Ce este nou in noul sistem de operare Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal – tutorial video

Salutare prieteni, in tutorialul de astazi o sa vorbim despre ce vine nou in sistemul de operare Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal lansat ieri. Pentru cine nu stie, Ubuntu este un sistem de operare open source (software liber cu sursa deschisa) si poate fi descarcat si instalat de orice utilizator de PC fara a fi nevoie de o licenta. Compania din spatele acestui sistem de operare este Canonical si la fiecare 6 luni este lansata o noua versiune a acestui sistem de operare.
Ce este nou in Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal ?
Ei bine, o miscare cam timida din partea Canonical legata de imbunatatirile aduse acestei versiuni. Acestia au hotarat sa se axeze foarte mult pe integrarea serviciilor cloud si a serviciilor sociale cu sistemul de operare. Mai exact vom putea cauta direct din Dash Home fisierele stocate in Google Drive, fotografiile din Facebook, Picasa Web Albums sau Flickr ori postarile prietenilor din conturile sociale Twitter, Facebook, Google Plus.
Deasemenea, Dash Home-ul nu ezita sa ne ofere sugestii contextuale pentru termenii de cautare. Spre exemplu daca vom cauta prin fisierele noastre dupa un artist, trupa sau melodie, Dash Home-ul ne va oferi sugestii de albume din Amazon, acelasi lucru intamplandu-se si pentru filme sau softuri.
Aceasta este cea mai mare schimbare si cea mai importanta pentru Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal insa haideti sa vedem care sunt si celelalte schimbari aduse acestui sistem:
– la instalare avem posibilitatea sa securiza si sa criptam sistemul de operare
– Remote Login ne ofera posibilitatea sa ne logam pe alt PC sau sistem de operare de indata ce deschidem PC-ul si inainte sa accesam interfata Desktop a Ubuntului.
– Bluring Web and Desktop este modul prin care putem integra diferite servicii web sau aplicatii web cu launcher-ul si MeMenu pentru notificari si un acces rapid la aceste servicii. Asta inseamna ca vom primi notificari in Launcher sau in MeMenu pentru noile mail-uri sosite in contul Yahoo, Gmail
– Unity Preview ne ofera posibilitatea previzualizarii documentelor, fotografiilor, cartilor, filmelor si melodiilor aflate in cloud, servicii sociale sau local precum si a postarilor facute pe Facebook ori Twitter.
– Preview App Installs ne permite sa cautam dupa noi aplicatii si sa le instalam fara sa mai deschidem Ubuntu Software Center
– Online Accounts – este o aplicatie care centralizeaza toate conturile sociale sau serviciile cloud facilitand un management rapid si usor al acestora
– o noua animatie pentru minimizarea si maximizarea ferestrelor
– posibilitatea de a restaura versiuni anterioare pentru fisierele aflate in folderul Home. Este necesara activarea backup-ului automat folosind Dejadup, softul pentru backup ce vine instalat in Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal.
Putem observa o tendinta spre cloud si integrarea cu serviciile sociale din partea tuturor producatorilor de OS. Tendinta intalnita si la Microsoft pentru sistemul de operare Windows 8, Apple pentru noul iOS6, Google pentru sistemul de operare Android si ChromeOS si Canonical pentru sistemul de operare Ubuntu. O directie corecta spre care ne indreptam si bine venita dupa parerea mea, care va facilitatea pastrarea fisierelor in locuri sigure, prin criptare, oferind un acces rapid la fisierele importante din orice locatie si de pe orice dispozitiv. Un alt avantaj este acela ca, folosind aplicatiile si serviciile web, procesarea se face in cloud, pe serverele detinute de copania ce ofera aceste servicii ne mai fiind necesar ca PC-ul nostru sa fie unul performant sau limitat de spatiul de stocare. Acestea fiind spuse, va invit sa vizionati tutorialul pentru a vedea exact care sunt imbunatatirile aduse noului sistem de operare Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 900 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

 

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !

de Adrian……..linux.videotutorial.ro

 


Tutoriale similare


Despre Adrian

Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

Comments

  1. Salut, am un sistem desktop mai vechi, pe care am instalat windows xp, pentru ca altul mai nou nu-mi ruleaza bine, crezi ca ar merita sa trec la ubuntu?
    Nu sunt familiarizat deloc cu el, crezi ca ar rula mai bine decat windows xp, bootare mai repede si altele.

