Ce este BSoD sau ” ecranul albastru ” si cum stabilim cauza acestei probleme grave – tutorial video

Salut prieteni, in acest tutorial video vom trata problema numita BSoD (blue screen of death) sau “ecranul albastru”, aceasta eroare este de fapt un ecran aldastru cu scris alb ce apare dintr-o data, aceasta este ultima masura de protectie pe care sistemul de operare o ia in momentul in care este pus intr-o situatie foarte dificila, ca sa fiu mai plastic pot spune ca BSoD-ul este un fel de infarct al computerului.
Cauzele ce declansaza BSoD sau ecranul albastru:
1. Hardware defect (componente pc defecte), memorie ram, hard disk sau alte componente, supraincalzirea componentelor (memorie, procesor, chipset, etc), de cele mai multe ori doar memoria si hard-ul provoaca aceste BSoD-uri.
2. Drivere cu probleme, fie sunt scrise prost, fie sunt incompatibile, de cele mai multe ori driverele nu sunt instalate corect.
3. Lipsa spatiului suficient pe partitia cu sistemul, in general este partitia C:, aici avem nevoie de cel putin 5% spatiu liber in orice moment.
5. Softuri care nu functioneaza cum trebuie sau nu sunt instalate corect.
6. Mallware: virusi, troieni, spyware.
7. Jocurile instalate incorect sau jocurile piratate (nu toate), acestea pot instala unele drivere ce pot intra in conflict cu driverele pe care voi le aveti deja instalate, de multe ori wizardul de instalare este parcurs in fuga de catre gamerii grabiti.
De cele mai multe ori BSoD-urile sunt ocazionale, in aceste cazuri nu trebuie sa intram in panica (totusi nu strica putina atentie), probleme reale sunt acolo unde BSoD-urile sunt frecvente, in acest caz trebuie sa luam masuri imediat.
Pentru inceput ar trebui sa rezolvam problema cu restartarea prea rapida dupa BSoD, in general windows-ul este setat sa se restarteze singur, asta este o problema pentru ca nu ne dam seama ce scrie pe ecranul albastru (ce eroare a cauzat ecranul albastru), in tutorial puteti vedea cum anulam restartarea automata in cazul unui Ecran Albastru, astfel putem citi ce d…u scrie acolo.
Tot in tutorial aveti si cateva sfaturi pentru cei care au ghinionul acesta (BSoD), in principiu trebuie sa verificam componentele predispuse la defectiuni, daca stabilim ca nu este de la hardware trebuie sa dezinstalam driverele sau softurile pe care le-am instalat inaintea “avalansei” de ecrane albastre, asta bineinteles o putem face doar daca intram in windows in modul Safe Mode.
Sper sa va fie de folos acest tutorial si va doresc cat mai putine BSoD-uri, daca se poate chiar deloc.
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (256)

    • sailorriver: Parca exista un mic soft care inregistreaza toate datele privind BSOD-ul aparut.  

      .................................................
      BlueScreenView scaneaza toate fisierele minidump create în timpul "ecranului albastru " şi afişează informaţii despre toate prăbuşit într-un singur tabel.
      Pentru fiecare ecran albastru, BlueScreenView minidump afişează numele fişierului, data / ora si informaţiile de bază afişate în ecranul albastru.
      ...Click Aici pentru a vedea softuletul despre care vorbesti...In josul pagini ai sa gasesti si Download BlueScreenView (in Zip file)
      .................................................

      • Vanessa:
        ………………………………………….
        BlueScreenView scaneaza toate fisierele minidump create în timpul “ecranului albastru ” şi afişează informaţii despre toate prăbuşit într-un singur tabel.
        Pentru fiecare ecran albastru, BlueScreenView minidump afişează numele fişierului, data / ora si informaţiile de bază afişate în ecranul albastru.
        Click Aici pentru a vedea softuletul despre care vorbesti…In josul pagini ai sa gasesti si Download BlueScreenView (in Zip file)
        ………………………………………….  

        Multumesc,era o informatie pentru cei ce vor asa ceva,metoda folosita in tutorial este cea mai simpla.

  • Foarte interesant si util tutorialul. Un tutorial sau maca sa imi ziceti daca exista vrun serviciu unde pui un id de mess si il montitorizeaza, cant a intrat, cat a stat, la ce ora...? Exista asa cv? Macar datimi linkul unde pot gasi programul sau serviciul online!

    • BGD: Foarte interesant si util tutorialul. Un tutorial sau maca sa imi ziceti daca exista vrun serviciu unde pui un id de mess si il montitorizeaza, cant a intrat, cat a stat, la ce ora…? Exista asa cv? Macar datimi linkul unde pot gasi programul sau serviciul online!  

