Configurare sistem nou, foarte performant si accesibil bazat pe platforma Ivy Bridge – ghid hardware

Salut prieteni, astazi vom configura impreuna un sistem bazat pe noua familie de procesoare si chipseturi Intel Ivy Bridge, aceste procesoare intra in productie folosind procesul nou de fabricatie 22nm, pe Sandy Bridge Intel a folosit 32nm.
Din anul 2005 Intel a introdus o cadenta dupa care va implementa si rafina noile procesoare care intra pe piata de la an la an, cadenta este cunoscuta sub denumirea de Tic-Tac (Tick-Tock in engleza), procesoarele Ivy Bridge vin in pasul Tic, in acest pas se introduce un nou proces de fabricatie, in cazul nostru 22nm, urmatorul pas va fi in 2013 cand intel va rafina produsele si va introduce noi tehnologii, in pasul Tac se introduc pe piata si procesoarele pentru servere, asta dupa ce procesul de fabricatie introdus in pasul Tic si-a demonstrat fiabilitatea.
In comparatie cu Sandy Bridge, procesoarele Ivy Bridge au un numar mai mare de tranzistori (un plus de 50%), asta inseamna ca procesoarele pot executa mai rapid sarcinile decat vechia generatie.
Sistemul pe care l-am configurat astazi este extrem de performant si dupa cum veti vedea in tutorial, nu costa mult deloc, avand in vedere ca am pus numai componente de calitate si de ultima generatie.
Fara emotie pot spune ca este cel mai echilibrat sistem care poate fi configurat in acest monent, in afara de asta sistemul va fi unul puternic pentru cativa ani buni de acum inainte, nu exista nicio aplicatie si niciun joc in acest monent care sa puna in dificultate acest sistem.
Singurul lucru de care nu sunt sigur este carcasa, insa fiecare isi poate alege carcasa dupa voia inimii, mai ales ca nu trebuie sa fie prea mare, placa video este scurta (odata mi-am taiat carcasa ca sa-i fac loc placii video pe care tocmai o cumparasem).

Componentele folosite in tutorial:

Procesor Intel® Core TM i5 3450 IvyBridge, 3100MHz, 6MB, socket 1155, Box (tatal lor, la pretul asta e afacere)

Placa de baza Gigabyte H77-DS3H, socket 1155 (are exact ce-ti trebuie + chestii in premiera)

Memorie Kingmax DDR III 2GB, 1333MHz (doua bucati, patru pentru grafica, transcodare, cad, etc)

Flash SSD 60GB SSDNow V 200 SATA 3 2.5 (destul de ieftin)

HDD Seagate 1TB, 7200RPM, 32MB, SATA3, ST31000524AS (va rog, doar pentru stocare)

Placa video Palit Daytona GeForce GTX 560 SE, 1GB GDDR5, VGA, DVI, HDMI (super placa, la la pretul asta poti spune ca e gratis)

Sursa Corsair CMPSU-500CXV2, 500W, ATX2.2 (silentioasa si eficienta)

Carcasa Nox Zen Midi Tower, fara sursa, neagra (arata bina, parformanta ??, oricum este ieftina)

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 800 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian

 

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (54)

  • Sincer pot sa va spun ca faceti sisteme degeaba. Nu zic ca sunt niste componente rele, dar pentru un gamer placa video e prea slaba si procesorul prea puternic, pentru un proiectant in 3DsMAX e muult mai buna o placa video quadro (fie si cea mai ieftina). De asemenea sporurile dual-channel la memorie in jocuri/proiectare/editare foto, video sunt nule. Mai bin o placuta de 4 sau 2, caci in editare video 16 GB ( 4x4) sunt mana cereasca. Exista SSD-uri Muskin cu nand Toshiba la acelasi pret...cu o performanta si fiabilitate ce egaleaza intel-urile.

  • Gand la gand..chiar zilele trecute citean despre aceasta generatie de procesoare...un sistem bun si echilibrat prezentat in tutorial.Multumim.