    • Era o perioadă, prin 2006-2009 când distribuţiile de linux erau destul de uşurele pentru pc-urile vechi. Acum…e cu totul altă mâncare de peşte. Chiar şi pentru linux se cere un pc decent.
      Din punctul meu de vedere, ubuntu 12.10, cu interfaţa unity, nu cred că se va mişca prea bine pe acel calculator. Ai putea să încerci linux mint 13 mate (se bazează pe ubuntu 12.04 LTS) . Mate desktop environment este ceva mai uşurel cu resursele. Însă chiar şi aşa, nu va fi mai light decât windows xp. Windows xp a apărut în anul 2001, iar în 2004 a apărut service pack 2 care a cam dat o “nouă faţă” xp-ului. În perioada respectivă erau cu totul alte cerinţe hardware. Nici un sistem de operare, că e el windows sau nu, care a apărut sau va apărea în perioada următoare, nu va fi mai light decât windows xp.
      Spui că nu eşti familiarizat cu ubuntu…ţi-aş recomanda să te familiarizezi cu el, pentru că este cu totul diferit faţă de windows. Are şi puncte forte dar şi slabe. Puncte forte:
      -este prin licenţă gratuit
      -stă mult mai bine la capitolul securitate
      – de obicei nu prea ai nevoie să instalezi antivirus sau firewall

      Dar are şi multe puncte slabe:
      -Lipsă de interes din partea producătorilor de softuri, deci o gamă mult mai restrânsă de programe terţe disponibile
      -Probleme cu driverele pentru anumite periferice (camere web, imprimante etc)
      -Nu există client yahoo messenger nativ pentru linux, există doar clienţi făcuţi de terţe persoane. Nu te vei bucura de suport audio/video prin cameră web şi microfon. Ai putea să ai probleme şi cu transferurile de fişiere.
      -Îţi va lua ceva timp până te vei familiariza cu el, dar dacă eşti o persoană curioasă din fire, vei reuşi să faci asta în timp. Sunt multe diferenţe între windows şi linux.
      -Buguri (mai mici sau mai mari), întotdeauna au fost şi vor fi în linux.
      – Se pare că Adobe a pus gând rău utilizatorilor de linux din punct de vedere al pluginului flash player. Versiunea 11.2 este ultima care mai are suport pentru linux. De acum încolo, veriuni mai noi de flash player vor apărea doar pentru “pepper api”. Momentan doar google chrome deţine acest API, alte browsere nu (Adobe ar fi încheiat un acord de colaborare cu google. Din punctul meu de vedere, cei de la Adobe sunt mari nesimţiţi) . Cei de la Mozilla afirmă că deocamdată nu sunt interesaţi în a implementa acest API. Dar oricum, pluginul adobe flash player, prin “pepper api” rulează mai greu decât celălalt standard (în special în full screen) . Cel puţin aşa mi se pare mie, pe propriul calculator. Aşa că am dezactivat flash playerul integrat în google chrome şi l-am lăsat să ruleze pe celălalt, al sistemului. Poate în timp, cei de la google vor corecta erorile. Aviz şi administratorilor de site-uri ca în viitor să încerce să ofere şi o alternativă HTML 5 pentru materialele video…ca să nu mai fim nevoiţi să stăm la mâna celor de la Adobe.

      • Dar de multele puncte slabe ce le intilnesti pe windows nu le pomenesti?

        Nu le pot enumera aici , prin simplul motiv “sunt prea multe” . 😛

    • Dacă vrei să încerci linux, rămâne la alegerea ta.

      • Merci mult pentru raspunsul foarte argumentat.
        O sa raman la xp sp3. Eventual prin virtual box sa instalez si ubuntu sa vad cum e.

        • Mircea:
          Merci mult pentru raspunsul foarte argumentat.
          O sa raman la xp sp3. Eventual prin virtual box sa instalez si ubuntu sa vad cum e.

          Incearca Xubuntu sau Lubuntu care nu au nevoie de acelerare 3D si in plus foloseste resurse putine fata de Unity.Poti face o proba in modul live (Try Xubuntu) de pe CD sau stick usb.

    • incearca puppy linux e o distributie de linux mica va rula excelent pe pc-uri mai vechi ,iti recomand versiunea 5.2.8

  2. Salut,

    daca am instalat Ubuntu 12.04, pot trece la versiunea 12.10 printr-un update de exemplu ?
    sau trebuie sa-l sterg(formatez) pe 12.04 si sa-l instalez pe 12.10 ?

    mersi mult.

    • Dan:
      Salut,

      daca am instalat Ubuntu 12.04, pot trece la versiunea 12.10 printr-un update de exemplu ?
      sau trebuie sa-l sterg(formatez) pe 12.04 si sa-l instalez pe 12.10 ?

      mersi mult.

