Configurare sistem performant Sandy Bridge varianta accesibila – ghid video

Salut prieteni, astazi va voi prezenta o configuratie pe baza platformei Sandy Bridge de la Intel, acum ceva vreme am configurat un sistem mai scump, la vremea aceea abia se lansase aceasta platforma si bineinteles ca tot ce este la inceput, erau cam scumpe procesoarele si chipset-urile.
Sistemul nostru de azi a iesit destul de accesibil si performant, un raport performanta-pret destul de bun:
Avem o placa de baza de la Gigabyte cu SATA 3 si USB 3.0, tot placa de baza are iesiri VGA, DVI si HDMI, astfel puteti viziona filmele pe LCD-ul din sufragerie (sau plasma din baie).
Procesorul este unul nou nout cu 2 nuclee si 4 thread-uri, mai pe Romaneste in task manager veti avea 4 procesoare (probabil tehnicienii ma vor injura pentru aceasta blasfemie), OK sunt doua nuclee cu cate doua fire de executie (thread) pe fiecare.
Placa video nu am achizitionat deoarece procesorul are un IGP destul de puternic cu accelerare hardware, acesta poate face fata oricaror solicitari multimedia, chiar si la jocuri face fata, bineinteles pana la un nivel (detalii pe low), pana la urma nu putem compara grafica integrata cu o placa video dedicata de la ATI-AMD sau Nvidia.
La stocare am folosit o solutie hibrida, pentru sistem am ales un SSD nou nout de la intel cu 270 MB/s la citire si 200MB/s la scriere, la stocare am optat pentru un Seagate de 1 Terra, aceasta solutie hibrida ne ofera si viteza / timp de raspuns pentru sistem dar si capacitate de stocare. In acest moment SSD-urile inca sunt destul de scumpe si nu pot fi folosite pentru stocare. Sfatul meu ar fi ca sa va indreptati spre SSD-uri de mare capacitate doar in cazul unui laptop, acolo nu avem ce face, trebuie sa luam un SSD incapator pentru ca nu avem decat un locas pentru stocare (in cele mai multe cazuri).
Carcasa este una OK de la Antec, cand spun OK ma refer ca este de 300 de ori mai buna decat tigaile de 100 lei cu surse no name.
Optional pe acest sistem puteti monta o placa video cand mai faceti rost de banuti, portul PCI Express va asteapta sa-l populati.
Componente folosite la aceasta configuratie:
Placa de baza Gigabyte HA65M-D2H-B3, socket 1155

Procesor Intel® CoreTM i3 2100, 3.10GHz, socket 1155, Box

Memorie Kingston 2048MB, DDR3, 1333MHz, CL9 ValueRam (doua bucati)

HDD Seagate 1TB, 7200RPM, 32MB, SATA3, ST31000524AS

HDD Intel Solid State Drive (SSD) 320 Series, 40GB, SATA II, 2.5”

Carcasa Antec Miditower VSK-2450P, 450W, Neagra
Optional pentru gameri, una din sugestiile de mai jos:

Placa video Gainward nVidia GeForce GTX 560, 1024MB, GDDR5, 256 bit, HDMI, DVI, PCI-E

Placa video HIS ATI Radeon HD6850, 1024MB, GDDR5, 256bit, Full HD, HDMI, DVI, PCI-E

Tot gamerii ar trebui sa ia in consideratie si schimbarea sursei daca obisnuiesc sa joace ore intregi.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 500 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian

 

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (46)

  • Un sistem bun, pentru emularea jocurilor de PS2 si multe alte chesti folositoare pentru viitor.

  • Totusi e destul de scump pentru foarte multi dintre noi. E bine pentru cei care au bani de bagat in PC-uri din care ii si scot. Pentru un user obisnuit care mai mult office, ceva jocuri mai noi si un film HD se pot face si configuratii mai ieftine. Cautam zilele trecute pentru fiul meu care ia venit randul la inoirea calculatorului. Dar cum bugetul este de criza ma orientez spe un AMD pe am3 care cu putin noroc sper sa-l deblochez. Chiar as dori un tutorial de configurare dar cu buget limitat undeva la 1000 de lei daca se poate. Bafta la toti!

    • iulian:
      Totusi e destul de scump pentru foarte multi dintre noi. E bine pentru cei care au bani de bagat in PC-uri din care ii si scot. Pentru un user obisnuit care mai mult office, ceva jocuri mai noi si un film HD se pot face si configuratii mai ieftine. Cautam zilele trecute pentru fiul meu careia venit randul la inoirea calculatorului. Dar cum bugetul este de criza ma orientez spe un AMD pe am3 care cu putin noroc sper sa-l deblochez. Chiar as dori un tutorial de configurare dar cu buget limitat undeva la 1000 de lei daca se poate. Bafta la toti!

      Vrei prea mult in prea putini bani. Trebuie sa constientizati ca tehnologia costa si ca fabricarea unui procesor si a oricarei componente necesita luni de zile de munca, testare, chestii care se fac pe bani. Iti sugerez un PC de la SH daca vrei sa ajunga la doar 10 milioane insa pentru acestea nu ai nici un fel de garantie. N-am inteles niciodata de ce omu tanjeste atat de mult dupa lucruri. Este simplu, nu ai bani? nu iti mai cumperi sau strangi, iti iei un job part time...Eu stiu ca voi ati dansa dansul bucuriei daca ar fi pc-uri la 5 milioane pe care sa puteti juca crysis sau sa vedeti filme HD doar ca asa ceva nu exista. Luati lucrurile ca atare

