Configuratie calculator bun in office si gaming

Salut prieteni, astazi vom configura un calculator bun, la un pret accesibil, cu un nivel foarte bun de performanta, capabil sa faca fata orcarei sarcini de calcul si in plus sa se miste foarte rapid.
In ultima vreme am asteptat si am sperat ca ultima genratie de procesoare de la intel, care se numesc Intel Broadwall, vor iesi pe piata si vor avea o perfoamanta mai buna decat generatia Haswell.
Diferenta de performanta de la Haswell la Broadwell este de doar 5% si nu cred ca merita sa faceti in upgrade sau sa asteptati special aparitia noilor procesoare. Mai ales ca acestea vor fi mai scumpe decat cele actuale, care au si ceva reduceri importante de pret.
Configuratia de azi este bazata pe un procesor Intel i3 4170, care abia a fost lansat si care vine cu o frecventa foarte buna (3,7 Ghz) ai in plus este foarte ieftin (relativ pentru Intel Core Haswell).
Sistemul poate fi folosit atat in mediul home, office, cat si pentru gaming atunci cand se adauga o placa video dedicata.
Daca simtiti ca placa pe care v-am recomandat-o nu va va satisface, puteti opta pentru o placa Nvidia GTX 960, care este mult mai buna, dar si mult mai scumpa.
Lista componente:
Procesor Intel® Core™ i3-4170, 3.70GHz, Haswell, 3MB, Socket 1150, Box
Placa de Baza Asus H81M-A, socket 1150
Memorie HyperX FURY Blue 4GB, DDR3, 1600MHz, CL10, 1.5V
Flash SSD Kingston V300 2.5″, 120GB, SATA 3
Carcasa Cougar Solution Black, Mid Tower, fara sursa, Negru
Sursa Corsair Builder Series CP-9020046, 80 PLUS® Bronze, 430 W, PFC Activ, ATX 2.3, 12 cm fan
Placa video Asus NVIDIA GeForce GTX 750 OC, 1024MB, GDDR5, 128bit, HDMI, DVI, VGA, Dust-Proof Fan

Un tutorial care v-ar putea fi de folos dupa ce cumparati componente si vreti sa le montati este: Cum se monteaza componentele intr-un pc.
UN alt tutorial care va va fi de folos, este cel cu montarea front panel-ului (USB-urile si mufele audio de pe fata carcasei): Montare mufe front panel pe placa de baza.
Sau poate vreti sa va cumparati o carcasa ieftina si nu stiti cum sa o montati: Montare componente in carcase mici.


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (69)

  • Ce laptop mi-ai recomanda sub 2000lei dar cu o configuratie foarte buna. Ma intereseaza o putere mai mare de procesare ca-ci am de gand sa-l stresez in diverse metode, toate invatade de aici pe sait: utilizare intensiva virtualbox, lurare de continut video de calitate si altele. Vreau sa ma tina cativa ani, 4-5ani rejer cu ultimele versiuni de windows, linux si(sau) mac os (virtualizat).

    • E greu de spus. Acum pe piață sunt multe tipuri de laptop. Totusi pentru testare si experimente mai indicat este un desktop.
      Pe un laptop nu ai controlul absolut. Ești constrâns de plafonul termic, de frecventele mici si de stocarea puturoasa.

