Calibrare televizor Samsung T24D390EW + pareri

Salut prieteni, astazi va voi arata cum se calibreaza un televizor / monitor Samsung modelul 24D390EW. Metoda asta poate fi folosita si pentru alte modele de televizoare Samsung sau alte branduri, cu mentiunea ca la alte modele pot fi putin diferite meniurile.
Calibrarea facuta de mine este defapt un profil pe care eu il folosesc pentru acest televizor, facut pornind de la profilul “film” care este deja prezent in majoritatea televizoarelor Samsung.
Calibrarea clasica se face cu ajutorul unui aparat care se pune pe monitor / televizor, dupa care se regleaza panoul astfel incat sa avem culori cat mai apropiate de stangardul sRGB.
Calibrarea profesionala nu face doi bani daca semnalul care intra in TV nu este si el calibrat la iesire, astfel ne putem trezi cu imagini ciudate pe monitoare sau televizoare, chiar daca acestea sunt calibrate.
Televizorul meu din sufragerie este un Panasonic (plasma), calibrat si in plus certificat THX. Din pacate tot mai are nevoie de ajustari atunci cand ma uit la tv pe Dolce (acum TELEKOM), asta pentru ca semnalul de la ei vine cam “colorat”.
Cum facem o setare cat mai naturala a imaginii ?
In primul rand nu e bine “deloc” sa folosim setarile digitale din televizoare cum ar fi “magic color” “dynamic contrast” “true colors” “claritate” “magic angle” “true motion” “vivid image”.
Nu este recomandat sa folositi la limita sliderele de contrast, brightness, sharpness, backlight, asta nu va face decat sa solicite la limita procesarea care se va face “on the fly” cu rezultate “grabite”.
Nu incercati sa setati televizorul atunci cand va aflati langa el, dati-va cativa pasi in spate si abia de-acolo faceti setarile.
In tutorial v-am aratat cum fac eu setarile pentru o experienta cat mai placuta in fata TV-ului, adica pentru culori cat mai apropiate de natural. Dar gusturile mele pot fi diferite, asa ca incercati si voi mai multe variante pana gasiti un echilibru. Totusi nu uitati, evitati procesarea excesiva, asta va poate introduce artefacte sau zgomot de fond care in mod normal nu exista. Nu apasati pe toate butoalele!
Stiati ca:
Daca opriti definitiv “sharpness” o sa aveti o imagine foarte curata dar putin soft, iar daca va dati mai in spate nu veti mai observa ca este soft.
Televizorul din tutorial:
Televizor LED Samsung, 55 cm, Full HD, LT22D390EW
Versiunea de 24″ (unghi vizibilitate mai bun)
Televizor LED Samsung LT24D390EW/EN, 59 cm, Full HD (recomandam)
Televizorul se gaseste si in alte magazine la preturi la fel de mici.
Acest televizor poate fi folosit si ca monitor, are intrare VGA, 2 HDMI, scart, composite, component, intrare sunet, USB si chiar intrare card CI+.
Tunerul suporta toate standardele TV actuale, avem tuner analog, digital si DVB-TC.
Sunetul este destul de puternic pentru un televizor atat de mic.
Un plus ar fi PIP+, adica picture in picture. Putem avea pe televizor doua imagini in acelasi timp, intre care putem schimba oricand, una este primara iar cea de-a doua intr-un colt, iar la apasarea butornului rolurile se schimba.
Recomand acest televizor pentru cei care au nevoie de un televizor in bucatarie sau pe un hol. In niciun caz acest televizor nu poate fi folosit in sufragerie, este prea mic si unghiul de vizibilitate nu este tocmai cel mai bun.


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (38)

  • Multumesc! Asemenea tutoriale imi sunt de folos. E bine daca ai prezenta si setarile pentru un TV mai mare cu un film HD.
    Un alt subiect de tutorial e legata de functia de subtitrare la filmele de pe Youtube. Foarte ok functia mai ales la filmele in libi mai putin cunoscute.

    • Setările pe care le-am făcut sunt valabile si pentru televizoare mai mari. Acolo vor ieși si mai bine, in funcție de calitatea panoului.
      Subtitrările pe youtube sunt disponibile doar daca cel care a postat filmul a băgat si traducere (macar in engleza). Pentru vorbitorii de limba engleza, youtube poate face traducere automata.
      Cel care vizionează filmul are aptiunea de a activa sau nu subtitrările.

      Exemplu de video subtitrat:

      Cum se sparge o rețea Wireless WEP, WPA sau WPA2 (cum se sparge WiFi)

      Subtitrarea este făcută de prietenul nostru Alex.

