Configurație PC accesibil, gaming și uz general

Configurație PC accesibil, gaming și uz general

Cînd vine vorba de PC-uri, cele de gaming nu sunt cu mult diferite, fata de cele folosite la editare sau office; difera doar placa grafica dedicata, care în office nu este neapărat necesară; tocmai de aceea am configurat un sistem elastic, care poate fi croit pe nevoile fiecăruia.

Configurație PC accesibil, gaming și uz general

Procesorul l-am ales ca sa fie bun, pentru ca indiferent de sarcina, procesorul contează cel mai mult.
Seria de procesoare Intel Skylake sunt cele mai performante la ora actuala si de aceea al ales un i5 6400. Cu procesorul nu poți face compromisuri; dacă la memorie mai merge sa te zgîrcești, la procesor se simte imediat.
Placa de baza are strictul necesar, fără dotări suplimentare, care ar ridica prețul acesteia foarte mult. Chiar dacă este accesibilă, placa de baza Asus, are toate dotările necesare. Cumpărarea unei placi de baza mai scumpe, cu mai multe dotări, nu ne aduce performanta în plus, sunt doar niște dotări de confort.
Stocarea este formata dintr-un SSD de la Toshiba, care este accesibil și performant. Nu am ales un SSD pe PCIe, pentru ca era mult mai scump și în plus, ne obliga sa cumpăram și alta placa de baza mai scumpa. Opțional, pe lîngă acest SSD, puteți achiziționa un hard disk sau un hard disk extern, ca sa puteți stoca mai multe date. SSD-ul este doar pentru sistem și stocare limitata. Sugestie Hard Disk extern Seagate Expansion Portable 2TB, 2.5″, USB 3.0. (accesibil)
Placa video este de la Gainward și este un GTX960; o placa care poate rula cam toate jocurile de pe piața. Aceasta placa nu este necesara pentru cei care vor gaming. Chipul grafic de la Intel, integrat în procesor, se poate achita de multe sarcini grafice fără probleme, și poate chiar gaming ușor.
Lista componente PC:
Procesor Intel® Core™ i5-6400, 2.7GHz, Skylake, 6MB, Socket 1151, Box
Placa de baza ASUS H110M-A D3, Socket 1151
Memorie Kingston HyperX Savage 8GB(2x4GB), DDR3, 1600MHz, CL9, 1.5V, XMP
Solid State Drive (SSD) Toshiba Q300, 2.5″, 120GB, SATA III, retail
Carcasa Segotep SG-CL, ATX Mid Tower, fara sursa, Negru
Sursa Super Flower SF-550K12XP, 550W, Modulara, PFC Activ
Optional! Doar pentru gameri!
Placa video Gainward nVidia GeForce GTX960 Phantom, 2048MB GDDR5, 128 bit, 2 x DVI, HDMI, Display Port

Tutorial video – Configurație PC accesibil, gaming și uz general



Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (30)

  • frumos tutorial, felicitari. chiar asteptam unu de genul acesta pt ca in ultimul timp am investit si eu intrun pc si sunt foarte multumit de el mai ales de placa video care mi-ai recomandat sa o iau tot din seria 960 foarte buna si foarte silentioasa. Acum urmeaza ultima "piesa" , ssd-ul. si cel prezentat de tine aici mi-se pare interesant si accesibil . bafta in continuare

    • Doar in unele cazuri accelereaza randarea, unde sunt folosite nucleele Cuda.
      Totusi, placa video ajuta enorm de mult in programele de editare, pe live view, unde putem face editarea mult mai rapid.
      Placa video ajuta si in programe de grafica 3D si chiar in Photoshop.

      • Multumesc pentru raspuns. Ai putea sa-mi pui un link cu o placa video compatibila cu Adobe Premiere cu un raport calitate/pret bun ?

          • Salut Cristi! Am cumparat cateva componente de mai sus la care ai lasat link (Placa de baza, procesor, SSD), 2 X 8GB RAM, altele decat ce ai pus mai sus. Am instalat cu rabdare componentele. Am incercat sa instalez windows 7 de pe stick insa nu am reusit, ajungeam pana in faza Install unde imi spunea ca nu gaseste anumite device-uri pentru a putea continua instalarea. Am optat pentru instalarea de pe DVD care mi-a reusit si asta cu batai de cap (imi intepenea la 0% Expanding Windows Files). A urmat instalarea cipset-urilor de pe cd-ul de la placa de baza, dupa care placa video. Problema majora e in felul urmator: Nu am sunet, iar la Update Audio driver din Windows 7 imi apare eroarea ca in poza lasata ca link aici: https://goo.gl/EIQU9C . Pe langa asta cand trebuie sa il pornesc fara mouse introdus in USB ca sa buteze Windows-ul.
            Crezi ca e o problema cu placa de baza? Trebuie returnata la eMag, sau ce imi sugerezi sa fac in situatia asta?
            Multumesc !

