Cum conectam un microfon extern la telefon sau tableta

Salut prieteni, azi vom vedea cum se poate conecta un microfon extern la tableta sau la telefon.
In final o sa vedeti si care este diferenta intre microfonul intern si unul extern.
Cate ceva despre inregistrarea sunetului…
Ca sa facem o captura audio de calitate, trebuie sa avem un microfon bun, plasat aproape de sursa sunetului. Chiar daca avem cel mai performant microfon din lume, acesta nu face doi bani daca este prea departe de sursa sunetului.
Cand plasam microfonul aproape de sursa, obtinem un SNR foarte bun, SNR este abrevierea de la signal to noise ratio, adica raportul dintre semnal si zgomot. Intelegeti asta foarte bine daca incercati sa vorbiti cu cineva la telefon intr-un mediu zgomotos, cel de la capatul opus cu siguranta se va plange de calitatea sunetului.
In afara de SNR, ne mai intereseaza si efectul de prezenta, obtinut dor atunci cand microfonul este plasat in apropierea sursei. Efectul de prezenta depinde de tipul microfonului, dar in general ne scoate in evidenta mai mult vocea.
De ce sa nu folosesc microfonul intern ?
Microfonul intern se afla exact acolo unde n-ar trebuie sa fie. In mod normal pe camera nu trebuie sa avem microfone, decat daca sunt izolate printr-un sistem de absorbtie a socurilor (shock mount).
Startech.com 3.5mm 4 Pin to 2x 3 Pin 3.5mm Headset Splitter Adapter – M/F
Daca microfonul se afla pe camera, este evident ca va capta vibratiile, zgomotul de font sau orice altceva in loc sa inregistreze ce ne intereseaza pe noi, adica vocea.
Microfonul integrat poate fi folosit doar pentru filmari rapide, fara importanta sau pentru captarea sunetului ambiental. Deaemenea microfonul intern poate fi folosit pentru sincronizarea ulterioara a track-urilor video si audio, daca am folosit un recorder extern pentru audio.
Ca sa putem conecta microfonul la telefon sau tableta, avem nevoie de un adaptor special, pe care-l gasim in magazine sau pe ebay sau amazon.


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (42)

  • Un tutorial interesant pentru cei mai entuziasti :)
    Imi poti spune si mie,te rog,cum pot sa folosesc telefonul,tableta pe post de microfon la laptop (sau link la tutorial daca deja exista (Daca deja exista tutorial la voi pe site inseamna ca nu am stiut eu sa caut :D) ).Am incercat cateva metode,dar nu au fost satisfacatoare...se auzea un gajait/bazait (nu stiu cum sa descriu mai clar) ce-i drept e ca nu era un sunet clar,curat ...se auzeau interferente ca atunci cand pui doua telefoane in apel unul langa altul (microfonie cred ca se numeste fenomenul).
    Mersi si mult succes!

    • Un microfon desktop simplu este destul de ieftin, nu cred ca merita sa te chinui.
      Acum nu stiu ce vrei tu sa faci, presupun ca vrei sa faci o captura desktop cu sunet. Poti înregistra audio in telefon/tableta, dupa care sincronizezi video cu audio.

  • Te salut, vreau sa stiu daca pt a inregistra cu ajutorul unei aplicatii pot folosi microfonul de la casti? Sau e nevoie de alt microfon extern? Mufa microfonului are nevoie de adaptor sau merge si fara?

    • Daca căștile au microfon, probabil au mufa trrs (cu patru poli). Asta înseamnă ca funcționează fara adaptor.

  • Multumesc pentru tutorial. Foarte util! Link-ul este pe amazon.co.uk nu pe ebay dar e bine ca am cont pe amazon. Arata diferit cablul de pe amazon fata de cabul tau (este si un adaptor pe amazon la acelasi produs cu o lira sterlina mai scump care are un microfon desenat pe el). Ale tale sunt mai scumpe decat cele de pe amazon? Ma intereseaza ceva de calitate. Castile Sennheiser la ce pret sunt si de unde se pot cumpara?

    • Căștile sunt Sennheiser HD201 si se găsesc in orice magazin de specialitate.

      • Eu cred ca daca vorbesti despre acele casti si despre casti in general e o ideea buna, monitoare de sunet profesionale, boxe pentru monitorizare in studio, siteme audio 2.0, 2.1 etc, ca sugestie bineinteles, trebuie sa si auzi in ceva sunetul de calitate de la microfon, muzica etc

  • Foarte interesant videotutorialul eu recomand casti cu microfon sennheiser pc 151 care m-au impresionat prin calitatea sunet +microfon ca am achizitionat 2 perechi

  • Salutare!
    Pentru cei interesati de un astfel de cablu, (la fel ca mine) acesta se poate cumpara de pe http://www.aliexpress.com/item/3-5mm-4-Pin-to-2x-3-Pin-3-5mm-Headset-Splitter-Adapter-M-F/1981658078.html
    Nu stiu daca este exact aceeasi firma care l-a produs, dar se pare ca-si face treaba.
    Eu am nevoie de el pentru laptop, am un Acer Aspire E5-571G care are o mufa audio mama cu 4 pini de 3.5.
    Castile de telefon merg foarte bine (o pereche de casti de la LG si alta de la Allview) insa vreau sa pun casti normale de gaming, si multumita acestui tutorial am gasit ce tip de splitter as avea nevoie.
    Am vazut splitter-ul si pe amazon (linkul pus de tine) insa nu sunt obijnuit sa comand de pe amazon, prefer aliexpress deoarece am comandat mai multe electronice de acolo ( kit-uri de microcontrolare ) si nu am avut nici o problema.
    Prin posta, ajunge in fix 3 saptamani, pentru cei interesati sa cumpere de acolo.
    Numai bine!

  • poti face un video despre 4k daca merita sau mai dureaza pana se adapteaza si pe piata romanesca

  • Salut Cristi
    Sunt un vechi vizitator al acestui site si iti multumesc pentru toate videotutorialele facute , de la tine am invatat foarte multe lucruri utile ,
    As dori cand ai timp sa poti face un tutorial despre stereo mix virtual , nu stereo mix simplu sau activarea functiei in comp .
    Foarte multi utilizatori nu au functia de stereo mix ,
    Multumesc pentru intelegere .

  • Teoretic, acest adaptor ar functiona corect si pe un laptop care are slot combo jack?

  • Cristi ..am si eu o rugaminte la tine : stiu ca tu te pricepi foarte bine la android ...mai ales la flash-uri si as vrea te rag frumos sa ma ajuti si pe minu cu ceva: am un htc desire c si aș vrea sa îi pun cyanogenmod pe el...si am gasit tot felul de tutoriale incomplete si aș vrea ca tu sa ma ajuti cu niste sfaturi cum as putea sa instalez cyanogenmod pe htc desire c ... TE ROG FRUMOS
    Multumesc anticipat!

Related Post

This website uses cookies.