      • Bravo Cristi, frumos lucrat,si nu numai acest tutorial
        Iti scrie un inginer electronist cu 40 de ani experienta in domeniu

      • Cristi e fantastic, le-am folosit pe un Samsung UE 40J5100 , Acest TV mie imi place mult si pe modul Natural dar la tv e mai bine asa, cu setarile din clip. Ideea e ca ca daca as scoate semnal din pc, cum ai zis se vede mult mai bine si e si normal. Daca mai ai alte setari nu ezita sa le postezi in comentarii sau nelamuriri .....:)

  • Salut, am o problema cu contul yahoo,mesenger ,imi stiu user name si parola dar nu pot accesa contul de mes pentru ca nu imi aduc aminte raspunsul intrebarii de siguranta.Am gasit cateva tutoriale despre yahoo,dar nu este specificat aceasta problema legata de recuperarea de raspunsuri la intrebarile de siguranta.Ai putea face un tutorial cum se poate trimite un email celor de la yahoo,pentru deblocarea contului mesg.

  • Nu te supara, dar link-ul din descriere nu duce catre un televizor, ci catre un monitor care nu are tuner TV.

  • Salut!
    Cristi / Adrian, puteti face un tutorial despre Windows 10 care are noi update-uri interesante fata de primul Build aparut, inclusiv Cortana de pe Windows Phone?

  • Buna cristi am samsung t24d390ew cred ca numai dimensiunea ecranului difera fata de al tau si l-am calibrat cu spyder4 pro +soft hcfr+video gcd mp4 si astea sant setarile tv
    mod film
    iluminare spate 16 120 cd/m2
    contrast 95
    luminozitate 44
    claritate 20
    culoare 50
    tenta v50-r50
    SETARI AVANSATE
    Nuanta negru dezactivat
    tonuri piele 0
    spatiu culoare automat
    Balans de alb
    depl r +5
    depl v 0
    depl a 0
    nivel rosu +15
    nivel verde 0
    nivel albastru -5
    astea ca sa fie 6500 k temperatura culoare
    gamma -1 asta ca sa fie gamma 2.2
    OPTIUNI IMAGINE
    ton culoare cald 2
    restul dezactivat

    • Daca puneai si o poza cu rezultatul acestor setari era super.
      Am cumparat acest monitor/tv dar cel de 24 si la fel am stat 2 ore sa ii fac setari de imagine la toate profilele tv monitor si usb, unghiu da e varza dar e foarte ieftin eu lam luat cu 600 ron pt dormitor.
      E compatibil si mhl modelul de 24 . Cine vrea sa se simta ca la cinema isi cumpara un tv cel putin fulhd de 101cm

    • Am spus și-n text, asta nu este o calibrare profesionala deoarece calibrarea profesionala nu are nicio valoare daca imaginea care vine pe cablu nu este perfecta.
      Acuratețea culorilor este una, naturalețea este alta.
      Aparatele vad doar sRGB sau cel mult Adobee RGB. Ochiul nostru este mult mai deștept.
      Calibrarea profesionala este de folos atunci cand folosești panouri pentru producție (publicitate, cercetare, grafica, etc).

    • Calibrarea profesionala a televizoarelor ISFccc, este o noutate pentru Romania. Imaginea livarata de un display calibrat reflecta intru totul acuratetea sursei video, redand-o asa cum a fost gandita, filmata si postprocesata in studio. Zece televizoare calibrate corect vor reda aceeasi imagine cu referinta. Referinta in cazul de fata este REC.709 standardul HDTV in care sunt masterizate bluray-urile (4.2.0 , 8bit, 23.976fps). Precizia instrumentelor de masurat (colorimetru) in cazul de fata poate varia in functie de multi factori (prinicipiu de functionare, calitate, pret si mai ales profilarea dupa intrumente optice de referinta-fotospectrometru care se imperecheaza cu colorimetru la efectuarea fluxului de calibrare). Necunoasterea acestui aspect sau ignorarea lui din pricina costurilor enorme a instrumentelor de calibrare (mii de dolari) duc la o falsa impresie cum ca o "optimizare" cu o jucarioara ca Spyder (pro ca sa dea un dram de incredere utilizatorului) ceea ce se obtine la sfarsit concorda cu referinta. Delta error in cazul de fata variaza intre 3 si 6 iar ochiul uman nu sesizeaza imperfectiunile decat sub un delta 3,5. Gama 2.2 este depasita, materialele noi fiind masterizate in BT1886 variabil functie de nivelul de negru Y masurat la 0IRE. Cel mai bun ''judecator' al ansamblului imaginii calibrate este ochiul uman. Din pacate este mai sensibil la variatiile de lumina (gama) decat la exactitatea culorilor (croma). Adaptabilitatea aproape instantanee a acestuia insa il face sa nu fie luat ca baza etalon in masuratori ci doar rezultatul masuratorilor sa fie evaluat prin prisma ochiului. Procesul de calibarae, pe langa multe altele, optimizeaza rapoartele de luminanta saturatie crominanta individual pe cele trei primare si trei secundare, implicand activarea si dezactivaraea (dupa caz) a mut mai multor controale si setari, actionarea acestora facandu-se in deplina cunostinta de cauza nu haotic, intr-un anumit flux. Oricum preocuparea si interesul in a obtine o maximizare a imagini display-ului printr-o metoda avansata desi foarte nemediatizata pana acum ca si procedura, denota inceputul iesirii din obscurantismul care prima in general vizavi de ''reglarea imaginii televizorului''

