Cum oprim sau restartam calculatorul de la distanta

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vedem cum putem inchide (remote shut down), restarta (remote restart) sau pune in modul sleep (remote sleep) calculatorul de acasa chiar daca noi ne aflam intr-o alta locatie. Nu de putine ori se intampla sa plecam de acasa lasand calculatorul pornit ca acesta sa termine de descarcat un film, un album foto sau sa-si duca la bun sfarsit diferite sarcini. Chiar daca lasam calculatorul pornit in absenta noastra, dorim probabil sa economisim energia electrica si sa avem posibilitatea sa inchidem calculatorul de oriunde am fi.
Pentru a indeplini aceasta sarcina vom folosi in tutorialul de astazi un softulet numit Airytec Switch Off impreuna cu serviciul D-Link DDNS
Airytec Switch Off ne va ajuta sa instalam o interfata web in calculatorul pe care dorim sa il oprim, restartam sau pune in modul sleep, de la distanta iar serviciul D-link DDNS ne va ajuta sa mascam adresa IP dinamica pentru a obtine o adresa usor de memorat si mereu aceeasi, chiar daca IP-ul nostru va fi mereu altul atunci cand refacem conexiunea la internet.
Pasii sunt extrem de simpli insa va trebui sa fiti atenti la confugurare si sa incercati sa intelegeti cum functioneaza tot “aranjamentul” aratat in tutorialul video.
Dupa ce descarcati si instalati aplicatia Airytec Switch Off va trebui sa accesati intervata acesteia si sa mergeti in tabul Remote si sa bifati casuta “Enable web interface” apoi la “Password” va trebui sa introduceti o parola dorita de voi pe care nu va trebui sa o divulgati nimanui.
Acum ca am facut acest lucru, cei care au un router si mai multe calculatoare conectate la acesta, vor trebui sa rezerve in router o adresa ip pentru calculatorul pe care doriti sa il opriti de la distanta si de asemenea vor trebui sa faca si un port forwarding pentru portul 8000 (portul 8000 este folosit de softuletul Airytec Switch Off).
Mai departe, in cazul in care aveti un IP dinamic (altul la fiecare conexiune internet) sau chiar unul static (mereu acelas) si doriti o adresa de acces simpla si usor de memorat, va trebui sa facem un cont gratuit si sa alegem un nume pentru adresa IP de acasa la serviciul D-Link DDNS accesand urmatoarea adresa http://dlinkddns.com. Acest serviciu D-Link DDNS ne va ajuta sa mascam adresa IP a calculatorului pe care dorim sa il inchidem de la distanta si sa il putem accesa chiar daca adresa IP de acasa va fi mereu alta sau chiar aceeasi. Deasemenea este foarte important ca dupa ce facem contul la D-Link DDNS sa descarcam si clientul Dyn Updater si sa il instalam ca acesta sa raporteze de fiecare data noul IP de acasa catre serviciul ce ne maschiaza adresa IP si o face usor de memorat.
Ce am facut pana aici? Am instalat interfata web Airytec Swtich Off ce ne va permite sa avem acces la calculatorul pe care dorim sa il oprim, restartam de la distanta, am rezervat in router o adresa IP pentru calculatorul pe care dorim sa il oprim/restartam de la distanta, am deschis in router portul 8000 pentru calculatorul pe care dorim sa il oprim/restartam de la distanta astfel incat daca vom solicita o conexiune catre calculatorul nostru noi fiind intr-o alta locatia, router-ul va sti catre ce calculator sa trimita cererea solocitata, am mascat adresa IP de acasa si am facut-o mai usor de memorat prin crearea contului pe D-Link DDNS, am instalat clientul Dyn Updater ca acesta sa asocieze automat noul IP (in cazul in care avem un IP dinamic) cu numele pe care l-am ales sa ne mascheze IP-ul atunci cand am facut contul pe D-Link DDNS.
Acum ca am setat totul, putem inchide sau restarta calculatorul de acasa indifernt unde ne aflam in lume. Pur si simplu deschidem un browser in tableta, telefonul, sau laptopul pe care il avem cu noi si accesam (in cazul meu): adriangudus.dlinkddns.com:8000 unde “adriangudus.dlinkddns.com” reprezinta numele ales de voi pentru IP-ul vostru la crearea contului D-Link DDNS si “:8000” reprezinta portul folosi de softuletul Airytec Switch Off.
Cum fac daca am mai multe calculatoare pe care doresc sa le accesez de la distanta?
Raspunsul este foarte simplu:
– rezervati in router o adresa IP pentru fiecare calculator la care doriti sa aveti acces de la distanta.
– schimbati portul pentru fiecare aplicatie Airytec Switch Off instalata pe fiecare PC
– faceti port forwarding pentru fiecare port setat in Airytec Switch Off si pentru fiecare IP rezervat in router.
– instalati clientul Dyn Updater pe fiecare PC la care doriti sa aveti acces
– atunci cand doriti sa inchideti unul din calculatoare, adresa de acces va fi aceeasi pentru toate calculatoarele cu exceptia portului. De exemplu pentru primul calculator veti accesa adriangudus.dlinkddns.com:8000, pentru cel de-al 2-lea veti accesa adresa adriangudus.dlinkddns.com:8001 si tot asa.
Cum opresc sau restartez calculatorul de la distanta daca nu folosesc un router?
Raspunsul este la fel de simplu, parcurgeti toti pasii mentionati in tutorialul video cu exceptia celor in care s-a rezervat o adresa IP in router si s-a deschis portul 8000 in router.
ATENTIE: Fie ca folositi sau nu un router, aveti grija ca Firewall-ul din Windows sau suita de securitate folosita de voi sa nu va blocheze aplicatia Airytec Switch Off si clientul Dyn Updater.
Pentru cei care doresc sa porneasca calculatorul de la distanta eu am realizat in trecut un tutorial despre: Cum pornim calculatorul de la distanta cu un telefon Android
Acestea fiind spuse, va invit sa vizionati tutorialul video pentru a vedea exact cum oprim sau restartam calculatorul de la distanta cu ajutorul lui Airytec Switch Off impreuna cu serviciul D-Link DDNS si clientul Dyn Updater folosind un telefon mobil, o tableta sau un laptop.