      Poti trece printr_un update la 12.10 insa asa cum sa spus nu este recomandat mai ales de la versiunile LTS (12.04) la cele intermediare cu mententa redusa insa daca ti neaparat sa faci asta…(nu mai lasati link-uri spre site-uri neoficiale)

  3. Adrian Gudus a zis

    Dan:
    Salut,

    daca am instalat Ubuntu 12.04, pot trece la versiunea 12.10 printr-un update de exemplu ?
    sau trebuie sa-l sterg(formatez) pe 12.04 si sa-l instalez pe 12.10 ?

    mersi mult.

    Am mai spus si repet:
    Desi sistemul de operare permite upgrade-ul la o noua versiune avand o functie pentru asa ceva. Nu recomand acest procedeu. Cel mai bine este sa faci un fresh install pentru ca modulul de upgrade nu este chiar atat de stralucit si pot intampina dificultati

  4. blockbuster a zis

    “Maximalizare” si “minimalizare”… daca vrei sa te exprimi in limba romana! Nu de alta, dar daca toti iti repugna limba engleza si accentul aferent, poate reusesti sa te exprimi corect macar in limba romana, limba materna.
    “Minimiza” si “maximiza NU exista in limba romana.

  5. Adrian Gudus a zis

    blockbuster:
    “Maximalizare” si “minimalizare”… daca vrei sa te exprimi in limba romana! Nu de alta, dar daca toti iti repugna limba engleza si accentul aferent, poate reusesti sa te exprimi corect macar in limba romana, limba materna.
    “Minimiza” si “maximiza NU exista in limba romana.

    Uite ca vreau sa vorbesc jumi-juma, ai ceva impotriva? 🙂
    Multumesc de “corectare” dar o sa continui sa folosesc termenii maximizare si minimizare atat timp cat voi mai vietui pe aceasta planeta. Poti face apel in instanta daca nu te “aranjeaza” faptul ca ma exprim asa cum vreau

  6. blockbuster:
    “Maximalizare” si “minimalizare”… daca vrei sa te exprimi in limba romana! Nu de alta, dar daca toti iti repugna limba engleza si accentul aferent, poate reusesti sa te exprimi corect macar in limba romana, limba materna.
    “Minimiza” si “maximiza NU exista in limba romana.

    In ce dictionar ai cautat tu si nu ai gasit acesti termeni? In cuneiforma? Vrei sa-ti imprumut eu unul?

  7. Adrian Gudus a zis

    Asa ca idee pentru nea blockbuster care a vrut sa ne uluiasca cu inteligenta sa:
    http://dexonline.ro/definitie/maximizare sau http://dexonline.ro/definitie/minimizare
    Probabil blockbuster este un vorbitor de peste prut de limba “moldoveneasca”, un cetatean care se bate cu pumnul in piept ca si alti concetateni ca limba Rep. Moldova este “moldoveneasca” (care chiar nu exista) si nu Romana

  8. blockbuster lasa comentarile si nu mai face pe desteptu ca tot prost ramai !!

  9. dar yahoo messenger este compatibil cu aceasta versiune de linux ?

    • Nu. Poti folosi pidgin , kopete , iar pentru apel video il ai pe marele skype , merge foarte bine (audio,video).

    • Nu sunt expert in Ubuntu si nici in IT , dar daca vrei ceva functional si cat de cat bun , incearca gyachi .Gyachi este singurul care se apropie de yahoo , in rest sunt doar fâsâieli fara efect ! N-ai sa gasesti “videocall” si nici nu are suport pentru voce , in schimb camera web functioneaza excelent . ( nu stiu daca si in 12.10 )

      sudo add-apt-repository ppa:adilson/experimental
      sudo apt-get update
      sudo apt-get install gyachi

      sudo add-apt-repository ppa:baudm/ppa
      sudo aptitude update
      sudo aptitude install gyachi

  10. Mircea:
    Salut, am un sistem desktop mai vechi, pe care am instalat windows xp, pentru ca altul mai nou nu-mi ruleaza bine, crezi ca ar merita sa trec la ubuntu?
    Nu sunt familiarizat deloc cu el, crezi ca ar rula mai bine decat windows xp, bootare mai repede si altele.

    Daca ti-ai cumparat pc pentru a te distra, ramai la windows. Daca ai foarte mult timp de pierdut si nervi de otel , treci pe linux.

  11. De ce spui asta?

    Ti se pare mai usor de folosit windows de cit o distributie ca de exemplu bazat pe ubuntu (la baza) ?
    Eu asi spune ca nu, instalarea programelor e muran-gura , nu iti ramine decit sa apesi pe install si pass: , de aici casti gura aiurea pina la finalizare, nu next, next, debifezi reclame si alte balarii (pentru fofturi free, acolo intilnesti asa ceva) , per total, faci exact ca si in windows .

    Exemplele pot continua, dar eu zic ca nu se merita sa duci in eroare anumiti useri, in cazul in care nu ai cunostinta de cauza.

