Care este diferenta intre sistemele pe 32 de biti si cele pe 64 de biti – tutorial video

Salut prieteni, in acest tutorial voi incerca sa va lamuresc in privinta sistemelor pe 64 de biti, o sa incerc sa va traduc putin aceasta avalanse de informatii.
Cu siguranta multa lume care se pricepe cat de cat la PC-uri stie ca pe 64 de biti poti utiliza mai multa memorie si au impresia ca asta este avantajul. Lucrurile stau putin altfel, defapt si pe 32 de biti putem utiliza pana la 64 Gigabytes de memorie ram, asta daca ar axista vointa “politica” din partea Microsoft, ei spun ca nu pot folosi PAE (phisical adress extension) din pricina unor probleme de licentiere si a unor posibile probleme de stabilitate, cu toate asta PAE functioneaza de minune pe majoritatea distributiilor Linux x86 (32 de biti). Adevarul ca PAE este doar o mica “smecherie” cu ajutorul cereia se gestioneaza mai bine hardware-ul, nu o cale nativa. Putem spune ca Microsoft doreste fortarea procesului de trecere pe 64, asta nu este neaparat ceva rau, este o miscare buna pe termen lung insa in perioada imediat urmatoare nu vom vedea cine stie ce schimbari. Se pare ca de aceasta cauza nici developerii nu se grabesc sa scrie softuri pe 64, oricine vrea rezultate acum.
Calea corecta este trecerea pe 64 de biti, din pacate intampinam o gramada de probleme, in loc sa castigam parca mai mult pierdem. Programele nu ruleaza chiar atat de spectaculos, uneori ruleaza chiar mai bine soft scris in 32 si emulat pe 64 decat soft pe 64 nativ. Putem pune problema aceasta pe seama “fragezimii” aplicatiilor scrise pentru 64.
De cateva luni folosesc windows 7 pe 64, pot spune ca ruleaza foarte bine, trebuie sa precizez ca aproape tot hardware-ul este de ultima generatie si nu am intampinat probleme cu driverele sau cu perifericele, lucrurile s-au schimbat mult de la lansarea windows xp pe 64, imi aduc aminte ca experienta de atunci s-a transformat intr-un cosmar, nu gaseam niciun driver, cand gaseam cate unul ma pomeneam numai cu ecrane albastre. De atunci lucrurile s-au schimbat, producatorii de hardware scot drivere stabile si pentru 32 si pentru 64, daca aveti hardware relativ nou (2-3 ani) nu trebuie sa va faceti probleme, chiar si hardware mai vechi va face fata insa perifericele mai vechi nu se stie…Cele mai mari probleme la trecerea pe 64 vor veni din partea urmatoarelor periferice: scanere, imprimante, camere web, tunere tv, placi de sunet, placi de captura, etc.
Ce trebuie sa avem pentru trecerea la x64 ?
(cerinte de bun simt), cerintele Microsoft sunt mai permisive insa nu va sfautiesc sa le luati in seama.

Procesor ce suporta 64 biti (dual sau quad core).
Sistem de operare pe 64 biti (windows 7 este cel mai stabil).
Software pe 64 pentru beneficii maxime insa merg si cele pe 32 fara probleme.
Peste 2 Gigabytes de memorie ram (recomandat 4-8 GB sau mai mult)
Hardware relativ nou (sub 2-3 ani vechime).
Periferice noi (2-3 ani vechime).
SSD pentru swap mai sprinten. (optional)
Asigurati-va ca veti gasi drivere pentru toate device-urile.

Cu toate ca multi dintre voi veti dori sa treceti pe 64, va sfatuiesc sa verificati mai intai daca indepliniti toate cele de mai sus, sistemul de operare pe 64 de biti mananca memori ram pe paine, sa nu va asteptati sa functioneze sistemul mai bine daca aveti doar 2-3 GB de memorie, 64 este un mare consumator, cei care vor indeplini cerintele isi vor asigura confortul pentru viitor, aplicatiile vor rula fara restrictii, jocurile vor putea folosi mai multa memorie, programele de editare video, audio, grafica se vor simti mult mai bine.
Acum suntem pusi in situatia unei “mutari”, exact cum se muta o familie intr-o alta locuinta, la inceput va fi putin mai greu insa in cateva luni vom incepe sa culegem roadele, 64 de biti ne ofera libertate si viteza pe care nu o puteam visa pe 32.

