Blender,un soft puternic open source pentru grafica 3D si animatie – tutorial video

Blender 3D e un program gratuit (și software liber) de grafică 3D. El poate fi folosit pentru crearea modelelor 3D, mapare UV, texturare, rigging (animarea prin folosirea “oaselor”), simularea apei, animatie, randare, particule și alte simulări computerizate, editare non-lineară, compositing și crearea aplicațiilor interactive 3D. Blender e disponibil pentru câteva sisteme de operare, inclusiv FreeBSD, IRIX, GNU/Linux, Microsoft Windows, Mac OS X, Solaris, SkyOS, și MorphOS. Blender are o varietate de funcții similare ca scop și complexitate ca alte programe 3D ca Softimage|XSI, Cinema 4D, 3ds Max, Lightwave și Maya. Aceste funcții includ unelte pentru simulări avansate ca rigid body, fluid, cloth și softbody dynamics, unelte puternice pentru animarea caracterelor, materiale bazate pe node-uri și scripturi Python.
La origine, programul a fost dezvoltat ca o aplicație in-house de către studioul olandez de animație NeoGeo (a nu se confunda cu consola de jocuri NeoGeo) și cu Not a Number Technologies (NaN); autorul principal, Ton Roosendaal, a fondat firma NaN în iunie 1998 pentru a dezvolta și a distribui programul în continuare. Programul a fost distribuit inițial ca freeware până când NaN a dat faliment în 2002. Numele “Blender” a fost inspirat dintr-un cântec de Yello, din albumul Baby.
Creditorii și-au dat acordul ca Blender să fie lansat ca software liber, sub termenii Licenței Generale Publice GNU, pentru plata unei singure tranșe de 100.000€. În 18 iulie 2002 Roosendaal a inițiat o campanie de strângere de fonduri, iar în 7 septembrie 2002 s-a anunțat că s-au strâns suficiente donații și astfel codul-sursă Blender urmează să fie făcut disponibil. Blender e la ora actuală un program open source dezvoltat în mod activ de Blender Foundation.
În Ianuarie/Februarie 2002 era clar că NaN nu mai putea rezista și va fi închisă în Martie. Totuși ei au avut puterea de a crea încă o versiune, 2,25. Ca un fel de Easter egg, un ultim simbol personal, creatorii au decis să adauge un cimpanzeu primitiv. El a fost creat de Willem-Paul van Overbruggen (SLiD3), care de asemenea l-a denumit Suzanne, după urangutanul din filmul lui Kevin Smith, Jay and Silent Bob Strike Back.
Suzanne este alternativa Blender-ului la modelele de test, de exemplu Utah Teapot.Un model cu puține fețe, exact 500, Suzanne este de multe ori folosit, ca un model rapid, pentru a testa materialul, textura și iluminarea. Cel mai mare competiție Blender este numită Premiile Suzanne.
Blender are o mărime relativ mică la instalare și rulează pe câteva platforme populare. Cu toate că deseori e distribuit fără documentație sau fără scene exemplificatoare complicate, programul abundă în funcționalități caracteristice software-urilor de modelare de top. Printre capabilitățile sale se numără:

* Suportă o varietate de forme geometrice primitive, inclusiv structuri poligonale, modelare subdivision surface rapidă, curbe Bezier și suprafețe NURBS, metaballs, sculptarea poligoanelor, și fonturi Typeface vectoriale.
* Capabilități versatile de randare internă și integrare cu raytracer-ul open source YafRay.
* Unelte de animație, inclusiv cinematica inversă, deformări de armatură (scheletale) și cu ajutorul laticelor, shape keys, keyframes, timeline, animație non-lineară, constraints, vertex weighting, dinamica softbody, inclusiv detectarea coliziunilor dintre structurile obiectelor, dinamica fluidelor, dinamica hard body, păr bazat pe sistemul de particule, și un sistem de particule cu funcție de detecție a coliziunilor.
* Scripting Python pentru crearea de noi unelte sau de prototipuri de unelte, game scripting logic, sau automatizarea anumitor sarcini.
* Editare video non-lineară de bază și capabilități de compoziție.
* Game Blender, un sub-proiect, oferă funcții de interactivitate cum ar fi detectarea coliziunilor, dynamics engine, și logică programabilă. Totodată permite și crearea de aplicații autonome ce pot rula în timp real, de la vizualizare arhitecturală până la programarea de jocuri video.

