Cum aflam daca softurile si calculatorul sunt compatibile cu Windows 8.1

Salutare prieteni, in acest tutorial o sa vedem cum putem afla daca laptopul sau calculatorul nostru impreuna cu perifericele (camera web, imprimanta, scanner-ul) si softurile preferate sunt compatibile cu sistemul de operare Windows 8.1 in cazul in care planuim sa facem upgrade la aceasta versiune.
Microsoft vine in ajutorul nostru prin Windows Compatibility Center punand la dispozitia noastra un executabil “WindowsUpgradeAssistant.exe” ce poate fi descarcat si rulat. Acesta are rolul de a scana softurile instalate si hardware-ul aflat in calculatorul sau laptopul de pe care rulam executabilul urmand ca la finalul procesului de scanare sa vedem daca softurile preferate si componentele hardware vor fi compatibile cu noua versiune a sistemului de operare Windows 8.1
Daca aveti prin casa periferice precum imprimanta, camera web, controller pentru jocuri pe usb, scanner, multifunctionala, le puteti conecta la calculator inainte sa rulati executabilul “WindowsUpgradeAssistant.exe” descarcat de pe Windows Compatibility Center si dupa finalizarea scanarii, executabilul va va spune daca perifericele conectate vor fi compatibile cu Windows 8.1
Windows Upgrade Assistant este un soft util care ne ajuta sa aflam daca laptopul sau calculatorul sunt compatibile cu noul sistem de operare Windows 8.1 si astfel nu vom mai fi nevoie sa pierdem timp cu instalarea lui Windows 8.1 ca mai apoi sa depistam ca nu avem driver disponibil pentru o anumita componenta hardware sau ca aplicatia noastra preferata nu mai functioneaza pe aceasta versiune de Windows.


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (45)

  • Windows 8.1 x64 si x86 all in one, se poate pune pe un stich de 8gb?
    Cel pe x86 a mers pus, dar AiO nu. Primesc o eroare de soft cand incerc sa il pun pe stick. M-am saturat sa umblu mereu cu 7 DVD-uri cu Windows dupa mine.

  • adrian pe windows8.1merg toate jocurile ca eu mi lam instalat si am bagat un joc numit farming simulator2013 si cand am intrat in el spune shader model3.0 the last driver ceva de genu.. asa imi aparea si pe windows7 dar stiam ce inseamna nu aveam placa video am instalato si merge dar pe windows8.1 nu merge ce sa fac? nu cred ca windows8.1 este bun pentru jocuri.

    • Instaleaza ultimul driver video e cel mai recomandat fie el AMD/ATI sau fie el NVIDIA Geforce. Daca apare doar Shader Model 3.0 inseamna ca placa ta video nu suporta OpenGL 3.0.

    • Si eu am avut aceeaşi problemă cu un joc pe o placa NVIDIA. Am dezinstalat driverele oficiale si am instalat cu Windows Update dupa care funcționează. Nu-mi dau seama de ce ...

  • Salut!! Nu gasesc in store upgrade la windows 8.1 ma puteti ajuta cu ceva...lap-top' u ruleaza cu cu Windows 8 pro....

    • Tasteaza in bara de adrese a browserului: "ms-windows-store:WindowsUpgrade" (doar ce se afla intre ghilimele) si apasa enter

  • Salut...Ma poate ajuta cineva? Va rog frumos. Deci, incerc sa instalez windows 8.1 ENTERPRISE ca in tutorialul facut de Adrian si imi scrie normal Press Any Key to boot from CD or DVD sau cam asa ceva....dau enter sau orice si imi apare sigla (sau cum se numeste) de la windows apoi mi se face desktop-ul negru si nu imi arata ca incarca absolut nimic. L-am lasat si o ora si ceva asa si nu a schitat niciun gest (din cand in cand mai dadea cate un semn ca citeste de pe DVD si se aprindea beculetul de la DVD-RW) dar atat. Insa nu mi se pare normal sa il lasi o ora si ceva si sa nu se intample nimic? Care sa fie problema? Va rog frumos daca se poate sa ma ajutati pt ca eu nu mai am nicio idee. Multumesc frumos :)

      • Nici nu aveam Windowsul bootat pe cd:)))dvd ma rog,:)))am dat o scanare cu programelul din tutorialul de mai sus.Mda, unitatea optica este pe mufa IDE, scart din ala lat:)).Acum vreau sa il instalez.

