Care televizor este mai bun dintre Lcd, Plasma si “Led” ? – ghid hardware

Salut prieteni, in acest ghid hardware voi incerca sa va ajut cu informatii privind tehnologiile folosite la construirea televizoarelor plate din zilele noastre, acest ghid va fi de un real folos pentru cei care in perioada asta isi achizitioneaza un televizor Lcd, o Plasma sau un LED.
De la bun inceput vreau sa va spun ca titulatura de “Televizor LED” este incorecta, mai corect ar fi “televizor cu iluminare led”, trebuie sa stiti ca LED-urile sunt defapt tot televizoare lcd cu o iluminare de fundal diferita, led-uri pe margine sau in spate in loc de tuburi catodice (lcd-ul clasic).
Consumul:
In acest moment avem pe piata doua tehnologii folosite, plasma si lcd-ul, ambele au puncte forte si slabiciuni, plasma este tehnologia cea mai matura si in timp a reusit sa-si ascunda bine punctele slabe, de curand a fost adresata si problema consumului, la ultimele Plasme Panasonic cu panou NeoPDP avem un consum de 150 Wati din cutie si 162 Wati calibrat ( pentru modelul TX-P42G30E un panou de 42 de inch (106 cm), nu-i rau deloc daca stam sa ne gandim ca acum cativa ani plasmele rupeau contorul in doua, sa nu credeti ca un lcd consuma prea putin, spre exemplu un Lcd Samsung UE40D6510 de ultima generatie diagonala 40″ (101 cm) consuma vreo 130 Wati.
Posturile tv sd pe televizor HD:
Un avantaj extrem de important al plasmelor este calitatea de redare a continutului SD, adica o plasma stie sa redea mai frumos transmisiunile standard definition si filmele de pe DVD, la acest capitol lcd-ul nu se descurca prea bine.
Culorile:
Daca vorbim despre televizoare, un lucru foarte important este culoarea, aici ma refer la culorile naturale nu la culori intensificate artificial doar pentru a obtine efectul de “retina zgariata”, cu acest truc lcd-ul si-a croit repede drum spre sufrageriile multor clienti. Plasma nu are culoarea atat de vibranta, in schimb stie sa redea culorile super natural, mai ales cand vine vorba de negru.
Negrul:
Plasma poate ctinge pixelii individual pentru a obtine un negru profund, lucru imposibil pe led, decat daca folosim o matrice led backlight ce permite oprirea si pornirea ledurilor individual, din pacate aceasta tehnologie este intalnita doar pe cele mai scumpe lcd-uri.
Timp de raspuns:
Cel mai bun rapid televizor LCD este Philips 52PFL9606H/12, acesta are un timp de raspuns de 0.5 ms, asta inseamna o vesnicie pe langa timpul de raspuns al plasmelor care este de numai 0.001 ms, amatorii de gaming stiu ce inseamna asta.
Sensibilitatea:
Lcd-ul este o tehnologie perfecta pentru redarea imaginilor din surse de calitate, de exemplu daca vrem sa vizionam un BluRay este perfect lcd-ul, a nu se intelege ca plasma nu-l reda bine. Din pacate cand avem de vizionat un post de televiziune lucrurile nu mai stau asa bine, in schimb plasma se descurca de minune si in HD dar si in SD. Trebuie sa tinem cont ca majoritatea posturilor de la noi sunt SD (standard definition).

Recomandarea mea pentru cei care doresc sa-si “infrumuseteze” peretele cu un TV nou nout ar fi sa-si cumpere o plasma Panasonic, in perioada asta sunt extrem de ieftine, niciodata plasma nu a fost asa ieftina.

Un televizor de tip plasma foarte ieftin este :
Televizor cu Plasma Panasonic, 106cm, FullHD, TX-P42U30E
Trebuie sa ne gandim ce este vorba de un televizor cu diagonala de 1 metru, aveti grija sa va luati masurile bine inainte de a-l cumpara, sa fiti siguri ca incape in locul in care doriti sa-l amplasati.
Modelul pe care l-as cumpara eu este:
Televizor cu Plasma Panasonic, 106cm, FullHD, TX-P42G30E
Un televizor blindat de functii, singurul minus ar fi 3D-ul insa eu nu ma prea omor cu 3D-ul, deasemenea trebuie sa tinem cont ca nu exista inca continut 3D si nu cred ca va aparea prea curand.
Daca totusi vreti 3D, ar fi bine sa va uitati la aceasta scula:
Televizor cu Plasma 3D Panasonic, 106cm, FullHD, TX-P42ST30E
Aveti totul aici cu exceptia ochelarilor, a unor filtre care le gasim doar pe VT-uri si a profilul-ului THX, sunt sigur ca multa lume va trece peste aceste mici minusuri pentru tehnologia inglobata in acest mic monstru. Pentru a pastra costurile jos, cei de la Panasonic au folosit o carcasa de anul trecut, multora li se va parea destul de lata marginea insa daca stiu ce vor nu se vor impiedica de fitze de genul asta, pe langa televizoarele Samsung de anul asta(margini super subtiri), toate televizoarele par vechi de vreo doi ani.
Treceti la treaba, nu se stie cand ne vom mai intalni cu preturile astea la plasme.

………………………………..

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 700 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian

 

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (65)

  • Salut,foarte bune tutorialele din ultima vreme si va apreciez munca depusa dar nu va suparati ca intreb cum se numeste melodia care incepe la inceputul fiecarui tutorial??