Exemplul meu:

Am hotarat acum cateva luni sa ma mut cu totul pe 64 de biti, am instalat Windows 7 Enterprise 64 bit, am fost placut impresionat de suportul pentru drivere prin windows update, practic nu mai aveam nimic de instalat decat aplicatiile (realtek, nvidia, hp, etc), microsoft iti pune la dispozitie prin update doar driverul pentru dispozitiv, nu si aplicatia de control a device-ului.
In scurt timp am si uitat ca-s pe 64 de biti, am inceput sa fac tot felul de minuni: flash firmware, resoftare telefoane, instalare romuri, instalare aplicatii facute pe genunchi de catre developeri pe anumite forumuri. Tot ce am instalat a rulat fara nicio problema.
Concluzia este ca Windows 7 pe 64 de biti este un sistem de operare stabil care nu mi-a creat deloc probleme, cu toate ca ma asteptam sa schiopateze putin. De la windows xp 64 pana azi s-au schimbat multe, xp-ul pe 64 a fost odios, poate nu el ca si os, e vorba despre driverele care nu se gaseau nici cu spaga.
In ceea ce priveste performanta, se pare ca mai avem de apteptat dupa developeri, acestia nu si-au scris prea bine softurile pentru 64, exista softuri foarte bine scrise insa le poti numara pe degete (adobe cs5 64 bit, sony vegas 64 bit, office 2010 64 bit, etc), acestea ofera o performanta mult mai buna pe 64 cu conditia sa avem memorie destula.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 500 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian

 

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (109)

  • Foarte interesant acest tutorial.Am o întrebare ,eu nu am folosit niciodată un sistem pe 64 de biți și nici nu știu prea multe despre acestea:Se pot instala programe pe 32 de biți pe un sistem pe 64, fiindcă am văzut în tutorial ca aveai ambele versiuni de Winrar pe același sistem?

  • Ms Mult Cristi ! Esti Cel mai Tare ! ... Asteptam de mult acest bun Tutorial .. Chiar akm imi voi instala Windows 7 Pe 64 Bit .. Ms Mult ..

  • Am folosit alternativ w7.32 si w7.64 biti.La performante diferentele sunt mici,scorul cu 64 este mai mare cu 0.1.Cu perifericele nu am probleme decat cu o camera web a4tech.Ceva probleme sunt cu unele programe concepute numai pt 32 biti.Memorie se utilizeaza pe 64 biti destul de multa(cca 1gb numai cu programele de baza).Am 4 gb memorie si acum sunt pe w7.64 biti si cred ca am sa raman pe el.

    • Ion:
      Am folosit alternativ w7.32 si w7.64 biti.La performante diferentele sunt mici,scorul cu 64 este mai mare cu 0.1.Cu perifericele nu am probleme decat cu o camera web a4tech.Ceva probleme sunt cu unele programe concepute numai pt 32 biti.Memorie se utilizeaza pe 64 biti destul de multa(cca 1gb numai cu programele de baza).Am 4 gb memorie si acum sunt pe w7.64 biti si cred ca am sa raman pe el.

      Deocamdata nu se simt mari diferente deoarece developerii de soft nu au rescris aplicatiile pentru 64, pur si simplu au refacut acelasi cod pentru 32 si nu este acelasi lucru.
      Cand vom avea aplicatii facute de la firul ierbii in 64 vom "zbura", pana atunci vom rula surogate facute in graba.

  • Sunt softuri mari consumatoare de memorie ce au fost lansate doar in versiunea 64 de biti,un exemplu este After Effects CSS5,cel putin asa era cand am fost pe situl celor de la Adobe.

