Configurare sistem cu Haswell, ssd, usb3, rapid boot la 1000 de lei

Salut prieteni, astăzi vom configura un sistem cu un buget fix de 1000 de lei iar data viitoare vom cumpăra și asambla componentele, cu acest buget strîns vom reuși sa facem un sistem destul de competent pentru majoritatea sarcinilor. Vom construi totul în jurul unui Intel Pentium G3220, procesor care este extrem de apropiat ca și performanta de procesoarele Haswell din seria i3.
Acest tutorial va fi urmat de un al doilea tutorial in care vom asambla totul, aceleași componente pe care le recomand în tutorial vor fi folosite și la construirea sistemului.
Pentru stocare nu am făcut compromisuri, am dotat sistemul cu un SSD de 120 de GB, suficient pentru orice sistem de operare și chiar pentru instalarea mai multor aplicații și jocuri (nu prea mari).
Placa de baza are tot ce-i trebuie unei placi moderne, are USB3, HDMI, DVI, VGA, SATA3 si binecunoscutul UEFI de la Asrock care ne ajuta sa bootam în sistemul de operare Windows în numai 1.2 secunde, bineînțeles cu condiția sa fie folosit un SSD.
Memoria este bineînțeles DDR3 însa am optat pentru frecventa de 1600 MHz pentru a oferii graficii integrate mai multa viteza, deoarece grafica integrata în procesor nu are RAM propriu, ea folosește din memoria RAM a sistemului.
Pentru alimentarea cu energie a sistemului am ales o sursa de 500W Raidsonic, nu este cea mai performanta sursa din lume dar are PFC activ si un ventilator de 120 mm, asta înseamna ca va fi destul de economica si in plus va fi mult mai silențioasa decît sursele stock care vin odata cu carcasele ieftine.

Componente recomandate:
Procesor Intel® PentiumTM G3220, 3000MHz, Haswell, 3MB, socket 1150, Box
Placa de baza ASRock B85M-HDS, Socket 1150
Memorie Kingmax 4GB, DDR3, 1600MHz (pot fi montate doua pentru dual chanel, daca bugetul permite)
Flash SSD Kingston V300 2.5″, 120GB, SATA 3
Sursa Raidmax RX-500AZ, 500W, ATX 2.0, PFC Activ
Carcasa Segotep PS-371D, ATX, fara sursa, Black

Opțional puteți adaugă si o placa video pentru rularea jocurilor grele și a programelor care necesita procesare paralela (Adobe Premiere Pro, Photoshop, Auto Cad, etc)
Va recomand:
Placa video Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 660 WINDFORCE 2X, 2048MB, GDDR5, 192bit, HDMI, 2x DVI, Display Port


[media id=1116 width=480 height=223]
Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (51)

  • salut. bun tutorial. multumim. sa faci un tutorial despre cum transformam pc in dvr. sau chiar nvr daca e posibil (wireless). ce program instalam sa faca din pc dvr ?
    sa ne dai si noua link amazon cu ssd-ul ala bun. mi s-a cam stricat hdd si nu mai dau bani pe hard. vreau sa trec pe ssd. nu mai am nevoie de harddisk-uri. le-a trecut vremea. si asa nu stochez foarte mult.
    ps: sursa aia nu tine placa video recomandata 660 - sigur. nu are aia 500 reali. cred ca pocneste ceva cu placa video in full load.

    • Tutoriale cu sisteme de supraveghere, camere ip si mediile de stocare vor veni in curand.
      Despre ssd-ul pe care-l folosesc va voi vorbi intr-un tutorial in curand.

    • Nu avem reguli de postare la anumite perioade, pur si simplu cand e gata este postat.

      • Salutare foarte,foarte interesante tutorialele despre fotografie(DSLR)daca se poate sa mai faceti mai multe tutoriale despre fotografie.o seara minunata

        • Mari fotografi nu putem spune ca suntem, suntem mai apropiați de partea tehnica a problemei.
          Eu personal folosesc aproape zilnic DSLR-ul, chiar si tutorialele filmate tot cu DSLR-ul sunt facute.
          Nu am mai acordat importanta subiectului deoarece nu exista suficient interes. Daca ar fi mai multe solicitari cu siguranta am programa cateva subiecte legate de fotografie si echipamente foto.

  • Salut! Doresc să cumpăr doar procesor, placă de bază și memorie RAM pentru un upgrade la un PC mai vechi. Să aleg Intel Celeron G1820 sau Intel Pentium G3220? Folosesc PC-ul doar pentru Facebook, YouTube, Messenger, browsing, seriale și foarte rar un CS și nu fac multitasking intens . Bugetul este maxim 500 LEI. Am înțeles că nu este diferență mare între Celeron și Pentium.
    Mulțumesc de răspuns anticipat!

    • Ai primit deja raspunsul la intrebarea ta, adu-ti aminte unde ai posat-o!

  • Salut Cristi.

    As vrea sa te rog, daca ai putea, sa faci un tutorial ca acesta, dar pentru sisteme de Gameing, pentru un buget de maxim 1.800 RON.

    As vrea componente putin mai performante ( in special la procesor).

    Ma poti ajuta, te rog?

    • Sistemul actual este bun si pentru gaming, trebuie doar sa mai adaugi o placa video (gtx 660 sau 760), o sursa mai performanta (corsair, seasonic, enermax) si inca un modul de memorie exact ca cel din tutorial.
      Iti garantez ca este foarte bun pentru orice joc actual si inca vreo 3 ani de acum inainte.
      Nu trebuie sa cadeti in plasa marketing-ului. Componentele mid level sunt destul de performante si nu avem nevoie de procesoare de 1500 de lei si placa video de 3000 de lei ca sa jucam fifa sau wow sau fps-uri.

  • foarte tare , clar ,scurt si la obiect. felicitari si binenteles asteptam si urmatorul videotutorial cu montatul

  • Ai ingropat sistemele deja configurate de la toate magazinele! Oare nu se mai cumpara?

  • MULTUMIM!
    E f.f.f.f.f. PLACUT sa stii ca (mai) sunt persoane care se gandesc si la buzunarul nostru!
    SANATATE!

  • Salut Cristi as vrea sa iti spun ca eu ma apropii foarte mult cu PC-ul meu de aceasta configuratie pe care ai facut-o tu. Intre PC-ul meu si configuratia ta numai placa de baza este diferita, eu am o placa de baza Asrock H81M-GL care intradevar placa de baza imi recunoaste memoria ram de 4 GB 1600 MHz dar procesorul nu imi recunoaste cei 1600 MHz, de ce sustin ca nu imi recunoaste procesorul pt ca in specificatii spune ca nu lucreza cu mai mult de 1333 MHz de RAM, si cand intru in bios imi arata ca intradevar memoria lucreaza la 1333 MHz.
    Daca tu poti prin configurarile din bios poti sa o faci sa lucreze la 1600 MHz as dori sa imi arati sau sa ne arati cum in urmatorul tutorial.
    Multumesc.

Related Post

This website uses cookies.