  • Eu am un Sony LCD LED TV de 61cm full HD, model KDL-24EX320 care este foarte bogat l-am luat pentru camera mea este extraordinar panelul cred ca este facut chiar de SONY ca are o stralucire a culorii, si un zgomot al imaginii digitale foarte bun, pe posturile HD se vede imaginea foarte clar, pe celelalte digitale are o ascutime foarte mare dar daca stai la distanta nu observi nimic. In comparatie cu un LG 32LE5500 care are panel AU Optronics si care se vede foarte prost pe cele digitale, l-am nimerit OK pe SONY asta are de toate Cristi si inregistrare pe HDD. Foarte multumit de el, SONY calitate, LG nu prea zgarciti

    • ASUS:
      Eu am un Sony LCD LED TV de 61cm full HD, model KDL-24EX320 care este foarte bogat l-am luat pentru camera mea este extraordinar panelul cred ca este facut chiar de SONY ca are o stralucire a culorii, si un zgomot al imaginii digitale foarte bun, pe posturile HD se vede imaginea foarte clar, pe celelalte digitale are o ascutime foarte mare dar daca stai la distanta nu observi nimic. In comparatie cu un LG 32LE5500 care are panel AU Optronics si care se vede foarte prost pe cele digitale, l-am nimerit OK pe SONY asta are de toate Cristi si inregistrare pe HDD. Foarte multumit de el, SONY calitate, LG nu prea zgarciti

      Bravo, sa-l stapanesti sanatos.
      Cei care sunteti multumiti de televizoarele voaster ar fi bine sa scrieti aici pe rubrica de comentarii, astfel toti cei care doresc sa-si cumpere un televizor vor fi mai bine informati inainte.
      La fel si cei care aveti mici probleme cu televizorul, ar fi bine sa-i avertizati lumea.

    • iacob:
      un crt cu tub bun,diagonala 72 as lua…dar nu tub facut in tarile baltice

      Crt-ul este super, calitatea imaginii este aproape perfecta, problema este ca nu pot fi fabricate televizoare cu diagonala mare atat de ieftin. O alta problema este forma, destul de măricel pentru gusturile omului modern.
      Plasma se aseamana in foarte multe privinte cu crt-ul, chiar si la probleme se aseamana.

    • iacob:
      un crt cu tub bun,diagonala 72 as lua…dar nu tub facut in tarile baltice

      of the record...
      am eu un Panasonic 72cm de vanzare (second, evident). Foarte multumit de el, dar am facut upgrade... bafta (sunt din Bv)

  • Multumesc pt explicatii.
    Sarbatori fericite! Sa va aduca MOSU tlevizorul care il doriti iar fetitei dv la fel ce isi doreste.Multa stima si respect pt. tot ce faceti.

  • As dori un sfat in privinta achizitionarii unui tv,bugetul de care as dispune este undeva in jurul a 1300 ron iar camera in care am nevoie de el este de 3x3m deci plasma iese din discutie atit ca pret cit si ca dimensiune .Am gasit acest tv (http://www.emag.ro/televizoare/televizor-led-sharp-56cm-fullhd-lc22le430e--pLC22LE430E)sau acesta (http://www.emag.ro/televizoare/televizor-led-samsung-56cm-fullhd-22d5000--pUE22D5000NWXBT)si nu stiu care sa il aleg .Din cite am inteles din descrierile celor 2 televizoare se pot receptiona si programele din pachetul digital de la rds exceptie fiind cele codate(hbo,digi film etc),sper sa fi inteles corect semnificatia tunerului DVB-C.Un raspuns mi-ar fi de ajutor, sa aleg sharp sau samsung sau niciunul.VA MULTUMESC ANTICIPAT.

  • Cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca un televizor(dupa parerea mea) ar fi:
    -vizualizarea tuturor tipurilor de fisiere video-in special mkv;
    -citirea tuturor subtitrarilor;
    -accesarea cat mai multor informatii de pe net;
    -sa aiba tuner digital
    Atentie!
    Preturile difera foarte mult de la un magazin la altul!

  • o sa mai treaca multi ani pana o sa ne fie de folos tunerul tv digital din tv .
    Ar fi folositor pentru Bucuresti DVB-T (terestru) folosit cu antena de camera sau externa ..
    Pe DVB-C (cablu) sunt codate ...

  • Cu parere de rău ati omis timpul de utilizare la plasmă în parametrii, eventual câte ceva despre "reîncărcarea tubuleţelor" în timp...

    • pavels:
      Cu parere de rău ati omis timpul de utilizare la plasmă în parametrii, eventual câte ceva despre “reîncărcarea tubuleţelor” în timp…

      Durata de viata a unui panou cu plasma este de 100.000 de ore, dupa aceast interval nu se strica ci se injumatateste contrastul, adica de la 2.000.000/1 la 1.000.000/1.
      La lcd-uri ai noroc daca ajungi la 100.000 de ore de functionare, mie ni s-au "parlit" doua monitoare pana acum, s-a dus backlight-ul si costa destul de mult inlocuirea, nu prea merita.

  • ...un televizor de fite medii (:)))) costa cam cat un cat un calculator performant configurat cu resurse modeste ...vizualizarea este importanta, totusi sa nu comparam televizorul cu cinematograful (mai exista?) ...ideea este ca nu mai e mult pana la o televiziune holografica,sper sa apucam. ...bafta,aveti sfaturi bune mai tot timpul.

Related Post

This website uses cookies.