    • sailorriver:
      Sunt softuri mari consumatoare de memorie ce au fost lansate doar in versiunea64 de biti,un exemplu este After Effects CSS5,cel putin asa era cand am fost pe situl celor de la Adobe.

      Inca o dovada ca se "forteaza" trecerea la 64, cu siguranta e pentru binele nostru aceasta trecere pe 64, oricum va trebui sa o facem odata si o data.

  • Nu stiu...m-am interesat pe forumuri si trackere la unele comenturi la Win x64biti....dar tot nu am gasit

    Sper sa ma lamuriti voi. Am un PC putin mai vechi procesorul suporta x64(no problem) dar 1.5 gb Ram si asta ma nedumereste...ca vreau sa imi pun WIn XPx64,dak imi pun Win7 sunt terminat...deci; vreau sa stiu daca la 1.5 pot pune OS de x64 biti si sa-mi mearga bine/acceptabil, cat sa ma joc un Crysis/World of Warcraft/ Kane and lynch(aku fak reclama ca prostu,ziceam si eu).

    Daca poate sa-mi raspunda cineva...
    Multumesc anticipat

  • Tocmai am inceput sa folosesc linux si mai exact ubuntu. Dupa ce am vazut ca e interesant avand un telefon cu android am cautat daca pot pune ubuntu pe acel telefon. primul rezultat era pe xda developers si acolo era un link (http://androlinux.com/android-ubuntu-development/how-to-install-ubuntu-on-android/). Mie mi se pare interesant. nu am incercat pentru nu am inca un card de +4 GB dar voi incerca. Puteti face un tutorial.

    AM POSTAT AICI PENTRU CA ERA ULTIMUL TUTORIAL SI M_AM GANDIT CA VA FI MAI VIZIBIL

  • Foarte putine programe actuale au fost proiectate sa beneficieze complet de cei 3,5 - 4 giga de memorie maxima care se poate utiliza cu o versiune de Windows pe 32 de biti. Asa ca, in funcție de ceea ce faceti si de programele pe care le utilizati , este posibil sa nu existe niciun avantaj sau doar un avantaj mic sau de palmares (avantajul utilizatorului care ruleaza foarte multe programe simultan ,ceea ce este o idiotenie dupa parerea mea ) in privinta utilizarii unei versiuni de Windows pe 64 de biti...sincer nu prea vad un viitor recent al sistemelor pe 64 de biti.

    • ionescu marian:
      Tocmai am inceput sa folosesc linux si mai exact ubuntu. Dupa ce am vazut ca e interesant avand un telefon cu android am cautat daca pot pune ubuntu pe acel telefon. primul rezultat era pe xda developers si acolo era un link (). Mie mi se pare interesant. nu am incercat pentru nu am inca un card de +4 GB dar voi incerca. Puteti face un tutorial.

      AM POSTAT AICI PENTRU CA ERA ULTIMUL TUTORIAL SI M_AM GANDIT CA VA FI MAI VIZIBIL

      Nu este nevoie sa postati la ultimul tutorial, noi citim toate comentariile indiferent de tutorialul la care se posteaza!

      Piticelul:
      Foarte putine programe actuale au fost proiectate sa beneficieze complet de cei 3,5 – 4 giga de memorie maxima care se poate utiliza cu o versiune de Windows pe 32 de biti. Asa ca, in funcție de ceea ce faceti si de programele pe care le utilizati , este posibil sa nu existe niciun avantaj sau doar un avantaj mic sau de palmares (avantajul utilizatorului care ruleaza foarte multe programe simultan ,ceea ce este o idiotenie dupa parerea mea ) in privinta utilizarii unei versiuni de Windows pe 64 de biti…sincer nu prea vad un viitor recent al sistemelor pe 64 de biti.

      O diferenta mai vizibila este daca detii un HDD...se misca putin mai rapid cel pe 64, raspunde mai rapid la comenzi daca ai destula memorie RAM...probabil e doar efectul placebo...insa daca detii un SSD, diferenta de viteza sau ca se deschid aplicatiile mai rapid, sunt insesizabile...