  • salut.felicitari pt tutorial.pt Ionutzzz vezi sa nu ai nici o eroare pe dvd .banui ca nu citeste dvd cu windows 8.incearca cu alt dvd .sau face la fel indiferent de system de operare?.daca da poate fi unitatea de citire.

  • Windows 7 il citeste perfect...Windows XP perfect si Vista la fel..insa la 8 si 8.1 asa cum am spus mai sus....mai ales la windows 7 il citeste foarte foarte repede fara nicio problema. Care sa fie cauza? chiar azi l-am lasat vreo ora si jumatate cu DVD-ul ce avea pe el Win 8.1 enterpise..aparea sigla windows apoi a dat un semn la DVD-RW ca citeste de pe DVD (adica se aprindea ledul ala si se cunostea ca citeste apoi sa oprit si liniste totala la DVD-RW)

    • calculatorul e model mai vechi?
      placa video sub 256 mb ,memoria ram sub 1 gb , procesor sub 1,5 gigaherti ,hard disk model vechi ata?
      atunci renunta la a instala windows 8 sa nu mai spun de 8.1 ca nu merge.
      am incercat si eu pe un calculator mai vechi (windows 7 a mers dar windows 8 nu
      tu nu te descuraja incearca sa faci un stik cu windows 8.1

  • RAM 1 GB processor 1,60 Ghz placa video nu stiu exact dar mai bine de 700 MB...deci care sa fie cauza?

  • Am reusit sa instalez windows 8.1 dar cum? singura cale a fost sa il pun peste windows 7....imi sare peste partea cu partitionarea...dc?

  • Salut, am si eu o problema cu pc-ul scuze daca am postat unde nu trebuia, am observat ca acel site/forum de mai sus cu "probleme" imi da errorii de sistem.Problema este in felul urmator, se blocheaza pc ingheta pu si simplu daca ascult muzica baraie si imi ingheata HDD nu lucreaza bluscreen nu primesc,l-am lasat asa 2 ore sa vad ce se intampla, nimik asa sta pana ii dau restart manual.Am schimbat sursa cu un cooler master 460W,nu stiu ce sa ii mai fac, un mic ajutor de la voi daca se poate.componente:Placa de baza ASUS M2V-MX-SE procesor AMD Athlon 64 x2 4400+,3GB ram, placa video nvidia GT520 2gb nou,HDD nou 250GB 16MB Buffer.

    • pai problema poate sa vina de la orice componenta ;nimeni nu o sa-si dea seama decat tu,sau daca il duci la reparat cine ti l repara.Problema poata sa vina de la procesor de exemplu pentru ca ai spus ca pc-ul ingheata
      (asta se intampla cand se incinge )
      alta problema ar putea veni de la incompatibilitati de exemplu placa video poate sa nu fie suportata bine de
      procesor daca placa video este Ati atunci o sa fie compatibila cu un procesor AMD,iar daca este Nvidia-cu
      un proc Intel asta se stie.Mai poti sa incerci si altceva -----schimba placutele de memorie intre ele

      • Asta ma gandeam si eu, dar temperaturile mai mari de 35 si 40-44 in jocuri.Am schimbat sursa cu un cooler master de 460W,are fel si fel de protectii pe ea...bn eu am luat-o de la un prieten, pe internet este 230lei, si eu am dat 120lei.In fine cu asta, am rezolvat problema,era de la drivere prost instalate...eu descarcam dirverul la placa video de pe site-ul producatorului....dupa 2 zile l-am prins liber pe un prieten, si l-am rugat sa imi instaleze el driverele este putin mai priceput decat mine.El ma sfatuit in felul urmator...sa pun dirverele cu driver genius, el asa a invatat sa le instaleze.Am facut si o mica diferenta, la windows update dirverul avea 214MB, pe site-ul producatorului avea 189MB, iar pe driver genius 240MB.Windows 7 pe 64bits, merge stas acum.Dar componentele mele sunt vechi de ceva anisori:)).Asa ca trec pe win8.1 32 consuma mai putin.Eu iti multumesc pt sfat.Bft!!

Related Post

This website uses cookies.