Cea mai rapida metoda de descarcare a driverelor

Salut prieteni, in acest tutorial vom vedea cat de repede se pot descarca driverele direct din bios-ul unei placi de baza Asrock.
Este o functie de descarcare a driverelor pentru orice sistem de operare, implementata direct din UEFI care se numeste Easy Driver Installer. O dotare pe care toti producatorii de placi de baza ar trebui sa o adopte.
Driverele sunt cea mai enervanta parte dupa instalarea sistemelor de operare, nu intotdeauna gasesti drivere potrivite, sau chiar daca gasesti dureaza mult pana le descarci de pe servere din Asia sau USA, mai rar gasim servere in Europa.
Atentie.
Driverele fac diferenta intre un sistem rapid si unul care abia se misca.
Ca sa descarcam drivere cu Easy Driver Installer nu trebuie sa avem un sistem de operare instalat, trebuie doar sa conectam un stick (formatat fat32) la un port usb, sa intram in UEFI si sa alegem sistemul de operare pentru care vrem sa descarcam drivere, bineinteles placa nostra de baza trebuie sa aiba asa ceva in UEFI. Singura conditie este sa avem firul de net conectat la placa de baza, conexiune care trebuie sa vina de la un modem / router, conexiunea directa de la provider nu va functiona in toate cazurile.
Dupa ce descarcati dirverele pe stick, il scoateti de pe portul usb, instalati sistemul de operare, introduceti la loc stick-ul cu drivere pe un port usb si executati exe-ul de pe stick, in functie de procesor si memoria ram de care dispuneti va dura mai mult sau mai putin pana ce exe-ul va monta o imagine cu driverele. In final se va deschide o fereastra la fel ca cea de pe cd-urile cu drivere, de acolo veti avea posibilitatea sa instalati toate driverele odata sau pe rand.
Daca nu aveti aceasta dotare pe placa voastra de baza, puteti video tutorialul despre descarcarea driverelor, acolo veti vedea si cum se gasesc drivere pentru un unknown device sau dispozitiv nerecunoscut.
Placa de baza din acest tutorial este aceeasi placa pe care am recomandat-o in tutorialul Configurare sistem cu Haswell, ssd, usb3, rapid boot la 1000 de lei.
Dupa cum vedeti, chiar daca este o placa de baza ieftina, are o multime de functii care usureaza viata utilizatorului.
Hai ca, usor-usor incepem sa gasim o multime de functii in UEFI, care erau de neinchipuit pe bios, poate in curand vom avea si sisteme de operare integrate…. Asteptam!


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (34)

  • sal am si eu o rugaminte la tine am o placa de baza asus z87 pro am instalat windows 7 si 8
    si vreu sa te antreb daca poti sa ma ajuti la problema asta la device meneger nu am port com
    pentr ca vreu sa bag telefonu si nu al vede ca port si doar ca device cum pot sa fac sal vada ca port
    am ancercat cu porturi virtual dar degeaba ce pot sa fac mss mult astept un raspuna daca poti

    • Iti trebuie driver pentru telefon, deasemenea trebuie sa folosesti cablul original al telefonului. Eu tocmai am avut probleme din cauza ca nu foloseam cablul original.

  • am cablu original de la telefon si drive instala dar nu al vede ca port ci doar ca portabile devices
    telefonu este oringi reyo zte totul se instaleaza dar nu al vede ca port ci ca portabile devices
    si cu programu asta SigmaKey am nevoie sal vada ca port casa al decodez mss

    • Vezi sa nu cumva sa fi bagat cablul intr-un port usb 3.
      Verifica daca nu-ti blocheaza vreun antivirus instalarea driverului, sau te poate bloca UAC "user acount control".

    • Cauta in meniul telefonului la setari trebuie sa ai conectare la pc.Aici ai diferite moduri de conectare la pc.

  • Din pacate nu toate placile de baza Asrock au asa ceva,eu detin o placa cu chipset H61 si nu are sectiunea "Tool" in BIOS.

    • Poate daca faci update de firmware vei primi functia, nu stiu exact ce sa-ti spun.
      Vezi si tu la changelog.