      • AdrianGudus: Nu este nevoie sa postati la ultimul tutorial, noi citim toate comentariile indiferent de tutorialul la care se posteaza!

        O diferenta mai vizibila este daca detii un HDD…se misca putin mai rapid cel pe 64, raspunde mai rapid la comenzi daca ai destula memorie RAM…probabil e doar efectul placebo…insa daca detii un SSD, diferenta de viteza sau ca se deschid aplicatiile mai rapid, sunt insesizabile…

        ...poate ai vrut sa zici invers ...ideea este ca ar cam trebui sa diferentiati anumite tutoriale in anumite sectiuni dedicate utilizatorilor

  • La procesorul meu pot instala windows 7 pe 64 biti ?

    Cores 1
    Threads 2
    Name Intel Pentium 4 641
    Code Name Cedar Mill
    Package Socket 775 LGA
    Technology 65nm
    Specification Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.20GHz
    Family F
    Extended Family F
    Model 6
    Extended Model 6
    Stepping 5
    Revision D0
    Instructions MMX, SSE, SSE2, SSE3, Intel 64
    Virtualization Unsupported
    Hyperthreading Supported, Enabled
    Fan Speed 3970 RPM
    Bus Speed 199.5 MHz
    Rated Bus Speed 798.0 MHz
    Stock Core Speed 3200 MHz
    Stock Bus Speed 200 MHz

    • agentutu:
      La procesorul meu pot instala windows 7 pe 64 biti ?

      Cores1
      Threads2
      NameIntel Pentium 4 641
      Code NameCedar Mill
      PackageSocket 775 LGA
      Technology65nm
      SpecificationIntel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.20GHz
      FamilyF
      Extended FamilyF
      Model6
      Extended Model6
      Stepping5
      RevisionD0
      InstructionsMMX, SSE, SSE2, SSE3, Intel 64
      VirtualizationUnsupported
      HyperthreadingSupported, Enabled
      Fan Speed3970 RPM
      Bus Speed199.5 MHz
      Rated Bus Speed798.0 MHz
      Stock Core Speed3200 MHz
      Stock Bus Speed200 MHz

      Da, poti, deasemenea poti afla singur daca e un procesor 64 folosind Google sau accesand pagina oficiala Intel. Chiar nu sunteti capabili sa faceti o cautare? Nu este necesar ca doar procesorul sa fie 64 ci sa ai si suficienta memorie RAM (minim 2 GB sau mai mult)

      • salutare am si eu o intrebare am un sistem intel E5200 de 2.50 ghz 4 giga ram 1 gb placa video ...de ce nu imi merge sa bag windowsul pe 64 biti ??? astept rasp o parere ceva .....ms !!

    • agentutu:
      La procesorul meu pot instala windows 7 pe 64 biti ?

      Cores1
      Threads2
      NameIntel Pentium 4 641
      Code NameCedar Mill
      PackageSocket 775 LGA
      Technology65nm
      SpecificationIntel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.20GHz
      FamilyF
      Extended FamilyF
      Model6
      Extended Model6
      Stepping5
      RevisionD0
      InstructionsMMX, SSE, SSE2, SSE3, Intel 64
      VirtualizationUnsupported
      HyperthreadingSupported, Enabled
      Fan Speed3970 RPM
      Bus Speed199.5 MHz
      Rated Bus Speed798.0 MHz
      Stock Core Speed3200 MHz
      Stock Bus Speed200 MHz

      Poti intra pe site-ul producatorului si acolo vei afla informatia dorita!

  • Foarte interesant tutorialul! Apropo Cristi, ai un procesor "boboc" . Felicitari pt PC si tutoriale!

  • Eu folosesc 3gb memorie ram ddr 2 800 dual channel cu windows 7 x64 pentru ca am un procesor ce suporta x64.Eu din greseala am pus x64 ca eu am crezut ca pe stick usb am x86 dar a mers si merge si acuma memoria 40% e ok.

Related Post

This website uses cookies.