Configurare PC ieftin bazat pe ultimul tip de Intel Haswell

Salut prieteni, astazi vom configura un system de tip desktop PC bazat pe ultima lansare de procesoare de la Intel, este vorba de procesoarele ieftine din familia Haswell.
Chiar daca sunt ieftine, aceste procesoare au un raport performanta pret foarte bun, destul de bun pentru orice utilizator obisnuit care foloseste PC-ul pentru navigare, youtube, facebook, twitter, yahoo messenger, Skype si bineinteles videotutorial.ro. Este un processor care poate face tot ce face si fratii lui mai mari, doar ca le face ceva mai incet.
Procesorul este un Pentium, cu toate ca se numeste Pentium nu mai are nicio legatura cu celebrul processor care era bazat pe cu totul alta arhitectura, este mai degraba un i3 fara Turbo Boost si Quick Sync. Din fericire virtualizarea hardware nu lipseste din acest processor, functie extreme de utila acum (virtualbox, antivirus) dar mai ales in viitor pentru emulare avansata.
Placa de baza pe care am ales-o are tot, HDMI, Sata 3, USB 3.0 si iesire optica pentru sunet, asta pentru cei pasionati de fidelitate maxima. Este o placa de baza de la Asrock foarte bine dotoata pentru pretul ei, de obicei Asrock in ultimul timp face o treaba foarte buna. Puteam face economie daca alegeam una ceva mai ieftina insa am tinut sa aiba HDMI in cazul in care vrem sa o conectam si la TV (imagine si sunet) pentru o configuratie multi display, chiar si grafica integrata suporta asa ceva.
Stocarea merge pe SSD, dupa cum vedeti, nu renunt la SSD in configuratii nici acum in cazul unui system mai economic. SSD-ul ne ofera o performanta pe care nu o putem atinge nici macar intr-un RAID 0 cu 4 hard disk-uri. Performanta SSD-urilor ofera raspunsul rapid pe care orice utilizator il cauta si care nu poate fi obtinut cu un HDD, nici chiar cu unul de 10000-15000 rpm.
Carcasa este aratoasa insa nu pot spune ca este extreme de durabila si silentioasa, este o alegere fireasca avand in vedere ca sistemul nostrum este unul de buget.
Pe partea de procesare video am mers pe grafica integrate in processor (Intel HD 4600), grafica comparabila cu Nvidia GT640. Pentru gameri am pus o placa optionala, este vorba de un Gigabyte GTX660 (este optionala.

Atentie!
Inainte de Black Friday aruncati o privire peste ghidurile de achizitie hardware de pe site, multe component sau dispositive cu reducere mare sunt imbatranite moral si pentru ca oricum nu se vand sunt bagate in lista cu oferte.
Cumparati doar produse actuale, ce mult de generatie trecuta. De exemplu la procesoare cautati oferte pentru Haswell insa daca nu gasiti puteti sa va multumiti si cu Ivy Bridge insa nu mai vechi.
La telefoane nu va multumiti cu rezolutie sub 1280×800 si 2GB ram.
Multi producatori incearca sa scape de stocurile vechi si produsele care nu se vand pe parcursul anului cu ocazia isteriei de Back Friday, nu va pierdeti capul!

Componente folosite in tutorial:

Procesor Intel® PentiumTM G3220, 3000MHz, Haswell, 3MB, socket 1150, Box
Placa de baza ASRock H81M, Socket 1150
Solid State Drive (SSD) Samsung 840 EVO Basic, 2.5″, 120GB, SATA III
Carcasa Midletower Delux MV418, ATX, 450W, Negru/Rosu
Memorie Kingmax 2048MB DDR3, 1600MHz, FBGA Mars

Optional

Sursa mai buna:
Sursa Seasonic S12II-430 Bronze, ATX12V, 430W

Placa video mai buna:
Placa video Gigabyte nVidia GeForce GTX660, 2GB, GDDR5, DVI, HDMI, PCI-E

Monitor IPS de calitate la pret bun:
Monitor LED Packard Bell 27″, Wide, Full HD, DVI, Negru, Viseo273Dbmd

Cele mai ieftine produse la Emag saptamana asta


[media id=1089 width=480 height=223]
Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (64)

    • O pompa submersibila Pedrollo 4block 4/14, dar cred ca la astea nu se fac reduceri:-)
      Mi-as lua si eu ceva daca gasesc intradevar reduceri bune, cum v-am spus si in text, de obicei pe la noi Black Friday este cea mai buna ocazie pentru magazine sa vanda marfa 'plina de praf'.

    • Vrbind doar in numele meu, nu mi-am achizitionat niciodata nimic de blackf riday si nici nu planuiesc sa fac in viitor asa ceva. Prefer sa nu ma entuziasmez si stiu ca la noi black friday nu se practica ca acasa la mama lui. La noi vezi produse vechi, ramase pe stock pe care nu le mai cumpara nici dracu.
      Daca tu crezi ca ai sansa sa cumperi ceva bun la super pret de black friday, ceva actual, de calitate atunci iti urez shopping placut.
      Nu-mi fac planuri de achizitie, nu caut oferte sau promotii, nu astept craciunul sau sarbatorile ca sa iau un produs. Il iau cand am banii, chiar daca se intampla asta in cursul anului, intr-o zi obisnuita.

