Cum prevenim infectarea calculatorului de pe CD/DVD-uri sau stick-uri USB cu Panda USB Vaccine – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa invatam cum sa ne protejam calculatoul impotriva celei mai exploatate metode de infectare a calculatorului. Mai exact, este vorba despre functia vulnerabila de Auto Run (Windows XP) sau Auto Play (asa cum a fost redenumita in Windows Vista si 7) existenta in orice sistem de operare Windows.
Stim foarte bine ca atunci cand introducem in unitate un stick USB, HDD Extern sau un CD/DVD cu jocuri, filme, muzica si asa mai departe, suntem intampinati de o fereastra in care suntem intrebati ce dorim sa facem cu unitatea media sau de stocare, intorodusa in calculator.
Ei bine, cei ce se ocupa cu “partile negre” in IT stiu foarte bine despre aceasta vulnerabilitate a Windowsului asa ca s-au gandit sa o exploateze pentru a le fi mai usor sa raspandeasca si sa execute softurile malitioase.
Asa cum bine stiti, orice unitate media sau de stocare contine un fisier denumit “autorun.inf” de obicei acest fisier este ascuns si poate fi vazut doar daca setam Windowsul sa vada fisierele ascunse. Acest fisier contine cateva date ce ii spune Windowsului ce sa faca atunci cand unitatea media sau de stocare este introdusa in PC si tot datorita acestui fisier Windowsul este capabil sa ne ofere diferite optiuni pentru a lansa o actiune. Este primul fisier pe care windowsul il citeste atunci cand introducem o unitate media sau de stocare si daca acesta contine unele actiuni sau comenzi de lansare, sistemul de operare Windows le va lansa fara sa mai puna alte “intrebari”.
Statisticile arata ca aceasta metoda este cea mai des intalnita in raspandirea, executarea si virusarea calculatorului asa ca va trebui sa luam cateva masuri de precautie pentru a preveni infectia sau raspandirea.
Majoritatea softurilor de securitate din ziua de astazi, chiar si cele gratuite, au optiunea de a scana orice dispozitiv media sau de stocare ce este introdus in unitatea PC
Cateva exemple de softuri de securitate gratuite care au aceasta optiune sunt:
AVG
Avast
Daca folositi un alt soft de securitate decat cele enumerate mai sus care nu au o astfel de supraveghere asupra dispozitivelor introduse in PC, puteti folosi pentru a completa acest lips Panda USB Vaccine, un mic soft ce ne permite vaccinarea calculatorului pentru a preveni executarea fisierelor nedorite pe calculator. Tot acest soft ne mai permite si vaccinarea stick-urilor USB introduse in unitate. Odata ce un stick USB afost vaccinat, fisierul “autorun.inf” va fi blocat pe orice calculator si nu veti mai putea reveni la starea initiala a fiserului “autorun.inf” decat prin formatearea stick-ului USB.
Daca un stick USB a fost vaccinat, atunci cand il veti introduce in orice unitate PC, nu veti mai fi intampinati de fereastra Auto run sau Auto Play (in functie de ce sistem de operare are PC-ul in care introduceti stick-ul) chiar daca calculatorul in care ati introdus stick-ul, are functia Auto Run/Auto Play activata
Acestea fiind spuse si sperand ca v-am trezit curiozitatea, va invit sa urmarim impreuna tutorialul video.
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..linux.videotutorial.ro


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (67)

  • mi zici si mie te rog de unde ai luat thema aia pentru windows 7 imi place mult de tot te rog frumos

  • Foarte bun acest softulet(in special pentru cei ce folosesc stickul la transfer de date in diferite locatii),il folosesc de cca un an,aveam 3 stickuri si toate erau blocate de virusi luati de la ITM,Somaj etc.Dupa ce am instalat acest soft am putut refolosi stickurile afectate.
    Off topic: ce versiune de win 7 este instalat pe PC-ul pe care s-a facut demonstratia?
    Multumesc!

    • alin44: mi zici si mie te rog de unde ai luat thema aia pentru windows 7imi place mult de tot te rog frumos  

      Te duci si scrii in casuta de cautare din dreapta sus de pe margina neagra: cum se instaleaza teme pe windows 7 si acolo o sa dai si de tema pe care o am eu...

      sailorriver: Foarte bun acest softulet(in special pentru cei ce folosesc stickul la transfer de date in diferite locatii),il folosesc de cca un an,aveam 3 stickuri si toate erau blocate de virusi luati de la ITM,Somaj etc.Dupa ce am instalat acest soft am putut refolosi stickurile afectate.
      Off topic: ce versiune de win 7 este instalat pe PC-ul pe care s-a facut demonstratia?
      Multumesc!  

