Cel mai bun si prietenos Linux, Ubuntu prezentare generala – tutorial video

Despre Ubuntu Linux sa mai vorbit in alte tutoriale video pe care noi le avem pe site, se stie de acum ca Ubuntu este un sistem de operare complet gratuit si open source.
In tutorialul de astazi mi-am propus sa fac un tutorial in care sa explic in detaliu fiecare functie si posibilitatile pe care ni le ofera acest minunat sistem de operare.
Ce pot spune inca de la inceput despre Ubuntu este ca e un sistem foarte stabil, si foarte personalizabil. La ce ma refer cand spun personalizabil?
Pai, spre exemplu avem posibilitatea sa ne jucam cum vrem cu iconitele, le putem mari, le putem face chiar uriase sau le putem micsora, le putem pozitiona oriunde dorim, pe panouri sau pe desktop. De baza Ubuntu vine cu 2 panouri de instrumente unul pozitionat “top” (sus) si altul “bottom” (jos) fiecare avand rolurile lui dupa cum urmeaza:

Panoul de sus (top) – aici avem functiile principale panoul de control, statusul userului ce este logat pe sistem, notificari de retea, ceas, data, ora, avem posibilitatea sa amplasam iconite.

Panoul de jos (bottom) – aici vor fi afisate aplicatiile ce vor fi minimizate sau deschise, comutatorul pentru desktopuri (spatiile de lucru virtuale), cosul de gunoi (trash-ul)

Atat panoul de sus cat si cel de jos pot fi personalizate sau pot capata functii diferite dupa bunul nostru plac, putem adauga functii sau elimina functii foarte usor, putem schimba culoarea precum si transparenta acestora. De asemenea avem posibilitatea sa eliminam unul din panouri si sa ramanem doar cu unul urmand ca sarcinile celui pe care l-am eliminat sa le atribuim unui singur panou. Avem posibilitatea daca dorim sa pozitionam cate un panou pe fiecare parte a desktopului atat sus si jos cat si pe stanga si dreapta

Evident acestea sunt doar cateva din multele optiuni pe care le avem, ca sa nu mai spun ca Ubuntu vine deja din instalare cu un extraordinar editor de imagini si anumea prea bine cunoscutul Gimp care poate inlocui cu succes in multe cazuri Photoshop-ul si despre care colegul nostru Dan a facut o serie de 4 tutoriale video. Pentru cei ce au nevoie de un procesor de text si lucreaza foarte mult cu baze de date, proiecte, grafice, statistici, editor de text Ubuntu vine cu Open Office gata instalat si pregatit de lucru, o alternativa extraordinara la Microsoft Office. Daca nu stiti sa utilizati Open Office colegul nostru Dan a inceput o serie de tutoriale despre acest minunat program de birou.
Sa stiti ca ubuntu nu ia uitat nici pe cei ce comunica foarte mult prin softuri de IM (instant messaging), ne ofera  gata de lucru Emphaty un soft multi protocol ce ne va permite sa ne logam pe diferite conturi deodata, cum ar fi Yahoo, Google Talk, Jaber, ICQ, MSN si lista poate continua.
Daca sunteti un impatimit al clientului de mail Outlock Express sau Mozilla thunderbird iata ca si Ubuntu vine cu un client de mail foarte bun si anume Evolution Mail. Daca totusi preferati Mozilla Thunderbird aveti posibilitatea sa il instalati si pe acesta!
Daca sunteti un “devorator” de filme si fisiere media sa stiti ca Ubuntu are grija si de acestia venind cu 2 softuri minunate, mai exact 2 playere unul Audio si altul video. Pentru filme aveti playerul “Movie Player” iar pentru muzica aveti minunatul “Rhythmbox Music Player”
Probabil deja va intrebati ce ar mai putea lipsi???
Dar stati ca nu am terminat!!! Nici pe cei ce descarca de pe torrente ubuntu nu ia uitat!!! Aveti un foarte dragut si simplu softulet de descarcat torrente deja instalat! Da, ati auzit bine client de torrente gata instalat (sac sac sac Windows-istilor =)) ) de cum ati terminat instalarea lui Ubuntu va puteti apuca imediat de descarcat torrente!
Ar mai fi foarte multe de spus despre acest minunat sistem de operare dar din pacate nu imi ajunge timpul si nici spatiul sa o fac. Desi as dori sa ma opresc aici cu acest text de prezentare as mai adauga totusi ca Ubuntu vine si cu un soft destul de avansat pentru a face print screen-uri pe portiuni de desktop definite de noi sau a intregului desktop, putem cu ajutorul lui chiar sa programam un print, mai exact il putem seta peste cat timp sa faca print portiunii selectate sau desktopului. Sa nu uitam nici de cei ce doresc sa arda CD-uri cu muzica, filme, softuri! “Brasero Disc Burner” este deja instalat si vine in ajutorul acestora, aveti posibilitatea sa:

– inscriptionati CD-uri audio
– inscriptionati CD-uri cu date
– inscriptionati DVD-uri cu date sau filme
– copiati CD-uri
– inscriptionati imagini ISO ( CD-uri bootabile )

Pentru cei dintre voi care doresc sa isi managerieze intr-un mod mai util si placut pozele Ubuntu vine cu “F-Spot Photo Manager”, daca nu va descurcati cu calculele mai dificile aveti si un “Calculator”. Un lucru foarte interesant si o chestie utila pe care nu vreau sa o omit ar fi “Ubuntu One” care a fost implementat in Ubuntu odata cu versiunea 9.10 Karmic. Este un spatiu online de 2 Giga oferit in mod gratuit ce va permite sa stocati fisiere si sa creati foldere, sa sincronizati fisierele avute pe Pc cu cele stocate pe “Ubuntu One” sau sa sher-uiti (impartiti, arata) fisiere cu prietenii si cei dragi voua. In schimbul unei sume modice de bani va puteti mari spatiul de stocare. Pentru a beneficia de “Ubuntu One” aveti nevoie de un cont pe care il creati foarte usor cu o adresa de email valida.
Ce sa mai…una peste alta Ubuntu este tot ce ti-ai putea dori (parerea mea) insa iti trebuie FOARTE MULTA RABDARE si DESCHIS PENTRU A INVATA LUCRURI NOI. eu personal mam saturat de atatea restrictii si multe neajunsuri intalnite pe windows. In Linux nu veti intalni niciodata banere bagate pe gat, addware, toolbar-uri nedorite.
Instalarea de softuri se face extrem de usor prin simpla accesare a “Ubuntu Software Center”

Acestea fiind spuse si cu pasta la pix consumata va invit sa urmariti lungul meu tutorial

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !

Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (232)

  • face-ti si voi fa rog frumos un tutorial despre crearea unui server de COUNTER STRIKE SOURCE !!

  • Intradevar,il intrece pe windows,lam avut si eu am activat efectele alea uimitoare,lam scos deoare ce nuputeam sa schimb rezolutia mai mare de 640!cum se face??????si nici driverul nam putut sal instalez am facut cu terminalu sudo...etc,si na mers!eu am nvdia!

    • Paul: Intradevar,il intrece pe windows,lam avut si eu am activat efectele alea uimitoare,lam scos deoare ce nuputeam sa schimb rezolutia mai mare de 640!cum se face??????si nici driverul nam putut sal instalez am facut cu terminalu sudo…etc,si na mers!eu am nvdia!  

      Eu am aratat intr-un tutorial video 3 metode de instalare a driverului video. Daca ai instalat driverul corect vei putea schimba rezolutia. Am aratat in acest tutorial de unde se schimba rezolutia. Click pe "System" apoi "Preferences" si alegi "Display".

  • Felicitari Adrian!, este bine, putin cate putin Romanii descopera si alte sisteme de operare, la fel de performante ca windowz, mai trebuie spus ca ubuntu a mai scos si ULTIMATE EDITION si a a ajuns cu UE la versiunea 2.5, eu folosesc UE 2.3 este mai stabil, este structurat pe platforma 9.4, ce sa spun este FULL de programe care mai de care performante, ce am observat este ca pote sa foloseasca si programe luate de la KDE, de efecte ce sa mai spun, sunt super!pana acum am invatat cel putin 8-10 distributii de linux (fara exagerare) acum mi-sa pus "pata" sa invat si UNIX (Open Solaris, BSD.....)Tot ce este nou ma atrage ca un magnet (sincer nu imi place sa ma plafonez). Va urez multa sanatate la toata echipa videotutorial.ro si sa mai faceti videotutoriale cu linux deoarece este un sistem de operare SUPER BUN pt. Romani. mai vb.

