Cum ne alegem camera foto digitala potrivita – ghid hardware

Salut prieteni, astazi va voi explica cate ceva despre aparatele foto digitale, astfel veti alege urmatorul aparat foto digital in cunostinta de cauza.
De multa vreme nu se mai folosesc aparate foto clasice (cu film), acesta nu mai este un secret, era digitala a cuprins si fotografia. Astazi nu mai trebuie sa folosim filme cu 36 de pozitii, nu mai trebuie sa stam cu sufletul la gura pana la ridicarea fotografiilor de la laborator, parca imi amintesc cum era, nu stiai daca ai facut poze reusite, daca incadrarea sau expunerea au fost corect facute. In ziua de azi putem face mii de fotografii si pe deasupra le putem viziona imediat dupa ce le-am facut, putem controla in cele mai mici detalii comportamentul lentilelor sau al senzorului, sau putem apasa butonul “Auto” si aparatul se ocupa de tot, noua nu ne mai ramane decat sa apasam declansatorul si acesta va face singur: auto focus, auto exposure, va alege cea mai potrivita valoare ISO, va alege automat balansul de alb, bineinteles nu intotdeauna va alege corect, ne putem trezi pe ici pe colo cu fata rosie sau peretii care arau albi acum sunt verzui.
Aparatele foto digitale sunt impartite in trei categorii:
1. Aparatele compacte, in general sunt aparate cu setarile automatizate unde userii nu au prea multe setari de facut, acestea sunt excelente pentru utilizatorii fara experienta, oricine poate face fotografii cu aceste aparate, chiar si copii.
2. Aparatele prosumer, de obicei pe aceste aparate gasim senzori 4/3 de calitate, lentile interschimbabile, carcasa compacta, sunt aparate pentru utilizatorii fara experianta dar care apreciaza calitatea si care doresc setari manuale (focus, expunere).
3. Aparatele profesionale sau DSLR-urile, acestea sunt impartite in in doua subcategorii. DSLR-uri full frame cu sensori mari, echivalentul peliculei de 35mm. A doua subcategorie sunt DSLR-urile semiprofesionale cu senzori APS-C, acestea sunt cele mai apreciate pe piata datorita raportului foarte bun pret-performanta.
Indiferent ce aparat veti alege trebuie sa tineti cont de mai multe lucruri, in afara de numarul de megapixeli si zoom, la un aparat foto digital conteaza foarte mult si:
1. Tipul senzorului, FSI (frontside illuminated) vs BSI (backside illuminated) cel din urma este mult mai bun in conditii de iluminare slaba.
2. Dimensiunea sensorului, este vorba de dimensiunea fizica a acxestuia (nu are legatura cu numarul total de megapixeli), cu cat un senzor este mai mare cu atat pixelii sunt mai mari, un pixel mai mare capteaza mai multa lumina, asta inseamna zgomot de fond mai mic pe imagine si culori vii in conditii de iluminare slaba.
3. Calitatea si viteza lentilelor, aici puteti sa va bazati pe brand si pe review-uri.
4. Calitatea stabilizarii, stabilizarea ne ajuta la eliminarea tremuratului, o stabilizare optica (miscarea lentilelor pentru compensarea tremuratului mainii) este de preferat, cei de la Panasonic au dotat camerele foto digitale Lumix cu niste sisteme de stabilizare excelente (OIS, Mega OIS, Power OIS, Advanced OIS, Hibrid OIS), cam toti producatorii doteaza camerele sau lentilele (interschimbabilele) cu stabilizare optica, feriti-va de stabilizarea digitala.
5. Calitate LCD. Daca folositi camera exclusiv la exterior, trebuie sa luati in calcul si calitatea ecranului lcd sau existenta unui viewfinder.
6. Viewfinderul trebuie sa fie de tipul TTL (thru the lens), adica imaginea vazuta prin viewfinder sa fie cea care se va imortaliza, vedere directa prin obiectiv.
7. ISO, sensibilitatea senzorului este foarte importanta, cu cat un senzor are un ISO mai mare cu atat este mai sensibil la lumina.
8. Dynamic range, acest parametru defineste finetea unui aparat, un aparat cu un DR mare va genera niste imagini vibrante cu un nivel ridicat al detaliilor atat pe obiectele luminate corect cat si pe cele mai dezavantajate de lumina.
9. Numarul de pixeli sau megapixeli. Nu alergati dupa megapixeli, daca gasiti un aparat bun si are cel putin 8 megapixeli va va fi suficient, ce folos o caruta de megapixeli daca acestia nu sunt de calitate.
10. Zoom. Acesta este bine sa fie optic, zoomul digital este un zoom de proasta calitate care nu face altceva decat sa mareasca imaginea in loc sa apropie subiectul.
Un loc unde veti gasi totul despre aparate foto si obiective este dpreview.com, baietii de acolo fac niste review-uri excelente, va recomand ca dupa ce puneti ochii pe o camera sa intrati pe dpreview si vedeti ca parare au profesionistii, sa nu va fie teama, cei de acolo au tot felul de calsamente si instrumente de comparare, pe deasupra puteti vedea si mostre facute cu viitoarea voastra camera choar inainte sa o cumparati, misto nu ? Acordati atentie deosebita rezultatelor in limina slaba, acolo camerele nu se mai pot ascunde, daca la culoare se pot face smecherii, in lumina slaba isi arata adevarata putere pe care o au.
In final trebuie sa va spun ca fiecare trebuie sa-si aleaga aparatul pentru nevoile lui, un utilizator obisnuit care doreste sa-ti imortalizeze concediul nu are face cu un DSLR, acesta nu ar face decat sa-l enerveze pe om si sa-i strice concediul, omul are nevoie de un aparat compact ca acesta:
Aparat foto digital Fujifilm FinePix HS20 black
O fata tanara care nu are timp de setari si vrea un aparat bun care sa-i incapa in geanta de firma va alege:
Aparat foto digital Sony W510 12.1MP, Silver Card 2GB Husa LCSBDG
Un utilizator pretentios care vrea calitate insa nu doreste sa care genti cu lentile si alte minuni ce vin pe langa un DSLR va alege:
Aparat foto Mirrorless Panasonic DMC-GF3KEG-K, 12MP, Kit 14-42mm, Negru
Un fotograf profesionist care traieste din fotografie sau vrea sa se faca arta va alege probabil pentru mobilitate:
Aparat foto DSLR Nikon D7000, body
……..iar pentru studio va alege probabil:
Aparat foto D-SLR Canon EOS 5D Mark II obiectiv EF 24-105mm f/4L IS USM

