Cum dezinstalam aplicatiile de sistem pentru a elibera memoria pe Android

Salutare prieteni, in tutorialul de astazi vom vedea cum putem elimina/dezactiva definitiv aplicatiile de sistem pentru a elibera spatiul de stocare intern al unui smartphone sau a unei tablete ce ruleaza sistemul de operare Android. Pentru inceput haideti sa vedem ce inseamna mai exact “aplicatii de sistem”.
Ca sa simplificam lucrurile, aplicatiile de sistem sunt cele care au venit preinstalate pe smartphone-ul sau tableta voastra Android. Aceste aplicatii sunt integrate in sistemul de operare Android fie de producator (HTC, Samsung, LG) fie de distribuitor (Orange, Vodafone, Cosmote). De multe ori aceste aplicatii ajung sa ocupe spatiul din memoria interna a telefonului facandu-si update-uri automate la noi versiuni. Un lux pecare nu si-l pot permite cei ce au un spatiu de stocare mic pe telefon. Asa cum stiti probabil, aplicatiile se instaleaza pe spatiul de stocare intern al telefonului si nu pe cardul SD. Este inutil sa ai un card SD de 32 GB daca spatiul de stocare intern al telefonului este foarte mic, de doar 2-4 GB. Asta inseamna ca vei fi limitat in numarul de aplicatii pe care le vei putea instala, daca nu cumva iti rootezi telefonul sau tableta si modifici sistemul astfel incat aplicatiile sa fie instalate pe cardul SD. Din pacate cu optiunile de baza ale oricarui gadget cu Android de pe piata nu poti opta pentru folosirea cardului SD ca spatiu de stocare intern astfel incat sa poti instala un numar mare de aplicatii.
Asa cum spuneam mai sus, poti root-a smartphone-ul, poti instala un kernel custom (modificat) care sa accepte mod-ul darktremor dar este un proces mult prea laborios pentru cei atehnici si nu poate fi aplicat de oricine, pe orice smartphone. Totusi daca sunteti interesati noi am facut un tutorial video in trecut despre Mutarea tuturor aplicatiilor Android pe cardul SD cu mod-ul Darktremor Apps2SD
In general aplicatiile preinstalate de producator sau distribuitor fie sunt inutile fie folosesc servicii care in tara noastra nu sunt disponibile. Drept urmare nu avem pentru ce sa le tinem instalate in sistem caci asa cum va spuneam mai sus acestea isi fac regulat update-uri la noi versiuni si adunate, ajung sa consume foarte mult din memoria interna a telefonului nostru, memorie pe care am putea-o folosi pentru instalarea altor aplicatii utile.
Care este solutia pentru eliminarea aplicatiilor de sistem din smartphone-urile si tabletele Android?
Ei bine sunt doua solutii: dezactivarea aplicatiilor de sistem sau eliminarea aplicatiilor de sistem ori eliminarea aplicatiilor bloatware din Android asa cum le place persoanelor tehnice sa le denumeasca.
DEZACTIVAREA aplicatiilor de sistem: o poate face oricine detine un gadget Android, este un procedeu simplu si nu necesita root. Mergand in sectiunea Aplicatii din setarile telefonului ai posibilitatea sa stergi eventualele update-uri care si le-au facut aplicatiile de sistem si mai apoi le poti dezactiva asta insemnand ca nu vei mai vedea un shortcut/iconita pentru aplicatia respectiva in drawer-ul (sertarul) cu aplicatii, pe Home Screen (in ecranul principal) si in sectiunea Widgeturi (daca aplicatia respectiva avea si un widget). Odata dezactivate, aplicatiile de sistem nu vor mai rula pe fundal, nu isi vor mai face update-uri la noi versiuni, eliberati memoria RAM si castigati spatiul de stocare intern eliminand update-urile descarcate de acestea. Partea frumoasa la acest proces de dezactivare este ca le puteti reactiva oricand, orice aplicatie dezactivata daca mai tarziu va decideti sa o folositi sau aveti nevoie de ea.
DEZINSTALAREA/ELIMINAREA aplicatiilor de sistem: se adreseaza doar celor ce si-au root-at smartphone-ul sau tableta Android. Prin procesul de dezactivare facem doar sa oprim aplicatiile de sistem din a-si mai face automat update-uri la noi versiuni si putem elimina fisierele junk (cache-ul si datele) folosite de acestea ajungand astfel sa eliberam spatiul de stocare intern. Daca avem root le putem elimina definitiv din sistem cu ajutorul aplicatiei NoBloat Free ca si cum acestea nu au existat niciodata acolo, acestea nu vor mai ocupa spatiul de stocare intern si nu vor mai putea fi reactivate. Procedand astfel putem elibera si mai mult spatiu de stocare intern caci aplicatia practic nu va mai exista in sistemul de operare.
Daca va root-ati smartphone-ul si decideti sa eliminati definitiv aplicatiile de sistem, aveti foarte mare grija ce aplicatie eliminati, nu va pripiti, faceti cautari pe google cu denumirea acesteia pentru a afla exact ce face aplicatia, la ce foloseste. Exista riscul sa nu gasiti in Play Store (Magazin Play) aplicatia eliminata in cazul in care va decideti sa o reinstalati! Unele aplicatii de sistem ar putea avea dependinte si eliminarea lor ar putea duce la functionarea defectuasa a altor aplicatii ce au ramas instalate. Cel mai indicat este sa faceti un backup acestor aplicatii inainte de a le elimina, apoi le eliminati, tineti sub observatie dispozitivul timp de cateva zile sa vedeti daca sistemul de operare si celelalte aplicatii ramase sunt stabile si daca totul este in regula, puteti elimina si backup-urile
In concluzie, daca aveti un smartphone sau o tableta Android cu un spatiu de stocare intern mic, acest tutorial video este pentru voi! Va invit sa vizionati tutorialul video pentru a vedea exact cum eliminati sau dezactivati aplicatiile de sistem nedorite pentru a face loc celor utile.