  • Cristi, vreau sa te felicit!!
    Ţinând cont, ca ai ramas singurul care posteaza tutoriale pe videotutorial.ro, faci o treaba extraordinara.
    In jur de un tutorial pe saptamana este excelent.
    Bravo, si tine-o tot asa!!!

  • Salut Cristi,
    Am si eu o intrebare : Care e diferenta dintre porturile M.2 si SATA???
    Acuma vreau sa-mi fac si eu un PC ca cel din tutorial, desi am un PC destul de bunicel un i7 dar are deja 5 ani, 4GB Ram, ssd samsung 840 evo 256 GB + 2 HDD-uri de 1 TB (intern si unul extern), dar nu am USB 3.0.
    Nush ce as mai putea pune pe el, si vreau sa-mi fac un PC pentru acuma si pentru viitor, adica sa pot sa-l upgradez si peste 3-4 ani.
    Ce parere ai despre aceasta placa :
    https://www.alternate.de/ASRock/Fatal1ty-Z170-Gaming-K4-D3-Mainboard/html/product/1217472?tk=7&lk=17954
    Bravo pentru tutoriale, se poate dona pentru acest site?
    Cu respect Alin-Lucian,

  • Cristiiii, Cristii cu parere de rau pentru cine vrea un sistem de gaming, trebuie si placa de baza de gaming si anume ASUS Z170 pro gamer sau B150 PRO GAMER. Nu placa aia care are cele mai slabe componente( nu zic ca nu e buna pt uz general, dar mi-se pare cam ciudat, dai 1000 lei pe cpu si te zgarcesti la placa de baza). SSD-ul acela hai sa zic e cat de cat, nu este foarte stralucit. Sursele Seasonic, au probleme dupa un timp coil noise foarte deranjant(evita o perioada Seasonic). Placa video este cam S.F dar nu prea se compara cu un ASUS Strix sau MSI care au ceva tehnologii la bord. In rest sistemul este ok, facand exceptie pentru gameri.

  • si ce invatam noi din tutorialul asta ? asa sa bag produse in cos stiu si eu . ma asteptam la ceva explicatii .
    de ex : placa video de ce 128 biti si nu 256 chiar daca schimbam producatorul pe ati. nu tin partea ati ca au niste drivere de te doare capu .... dar nici cu 128 nu joaca lumea hull hd .
    ssd-ul ala .... atat de multa incredere are toshiba in propriile ssd-uri incat are numai 2 ani de garantie.
    placile de baza pentru gaming sunt atx sau mai mari si au 8 pini pe alimentarea procesorului pentru extra power . asta ca se foloseste numai in cazul overclock nu este valabila. mai ales ca alimetarea cpu s-a intors pe placa de baza si nu mai este in procesor (ceea ce le facea cam fara "vlaga")

    • Tu ai pareri, dar cam preconcepute, la fel cum am eu despre apa de la robinet. Daca esri indoctrinat si nu vezi dincolo de numere, pastreaza pentru tine nu mai fierbe capul si la altii.

      • eee ...:))) nu e asa greu sa-ti dai seama ca una e sa se transfere 128 biti intre gddr si gpu si alta e 256 biti. si astia la cat de smecheri sunt cred ca e de fapt 64 inainte si 64 inapoi . ca na ... ddr ....asta asa binar 0 si 1 . nu stiu unde am auzit ca ar fi in teste si 2 . ar fi 0,1,2 ca si combinatii . nu sunt sigur de informatie. daca o sa fie asa sa vezi atunci tehnologie avansata.
        nu am idei preconcepute deloc dar cand e vorba sa scot bani sa cumpar ceva daca nu ma gandesc de 20 de ori :) : sa iau oare toshiba cu garantie de 2 ani si cu un trecut dubios pe hard disk-uri (acum sunt cu ocz care n-au fost nici astia vreo smecherie), sau sa-mi iau samsung sau intel cu 4 , 5 ani de garantie...

  • Cristi,
    Daca se poate un tutorial pt achizitie laptop home & game si unul cu achizitie laptop pt linux!
    Multumesc.

  • Placa de baza ASUS H110M-A D3 recomandata de tine aici are un Chipset slab ,,Intel® H110,, care nu se potriveste bine cu Procesoarele din Generatia a 6-a INTEL.
    Pentru a avea performantele maxime ale Procesorului ,,Skylake,, Intel recomanda sa folosim placi de baza dotate cu Chipset din generatia noua ,,Chipsetul Z170 Express,, si memorie DDR4 .
    In concluzie, nu are rost sa cumparam un Procesor ultra-performant, daca, celelalte componente-hardware din sistem sunt mai slabe si incetineste performanta maxima a procesorului nou . ,,Nou,, cu ,,vechi,, amestecat, nu se impaca sau lucreaza limitat .
    Deci, ori cumparam toate piesele de generatie noua, ori nu mai cumparam deloc ! ...sau cumparam toate componentele din generatia anterioare (mai ieftine) si care se apropie foarte bine de performantele celor noi . Cine are bani de aruncat pe geam, merge orice combinatie !

Related Post

This website uses cookies.