      Nu exista asa ceva si parca ai mai fost de jdemii de ori atetionat sa nu mai postezi aceeasi intrebare de 20 de ori (aceasta ai mai postato si la tutorialul de ieri) nu vrei sa te potolesti?

      • AdrianGudus:
        Nu exista asa ceva si parca ai mai fost de jdemii de ori atetionat sa nu mai postezi aceeasi intrebare de 20 de ori (aceasta ai mai postato si la tutorialul de ieri) nu vrei sa te potolesti?  

        Pai am mai puso odata pt ca nu mi sa raspuns...

  • Iti multumesc foarte mult.Mai de curind am avut primul meu ecran albastru "BSoD", si vreau sa iti spun ca am controlat hard diskul si memoria, cum ai spus tu, si nu mia aratat nimic rau.Eu cred ca problema la mine este in partitia :C/ , aproape este plina partitia are doar 3 GB ramasi, ar trebui sa dezinstalez niste softuri care sunt inutile la moment.Si cred ca o sa rezolv problema data.Multumesc foarte mult pentru tutorial, chiar mia fost de mare folos.

  • Foarte bun tutorial si eu am intampinat aceasta problema de la driverul de la placa video nu era bun si a trebuie sa reinstalez windows pentru ca nu am avut un Backup... Dar cum a zis si Cristi cel mai bine e sa aveati un Backup pentru or ce eventualitate...Ms pentru tutorial...

  • Folosiți Linux, copii. Cu puțină muncă se pot rula pe el inclusiv majoritatea jocurilor. Și nici nu mai există probleme de drivere, este mai stabil, iar virușii nu au posibilitate reală de răspândire în sistem. Componentele defecte sunt detectate la startul sistemului de operare.

    • Răzvan: Folosiți Linux, copii. Cu puțină muncă se pot rula pe el inclusiv majoritatea jocurilor. Și nici nu mai există probleme de drivere, este mai stabil, iar virușii nu au posibilitate reală de răspândire în sistem. Componentele defecte sunt detectate la startul sistemului de operare.  

      Bravo!! Mi-ai luat vorba din gura,fix asta ma pregateam sa scriu,practic nu mai e nimic de adaugat doar ca trebuie sa recunosc ca intradevar pt. foarte multi tutorialele de aici sunt foarte utile,intodeauna poti afla ceva nou,doar sa ai rabdarea sa cauti,

  • Care stie ce ar trebui facut ca la mine sistemul moare (blocheaza) cand scrie Please wait ... windows is starting up..." ?

  • Salutare , Cristi sau Adrian depinde cine raspunde , de ce nu chiar mereu am avut problema la un joc si la inchiderea windowsului 7 enterprise am probleme , pai intai si intai va zic la joc . Am trei jocuri de aceiasi colectie adica sunt trei jocuri si anume , jocul se numeste Medal of Honor Breakthrough si care intru in joc , joc in retea asa , joc multiplayer , si dupa ce dau quit sa ies sta ce sta ecranul negru si dupa piu ecran albastru SYSTEM_ nu stiu ce ceva cu SYSTEM zicea si asa imi face nu mereu dar cand il apuca pe el bazdaci. 2. La inchidere la fel apas Shut Down la 7 si piu ecran albastru tot asa SYTEM mai jos face dump benning phisical memory si incepe 5% , 10% 15%, rapid pana la 100% si dupa ce ajunge face toate hdd-urile 3 piiiuuuuuuuiiiiii se opresc si dupa porneste iara piiii uiiiiiiuu clacc crrrr si dureaza 1min pana pornesc toate , am toate driverele originale dupa DVD placii de baza nu stiu ce poate sa aiba la jocul mohaa imi face si la inchiderea windowsului. Astept un raspuns daca stiti :) O Zi Buna !

  • de ce cand vreau sa dau comanda *chksdk* in *cmd* spne ca nu am acces spuune ca trebuie sa am un acont cu privilegii elevate e din cauza ca am wind dinala preinstalat sau?

    • lukuhv: de ce cand vreau sa daucomanda *chksdk* in *cmd* spne ca nu am acces spuune ca trebuie sa am un acont cu privilegii elevate e din cauza ca am wind dinala preinstalat sau?  

      Da click dreapta pe cmd si alege Run as administrator

  • BRAVO ... CRISTI ... acum cel putin cand mai intalnesc problema asta voi sti cum sa-o rezolv .....super tutorialul

Related Post

This website uses cookies.