Configurare router D-Link DIR 655 pentru Romtelecom, RDS, UPC, internet starter, 3G – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul acesta va voi prezenta un router de la D-Link, este vorba de modelul DIR 655, voi prezenta tot ce se poate prezenta la un router, chiar daca nu aveti router de la D-Link, cu siguranta veti invata multe lucruri folositoare.
Meniurile din acest router se aseamana cu meniurile din toate routerele D-Link fabricate in ultima vreme, desigur probabil vor avea chestii in plus sau in minus insa asezarea si principalele functii sunt la fel.
D-Link DIR 655 este un router care stie sa faca multe, o sa va surprinda cate functii utile are acest dispozitiv: QOS Engine o tehnologie care stie sa ofere prioritate anumitor aplicatii in fata altora de exemplu browser vs. manager download, Wireless N (300 Mbps), porturi Gigabit, portul USB multifunctional pe care putem sa bagam fie un modem 3G fie un dispozitiv de stocare (stick usb, hard extern), Guest Zone care este o a doua retea wireless pe care routerul o poate crea, pe langa aceste functii interesante routerul D-Link DIR 655 are o stabilitate de invidiat si o raza mare de acoperire, in plus este tipul de router ce nu necesita niciodata resetare, practic este anti glont.
Va voi arata aproape toate functiile acestui router, sunt sigur ca la final veti aprecia acest router.
De obicei lumea se gandeste la un router ca la un obiect banal, routerul nu mai este de multa vreme un simplu “impartitor” de net, un router este ca un computer, are propriul lui procesor, memorie ram, flash, sistem de operare (firmware), daca folosim un router cu cap vom vedea ca putem obtine niste rezultate pe care inainte la asteptam doar de la softuri.
Un router poate fi folosit pentru: a limita automat timpul petrecut de cineva pe net, pentru limitarea accesului la unele adrese web, pentru managementul latimii de banda alocata anumitor aplicatii, etc etc.
La un router se pot conecta mai multe camere IP, astfel putem face propriul nostru sistem de supraveghere video.
Un router bun folosit eficient ne poate imbunatati viata, in plus un router bun stie sa lucreze cu toate tipurile de conexiuni, mai jos aveti setarile pentru principalele tipuri de conexiuni.

Setare router pentru Romtelecom:
Se alege din drop down “Dynamic IP” si se salveaza.

Setare pentru pentru RDS:
Se alege din drop down PPPoE (username/password), se bifeaza Dynamic IP, se introduce user si parola, la “Reconect Mode” se bifeaza “Always on”, se completeaza la MTU 1492 si se salveaza.

Setare router pentru net de cartier (autentificare MAC):
Se alege din drop down “Static IP”, se introduc ip, dns, subnet etc dupa care se cloneaza MAC-ul prin apasarea pe “Clone Your pc MAC Adress”.

Setare router pentru conexiunile ce se fac prin aplicatia Internet Starter:
La fel ca la romtelecon + clonare mac, in plus, aplicatia Internet Starter trebuie sa fie pornita.
Spor la treaba!
Daca aveti router TrendNet puteti urmari acest tutorial cu port forwarding pe routerul TrendNet
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

de Cismaru Cristian


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (103)

  • va rosg si eu cv ft frumos ai putea sa ma ajutati si pe mine cu ceva?
    e vb ca vreau sa lansez cv site si nu pot ce trebe sa fac?
    miam cumparat domeniu si hosting si nu merge...dc?ce asi putea face?va rog din suflet ajutati-ma.dak nu deranjez...mss mult

    • Daniel: va rosg si eu cv ft frumos ai putea sa ma ajutati si pe mine cu ceva?
      e vb ca vreau sa lansez cv site si nu pot ce trebe sa fac?
      miam cumparat domeniu si hosting si nu merge…dc?ce asi putea face?va rog din suflet ajutati-ma.dak nu deranjez…mss mult  

      trebuia sa vina unu ca tine si sa posteze pe langa subiect...in fine...
      Foloseste casuta de cautare din dreapta sus de pe margina neagra: scrii acolo creare site partea 1, dai enter si vei gasi tutorialul. Noi avem o serie de 6 tutoriale pe acest subiect, ca sa gasesti episodul 2 scrii in casuta de cautare: creare site partea 2, ca sa gasesti episodu 3 scrii in casuta de cautare: creare site partea 3, dai enter si tot asa pana la episodul 6

  • Interesant tutorial dar nu stiu daca ar fi utile si alte tutorial de genul asta, nu ca nu ar fi bine venite, poate pentru uni dintre noi dar nu sunt multi ca nu toti avem bani pentru routere... Ori cum tutorialul a fost bun! Succes in continuare!