  • Cristi, am constatat ca placa mea de baza ASUS P8P67 nu am functia in bios Intel Rapid Start sau Fast Boot. Desi am luat acum cateva zile un PC SH de brand Fujitsu-Siemens Scenic W600 la care am obs. care are in bios Fast Boot, si de cum apesi pe butonu de pornire apare Fujitsu-Siemens (Intel Pentium 4 logo) si se incarca imediat si nu apuc sa apas pe buton ca intr-o secunda a si butat in windows xp. Ma refer la placa mea ASUS ca stau stau 7 ore pana piuie, pana arata HDD-SSD-DVDRW parca mar interesa memoria, ce procesor am dai nene buteaza ai facut piu gata ai butat nu 7 ore ca devine enervant. Cum fac sa buteze rapid chestia aia sa numai stau sa vad eu ce hdd am ce dvdrw, cata memorie,etc. Si zic ca mai silentios e Fujitsu Scenic W600 luat SH, decat Sandy Bridge i5 facut de mine pe bucatii care tot face zgomot si cu coolere silentioase de 1000rpm.

    • Si ru am o placa de baza de la Asus un p8z68-v lx si aveam aceeasi problema cu pornitul foarte greu dar am rezolvato cu un update de bios

  • Salut Cristi, fac o mica paranteza ce parere ai despre acest notebook Asus X101-BLK041G
    Vreau sa il achizitionez doar pentru ca are un ssd pe care vreau sa vad cum se misca Ubuntu pe el. Ce zici nu este buna ideea?

  • FaraVirusi:
    Salut Cristi,fac o mica paranteza ce parere ai despre acest notebook Asus X101-BLK041G
    Vreau sa il achizitionez doar pentru ca are un ssd pe care vreau sa vad cum se misca Ubuntu pe el. Ce zici nu este buna ideea?

    Eu nu as cumpara acest netbook, mai bine pui banii de-o parte si-ti cumperi un laptop adevarat cand mai strangi ceva.
    Netbook-urile slabe te scot din sarite, se misca greu, nu pot tine pasul cu sistemele de operare noi. Nici Ubuntu nu mai este chiar asa de light, vremurile se schimba, vrem mai mult, aceste netbook-uri nu ne pot satisface pe termen lung.
    Ce vezi tu acolo nu-i in ssd performant, e o stocare flash si atat, cu toate ca se vrea un ssd, nu are un controller prea destept.

  • sa dori sa stiu daca este compatibila sata 1 cu sata 3
    si totusi este bine sa ai unitate optica
    de exemplu nu am gasit pe internet drivere-le de la camera web (un power king) si trebuiau instalate de pe cd

  • Deci asa cum ai tu cd.ul cu driveru de la camera aceia, mai au multi altii pe pamantul asta pt acelasi model desigur.... ce stau eu acum si ma intreb... oare nu s.a gasit nimeni pana acum care sa urce pe net acel driver??? Nici producatorul? Hmmm... ia mai cauta! ;))

    daniel:
    sa dori sa stiu daca este compatibila sata 1 cu sata 3
    si totusi este bine sa ai unitate optica
    de exemplu nu am gasit pe internet drivere-le de la camera web (un power king) si trebuiau instalate de pe cd

  • Daca ai o componenta sata1 si o pui pe un port sata3 al placii de baza, componenta va functiona fara probleme la viteza sata1 adica max.150mb/sec. Insa daca pui un ssd (spre ex.) sata3 pe un port sata1 al placii de baza.... i.ai gatuit toata performanta pt ca degeaba ssd.ul poate 550 mb/sec daca.l pui pe un port ce nu duce mai mult de 150. Regula nu e valabila pt hdd.uri pt ca acestea oricum nu depasesc limita sata1 asa ca daca va achizitionati un hdd sa nu faceti un criteriu de selectie din ce tip de sata are "i.l iau p.asta ca are sata3".... frectii! Nu ajuta la nimic! Deci la hdd.uri luati sata1 daca are un pret mai convenabil. Corectati.ma daca gresesc. :)

  • Pe cand tutorialul cu setarile router-ului TP Link WR740N cu firmware DD-WRT. Cu DD-WRT sunt unele optiune pe care nu le inteleg.

  • Din cate vad eu exista o neconcordanta intre placa de baza si cea video.
    La specificatiile placii de baza se precizeaza ca suporta CrossFire si atat iar placa video are SLI.
    Daca vrei sa mai adaugi inca o placa video nu poti face SLI pentru ca nu suporta placa de baza (conform specificatilor).

    • Am specificat in tutorial cum stau lucrurile cu CrossFire si SLI, probabil nu te-ai uitat la tot tutorialul.

Related Post

This website uses cookies.