    • Sub 20 milioane nu exista un Laptop-PC ,,cu o configuratie foarte buna,, asa cum vrei tu !
      Ai scris ca vrei ,,o putere mare de procesare,, si asta inseamna un procesor din Generatia a 4-a de la Intel din seria i7 cu multe nuclee si fire de lucru, cu L2/L3 Cache mare, si tocmai la final sa te gandesti la puterea de procesare a lui ca si numar de GB . Ca sa colaboreze foarte bine cu Procesorul, iti trebuie o memorie RAM care sa lucreze la o frecventa cat mai mare si latente bune, apoi sa te gandesti de cati GB de memorie ai nevoie. Veriga slaba intr-un sistem este HDD si de aceea pentru a nu strangula vitezele de procesare intre piese iti trebuie un HDD cu viteze mari de Scriere/Citire. Ca toate componentele sa lucreze pe magistrale mari de frecventa, iti trebuie o Placa de Baza cu un Chipset puternic, iar la final te gandesti sa cumperi o placa video cu latime de banda mare si apoi sa te gandesti la faptul ca are memorie video multa (o placa video standard pe 64 biti, poti sa ai si 3 GB memorie, tot lenta este) . In concluzie, viteza inseamna sa folosesti tehnica de ultima generatie care te tine multi ani, dar este foarte scumpa !
      Aste este realitatea in electronica, nu doar PC, iar restul povestilor sunt pentru revista CANCAN !

  • Multumesc mult ca ai facut un astfel de tutorial ..sunt foarte bune si interesante . Sa mai faci astfel de tutoriale ..

    • Noi încercam sa mulțumim pe toată lumea cu conținut cat mai variat.

  • Legat de ssd, am citit mai multe articole pe diverse saituri si am aflat ca seria Kingston V300 are performante foarte scazute deoarece acestia au schimbat controllerul. Astfel vitezele au scazut considerabil.

    • Modelul de fata are controller SandForce SF1200, controller care este prezent pe majoritatea SSD-urilor.

    • sa stii ca nu e un ssd "puturos". se misca destul de bine. eu am pus 2 pe 2 calculatoare si e ok de vreo 6 luni. acum daca poti sa dai 500 lei pe intel e mai bine.
      la asta kingstone e ok pretul , ai si 3 ani garantie... raport calitate / pret e bun.
      sigur e mai rapid ca un hard disk .

      • Intr-adevar a fost un lot mai prost o periodata,erau made in China. Acuma sunt made in Taiwan cu memorii Toshiba pe 19 nm, de o calitate exceptionala, fata de cele Micron pe 20nm sau ceva de genul.
        Chiar acum cateva saptamanii am schimbat vechiul Corsair Force GT 60GB ca al lui Cristi, ca era obosit la inceput citea cu 385MB/s si scria cu 70MB/s (asa arata Crystal disk mark), dar si in AIDA64 tot asa 385 citire, timp de access 0,10ms. Fata de asta Kingston V300 120gb pe care l-am cumparat 2 bucati si merg exceptional, nici nu ma asteptam. 550MB/s(citire) si scriere 550MB/s si timp de access 0,04ms, iar pe cutie spune 450MB/s cu 450MB/s. Se deschide Win 8.1 OEM in 5 secunde, fata de Corsair se deschidea in 7-8 sec.

  • @Cristi, Daca in aceasta configuratie as schimba procesorul cu Intel i5 si placa video cu una din seria GTX 900, este de-ajuns o sursa de 450W ? Am observat ca multi recomanda aceasta putere de sursa la o configuratie foarte performanta (de TOP)... eu ma gandeam la una de minim 500 W.
    PS: Am verificat pe un site online configuratia si consuma mai mult decat cea pe care ai mentionat-o....