    • Si eu am una Z77 si nu am optiunea. Cand am luat-o avea versiunea de BIOS 1.0. Acum i-am facut ultimul update 1.8 si am primit cateva optiuni noi, printre care si internet update, dar sectiunile au ramas aceleasi, deci nici "Tool" nu apare. Designul a ramas acelasi, probabil doar cele din generatia mai noua (cele din generatia care corespunde Haswell au un design nou al UEFI)

  • Ar fi bine ca toţi producătorii de plăci de bază să o adopte...ce să zic. Dar hai să fim serioşi, eu şi mulţi alţii nu suntem chiar aşa de comozi, am trăit vremuri şi mai grele :) . Nu e prima dată când intrăm pe site-ul producătorului pentru a descărca drivere, nu e prima dată când suntem nevoiţi să instalăm aplicaţii gen everest sau aida64 pentru a ne da seama ce componente are un laptop în el când vine un prieten pe la noi să ne ceară ajutorul. Nu e prima dată când descărcam drivere şi producătorul ni le dă amestecate...adică de exemplu drivere pentru mai multe cipuri de reţea pentru un singur model de laptop, sau mai multe plăci video pt un singur model de laptop, etc. Nu e prima oară când deschidem device manager şi ne uităm după hardware id să căutăm pe google. Poate că nici prea multă comoditate nu e bună :))

    • Probabil ai cautat un "unknown device" si l-a gasit Everest. Ma indoiesc.
      Ce faci când nu gasesti driver si nici Windows-ul nu-l gaseste si nici macar nu stii desre ce este vorba.
      Dar probabil ca tie iti place sa alegi calea grea, e alegerea ta.
      Totusi nu inteleg de ce ar alege cineva calea mai grea. Sigur când nu ai scula respectiva si nu ai de ales, e firesc sa alegi metoda clasica, dar daca exista scurtaturi de ce sa nu le folosim.

  • Excelent tutorial acesta, poate pe viitor daca este timp si chef si un tutorial despre cum folosim dezumidificatorul de pe placile AsRock. Cu stima.

  • nustiu ce sa mai fac placa asta de baza este asus z87 pro dupa ce instalez windows si ma uit la meneger device nmu am niciun port mam uitat si an pios sa vada daca e ceva de facut pe acolo am activat toate usb
    dar ni e nici o setare de port com asa ca , cand conectez fie un sti sau tableta sau tel nu le vede ca port si doar ca portabile devices am ancercat sa fac un port virtual dar nu al ia nici cu ala ori cum mss mult si tino tot asa cu tot cea ce faci

  • Foarte interesant tutorialul ! Dar daca aveti un service de calculatoare sau pur si simplu va este lene,va recomand sa folosit Driver Pack Solution . Varianta DPS 13 are aproape 4gb iar DPS 14(ultima versiune aparuta pe piata) are aproape 8 gb...ambele versiuni se pot arde pe un dvd sau puse direct pe stick .

    • E buna ideea cu pachetele de drivere, e o chestie bagata si in sistemul de operare Windows.
      Ar fi si mai buna ideea daca ar fi un pachet de drivere care sa se poata actualiza, nu tot, doar ce este actualizat.
      Cred ca solutia perfecta ar arata in felul urmator:
      Toate driverele organizate pe producatori si dispozitive. Multe drivere s-ar repeta prin legaturi, asa ca nu ar fi nevoie de prea mult spatiu.

  • am incercat metoda.
    practic mi-a dat sa descarc driverele de pe CD-ul placii de baza si nu unele updatate.
    mi-a aparut exact meniul de pe CD.

  • Salut Cristi in incercarea mea de a-mi face propriul sait in am ajuns la pasul incare instalez joomla toate bune pana la acest pas in dupa interfata in care arata acuma joomla pot spune ca , instalarea incepe cu sfarsitu fata de cum se prezinta in tutorialu tau , la mine mine se blocheaza cred in acest pas ..
    Backing up old database tables----ok
    Creating database tables-------------in acest pas imi arata ca ,se incarca dar practic nu se vede nici un rezultat dupa cateva ore
    Installing sample data ----------------?
    Creating configuration File ----------?
    nu stiu ce anume nu poate fi ok /?! multumesc mult , tot respectu !!

Related Post

This website uses cookies.