    • manu: cum instalez photoshop?
      exista vreo metoda?  

      Daca te referi la cum sa instalezi photoshop pe linux, afla ca asa ceva NU exista, in schimb exista un program asemanator si tot atat de performant numit GIMP, exista pe videotutorial.ro 3-4 videotutoriale pe aceasta tema Suces.

      • Mircea:
        Daca te referi la cum sa instalezi photoshop pe linux, afla ca asa ceva NU exista, in schimb exista un program asemanator si tot atat de performant numit GIMP, exista pe videotutorial.ro 3-4 videotutoriale pe aceasta tema Suces.  

        Eu personal am reusit sa instalez si sa folosesc Adobe Photoshop CS2 (click pe nume ptr. a vizualiza "dovada" :D ). L`am folosit trial version ptr ca nu piratez,acum insa nu dispun de o licenta ptr a`l mai folosi.
        De ce am folosit CS2..ptr ca nu dispun de resurse hardware ptr CS3 sau CS4,daca as fi avut un pc mai performant cu siguranta l`as fi incercat.Despre photoshop cs2 nu pot spune decat ca e putin mai uratel (adica are interfata asta putin gri,data de softul de emulat,adica WineHqin rest se comporta normal ca si pe windows.
        Acum pot sa te contrazic Mircea si sa spun ca Photoshop merge pe linux,nu la cota maxima,dar platforma open-source e in continua dezvoltare.Se pot face aproximativ aceleasi lucruri cu Gimp,totul depinde de capacitatea utilizatorului de a intelege cum se lucreaza cu el.
        Linux nu e "bau-bau"..cu putina rabdare si incredere in el,se pot face lucruri frumoase.Luati`l incet,ca zice tot.
        Salve.

        • Ioneltaiefrunze:
          Eu personal am reusit sa instalez si sa folosesc Adobe Photoshop CS2 (click pe nume ptr. a vizualiza “dovada” ). L`am folosit trial version ptr ca nu piratez,acum insa nu dispun de o licenta ptr a`l mai folosi.
          De ce am folosit CS2..ptr ca nu dispun de resurse hardware ptr CS3 sau CS4,daca as fi avut un pc mai performant cu siguranta l`as fi incercat.Despre photoshop cs2 nu pot spune decat ca e putin mai uratel (adica are interfata asta putin gri,data de softul de emulat,adica WineHqin rest se comporta normal ca si pe windows.
          Acum pot sa te contrazic Mircea si sa spun ca Photoshop merge pe linux,nu la cota maxima,dar platforma open-source e in continua dezvoltare.Se pot face aproximativ aceleasi lucruri cu Gimp,totul depinde de capacitatea utilizatorului de a intelege cum se lucreaza cu el.
          Linux nu e “bau-bau”..cu putina rabdare si incredere in el,se pot face lucruri frumoase.Luati`l incet,ca zice tot.
          Salve.  

          Scuze pt. greseala, nu am stiut, omul cat traieste invata! Sincer eu tot GIMP o sa folosesc, deoarece este gratuit.

          • Mircea:
            Scuze pt. greseala, nu am stiut, omul cat traieste invata! Sincer eu tot GIMP o sa folosesc, deoarece este gratuit.  

            Corect!Cat traim avem cate ceva de invatat.Eu in grafica si design am asimilat aproximativ 2% din materie,probabil ptr. ca sunt cam puturos.Prima mea experienta am avut`o cu Photoshop,insa odata ce am trecut pe linux am aflat si despre Gimp.Sunt multe tutoriale pe internet despre acest soft si este aproximativ la fel de usor de lucrat ca si cu Photoshop cu el (poate mai usor as putea zice).
            Spre exemplu pe Windows cu Photoshop sa fac asa ceva imi lua o zi intreaga, pe Ubuntu cu ajutorul lui Gimp nu a durat atat si plus de asta consider ca e mult mai prietenoasa,calda asa interfata,parerea mea.
            Acum pot spune ca nu as mai deschide windows sau softurile din el ptr nimic in lume,aici pe ubuntu e o atmosfera primitoare.Il recomand.
            Toate cele bune.

