Configurare sistem pentru editare video

Configurare sistem pentru editare video

Configurare sistem pentru editare video

Editarea video este una dintre cele mai grele sarcini pentru un PC, mai ales in era 4K, 6K si aproape 8K, unde fișierele sunt enorm de mari, si de cele mai multe ori, super comprimate.
Cand spun ca editarea video e o sarcina grea, nu glumesc. Acum vreo 2 ani, am distrus un laptop, in timp ce editam un tutorial.
Sistemul de nostru de editare video, va fi configurat pentru gestionarea/editarea/exportul, fișierelor filmate cu profunzimea culorilor de 8 biți, asta pentru ca nu avem camere profesionale capabile sa filmeze pe 10 biți. Dacă am fi folosit în configurație hardware pe 10 biți, prețul total al sistemului, ar fi fost mult mai mare.
Procesorul:
La acesta configurare de sistem pentru editare video, am ales Intel, pentru ca sunt cele mai capabile procesoare la editare video. Un plus este si tehnologia QuickSync, care ne permite sa exportam mai rapid, dacă alegem h264.
i7 6700K, este cel mai performant procesor pentru socket 1151.
Placa de baza:
Placa de baza de la Asus este bine dotata, având Lan de 10 gigabit, USB C, display port (pentru videi integrat) și suficiente sloturi pentru placi video sau SSD-uri PCI-e.
Memoria RAM:
Am ales un kit de 32gb, pentru ca sunt programe de editare sau colorare video, care consuma foarte multa memorie, DaVinci Resolve fiind un exemplu bun. Dacă vi se pare excesiv, puteți merge doar cu 16gb de memorie RAM pentru inceput.
Stocarea (complexa):
Ca si dispozitive de stocare, avem o configurație mai speciala, formata de 3 drive-uri, doua SSD-uri și un HDD. Primul SSD tine sistemul de operare și programele, al doilea SSD este un scratch disk pentru programele de editare, iar hard disk-ul este pentru stocarea fișierelor brute și cele exportate.
Placa video:
Placa grafica nu este o fița, este absolut necesara într-un sistem modern de editare video. Dacă pana nu demult, nu se folosea placa video aproape deloc la editarea video, acum, din ce în ce mai multi developeri software introduc suport pentru placa video în editoarele lor.
Sursa:
Corsair VS550, o sursa de 550W, care poate face fata fără probleme.
Carcasa:
Este o carcasa clasica, de calitate, model Zalman R1 (este la reducere).

Componentele hardware din tutorial:
Procesor Intel® Core™ i7-6700K, 4GHz, Skylake, 8MB, Socket 1151, Box
Placa de baza ASUS Z170-A, Socket LGA1151
Kingston HyperX FURY Black, 32GB (4x8GB) DIMM, DDR4, 2400MHz, CL15, 1.2V
Solid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5″, 250GB, SATA III
HDD WD Blue 6TB, 5400rpm, 64MB, SATA 3
Placa video Gigabyte NVIDIA GEFORCE GTX 960 Windforce, 2048MB, GDDR5, 128bit, HDMI, DVI, Display Port
Sursa Corsair VS550 550W, PFC Activ
Carcasa Zalman R1, ATX Mid Tower, fara sursa, Negru
Monitor LED IPS LG 27″, Ultra HD, HDMI, DisplayPort, Negru



Tutorial video – Configurare sistem pentru editare video

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (24)

  • Ce parere aveti desprre Intel Compute Stick v2 2016? cu procesor intel atom. Oaare este bun pentru navigat pe net si Youtube, mail si ceva streaminguri video? Daca se misca greu Windows 10 pot sa pun Chrome Os pe el? (ca chrome os nu consuma multe resurse si ma gandesc ca ar fii mai rapid ca un Windows, si pe chrome os fac 97% ce fac pe windows)

    • Pentru sarcini simple, chiar si pentru streaming, Intel Compute Stick este perfect.
      Sarcini pentu Intel Compute Stick:
      Navigare pe web
      Youtube
      Gmail
      Editare Office, Open Office, Libre Office
      Jocuri simple sau mai vechi
      Accesare retele sociale
      Chat
      Skype
      Descarcare fisiere
      Transformare in NAS (stocare in retea)
      Transformare in server
      Transformare in media center
      Player multimedia pentru TV
      Streaming Video / Audio
      ....și multe altele

    • Am eu unul, modelul STCK1A32WFC, cumparat de la Altex (este la promotie zilele astea). Il folosesc conectat la un smart TV LG. Vine preinstalat cu Windows 8.1. Apoi o sa vrea upgrade la Windows 10 insa la modelul asta au probleme in sensul ca dupa upgrade-ul sistemului de operare, stick-ul nu mai boot-eaza. Intel a postat o procedura in care primul pas si cel mai important este update-ul BIOS-ului si abia apoi upgrade la Windows 10.
      Nu stiu daca merge ChromeOS insa pe forumul produsului sunt utilizatori care au instalat Ubuntu.
      Da, merge pentru tot ceea ce a enumerat Cristian. Personal am mai instalat si TVMC (o versiune de Kodi care vine cu add-on-uri preinstalate).
      In ce ma priveste, nu ma grabesc inca sa trec pe Windows 10 pentru ca 8.1 ruleaza foarte bine.
      PS - E putin zgomotos, nu insuportabil, pentru ca are un mic ventilator.