  • Cristi am o rugaminte la tine ce telefon sa-mi iau si eu ce zici de LG Optimus One P500 e bun ca nu am destui bani pentru htc cum ai tu ca vroiam sa-mi iau htc desire dar la scumpit si nu am bani asa ca vreau ceva mai cat de cat de calitate dar cu android, si inca ceva am vazut ca la unele telefoane scrie A-GPS ce inseamna dar GPS simplu stiu ca inseamna gps dar nu stiu cum sa le iau au integrate nu au integrate la A-GPS lamurestema si pe mine . Tu ce telefon ai acuma htc de care ? Si sa-mi spui te rog daca e bun LG Optimus One P500 ? Astept raspuns :). O zi Buna Cristi :)

  • Super tutorialul, pacat eu am renuntat la Dlink 635 am avut in 6 luni de doua ori probleme cu conectarea la net,pur si simplu nu se mai conecta la net.Noroc ca mai era in garantie si l-am schimbat cu Trendnet 634GRU.

  • Daca nu-i cu suparare - si n-ar trebui sa fie - aduc cateva completari:
    -daca (modem)-router-ul de la Romtelecom il aveti set-at in "Bridge", atunci
    urmati set-arile ca si cei pentru RDS;
    -daca aveti Internet de la UPC, atunci se alege doar Dynamic IP si se
    introduce, pentru clonare, MAC-ul placii de retea al calculatorului cu care
    v-ati inregistrat in reteaua UPC.

    De ce ati set-a (modem)router-ul de la CLicknet in modul "Bridge"? Pentru simplul motiv ca nu va trebui sa deschideti porturi(operaratiune cunoscuta ca Port Forwading) atat in (modem)router-ul de la Romtelecom, cat si in router-ul vostru, achizitionat de voi. Punand (modem)router-ul Rometelcom in "Bridge", veti deschide porturi numai in router-ul vostru, ceea ce va va inlesni foarte mult orice alte set-ari ulterioare pentru reteaua voastra LAN.
    Insiruirea celui de-al doilea router - ca si cel de fata - urmat dupa cel de la Romtelecom se numeste "cascadare". Practic o inserirere a celor doua dipozitive, unul dupa altul, dar nu o inseriere asa cum s-ar putea gandi unii, ce cea care se face intr-un circuit electric, ci doar o inlantuire, a unui dispozitiv dupa celelalt.
    ATENTIE: cei care au un router(wireless, cum mai nou, la noile abonamente Clicknet se pune la dispozitie) cu 4 porturi de LAN, adica cu un router care mai poate da Internet la 4 calculatoare, pe cablu Ethernet(fara a lua in calcul un switch!), nu au nevoie de un al doilea router(wireless sau nu!), intrucat cel primit de la Romtelecom poate face aceleasi lucruri care si cel de-al doilea router folosit in tutorialul de fata! Al doilea router este de folosinta doar pentru aceia care au un modem-router cun un singur port Ethernet si pe care-l vor "cascada" cu router-ul wireless achizitionat de voi.

    • Xantes: Daca nu-i cu suparare – si n-ar trebui sa fie – aduc cateva completari:
      -daca (modem)-router-ul de la Romtelecom il aveti set-at in “Bridge”, atunciurmati set-arile ca si cei pentru RDS;
      -daca aveti Internet de la UPC, atunci se alege doar Dynamic IP si seintroduce, pentru clonare, MAC-ul placii de retea al calculatorului cu carev-ati inregistrat in reteaua UPC.De ce ati set-a (modem)router-ul de la CLicknet in modul “Bridge”? Pentru simplul motiv ca nu va trebui sa deschideti porturi(operaratiune cunoscuta ca Port Forwading) atat in (modem)router-ul de la Romtelecom, cat si in router-ul vostru, achizitionat de voi. Punand (modem)router-ul Rometelcom in “Bridge”, veti deschide porturi numai in router-ul vostru, ceea ce va va inlesni foarte mult orice alte set-ari ulterioare pentru reteaua voastra LAN.
      Insiruirea celui de-al doilea router – ca si cel de fata – urmat dupa cel de la Romtelecom se numeste “cascadare”. Practic o inserirere a celor doua dipozitive, unul dupa altul, dar nu o inseriere asa cum s-ar putea gandi unii, ce cea care se face intr-un circuit electric, ci doar o inlantuire, a unui dispozitiv dupa celelalt.
      ATENTIE: cei care au un router(wireless, cum mai nou, la noile abonamente Clicknet se pune la dispozitie) cu 4 porturi de LAN, adica cu un router care mai poate da Internet la 4 calculatoare, pe cablu Ethernet(fara a lua in calcul un switch!), nu au nevoie de un al doilea router(wireless sau nu!), intrucat cel primit de la Romtelecom poate face aceleasi lucruri care si cel de-al doilea router folosit in tutorialul de fata! Al doilea router este de folosinta doar pentru aceia care au un modem-router cun un singur port Ethernet si pe care-l vor “cascada” cu router-ul wireless achizitionat de voi.  