      Windows 7 Enterprise disponibil gratuit le download.

  • Pentru dezactivarea functiei Auto Run din Windows XP Profesional sau Home am aratat AICI 3 metode (click pe cuvantul AICI scris cu rosu)

    Pentru dezactivarea functiei Auto Run (redenumita Auto Play pe Vista si 7) din Windows Vista sau 7 click AICI (click pe cuvantul AICI scris cu rosu)

  • Si al Windows XP, exista un astfel de programel. Sau mai degraba m-ar interesa calea manuala de a scapa de autorun. Bafta!

    • Florin: Si al Windows XP, exista un astfel de programel. Sau mai degraba m-ar interesa calea manuala de a scapa de autorun. Bafta!  

      Softul prezentat in tutorial merge si pe XP din moment ce nu am specificat nimic legat de asta, nu e clar? Daca Panda USB Vaccine mergea doar pe 7 specificam acest lucru. Voi nu carecumva sa testati ca vamusca mouse-ul...trebuie neaparat sa va zica cineva in mod express dacamerge pe XP sau nu? voi ce faceti cu calculatoarele? la ce le folositi?

      Pentru dezactivare Auto Run in Windows XP uite AICI 3 metode (click pe cuvantul AICI scris cu rosu)

      Pentru dezactivare Auto Run (redenumtit Auto Play in Windows Vista si 7) click AICI

    • Florin: Si al Windows XP, exista un astfel de programel. Sau mai degraba m-ar interesa calea manuala de a scapa de autorun. Bafta!  

      Enable/Disable Autorun
      How To Enable/Disable Autorun (Windows 95/98/Me)

      Access the System Properties Dialog. Using Control Panel: My Computer: Properties or Explorer: My Computer: Properties.

      Select the Device Manager tab.

      Select the CD-ROM folder.

      Select the entry for your CD-ROM drive.

      Select Properties.

      Select the Settings tab.

      Turn on or off the Auto insert notification option.

      Select OK.

      Select OK
      How To Enable/Disable Autorun (Windows NT/2000)

      Start RegEdit (regedt32.exe).

      Go to HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Services/Cdrom.

      Edit the Autorun value to '1' to enable autorn, and '0' to disable autorun.

      Close RegEdit

      How To Enable/Disable Autorun (Windows XP)

      Open Windows Explorer by pressing the Windows + "e" key.

      Right-click the desired CD-ROM and select Properties from the menu.

      Select the AutoPlay tab.

      Select each item from the pulldown list and for the Action to perform, select "Take no action" to disable autorun, or pick the apporpriate action to take if enabling autorun.

      Select OK.

  • Eu am avut de vreo 3 ori virus ăla pe stick...win32 trojan, backdoor etc
    Dar mi l-a detectat automat Microsoft Security Essentials. E o idee bună, dar mie nu-mi place pentru că m-am obișnuit cu „redarea automată” (cum scrie la Windows 7 în română): pot da direct install, vizualizare poze, play in WMP la audio/video cd, DVD etc.

  • Salutare, stiu ca nu e locul potrivit sa intreb ceva dar am incercat sa va contactez si cand apas pe butonul trimite (la sectiunea contact)imi apar doua sageti care se tot invart si nu imi zice ca mesajul s-a trimis, in fine.. am o intrebare:stiti cumva daca se poate schimba rezolutia la igo primo, my way sau motonav (pentru android)ca sa mearga pe tot ecranul la rezolutia de 1024/600, cea a lui samsung galaxy tab, stiu ca nu s-a scos program pt rezolutie asa mare si ma gandeam oare nu se poate modifica din program? Multumesc, o zi placuta.

    • dorinel: salut adrian cum se numeste thema la iconite? te rog frumos imi place mult  

      thema de la iconite este aceiasi thema cu cea normala in folderul ala este acolo 2 dll si un read me unde scrie cum se instaleaza asetea se afla in folderul cu thema pe care descarcati de le google prima sau a doua adica Seven Max Clear Live Black

  • Sal eu am AVG 2011 ,mai este nevoie de acest program PANDA USB VACCINE.Am
    patit faza cu usb de era sa imi virusez calculatorul dar AVG-eul cu ubdeturile la zii si m ia sters automat virusii ca eu nui tin in carantina de fapt ma atentionat ca acel usb este virusat si nu ma lasat sa folosesc usb-eul decat daca il formatam

  • am uitat sa mentionez ca am Windows XP si la NETBOOK am Windows 7 cu acelas antivirus AVG 2011

Related Post

This website uses cookies.