  • Salut, chiar asteptam un tutorial nou din seria asta de configurare. Vroiam sa te rog sa imi recomanzi un ssd de 120 GB , dar nu am avut rabdare si am optat pt un ssd exact modelul din video (dar de 120) momentan sunt multumit si am luat si placa video care ai prezentato aici tot la recomandarea ta si sunt foarte multumit .
    Ca si sugestie de tutorial te-as ruga daca se poate sa faci un tutorial despre un soft care comprima windows-ul si sa ne explici tu cum sta treaba cu el sau daca este bun.Nu imi vine acum cum se numeste dar am vazut ceva pe net. cred ca ar fi bun softul pt ssd-uri mai mici. Multumesc de video si indrumari , bafta si numai bine.

    • Pentru productie muzicala trebuie o configuratie asemanatoare pentru video. VSTi, folosesc PROCESOR(performant), Samplerele(monstre audio VST) folosesc RAM(cat mai mult si lai rapid cu atat mai bine, Mix, Master(Procesor, Render out(Convertorii D/A de pe placa audio( Placa dedicata)....(iMAC e de preferat pentru ceva professional)

  • As dorii si eu un sfat pentru un sistem care sa il folosesc pentru editari foto. (photoshop si lightroom). Eventual recomandati vreun laptop ptr asa ceva?

  • scuza-ma Cristi ! te urmaresc de multi ani ...nu inteleg totusi de ce insisti sa faci tutoriale pentru desktopuri ...,sunt depasite moral si cred ca vor disparea propriu peste vreo 2-3-5 ani din viatza noastra ! asta e tehnologia ...mergem pe dispozitive mult mai mici acum ..un laptop din ziua de azi face fata cu brio la jocuri si randare video ...de ce sa mai cumparam hardughii de calculatoare consumatoare de curent si care ocupa si un spatiu generos din casa ? Ca si tutorial este OK dar nu-si mai are rostul in secolul nostru cand si un smartfone face minuni !

    • La editare video ai nevoie de viteza de lucru (SSD rapid), putere de procesare, racire buna a componentelor si confort in utilizare (monitor mare).
      Hai sa zicem ca poti gasi un laptop bun pentru editare, dar ce te faci cu ecranul mic, de calitate inferioara, ca si culoare, care-l gasesti pe laptop-uri. Tot mai bun e un monitor mare!
      Smartphone-urile sunt dispozitive pentru consum video, nu pentru editare video. Aplicatiile de editare pentru smart, sunt mult prea simple, pentru obtinerea unor rezultate cat de cat decente.
      Procesoarele ARM nu pot atinge nivelul de complexitate, pe care arhitectura x86 o ofera.
      Cred că ar trebui sa ramanem cu picioarele pe pamant. In ceea ce priveste miniaturizarea, dispozitivele sau obiectele mai mici nu sunt de preferat intotdeauna.

  • Sakut Cristian. Îmi pare foarte bine că ai făcut acest tutorial. Chiar ai ales componentele pe care le-a ales și eu făcind un build, in afară de carcasă, sursă, și placa video pe care le-ai ales. La placa video, după părerea cea mai bună raport calitate-preț este GTX 970, dacă tot ai spus că cel mai bun e GTX 980, dar nu uita că sunt și mai puternice ca GTX 980, cum este GTX 980Ti, sau GTX Titan X, oricum GTX 960 e prea slabă.

  • Pfoai, domnule Cristi, nici nu sti ce mi s-a intamplat acuma..
    Deci eu am un windows 10 fara licenta, si acum cand am deschis pc-ul aveam desktopul default, chrome, edge si 2 jocuri din store, altceva nimic, nici my computer nu aparea nicaieri.. imi zicea ceva in stanga-jos dar n-am apucat sa citesc, dar din cate am inteles era ceva de genul ca Microsoft mi-a blocat contul local de windows..din putin research pe net am aflat ca ar trebui sa ma bag cu un cont microsoft, pe care nu prea il folosesc, asa ca a trebuit sa trec prin zece sute de verificari cu coduri din alea prin mail si telefon.
    Si cand am dat restart si mi-am vazut desktopul nici nu sti cum m-am usurat (stiu ca suna ciudat :) )
    Oricum ti-am povestit asta ca poate stii ceva sau vei face tutorial pe baza aceste intamplari.. :)

Related Post

This website uses cookies.