………………………………..

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 700 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian

 

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (34)

  • ...incredibil ! tocmai eram pe un blog a carui proprietar e pasionat de fotografie si PAC ! tutorialul tau ...revin dupa ce il vizionez.

  • Interesant şi cu siguranţă util.
    O altă propunere ar fi "Cum ne alegem imprimanta potrivită". Să fie cu laser ? să fie cu jet ? Care ne va costa mai puţin în timp ? (reîncărcare, cartuşe, tonere, consumabile etc ? ) Sau ştiu şi eu, alte aspecte de care ar trebui să ţinem cont când vom cumpăra o imprimantă.

  • Am revenit ,mi-am revenit ...EXCELENT tutorial foto ! ...totusi nu ma pot abtine Cristi ,nu prea ai practica in fotografia clasica ceea ce a implicat confuzia pixelilor cu fotoelementele de pe senzor ...bine,ar mai fi multe pentru ca de fapt diferenta intre fotografia clasica si cea digitala este suportul impresionabil ,adica inaite era celuloid cu emulsie de azotat de argint, iar acum este un senzor si un mic procesor ...in rest totul a ramas la fel ....aaa,poze face toata lumea ,fotografii mai putini !

    • Iulian:
      Am revenit ,mi-am revenit …EXCELENT tutorial foto ! …totusi nu ma pot abtine Cristi ,nu prea ai practica in fotografia clasica ceea ce a implicat confuzia pixelilor cu fotoelementele de pe senzor …bine,ar mai fi multe pentru ca de fapt diferenta intre fotografia clasica si cea digitala este suportul impresionabil ,adica inaite era celuloid cu emulsie de azotat de argint, iar acum este un senzor si un mic procesor …in rest totul a ramas la fel ….aaa,poze face toata lumea ,fotografii mai putini !