          • Ioneltaiefrunze:
            Corect!Cat traim avem cate ceva de invatat.Eu in grafica si design am asimilat aproximativ 2% din materie,probabil ptr. ca sunt cam puturos.Prima mea experienta am avut`o cu Photoshop,insa odata ce am trecut pe linux am aflat si despre Gimp.Sunt multe tutoriale pe internet despre acest soft si este aproximativ la fel de usor de lucrat ca si cu Photoshop cu el (poate mai usor as putea zice).
            Spre exemplu pe Windows cu Photoshop sa fac asa ceva imi lua o zi intreaga, pe Ubuntu cu ajutorul lui Gimp nu a durat atat si plus de asta consider ca e mult mai prietenoasa,calda asa interfata,parerea mea.
            Acum pot spune ca nu as mai deschide windows sau softurile din el ptr nimic in lume,aici pe ubuntu e o atmosfera primitoare.Il recomand.
            Toate cele bune.  

            </blockqu
            Sa inteleg ca din aceasta cauza ai ales un asemenea nume?, linuxul este intradevar fascinant, avea dreptate Adrian cand spunea ca atunci cand il descoperi (linux) te indragostesti de el, Ionel ai incercat si NIMBLEX?, este o distributie linux facuta de un Roman si este Super!, are 200 MB si o groaza de programe se bazeaza pe Salckware si are interfata KDE este atat de iute cand il pui pe un HDD, ca nu iti vine a crede, este adevarat eu l-am mai customizat am luat module de la Slax, si l-am dus cam la 500-600MB, nu are Pidgin dar daca este KDE are tot o multi-platforma messenger numita Kopete si chiar la fel de bun precum Pidgin, ma bucur sincer ca echipa videotutorial.ro a facut si videotutoriale pt. linux. (sincer i-am laudat la toti prieteni mei)

          • Mircea:
              

            a facut si va mai face, sunt viu, poate daca ma "crapa" cineva...ar sfarsi aici tutorialele despre Linux...

            Vorba americanului: Doar peste cadavrul meu!!!

          • Adrian:
            a facut si va mai face, sunt viu, poate daca ma “crapa” cineva…ar sfarsi aici tutorialele despre Linux…Vorba americanului: Doar peste cadavrul meu!!!  

            Adrian, uite eu am trecut la linux aproximativ doi ani, la inceput sincer mi-a fost ingrozitor de greu dar am intrat pe linux.ro (forum) si cate putin, dar si nopti nedormite am tot invatat, nu stiu tot, dar pentru mine atat cat am invatat este acceptabil, pc-ul pt. mine este un hobi, nu fac afaceri pe net (nu stiu)in schimb cand nu stau pe net fac motoare sa functioneze cu H2O (apa) si merg destul de bine, sper sa la fac sa mearga si mai bine. Acum astept cu nerabdare sa urmaresc urmatorul videotutorial care o sa apara despre linux deoarece mai am de invatat destule programe din linux pe care nu am reusit sa le invat singur.

          • Mircea:
              

            Am incercat si eu multe distributii,mai intai live cd,apoi cu ajutorul lui wubi,despre care este si aici tutorial.Insa pe hard-disk am instalat Ubuntu si cu el am ramas.Despre aplicatiile pe desktop`ul Kde stiu ptr. ca le`am butonat aproape pe toate cu care vine instalat,Ubuntu vine default cu Gnome-desktop,dar poti instala manual Kde-desktop..si atunci cand te deloghezi (log-off) poti sa treci de pe un desktop pe altul, adica poti sa ai si Gnome..si Kde.
            Folosesc linux de putin timp,aprox. 2 luni,pana atunci nici nu stiam ce este,am incercat multe softu`uri,nu vreau sa le insir aici dar ca idee,poti face tot ce faci si pe windows,mai mult sau mai putin in functie de utilizator.
            Sa speram ca baietii de aici o sa posteze tutoriale despre asa ceva,noi nu ramane decat sa ne ajutam unii pe ceilalti (vizitatorii adica).

