Codul binar, limba pe care calculatoarele o inteleg

Codul binar este limbajul pe care computerele o folosesc pentru stocarea si manipularea datelor.
Daca nu stiati, computerele nu folosesc cifre sau litere pentru stocarea datelor, pur si simplu nu pot face asta. Ele pot retine date doar in codul binar.
La baza microprocesoarelor stau tranzistorii, un fel de intrerupatoare. Aceste intrerupatoare pot avea doua posibile pozitii, inchis sau deschis, 1 sau 0.
Folosind 1 si 0 putem obtine foarte multe (filme, muzica, jocuri, web, facebook, google, etc)
Astazi vom invata sa numaram in sistemul binar, iar daca rubrica de comentarii se va umple cu solicitari vom continua si cu alte tutoriale, care va vor introduce si mai mult in inima computerului sau telefonului pe care le folositi zi de zi.
Ca sa va dati seama cat de important este codul binar, trebuie sa stiti ca datele pe hard disk, dvd, ssd, stick-uri de memorie sunt stocate in codul binar, asta indiferent de sistemul de fisiere sau sistemul de operare folosit.


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (74)

  • Foarte tare, chiar nu stiam chestiile astea..si asa usor e, mai vreau tutoriale ! Multumesc si buna treaba (:

  • interesant, de fapt poate asa trebuia sa inceapa site-ul videotutorial. cu privire la faptul ca sistemele in 32 de biti nu pot recunoaste mai mult de 4 gb ram am o problema : desi am instalat windows pe 64 de biti si am 4 gb de ram, imi apare 3 gb usable, restul fiind hardware rezerved. placa de baza gigabyte ep 31 ds-3l. ai cumva vreo explicatie / solutie ?

  • Este foarte interesant,continua cu tutorialele de acest fel,daca ai putea face si cu c++!

  • Eu sunt interesat si de continuare si sunt sigur ca mai sunt ca mine. Cind am studiat in scoala sistemul binar (prin '84 cred) cu toate ca parea usor nu am dat importanta, nebanuind dezvoltarea ce avea sa aiba calculatorul. Atunci aveam la scoala ca material didactic cartelele perforate ce erau folosite de calculatoarele de atunci

  • portal: interesant, de fapt poate asa trebuia sa inceapa site-ul videotutorial. cu privire la faptul ca sistemele in 32 de biti nu pot recunoaste mai mult de 4 gb ram am o problema : desi am instalat windows pe 64 de biti si am 4 gb de ram, imi apare 3 gb usable, restul fiindhardware rezerved. placa de baza gigabyte ep 31 ds-3l. ai cumva vreo explicatie / solutie ?

    E foarte simplu!Nu ai placa video dedicata,si placa video integrata iti foloseste RAM-ul.

  • Ar fi frumos sa continuati tutorialele de acest gen...poate si ceva C++ sau alt limbaj de programare? Cred ca ar fi multi interesati de asa ceva :) NUMAI BINE ! ! ! :)

  • Cristii ca ai facut acest tutorial, daca era "taranul" de colaborator il credeam dsteppt stantaneu, nu am urmarit si nici nu pentru si cum, daca urmariti un vide celor de la eset, o sa observati un lucru. Sistele stiu de 0 si 1 de baza, (cod masina), restul executa ceia ce i se spune.

    Totul se comlileaza prin compilatoare , ceia ce stiu Linux ,inteleg mai bine acest lucru. De "gustiuci" sunt lamurit ce prezinta informatii ce sunt prezenate de altii , de cei ce intradevar stiu baza.

    Nu ma trezesc eu mare destept peste noapre care nu am somn si vad 2 lunii pe cer, din care un stilp de iluminat , dar ce vede destul cit casa, dar cei cu probleme cu vederea fac confuzie, e alta teeaba.

    • Bă, ești același moldovean prost, analfabet, pe care-l știu. Nimic nu ți-a schimbat vâna de meltean.

      • :)))))))))))).....frate cat am putut sa rad la comentariul lui virus2009...frate ori esti strain ori ai chiulit la orele de gramatica.:))))))))))) inscrie-te la clasa 1...acolo se invata literele si numerele :))))

  • offtopic: Am o intrebare pentru cristi:
    Curatarea sau "scrierea cu zero" poate creste performanta unui hdd ?

    • rusu: offtopic: Am o intrebare pentru cristi: Curatarea sau “scrierea cu zero” poate creste performanta unui hdd ?

      daca hard-diskul tau este pe sata atunci scrie in casuta de cautare ahci si vei afla mai multe

Related Post

This website uses cookies.