      • AdrianGudus: Vrei prea mult in prea putini bani. Trebuie sa constientizati ca tehnologia costa si ca fabricarea unui procesor si a oricarei componente necesita luni de zile de munca, testare, chestii care se fac pe bani. Iti sugerez un PC de la SH daca vrei sa ajunga la doar 10 milioane insa pentru acestea nu ai nici un fel de garantie. N-am inteles niciodata de ce omu tanjeste atat de mult dupa lucruri. Este simplu, nu ai bani? nu iti mai cumperi sau strangi, iti iei un job part time…Eu stiu ca voi ati dansa dansul bucuriei daca ar fi pc-uri la 5 milioane pe care sa puteti juca crysis sau sa vedeti filme HD doar ca asa ceva nu exista. Luati lucrurile ca atare

        SE POATE SATI IEI DE LA DEPOZITU DE CALLUCULATOARE LA UN PRET DE 1400LEI SI TOT PERFORMANT ESTE PT CA AI MEMORI PE DDR3 2 GB RAM PLACA VIDEO GIGABITE 220 GT 1000MB SI PLACA DE BAZA ASUS FOARTE BUN PROCESOR AMD ATHOM 2 HARD DISK 500GB (JUMATATE DE TERA) DUPA CARE SURSA FOARTE BUNA LA FEL SI UNITATE OPTICA SI TE SFATUIESC SA PASTREZI CARCASA TA EU ASA AM FACUT PT CA DADEAM BANI AIUREA PE ALTA CARCASA DEPINDE DACA E MODEL VECH TRBCUMPARATA ALTA DACA E MODEL NOU E BINE

      • AdrianGudus: Vrei prea mult in prea putini bani. Trebuie sa constientizati ca tehnologia costa si ca fabricarea unui procesor si a oricarei componente necesita luni de zile de munca, testare, chestii care se fac pe bani. Iti sugerez un PC de la SH daca vrei sa ajunga la doar 10 milioane insa pentru acestea nu ai nici un fel de garantie. N-am inteles niciodata de ce omu tanjeste atat de mult dupa lucruri. Este simplu, nu ai bani? nu iti mai cumperi sau strangi, iti iei un job part time…Eu stiu ca voi ati dansa dansul bucuriei daca ar fi pc-uri la 5 milioane pe care sa puteti juca crysis sau sa vedeti filme HD doar ca asa ceva nu exista. Luati lucrurile ca atare

        Adrian, cu totii vrem mai mult dar cumparam cat ne tine punga. La un salar mediu in invatamant, cu doua, trei rate, plus familie, copii, alte cheltuieli, cam intr-un an ajung sa strang bani pentru un astfel de sistem fara sa-mi iau painea de la gura. Si dupa un an te trezesti ca mai apare un alt sandy luke bridge si iar ai ramas in urma cu tehnologia, Cristi scoate un alt tutorial iar banii stransi nu ti-au adus nici un folos. Asa ca cu un mic efort poate da Domnul sa-i fac o surpriza fiului meu de ziua lui cu o unitate mai performanta, nu ca as vrea sa joace nu stiu ce aparitie 2011 dar vechiul sistem a inceput sa dea rateuri. As fi preferat sa nu-l schimb dar tehnologia avanseaza rapid iar un PC nu tine mai mult de 3-4 ani. De aceia nu vrea sa investesc prea mult. Un film HD il vad la media player si culmea e sa imi iau un job part time pentru Crysis (doar n-am mancat de pe jos :). Mai bine ii cumpar o bicicleta noua, o minge sau ceva de citit decat un hard de un tera sau mai stiu eu ce... E doar parerea mea! Tutorialele n-au nici o vina, chiar sunt minunate! Bafta la toti!

  • Mda din pacate tot e scump , de jumate de an ma tot chinui sa schimb compu da..

    unu nou ( si la ce vreau eu ) e prea scump asa ca il tin pe asta , deocamdata

    e batran si mai face si el ce poate :)) Da cu ocazia asta ma alatur si eu lui

    iulian si rog frumos daca vreti sa faceti un tutorial pe subiectu asta la

    niste

    preturi mai mici ( e altfel cand primesti sfaturi de la niste profesinonisti

    si

    altceva e cand mergi tu de capu tau sa iti cumperi un pc ) Multumesc

  • Mie mi se pare o configuratie destul de reusita la un pret foarte avantajos.Sa speram ca multi dintre noi vor putea sa si-o permita.Multumim Cristi !

  • Super tutorialul, mai astept tutoriale de felul asta! Mult noroc in continuare!

  • Un sistem Value sau un sistem Green , are un procesor slabut dual-core sandy bridge , placa de baza cam saracacioasa gigabyte , putea fi un asus p8p67 si un procesor i5 2500k si un ssd corsair de 60gb pe 34nm ptr ca este foarte rapid , la 25nm pierdem din spatiul ssd-ului cu cat scadem in nm , scade si gb , si o memorie normala si o stocare de 1tb green ca nu ne trebuie performanta la stocare , e de ajuns 100mb/s sec la un green . Si chiar exact Cristi ca hdd green sunt facute ptr camere de supraveghere , si silent

  • eu zic ca trebe sa-mi iau si untate optica ca daca vreau sam iau u joc original nu-l gasesc pe stick.Desigur ca am auzit si am si downloadat de pe torrente dar e altceva cand iti iei originalul pt ca poti sa joci online

  • Bună ziua!
    Dacă tot spuneţi că se poate renunţa la unitatea optică (şi cred că nu este rău)puteţi să ne recomandaţi niste stick-uri mai bune (rata de transfer, capacitate etc.)pentru că din puzderia existentă prin magazine şi pe net este greu de ales pentru un mai puţin cunoscător. Mulţumesc!

Related Post

This website uses cookies.