      Cu fotografia clasica nu prea m-am omorat, eu bagam doar filmul in aparat si faceam poze, la final il derulam si dupa aceea mergea la fotograf pentru developare si unele din pozitii se transformau in poze, lasam pe nenea de acolo sa decida care-s de pastrat.
      Acum fotografia digitala este la indemana oricui, chiar si pe hartie este usor de scos cu o imprimanta, hartie buna si cartuse foto.

      • cristi-admin: Cu fotografia clasica nu prea m-am omorat, eu bagam doar filmul in aparat si faceam poze, la final il derulam si dupa aceea mergea la fotograf pentru developare si unele din pozitii se transformau in poze, lasam pe nenea de acolo sa decida care-s de pastrat.
        Acum fotografia digitala este la indemana oricui, chiar si pe hartie este usor de scos cu o imprimanta, hartie buna si cartuse foto.

        Ha, ha. Cât de tare sună: toți fac poze, fotografii prea puțini. Adevărată chestia. Totuși, în ziua de astăzi se merită un aparat decent ca performanțe cu obiective înterschimbabile. Deși văd pe telefoane camere de 8-12 MP, nu se compară cu nimic ținutu unui aparat foto în brațe, în detrimentul săpunierei numită generic smartfon, indiferent că-s aifoane, androide, WP7 și fac poze ca dracu. Fiecare aparat cu funcțiile și specializarea sa.
        Bun tutorial Cristi.

  • Pai si cel mai scump aparat Digital sau ma rog unul de 8 - 10 mil nu concureaza cu unul Mirrorless ?Un Sony la 8 mil sau 10 nu e ca si cele din tehnlogia noua ?

  • Daca prezentai si rangefinderele, le cuprindeai pe toate. :))

    Si de ce am alege un mirrorless in defavoarea unui clasic dslr la care cu 700 de lei poti lua un obiectiv de distanta sau un blitz extern ? :D
    Practic, mirrorless-ul se bazeaza pe acelasi sistem ca si dslr-ul avand doar niste dimensiuni reduse, dar esti practic constrans sa stai la obiectivul ala imputit (14-42mm), ca nu stiu cati ar da 2500 de lei pe un alt obiectiv (100-300mm).

  • Super tutorialul, multumesc mult pt el. Si chiar as fi foarte incantat daca ati continua si cu alte tutoriale pe tema aceasta.
    Numai bine

  • ...fotografia clasica este aproximativ la fel cu cea digitala referitor la optica si mecanica unui aparat foto ,totusi piata aparatelor foto digitale este foarte inselatoare. In fotografia clasica conta foarte mult sensibilitatea filmului (suportul impresionabil) care era o chestie cu doua taisuri ,adica : daca foloseai un film sensibil obtineai fotografii cu granulatie mare (pixelate s-ar zice acum in digital) dar puteai sa fotografiezi la lumina scazuta ,la polul opus este filmul cu granulatie foarte fina la care insa trebuie multa lumina si timpi de expunere mari(fiabilitatea si sensibilitatea senzorului cred ca este foarte importanta)...ce este clasic in fotografia digitala : OBIECTIVUL(ansamblul de lentile prin care patrunde lumina) ...restul e tehnologie cu care producatorii jongleaza ,adica poti sa ai un obiectiv super echipat cu lentile de proasta calitate (sau invers),poti sa ai un supersenzor care nu este folosit decat 25% datorita cantitatii si intensitatii de luminii care il impresioneaza ...bineinteles conteaza foarte mult si ,,zgomotul alb'' care este dat implicit de calitatea componentelor electronice ...as mai vorbi un pic dar mi-e somn.Respect Cristi !

  • Salut, Cristi sa iti zic ce diferente am gasit eu la Cannon A520 cu sensor CMOS 4,0 megapixeli face poze clar culori clare, totul clar si frumos numai la partea de video e cam slabut, iar celalalt este un Canon SX20IS cu sensor CCD la calitatea imagini este mai slaba culoriile nu sunt asa clare, are o tenta pe alb, mai si filmeaza HD dar degeaba, tot sensorul CMOS este mai bun adica ala are a520 pe care il am are 4.0megapixeli si celalalt are 20 megapixeli la care nu prea sunt incantat de el. :(

Related Post

This website uses cookies.