    Bay , bay all.

    snowman: Daca ti-ai cumparat pc pentru a te distra, ramai la windows. Daca ai foarte mult timp de pierdut si nervi de otel , treci pe linux.

  12. multumim pt tutorial, foarte bun!

  13. mutumesc de tutorial.si am si o intrebare. de ce la versiunea aceasta de linux cand dau sa instalez google chrome imi spune ca acest program este de calitate proasta cv in genu si instalarea unui program sub standarde calitative poate dauna grav sistemului . si spune ignoare si instalare. la versiunea anterioara na zis asa pt google chrome.

  14. a da inca ceva. la mine nu poate cripta sistemul este optiunea da nu se poate selecta. stie careva dc?

  15. Adrian Gudus a zis

    calin:
    mutumescde tutorial.si am si o intrebare. de ce la versiuneaaceasta de linux cand dau sa instalezgooglechrome imi spune ca acestprogram este de calitate proasta cv in genu si instalarea unui program sub standarde calitative poatedauna gravsistemului . si spuneignoare si instalare. la versiunea anterioara na zis asa pt google chrome.

    Am facut un articol pe site-ul nostru dedicat iubitorilor de Linux despre rezolvarea problemei “The package is bad of quality” intalnit la instalarea anumitor aplicatii: http://linux.videotutorial.ro/ultimele/cum-rezolvam-problema-the-package-is-of-bad-quality-la-instalare-softuri-in-ubuntu-12-10-video/

  16. ms eu am dat ignora si instaleaza eram doar curios ce e. @Adrian si la a doua problema sau ce o fi ce-a cu criptatul ? care e raspunsul sau…?

  17. Salut,
    M-am uitat la tutorialele voastre, am fost foarte incantat sa vad ca pot pune 2 sisteme de oparare total diferite, asa ca am ales intre windows 7 si Ubuntu.
    Le-am instalat , merg amandou, ma pot bucura de 2 sisteme de operare(asta daca linux se poate numi sistem de operare).
    Insa am o problema majorta cu ubuntu, problema ce nu exista pe windows 7.
    Nu pot face o conexiune de internet, deci fac o conexiune Dsl in ubuntu, pun numele si parola date din contract, insa nu functioneaza deloc.
    Am facut o conexiune dsl cu si fara numele serviciului, asa cum se tot pricezeaza in cateva tutoriale.
    De creat o conexiune mobila prin acel stick mobil de la digi functioneaza, insa cand este vorba de o conexiune prin fir nu functioneaza deloc.
    Aveti idee de ce nu merge?

    • Citez: ” asta daca linux se poate numi sistem de operare” . Daca esti curios, Linux a fost primul sistem de operare, inaintea windows-ului. Windows a prins asa aripi pt. usurinta in functionare, nicidecum pt. stabilitate. Asa ca, nu mai crede tu ca nu ar fi un sistem de operare. Ba e, si inca unul bun. Ca nu e “gustat” de unii ca tine, sau ca e “uitat” de dezvoltatorii de soft e alta poveste. La unii pt. ca e mai complicat in folosire, la ceilalti pt. ca nu e rentabil, neexistand utilizatori, implicit doritori de soft, care soft trebuie platit, si ala, ca e muncit, si unii trebuie si sa traiasca.

  18. Va rog sa ma ajutati. Dupa ce se termina mesajul acela de boot al Ubuntu-lui imi apara un ecran negru si scrie asa : unreliable CPU thermal sensor; monitoring disabled …

  19. Salut Adrian

    Sant un utilizator mai nou de Linux Mint 16….si intradevar asa cum se comenta mai sus sant parti bune a acestei distributii, care dupa umila mea parere acopera destul de bine necesitatile unui utilizator . Ma frapat faptul ca de aproximativ 3-4 luni de cand il studiez nu s-a blocat nici macar odata ceea ce este un punct forte pentru un OS. S-a mers probabil pe simplitate, lucru care uneori nu este chiar recomandat si o sa vin cu un exemplu,poate pueril pentru uni ,dar pentru mine este deranjant. Cand deschid o fereastra de lucru,indiferent ca e browser sau pagina word,etc ma intampuna o fereastra dr cuioare grii tern care ma face sa nu mai am chef de munca. Am cautat o optiune de schimbare a aspectului ferestrei macar minimal, dar nu am gasit nici o optiune. Daca exista undeva in meniurile de configurare asemenea optiune as fi recunoscator sa fie adusa in discutie. In concluzie, imi place, este simplu, intuitiv, cu destule aplicatii, pacat ca cei care asigura platforma de aplicatii nu se apleaca mai serios asupra acestui SO.

Speak Your Mind

*