Ce este diafragma la telefoane și camere foto și ce controlează ?

Ce este diafragma la telefoane și camere foto și ce controlează ?

Diafragma, sau în engleza Aperture, este orificiul prin care lumina ajunge la senzor. Cu cat diafragma este mai mare, cu atît mai mare este profunzimea de cîmp și cantitatea de lumina care ajunge la senzor.

Cu o diafragma mare putem sa:

1. Obținem fundalul blurat în poze
2. Facem poze noaptea cu mai puțin zgomot pe imagine
3. Putem sa mărim viteza obturatorului pentru înghețarea mișcării

De ce nu au toate aparatele și telefoanele diafragma mare?

O diafragma mare înseamna sticla mai multa în obiectiv, un obiectiv mai mare, lentile speciale pentru combaterea aberațiilor cromatice.
Pe scurt, diafragma mare costa mult și este mare.

Care este diafragma maxima la telefoane?

Samsung Galaxy S7 și S8 au cea mai mare diafragma de pe piața “f/1.7”.

Diafragma mare la telefoane.

In cazul telefoanelor Samsung Galaxy S7 și S8, avem o camera care este superioara multora în lumina slaba. In lumina buna diferențele intre telefoane sunt minime. Totuși diafragma mare ajuta telefoanele Samsung sa obțină mult invidiatul fundal blurat în poze.

Fundal blurat f/1.8 vs f/16

Obiectivele cu diafragma mare pentru aparate foto.
Bineînțeles orice fotograf amator sau pro, își dorește obiective rapide (adică cu diafragma mare), pentru orice situație. Din păcate cu cat senzorul aparatului este mai mare, cu atîta obiectivul mai fi mai mare si mai scump.
Nu este economic sa ai toate obiectivele cu diafragma mare.
De obicei obiectivele zoom (cu focala variabila) au diafragma de la f/2.8 în sus, cu excepția obiectivului 18-35 f/1.8 de la Sigma – Dar acesta este un obiectiv pentru aparate cu senzor crop.
Full frame-urile au obiective zoom care pleacă de la f/2.8 constant. Daca s-ar face obiective cu diafragma mai mare, probabil ai avea nevoie de ajutor ca sa faci o poza, din cauza mărimii și greutății.

Cea mai buna afacere pentru cei cu DSLR-uri.

Decît sa cumperi un obiectiv zoom foarte scump, mai bine vreo trei obiective fixe, care de multe ori au diafragma mai mare. Partea proasta este ca nu poți face zoom, decît dacă schimbi obiectivul.

La telefoane diafragma este fixa.

Dacă la aparatele foto avem diafragma variabila, care poate merge pana la f/22, telefoanele au diafragma fixa. Adică avem o diafragma deschizi în permanență.

De unde s-au inspirat oamenii cînd au creat diafragma ?

Dacă va uitați în oglinda și treceți cu o lumina de la o lanterna pe pe lîngă pupila ochiului, o sa observați ca irisul se micșorează la lumina și se deschide la întuneric. Avantajul nostru este ca toată treaba la noi merge automat.

Chiar și ochii noștri se mai strica.

In cazul în care suferim accidente grave sau consumam anumite substanțe interzise, irisul nostru nu mai funcționează corect; Ori rămîne blocat pe deschis, ori pe închis. De aceea uneori doctorii verifica pacienții cu accidente, sa vadă dacă au reflexe cînd trec cu lanterna pe lîngă ochii lor.

Ce este diafragma la telefoane și camere foto și ce controlează ? – tutorial video

Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

 1. Foarte instructiv tutorial , vă mulţumim pentru efort dar mqi ales pentru pasiune .

 2. succes in continoare bravo

 3. Salut Cristi
  Am si eu o problema…daca nu deranjez…am un samsung s6 edge si in timpul apelului video pe Facebook sau pe WhatsApp cel cu care vorbesc nu ma aude iar in apel vocal functioneaza perfect…sti ceva despre problema asta…sau daca ma poate ajuta cineva.
  Multumesc

  • Acorda-i aplicației permisiunea de a accesa microfonul (setari ,Aplicatii , WhatsApp detalii permisiuni bifeaza microfonul ) Succes

 4. Cristi te rog un videotutorial despre noile procesoare AMD rizen plzz

 5. VIDEOTUTORIAL AMD RIZEN PE CÂND ?

 6. salut. gresesti. note 5 are f/1.9

  • Adrian Gudus a zis

   N-ai înțeles nimic! Ideia este ca f-ul să fie cât mai mic, asta înseamnă că diafragma este mai mare. S-a explicat și în tutorial (dacă n-ai fi derulat și te-ai fi uitat cap-coadă)
   f/1.9 are o diafragmă mai mică față de f/1.8
   Cu cât f-ul este mai mic, cu atât diafragma este mai mare, intră mai multă lumină la senzor.

 7. Salut gabi…am verificat in setari…aplicatii… si microfonul este bifat si la WhatsApp…si la Facebook si degeaba tot nu functioneaza microfonul pentru apelurile video adica nu ma aude cel cu care vorbesc si nu am gasit setaro pentru microfon.
  Multumesc oricum pentru sugestie.

 8. HTC U11 cat are diafragma ? http://www.htc.com/ro/smartphones/htc-u11/ Raspuns …. ƒ/1,7 E mai bine sau mai rau decat la S …………

 9. Sirbu gheorghe a zis

  Interesant foarte multi nu stiu educational sa invete bv baieti tineo tot asa .

 10. SALUTARE , oneplus 5. Nu are f 1,7 ?

 11. Bună Cristi, ai putea face un tutorial despre funcția PROIECTAȚI, de pe telefonul Oneplus 3 ?

Speak Your Mind

*