  • As vrea sa mai completez daca se poate ca niste baieti minunati de pe avs forum au pus niste teste de calibrare free care pot concura cu cele cu plata teste in mai multe formate video care se numesc avs hd 709
    http://www.avsforum.com/forum/139-display-calibration/948496-avs-hd-709-blu-ray-mp4-calibration.html
    cine e interesat poate sa descarce aceste teste gratuite si sa regleze tv dupa un anumit standard nu dupa ochi cum fac unii rog pe Cristi sa nu se supere ca am intervenit eu urmaresc toate postarile lui si i multumesc pentru tot ce face

  • Nici nu ai avea cum sa nu fii de acord cu afirmatiile mele atat timp cat ai o pozitie obiectiva fata de subiectul in discutie. Esti probabil printre putinii entuziasti care ai investit in know-how si aparatura, 50% din valoarea televizorului in cazul de fata, lucru laudabil in comparatie cu utilizatorii comuni care nu stiu nici macar de existenta unei modalitati profesionale si corecte in ceea ce priveste reglarea imaginii. Nu denumirea controalelor si ceea ce modifica ele este cea mai importanta ci influenta directa si indirecta unuia supra celuilalt, a modificarii rezultatului unuia in timp ce este actionat celalalt si in final al ansamblului in totalitate. Aici am folosit termenul de ''hatotic'' care probabil a deranjat. Cand am precizat aparatura de ''mi de dolari'' nu m-am referit la genul: Klein 10-A profilat cu Jeti Specbos 1211 gestionat de Lightspace, categoria acesta fiind la ''zeci de mii de dolari'', ci la o profilarae cu i1Pro 2 Spectrophotometru, deoarece eu personal iti suspectez colorimetru de virare in rosu, e o boala comuna a lor, (depl r +5/offset si nivel rosu +15/gain rezultate din citirile WB in 2P efectuate de tine) in general in ''cald2" la nivelul de rosu pe toata lungimea spectrului nefiind normal nevoie o corectie pozitiva asa mare. E doar o supozitie, poti sa faci o verificare ochiometrica cu un garadient gri sa vezi daca nu shiftuie imaginea in rosu sau daca chiar esti pasionat, o profilare pe viitor http://forum.softpedia.com/topic/987686-calibrare-isf-level-1-si-2-in-romania/ , un calibrator certificat ISF si cativa entuziasti raspund intrebarilor pe tema calibrarilor homeuse. Oricum sunt mii de utilizatori care isi pierd zile in sir incercand sa-si regleze imaginea dupa bunul plac si alte zeci de mii care se uita la imagini default denaturate photoshopate si bustate intr-o totala necunostinta de cauza, avand televizoare scumpe care nu functioneaza deloc in parametrii la care sunt in stare sa redea imaginea, si mai mult nu au vazut niciodata profunzimea naturaletea si dimensionalitatea unei imagini calibrate.

    • nu cred ca am probleme cu rosu din cauza ca mai am un tv samsung 32d550 care la white ballance am
      depl r 22
      depl v 25
      depl a 20
      nivel r 30
      nivel v 25
      nivel a 40
      asta in spatiu de culoare automat pe care il prefer in loc de nativ
      am uitat sa precizez ca t24d390ew la care i-am postat rezultatul mai sus este fabricat in Romania si i-am facut update de firmware 1010.0 de la Samsung de pe site
      Am sa intru pe softpedia forum unde sant membru de foarte multi ani stiam ca exista in ungaria calibrator isf certificat nu stiam ca acum exista si in Romania

        • Nu am vazut nici o diferenta probabil ca au modificat ceva. Mi-ar fi placut sa specifice cei de la Samsung la updaturi ce contine in plus

  • Salut Cristi ai putea realiza un tutorial de cum se face update de firmware la un televizor?

Related Post

This website uses cookies.