    • GTX 900 o sa consume aprox 200 - 300 wati maxim depinde de model si de incarcare. una e sa joci la 720p si alta e la 1080p.
      producatorul recomanda sursa de 600 wati care e o putere foarte mare recomandata mai mult pentru a-si proteja placile lor video. sa nu fie puterea slaba a sursei un motiv pentru care nu le-ar merge placile video corect.
      eu am de 600 corsair si nici eu nu am cu ce sa o incarc la 30 % macar valoare la care porneste ventilatorul sursei . ventilatorul porneste vreo 3 - 5 secunde numai cand dau drumu la pc (sa nu se intepeneasca ventilatorul cred ca e setata asa) , peste 30 % incarcare si mai porneste la o valoare termica pe care nu o stiu... mai tureaza vara cand e foarte cald.
      daca facem o adunare cu tdp-ul procesorului 54 w (in full load )sau cat era + ce mai e prin carcasa + placa video ar fi la 80 , 85 % (in full cpu+video) din puterea sursei. asa ca mai bine te-ai orienta spre 550 - 600 w daca vrei o placa video buna. ar ajunge si asta de 450 ca e de calitate dar mai bine e sa ai o rezerva de putere .
      de ex eu am placa video ati si cand o apuca nebunia trage mai mult de 450w si imi baga ups in protectie. atat poate ups-ul meu . bn 450 per total. placa video cred ca trage vreo 350 wati. pentru un timp scurt dar suficient incat daca nu ai o sursa capabila sa dea restart la pc sau sa se blocheze placa video.

      • Asta este configuratia pe care o voi achizitiona luna viitoare: [URL="http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/1217169/"]PC Intel + nVidia[/URL] la acre am pus o sursa de 500 W.

        • PS: am uitat sa intreb daca dupa aparitia noilor procesoare se vor ieftini modelele existente pe piata

          • Nu se știe, depinde de deciziile pe are le vor lua cei de la Intel.
            De obicei, chiar daca sunt anumite reduceri, sunt destul de mici.

          • Cristi, am inteles! Inca ceva: pentru acea configuratie din Wishlist-ul pe care l-am postat este suficienta o sursa de 450 W (exact modelul caruia i-ai facut review, nu cu foarte mult timp in urma) ?

  • Un SSD merge pe orice tip de Pc? Computerul meu e vechi si nu imi permit ca cumpăr altul

    • 1. Daca ai SATA, va funcționa pe orice sistem.
      2. Daca nu au SATA, poți sa montezi o placa de extensie pe PCI-x, care să-ți câteva porturi SATA.
      3. Recomandat ar fi sa ai Windows 7 sau 8, pentru ca astea au suport TRIM built in.

      Raspunsul pe scurt, da merge pe otice si mici modificări ici-colo.

      • Placa mea de bază este EPOX EP-8KDA7I si nu stiu daca e compatibilă cu SSD. Se merita investitia? (in viitor SSD-ul il pot pune pe alt pc mai performant?)

        • Sigur ca il vei putea pune si pe alt pc mai performant....iar in cazul placii de baza nu vad de nu tiar merge ssd-ul pe ea

  • Salut baieti ! Va apreciez mult pentru treaba pe care o faceti si va multumesc ,deoarece am invatat multe lucruri de la voi. As dori daca se poate sa stiu ce parere aveti de consolele de gaming ps 4 si xbox one,ce ati alege intre pc si consola ? Va multumesc !

  • Merge Gta 5 pe acest sistem pe care l-ai configurat tu ? daca da cat de bine ?

    • GTA 5 va functiona cu placa video Nvidia GTX 750 OC. Cat de bine va rula, depinde de setarile pare le vei face tu.
      Probabil pe mediu va rula bine. Daca bagi setari foarte agresive si rezolutie foarte mare, poti pune in dificultate placi video chiar mai scumpe.

      • Salut crezi ca placa asta ii mai buna decat video integrat din intel i3- 4150 de 4400hd 2 gb, nvidia gtx 750 are duar 1gb fata de intel 2gb?

  • Îmi poate explica cineva mai multe despre Intel® Turbo Boost Technology. Încă nu m-am rămurit complet. Deci, cu această tehnologie procesorul poate atinge frecvente mai mari. Întrebarea mea este în ce condiţii şi cât poate fi menţinută frecventa crescută sau dacă are unele efecte asupra PC sau laptopului. Ar mai fi ceva, care procesor ar fi mai bun: cel cu Turbo Boost care ajunge maxim la o anumită frecvenţă sau cel care se afla deja la acea frecvenţă (fără Turbo Boost). Mersi.

Related Post

This website uses cookies.