          • Ioneltaiefrunze:
            Am incercat si eu multe distributii,mai intai live cd,apoi cu ajutorul lui wubi,despre care este si aici tutorial.Insa pe hard-disk am instalat Ubuntu si cu el am ramas.Despre aplicatiile pe desktop`ul Kde stiu ptr. ca le`am butonat aproape pe toate cu care vine instalat,Ubuntu vine default cu Gnome-desktop,dar poti instala manual Kde-desktop..si atunci cand te deloghezi (log-off) poti sa treci de pe un desktop pe altul, adica poti sa ai si Gnome..si Kde.
            Folosesc linux de putin timp,aprox. 2 luni,pana atunci nici nu stiam ce este,am incercat multe softu`uri,nu vreau sa le insir aici dar ca idee,poti face tot ce faci si pe windows,mai mult sau mai putin in functie de utilizator.
            Sa speram ca baietii de aici o sa posteze tutoriale despre asa ceva,noi nu ramane decat sa ne ajutam unii pe ceilalti (vizitatorii adica).  

            Ubuntu este usor, nu prea folosesti consola, aproape totul il faci din interfata, ce sa spun?!, foarte multi fug de linux din cauza la consola dar consola este un adevarat prieten care nu te tradeaza niciodata. Sincer si eu mai am de invatat dar cu timpul se acumuleaza informatia .

      • Mircea: Daca te referi la cum sa instalezi photoshop pe linux, afla ca asa ceva NU exista, in schimb exista un program asemanator si tot atat de performant numit GIMP, exista pe videotutorial.ro 3-4 videotutoriale pe aceasta tema Suces.

        Am instalat ca experiment Photoshop CS2 in linux cu wine.In afara de fonturile din meniu ce erau neclare, in rest mergea totul.

  • foarte bine Adrian, imi place dar lai facut asa mareeeeeeeeee, si se mai opreste pe la 24 min. apoi ii dau replay si il dau de unde a ramas si peste alte 20, 30 mine iar se opreste si lafel fac, dar inafara de asta totul este bine, dar nu am putut vedea sfirsitul intreg

  • foarte bine Adrian, imi place dar lai facut asa mareeeeeeeeee, si se mai opreste pe la 24 min. apoi ii dau replay si il dau de unde a ramas si peste alte 20, 30 mine iar se opreste si lafel fac, dar inafara de asta totul este bine, dar nu am putut vedea sfirsitul intreg, dar cu, Cristi ce sa intinplat? a intrat in concediu, a fost concediat....................?

  • bunaziua!am o mare problema...nu mai pot intra pe adresa mea de messenger,dar pe e mail pot,de ce oare?
    am facut si o noua adresa de messenger si tot nu pot sa o accesez de pe lap topul meu...nu am gresit parola ,sau id ul pursi simplu nu inteleg de ce sint blocata,daca puteti ,va rog sa ma ajutati cu sfaturile necesare...imi cer scuze dar sint incepatoare deci termenii care pt voi sint usor de inteles pt mine nu e la fel...Va multumesc .!!!

    • szabo linda: bunaziua!am o mare problema…nu mai pot intra pe adresa mea de messenger,dar pe e mail pot,de ce oare?
      am facut si o noua adresa de messenger si tot nu pot sa o accesez de pe lap topul meu…nu am gresit parola ,sau id ul pursi simplu nu inteleg de ce sint blocata,daca puteti ,va rog sa ma ajutati cu sfaturile necesare…imi cer scuze dar sintincepatoare deci termenii care pt voi sint usor de inteles pt mine nu e la fel…Va multumesc .!!!  

      Incearca sa dezinstalezi Yahoo Messengerul prin metoda prezentata in acest tutorial video dand click AICI apoi reinstaleaza Yahoo Messenger, daca nu stii cum, priveste ACEST tutorial vdeo (click pe cuvintele "AICI" si "ACEST" pentru a ajunge la tutoriale)

Related Post

This website uses cookies.