despre hardware.

  3. Tare treaba cu amanta!!! Multumim!

  4. Cristi am o intrebare care nu are legatura cu totorialul, dar ne existand o rubrica comuna pentru intrebari m-am decis sa o pun aici.
    Tu cum ai instalat WIndows 7 pe 64 de biti Cristi? Ai avut un Windows 7 cu ambele versiuni 32 si 64? Sau era de sine statator Windowsul pe 64 de biti? Ai convertit Hard Disk-ul in GPT tot inainte de a instala Windowsul 7 ? Vreau sa intalez si eu pe 64 de biti si imi da eroare. Tu ai convertit in GPT? Cum se rezolva?

  5. Fabrizio: Cristi am o intrebare care nu are legatura cu totorialul, dar ne existand o rubrica comuna pentru intrebari m-am decis sa o pun aici.

    Tu cum ai instalat WIndows 7 pe 64 de biti Cristi? Ai avut un Windows 7 cu ambele versiuni 32 si 64? Sau era de sine statator Windowsul pe 64 de biti? Ai convertit Hard Disk-ul in GPT tot inainte de a instala Windowsul 7 ? Vreau sa intalez si eu pe 64 de biti si imi da eroare. Tu ai convertit in GPT? Cum se rezolva?

    Am Windows 64 de sine stătător. Am bootat de pe stick unde am pus windows-ul, şi l-am instalat.

  6. Dar inain

    Cristian Cismaru: Am Windows 64 de sine stătător. Am bootat de pe stick unde am pus windows-ul, şi l-am instalat.

    Dar inainte ai avut pe 32 de biti? Ai facut clean install adica wipe la HDD? Mie imi da eroarea aia la instalarea pe 64 de biti.

  7. Mai există o metodă de a cripta text sau fişiere. Este vorba de criptarea asimetrică gpg/pgp. Pentru windows puteţi descărca Gpg4win, iar la instalare, pe lângă elementele ce vin bifate by default, bifaţi şi “GPA”.
    Principiul e următorul:
    Se emite o pereche de chei, una va fi cheia privată care trebuie păstrată la loc sigur, cealaltă cheie (cheia publică) se trimite persoanei care vrei să îţi trimită date private. Cealaltă persoană va proceda la fel, va emite şi ea o pereche de chei şi va trimite cheia publică celeilalte persoane.

    Cu ajutorul cheii publice se poate cripta text (care ulterior poate fi trimis pe orice fel de mail, textul codat va fi o înşiruire de caractere de neînţeles) sau fişiere (care şi ele pot fi trimise pe mail, dar nu numai). Decodarea o poate face doar persoana care deţine cheia privată şi cu ajutorul aplicaţiei menţionate anterior (pot fi şi alte aplicaţii pe bază de gpg, principiul perechii de chei este acelaşi). Pe lângă cheia privată, persoana care decodează trebuie să introducă şi o parolă (pe care numai ea o ştie).

    Când, sau pentru cine poate fi utilă această metodă încâlcită (dar profesională) de criptare şi de schimb de informaţii ?
    Pentru persoanele paranoice sau pentru persoanele care trimit informaţii foarte sensibile şi care se află la distanţă, adică nu pot avea o întâlnire faţă în faţă în care să stabilească de comun acord parola de criptare a informaţiilor secrete. Să trimiţi parola prin mail e periculos…ne interceptează NSA. De asemenea să trimiţi parola prin sms e la fel de periculos, ne interceptează serviciile lui Băsescu. (Glumesc, dar înţelegeţi ideea) Aşa…prin metoda cheii publice prin care se criptează informaţia şi a cheii private prin care se decodează informaţia, s-a rezolvat această problemă.

  8. Fabrizio: Dar inain

    Dar inainte ai avut pe 32 de biti? Ai facut clean install adica wipe la HDD? Mie imi da eroarea aia la instalarea pe 64 de biti.

    ce eroare iti da ?

  9. nu stii, postarile mai vechi despre sopcast pe android le-ati sters?
    ms

  10. adi: ce eroare iti da ?

    Am placa de baza noua cu UEFI, inainte de instalare sa aleg partitia unde sa instalez windowsul pe 64 de biti primesc o eroare jos dau click pe ea in aceiasi fereastra si ” Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be installed to GPT disks ” si nu ma lasa sa dau Ok sa instalez.

    • Ai 2 opţuni?
      Fie instalezi windows 7 x64 pe un hard disc care are o tabelă de partiţii GPT. Modificarea tabelei de partiţii (din mbr în gpt) o poţi face cu minitool partition wizard (atenţie, se vor pierde toate datele). Însă, din câte ştiu, dacă instalezi win 7 x64 pe un hard disc cu tabelă de partiţii GPT, vei avea probleme la crackuire. Ai putea să instalezi windows 7 enterprise şi să foloseşti un activator pe bază de kms, exemplu kmsnano. Această operaţiune o faci la fiecare 6 luni.

      Sau
      Nu faci nici o modificare a tabelei de partiţii, dar va trebui să instrii în bios. Acolo cauţi o opţiune de tipul “boot mode”. Default ar trebui să vină “uefi and legacy”. Schimbi în “legacy only”. Este posibil să mai ai şi opţiunea “safe boot” care are legătură cu modul uefi de bootare. Va trebui şi aceea dezactivată. După aceea ar trebui să poţi instala fără probleme win 7 x64

  11. Vali: Ai 2 opţuni? Fie instalezi windows 7 x64 pe un hard disc care are o tabelă de partiţii GPT. Modificarea tabelei de partiţii (din mbr în gpt) o poţi face cu minitool partition wizard (atenţie, se vor pierde toate datele). Însă, din câte ştiu, dacă instalezi win 7 x64 pe un hard disc cu tabelă de partiţii GPT, vei avea probleme la crackuire. Ai putea să instalezi windows 7 enterprise şi să foloseşti un activator pe bază de kms, exemplu kmsnano. Această operaţiune o faci la fiecare 6 luni.