      De ce sa ma supar, chiar te rog sa mai vii cu completari.

  • Apropo de "third party firmware"... acest router wireless NU SUPORTA un firmware de la DD-WRT!!! NU incercati, ca veti ramane fara router!

    • Xantes: Apropo de “third party firmware”… acest router wireless NU SUPORTA un firmware de la DD-WRT!!! NU incercati, ca veti ramane fara router!  

      Da, asa este, am spus-o in tutorial, procesorul acestui router inca nu suporta firmware-uri custom, poate pe viitor se va face ceva in sensul asta.

  • As mai veni cu o completare pentru cei care - ca si in cazul router-ului de fata - are clasa de IP-uri alocata de forma: "192.168.0.1", sa o schimbe in forma, fie: "192.168.1.1" sau "192.168.2.1". De ce si cand este folositoare aceasta schimbare de clasa de IP-uri?
    In cazul in care aveti - din diferite motive, nu stau sa dezvolt acum ideea - doriti sa share-uiti o conexiune la Internet - de pe un alt calculator, prin intermediul placii de retea wired si celei wireless incorporate, atata timp cat router-ul vostru are alocata clasa de IP-uri din "192.168.0.1", placa de retea wireless a calculatorului care share-uieste conexiune de Internet, isi va aloca si ea IP-uri din aceeasi clasa: "192.168.0.1" si veti avea un conflict de IP-uri!
    Pentru asta este nevoie sa schimbati clasa de IP-uri a router-ului, cum am descris mai sus si astfel placa de retea a calculatorului care share-uieste conexiunea de Internet va putea aloca IP-uri din clasa "192.168.0.1" si celorlalte calculatoare ce vor prelua conexiune a de Internet, pe placa lor wireless.

    • Xantes: As mai veni cu o completare pentru cei care – ca si in cazul router-ului de fata – are clasa de IP-uri alocata de forma: “192.168.0.1″, sa o schimbe in forma, fie: “192.168.1.1″ sau “192.168.2.1″. De ce si cand este folositoare aceasta schimbare de clasa de IP-uri?
      In cazul in care aveti – din diferite motive, nu stau sa dezvolt acum ideea – doriti sa share-uiti o conexiune la Internet – de pe un alt calculator, prin intermediul placii de retea wired si celei wireless incorporate, atata timp cat router-ul vostru are alocata clasa de IP-uri din “192.168.0.1″, placa de retea wireless a calculatorului care share-uieste conexiune de Internet, isi va aloca si ea IP-uri din aceeasi clasa: “192.168.0.1″ si veti avea un conflict de IP-uri!
      Pentru asta este nevoie sa schimbati clasa de IP-uri a router-ului, cum am descris mai sus si astfel placa de retea a calculatorului care share-uieste conexiunea de Internet va putea aloca IP-uri din clasa “192.168.0.1″ si celorlalte calculatoare ce vor prelua conexiune a de Internet, pe placa lor wireless.  

      Ok, modific clasa de IP a ruter-ului, dar n-ai specificat nimic de modificarea "plajei" (intervalului) de IP-uri pe care trebuie să le aloce ruter-ul.Degeaba am modificat clasa de IP a ruter-ului dacă nu am modificat şi "plaja" (intervalul) de IP-uri pe care trebuie să le aloce ruter-ul.Apoi dacă am ruter de ce să mă mai complic cu retele share-uite, diferenţa de cost dintre un ruter simplu şi unu wireless nu-i asa mare, n-are rost să mă complic cu reţele wireless share-uite.

  • Foarte bun acest tutoriel.
    Am mai postat la d-voastra problema mea sper sa nu va suparati p-e mine ca revin cu acelasi problema dar nu reusesc sa ai gasesc rezolvare.Am un router de la romtelecom modelul(Huawei hg 655b)pe windows nu am probleme cu ancarcatul paginilor sau descarcarea de torente merge foarte bine.Problema e pe linux(ubuntu 10.10)mi se ancarca greu paginile cu toate ca am click net power 30 mg/s VDSL si nici la descarcat torente cu utilitarul defolt transmission ami merge cu 30-70 kb/s ceea ce e f f slab.ce setari s ai fac sa functioneze bine si pe ubuntu??cineva mi-a spus sa al faca sa se conecteze automat....cum sa fac asa ceva??nu mai are nimeni aceiasi prbm ca mine??Va multumesc.

Related Post

This website uses cookies.