Cum instalam Ubuntu Linux fara CD si fara stick USB bootabil

Salutare prieteni, in tutorialul video de astazi o sa vedem cum putem instala un sistem de operare Linux (Ubuntu Linux in cazul nostru) fara sa avem nevoie de un CD, DVD sau stick USB bootabil. Pentru ca eu am mai facut in trecut un tutorial despre Cum instalam Windows Vista, 7 sau 8 fara DVD sau stick USB iar voi ati cerut pe rubrica de comentarii unul despre instalare Linux fara CD sau stick bootabil, am decis sa fac acest tutorial.
Inainte sa urmariti tutorialul va mai spun ca am presupus ca aveti deja instalat ca sistem de operare principal un Windows dar probabl doriti sa instalati si Ubuntu sau o alta distributie Linux. Poate aveti un calculator mai vechi care nu are o unitate optica pentru a folosi un CD bootabil in scopul instalarii si nici nu aveti la indemana un stick USB bootabil sau poate poate pur si simplu unitatea optica este stricata.
In prima faza va trebui totusi sa avem macar o conexiune la internet pentru a descarca cele necesare sau daca nu aveti nici conexiune internet, puteti apela la un prieten pentru a descarca UNetbootin, EasyBCD si o imagine ISO cu sistemul de operare Linux dorit de voi.
Daca avem cele 3 unele necesare, prima etapa este sa rulam UNetbootin pentru a pregati terenul. Acesta va extrage fisierele necesare instalarii sistemului de operare Linux, in partitia Windows iar mai apoi va modifica boot loader-ul si la restart vom avea optiunea sa alegem intre Windows si UNetbootin.
Daca alegem sa intram in UNetbootin, vom intra practic in sistemul de operare Ubuntu insa acesta va rula in modul Live (nu va face modificari asupra partitiilor insa dupa restart, setarile si modificarile facute in sistemul Ubuntu Live se vor pierde asta daca nu cumva ati ales ca UNetbootin sa va faca si un persistence cache)
Spre final va invit sa urmariti tutorialul video pentru a vedea exact care sunt pasii pentru a instala Linux fara CD sau stick USB bootabil si daca doriti si un tutorial despre acelasi lucru dar avand ca sistem de operare principal deja instalat tot un Linux, nu uitati sa imi cereti asta pe rubrica de comentarii a acestui tutoril.


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (94)

  • Salut !
    M-ar interesa foarte mult un tutorial despre schimbarea player-ului din XBMC cu un altul, extern (ex: MX Player). De asemeni cred ca ar fi interesant si unul despre folosirea cardului SD la android pentru a ajuta memoria RAM (adaugarea de memorie Ram din SD card).
    Multumesc.

  • Bogdan: Cu Windows deja instalat se poate folosi Wubi help.ubuntu.com/community/Wubi

    Daca alegi sa folosesti Wubi ai mari dezavantaje:
    Pentru ca Linux-ul se va instala in Windows, nu vei avea performante reale, ca si cum ar fi instalat pe propria lui partitie, in format EXT4. Cu Wubi nu faci o instalare "nativa"
    Al doilea dezavantaj este ca nu poti accesa datele de pe pe partitia care ai ales-o pentru a instala Ubuntu cu Wubi (in timp ce te afli in Ubuntu)
    Wubi este util doar daca vrei sa te joci, sa testezi Ubuntu, nu sa il instalezi.

    • Wubi poate instala si pe alta partitie nu neaparat in partitia pe care e instalat Windows.Diferenta e ca la boot trebuie sa alegi sistemul de operare, Windows sau Ubuntu.

    • E simplu. Unetbootin merge și pe Ubuntu, faci aceiași pași ca pe Windows. În loc de Easy BCD poți folosi Grub Customizer pe care îl instalezi tastând în terminal următoarele comenzi:
      sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
      sudo apt-get update
      sudo apt-get install grub-customizer

  • cristi1973: E simplu. Unetbootin merge și pe Ubuntu, faci aceiași pași ca pe Windows. În loc de Easy BCD poți folosi Grub Customizer pe care îl instalezi tastând în terminal următoarele comenzi: sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer sudo apt-get update sudo apt-get install grub-customizer

    bravo . multumim frumos. l-ai scutit pe adrian de munca de 30 minute pentru 3 comenzi in terminal. acu poate sa faca alt videotutorial de exemplu cum se face un server de mail pe linux.

  • Salut,daca ai avea 50 gb memeorie cum ai face partitiile?Ma refer,cat ai aloca Ubuntului si cat ai aloca Windowsului?

  • Salut Adrian as vrea sa te intreb daca se poate instala windows sau ubuntu de pe un server de pe internet adica am un server pun sifierele acolo si ori unde as fi cu o cenectiune la internet as putea reinstala sistemul de operare

Related Post

This website uses cookies.