[media id=1107 width=480 height=223]
Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (130)

  • Spune-mi te rog Adrian cum dezactivez in android 4.0.4 ca aplicatiile sa nu-si mai faca update-uri. Multumesc.

    • Google Play / Meniu / Setari / Actualizati automat aplicatiile / Nu actualizati automat aplicatiile
      :)

    • am un samsung galaxy s2 si de ceva timp mi-a aparut un mesaj pe telefon...spatiu de stocare insuficient. mentionez ca am un card de 16 G in telefon si nu am prea multe prin telefon...ce pot sa fac sa-mi dispara ?

  • Spune-mi te rog Adrian cum dezactivez in android 4.0.4 ca aplicatiile sa nu-si mai faca update-uri. Multumesc

  • Bun tutorial. Eu folosesc un soft Clean Master pentru Android se pare ca este util softul. Are update-uri regulate la scurte perioade de timp.
    Sunt destule idei de tutoriale precum cum scapam de surveys cand downloadam ceva bypass surveys sau get ride sau skip. Sau cum revenim la vechea interfata facebook ( pentru ca de curand s-a implentat la unii cea noua nu la toti )
    Sau cum sa scapam de bug-urile din windows.
    Cum sa reparam windowsul daca s-a stricat ceva cu sau fara dvd-ul de instalare si multe altele.
    Cum facem trucaje in photoshop. Cum eliminam eroarea aceea la android 4.1.2 ca la multe telefoane nu intra apelul le da ca telefonul e inchis desi el e deschis pe Jelly Bean pe Galaxy S 2

  • Salut Adrian poti sa imi spui te rog cum se cheama programul acela care il foloseti tu pe windows care iti arata interfata la telefon. Multumesc.

    • exista deja tutorial pe aceasta tema. Scrii în căsuța de căutare din dreapta sus: androidscreencast, apeși enter și vei găsi tutorialul

  • Adrian as dori sa te intreb daca pot sa opresc din nexus 4 , Apps Running : google play store ,google music , google maps , google services si audioplayerservice .

  • Buna seara,am si eu o mare rugaminte am un samsung galaxy s3 mini.De aproximativ o luna, cred ca am luat un virus si se manifesta prin consumul de baterie.Bateria se consuma foarte repede cand vorbesc la telefon sau prin navigare in rest nu se intampla nimic. Mentionez ca i-am facut si o instalare de program.Dar nimic nu stiu ce are.Sa fie de vina bateria?Telefonul l-am cumparat in 2013 ianuarie.Va multumesc anticipat

  • Buna seara,am si eu o mare rugaminte am un samsung galaxy s3 mini.De aproximativ o luna, cred ca am luat un virus si se manifesta prin consumul de baterie.Bateria se consuma foarte repede cand vorbesc la telefon sau prin navigare in rest nu se intampla nimic. Mentionez ca i-am facut si o instalare de program.Dar nimic nu stiu ce are.Sa fie de vina bateria?Telefonul l-am cumparat in 2013 ianuarie.Va multumesc anticipat Cosmin

  • pai da vedeti frumusetea Linux-ului === android este ca este system usor dar bineinteles este un subiect
    de dezbatut; ce era frumos (zic si eu) si correct ca oamenii astia producatori--distribuitori sa puna frumos
    optional tot feluri de apps-uri si bling blinguri si sa lase omu sa aleaga nu? si in manualul de
    utilizare al produsului sa informeze consumatorul (daca vrei aia o gasesti acolo etc)
    ca altfel se cam duce open-source si libertatea .Oricum parerea mea ca e o chestiune de timp pina o sa vedem minunatul windows pe cat mai multe dispozitive ca asa e frumos sa aiva omu de ales
    multumesc

    • Ca să poți instala Windows Phone trebuie să îndeplineşti niste cerințe, standarde. Hardware-ul pentru care Microsoft aproba instalarea Windows Phone pe gadgeturi este atent selectionat. Se pare că Microsoft va începe să ofere gratuit sistemul de operare Windows Phone.
      Atenție, a nu se confunda gratuit cu open source!

      • buna . am un allview a 4 you si am activat aplicatia pentru nevazatori din setarile telefonului ... stiu cum sa o dezactivez dar nu pot naviga in jos ... ce pot sa fac ??? multumesc !

  • Draga Cristi am fost in strainatate si am avut in tel un card de mem de 16 G cand am ajuns am constatat ca nu mai pot sa stokez nimic pe el i-mi da eroare 492 am incercat dif metode dar nu reusesc sa-l fac utilizabil .Zicea cineva ca din cauza unor aparate din vama ,astept un sfat .Cu stima

Related Post

This website uses cookies.