    Sau Nu faci nici o modificare a tabelei de partiţii, dar va trebui să instrii în bios. Acolo cauţi o opţiune de tipul “boot mode”. Default ar trebui să vină “uefi and legacy”. Schimbi în “legacy only”. Este posibil să mai ai şi opţiunea “safe boot” care are legătură cu modul uefi de bootare. Va trebui şi aceea dezactivată. După aceea ar trebui să poţi instala fără probleme win 7 x64

    Da, am tot MBR si am instalat din Bios am ales Legacy bios si am dat sa nu-mi booteze ca UEFI la Boot priority, (era setat pe UEFI DVD ROM etc ) si nu mi-a mai dat eroarea aceea. Dar pe MBR partition table am aceiasi performanta ca si pe GPT Disks? Sau sunt limitat din acest punct de vedere? Sau este aceiasi performanta si viteza? Eu nu-mi dau seama ca nu am avut niciodata instalat x64.

    • În legătură cu performanţa nu ştiu ce să zic…nu cred că vei avea vreun spor de performanţă. Diferenţa notabilă între partiţionarea MBR şi GPT este că pe MBR eşti limitat la 2 tera spaţiu pe hard disc. Nu poţi folosi un volum mai mare de spaţiu. Deci dacă ai un hard disc de 3…4 tera va trebui să îi faci o tabelă de partiţii GPT (windows xp pe 32 de biţi by default, nu ştie să o vadă) . De asemenea, pe unele sisteme uefi, mai există opţiunea safe boot care cică te poate proteja prin evitarea încărcării de drivere sau aplicaţii suspicioase la bootare. Evident trebuie să ai şi un sistem de operare care să ştie să folosească această caracteristică, altfel vei avea erori (trebuie dezactivată din bios aceasta, dacă nu foloseşti windows 8).
      De chestia cu crackuirea pe GPT am menţionat anterior.
      Poate ar fi necesar şi un tutorial despre această temă, ca să aflăm mai multe informaţii 🙂

  12. Fabrizio: Am placa de baza noua cu UEFI, inainte de instalare sa aleg partitia unde sa instalez windowsul pe 64 de biti primesc o eroare jos dau click pe ea in aceiasi fereastra si ” Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be installed to GPT disks ” si nu ma lasa sa dau Ok sa instalez.

    Cand ajungi la partitii dai pe Delete la partitia unde vrei sa insatlez windows si apoi nu o creez dai direct pe OK, daca nu merge din prima de atatea ori dai pe Delete la partitie pana te lasa sa instalez windows-ul. Eu asa am facut la un laptop cumparat anul acesta si a venit cu Bios Uefi

  13. Altă diferenţă e că pe GPT poţi face până la 128 de partiţii primare. După cum se ştie, pe MBR se pot face maxim 4 partiţii primare. Pentru a face mai multe, trebuie creată o partiţie extended, iar acolo să creezi partiţii logice.

  14. Vali: Altă diferenţă e că pe GPT poţi face până la 128 de partiţii primare. După cum se ştie, pe MBR se pot face maxim 4 partiţii primare. Pentru a face mai multe, trebuie creată o partiţie extended, iar acolo să creezi partiţii logice.

    Am 1 TB HDD Hitachi, deci raman pe MBR, daca imi voi lua in viitorul apropriat un HDD de 2 TB pot ramane tot pe MBR sau trebuie neaparat GPT ?

  15. Iata ca s-a transformat videotutorial in forum despre partitionare harduri.

    • Valentina: Iata ca s-a transformat videotutorial in forum despre partitionare harduri.

      Daca taceai filosoafa romaneai. AIci sunt multe persoane care sunt in situatia mea si au diverse probleme, ( nu este un forum ) dar putem pune intrebari si vom afla raspunsuri de la cei care ne vor ajuta. Deci shut up, daca nu iti convine ce scriem nu mai intra aici, e simplu ca buna ziua!.

  16. Adrian Gudus a zis

    Fabrizio: Daca taceai filosoafa romaneai. AIci sunt multe persoane care sunt in situatia mea si au diverse probleme, ( nu este un forum ) dar putem pune intrebari si vom afla raspunsuri de la cei care ne vor ajuta. Deci shut up, daca nu iti convine ce scriem nu mai intra aici, e simplu ca buna ziua!.

    Eu zic sa-ti controlezi putin limbajul. Problema ta nu are nici o legatura cu subiectul tutorialului si interesul tau nu este decat sa-ti vezi problema rezolvata fara sa-ti pese ca umpli inutil rubrica de comentarii cu o chestia care nu are treaba cu subiectul sau titlul acestui tutorial. Va ganditi doar la voi si nu va pasa de curatenia site-ului, asta se numeste egoism.
    Daca citeai atent partea de sus a site-ului, ai fi vazut sectiunea “Probleme?”. Daca faceai click pe acea rubrica ajungeai pe site-ul nostru intreaba.videotutorial.ro acolo unde oricine poate posta intrebari si poate primi raspunsuri la eventualele probleme.

  17. Gheras Corneliu a zis

    Salut , cum pot sa decriptez un mail de pe un iphone 6s ..? Am instalatr Google crom . gmail…. si nu reusesc sa decripez mesajele….. Imi puteti spune ce trebue sa mai fac . Multumesc…

Speak Your Mind

*