  • Salut prieteni. In primul rand vreau sa va felicit pentru tutorialele care le faceti si sa o tineti tot asa. Acum 2 saptamani miam cumparat mackbook pro cu retina display cu urmatoarea configuratie: 2.3GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.5GHz si 512GB PCIe-based Flash Storage,16GB 1600MHz memory,Intel Iris Pro Graphics NVIDIA GeForce GT 750M with 2GB GDDR5 memory.
    Dupa cateva zile am instalat si windows sa folosesc pentru internet explorer, sa mai vad ceva stiri din romania, Acum 2 zile am observat ca windows 8 (cu 8.1pro update) merge foarte greu. Am sunat la microsoft pentru support, mi-au pus cateva intrebari despre licenta totul a fost ok, pe urma ma intrebat de configuratia computeru-lui. Dupa ce iam dat toate informatiile mi-a spus "I don't know how to resolve this issue" Mi-au dat un case number si a zis ca ma suna inapoi. Inca nu ma sunat. Punctule meu de vedere este ca configuratia computerului nu conteaza asa demult cand conteaza sistemul de operare. Deci Mavericks os ruleaza pe un apple din 2008 cu 2 gb de ram. Am vazut cu ochii mei, este foarte rapid, pe can d windows abia merge pe 2 gb de ram. Nu ma mia intorc la windows orice ar fi. Stiu ca in romania sunt foarte scumpe produsele apple. Dar as prefera sa dau mai multi bani pe calitate decat pe cantiate cum sunt produsele windows. degeaba are 16 gb de ram ca de abia merge. Degeaba cumperi processor Haswell pentru pc-ul tau daca tot windows folosesti. Si adevaru cu black friday nici la mama lui nu e cum crede lumea. Sa prinzi o oferta trebuie sa stai la coada (afara) cu 1 zi inainte pentru cativa dolari la reducere. Adrian a zis foarte bine. Cumpar cand am bani.

    • Windows-ul este facut sa mearga pe componente certificate. Componentele de Mac nu au acelasi firmware cu variantele pentru PC si tocmai de aici pot aparea probleme.
      O alta sursa de probleme sunt componentele facute exclusiv pentru Mac cum ar fi stocarea de tip SSD ceva mai diferita.

  • Adrian,Cristi va rog frumos detin un Samsung Galaxy Expres I8730 si nu pot urmari videotutorialele voastre mentionez ca am urmarit tutorialul facut de adrian cu flash player am facut exact ca el dar cand incerc sa vizionez un tutorial imi arata ca se incarca si asa ramane am asteptat si 30 de minute si degeaba sunt conectat pe wifi va rog chiar nu exista o solutie Multumesc imi cer sczz daca nu am postat bine e prima data cand postez ceva .

    • Merge mai greu pentru ca flash-ul de pe Android nu stie sa comunice cu serverul nostru de streaming.
      Poti insa sa-l placalesti in felul urmator.
      Apesi play si pui pauza imediat dupa care apesi iar play si o sa-ti mearga.

  • Salut baieti! vreau sa va intreb ceva: puteti sa faceti un mic tutorial depre noul antivirus care se numeste
    "Diyusof Antivirus"??
    Multumesc frumos!

  • Am acest pc
    CPU=Intel Celeron 346 Prescot Celeron D Single core 3,06 GHz
    Cooler=Stock
    Mainboard=Asus P5VD2-X
    Memory=Kingmax KLDE88F-B8KU5 DDR2 Single Chanel 4 GB (2,94 usable)
    Storage=SAMSUNG HD160JJ 160GB/149 Sataii
    Graphics Card=ASUS ATI Radeon X550
    Sound Card=Integrat
    Display=Myria 17 ″ 1280x1024
    Peripherals=PS/2 Mouse LG/Kevbord Intex
    Case=Delux MF451
    Power Supply=Ceva ieftin si urat
    si 7 milioane ce sa fac (am un PS2 slim negru este mai bun decat acest pc pe care il am la performante dar si vizual sau sa il vand cu nu ma joc pe el si nici nu e modat si nici bani de jocuri nu am ) ?

  • Ai facut mai demult un tutorial despre Lenovo G580, ce SSD ieftin am putea sa-i punem la un astfel de laptop?

  • Sistemul care l-ai facut tu acolo nici de cum nu este pentru Gameri . Cu acest sistem poti juca dota 2, Cs 1.6 (la cs 1.6 daca da 1 un smoke ajungi la 20 fps) . Dar nici de cum nu poti juca cs go, natural selection 2, Assassins Creed IV, FIFA 14, Call of Duty, battlefield 3 .

    In primu rand placa video este prea slaba
    Carcasa este ne recomandata daca vreti ca pe viitor sa va faceti un pc mai bun . Nu o sa aibe loc componentele in ia.
    Nu cred ca acea sursa va putea alimenta nici componentele care le-ai adaugat tu

    Cele doua placute de memorie sunt suficiente daca ai o placa video buna
    Placa de baza este bunicica pentru ca are HDMI
    Hardul este bunicel pentru ca este hdd

    • Cred că tu nu iti dai seama care este diferenta intre un panou VA, TN si unul IPS.
      Ps.
      Timpul de raspuns este de 6ms pentru monitorul recomandat de mine.
      Cel mai bun timp de raspuns si cel mai mic input lag o să-l întâlnim pe plasmă, cea mai buna metoda de afisare pentru gamerii înrăiți. Pe langa plasmă și vechile monitoare crt au un comportament excelent in jocuri.

    • E un monitor ok, mai bun decât unul cu panou TN însă ceva mai slab decât unul cu panel IPS.
      Bineînțeles alegerea este a ta.

Related Post

This website uses cookies.