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (58)

  • Salut !

    Am un NSA 310 si din pacate nu are functia de pornire automata la o anumita ora asa cum are modelul NSA 320. Exista vreo posibilitate sa fac acelasi lucru pe nas-ul meu, asa cum ai descris mai sus ?

    Multumesc.

  • 1Oarecare: Salut !

    Am un NSA 310 si din pacate nu are functia de pornire automata la o anumita ora asa cum are modelul NSA 320. Exista vreo posibilitate sa fac acelasi lucru pe nas-ul meu, asa cum ai descris mai sus ?

    Multumesc.

    Incearca sa faci un update de firmware, poate ti-au bagat si tie aceasta functie.

  • Cei care nu au router dar au IP dinamic (exact asa am eu) mai este nevoide sa facem acel Fowarding?...

    • Nu mai trebue sa faci Forwarding pt. ca ai zis ca nu ai router. Doar cont D-Link DDNS. Eu am router ca al lui Adrian si ....

  • Adrian, stiu ca esti mult prea inteligent pentru noi(fiecare greseala o postezi pe facebook), dar pentru cunostinta ta inainte de "dar" se pune virgula. Mai sunt greseli dar cred ca esti atat de inteligent incat tu ai vrut sa gresesti.

  • Andy: Cei care nu au router dar au IP dinamic (exact asa am eu) mai este nevoide sa facem acel Fowarding?…

    Raspunsul îl ai în textul de deasupra tutorialului!

  • eu as vrea sa-l deschid ... asta de inchis nu prea o folosesc. mai degraba as vrea sa-l deschid cand sunt plecat sa intru pe ftp.

Related Post

This website uses cookies.