In Blender, un Obiect (care reprezintă o entitate care interacționează cu mediul înconjurător) și Datele lui “personale” (forma/funcția propriu-zisă a obiectului) sunt clare și distincte. Relațiile Obiect-date sunt linkabile dinamic tot timpul, facilitând procese de modelare rapide care constituie funcții unice ale programului Blender.
Un sistem intern de fișiere care permite “împachetarea” mai multor scene într-un singur fișier (denumit fișier “.blend”).
Toate fișierele “.blend” ale programului sunt compatibile între toate platformele, precum și forward și backward cu alte versiuni ale programului, și pot fi utilizate ca bibliotecă de unde poți lua content gata creat.
Fișierele “.blend” pot fi automat salvate ca instanțe periodice de către program, fiind astfel mai probabilă supraviețuirea fișierului în eventualitatea unei căderi a programului.
Toate scenele, obiectele, materialele, texturile, sunetele, imaginile, efectele de post-producție a unei întregi animații pot fi stocate într-un singur fișier “.blend”.
Diversele configurațiile ale interfeței sunt memorate în fișierul “.blend”, astfel încât ceea ce salvezi e ceea ce obții atunci când îl încarci. Acest fișier poate fi stocat ca “user default” (preferințe implicite ale utilizatorului), așa încât configurația ecranului, cât și toate obiectele stocate în el, sunt utilizate de fiecare dată când pornești programul Blender.
Blender are încă reputația unui program greu de învățat. Aproape fiecare funcție are o scurtătură directă de la tastatură, iar numărul de funcții oferite de Blender are ca rezultat câteva scurtături diferite alocate aceleiași taste. De la lansarea sa ca open-source, s-au făcut eforturi de a adăuga meniuri contextuale comprehensive, cât și de a face utilizarea uneltelor mai logică și mai ordonată, precum și de a ameliora vizual pe mai departe interfața, introducând teme coloristice, ferestre flotante transparente, un nou și îmbunătățit object tree overview și alte mici îmbunătățiri (pipetă de culoare, etc).
Cele două moduri primare de lucru sunt Object mode și Edit mode , între care se alternează cu tasta Tab. Object mode e utilizat pentru a manipula obiectele individuale în general, iar Edit mode e utilizat pentru a manipula datele definitorii propriu-zise ale obiectului respectiv. De exemplu, în cazul obiectelor poligonale, Object mode poate fi utilizat pentru a muta, scala și a roti obiecte întregi, iar Edit mode e utilizat pentru a manipula vârfurile individuale ale unei singure structuri. Mai există alte câteva moduri, cum ar fi Vertex Paint, Weight Paint, Sculpt Mode. Versiunea 2.45 avea și modul UV Mapping, dar în 2.46 el a fost inclus în Edit Mode.
În program se folosesc foarte des comenzile de la tastatură. Până la versiunile 2.x și mai ales în cazul versiunilor 2.3x, acesta era de fapt singurul mod de a da comenzi, lucru care a fost în mare parte responsabil de crearea reputației de program dificil de învățat. Noile versiuni au meniuri mult mai cuprinzătoare.
Blender deține un sistem de fișiere intern ce permite introducerea mai multor scene într-un singur fișier (numit fișier .blend).

* Toate fișierele “.blend” sunt compatibile cu celelalte versiuni ale programului și sunt cross-platform. Ele pot fi folosite ca o librărie pentru a împrumuta o textură sau un obiect.
* Programul Blender poate salva automat lucrul pentru a nu pierde datele în cazul unui crash.
* Toate scenele, obiectele, materialele, texturile, sunetele, imaginile, efectele pentru o întreagă animație sunt stocate într-un singur fișier “.blend”, așa că ceea ce salvezi este ceea primești când îl încarci. Fișierul stochează și preferințele utilizatorului, cum ar fi aranjamentul ferestrelor, așa că la deschiderea unui fișier programul arată la fel ca la salvarea lui.

Într-un fișier “.blend” sunt stocate obiectele și relațiile dintre ele într-un mod greu de descifrat, făcând dificilă convertirea acestora dintr-un program extern, dar există multe convertoare integrate în Blender ce accesează datele obiectelor direct, prin API, facilitând exportul către alte programe.
Blender organizează datele ca diferite tipuri de “data block-uri”, ca Objects, Meshes, Lamps, Scenes, Materials, Images și altele. În Blender un obiect este alcătuit din mai multe “data block-uri”, de exemplu un cub are cel puțin un datablock pentru Object și Mesh și, de obicei, are și un material. Acest lucru permite, de exemplu, duplicarea obiectelor dar păstrarea unui singur datablock la care sunt legate toate copiile obiectului inițial, permițând și modificarea tuturor obiectelor în același timp. Relațiile dintre data-blockuri pot fi schimbate și manual. Datablock-urile pot fi luate și din alte fișiere .blend, permițând păstrarea acestora ca biblioteci pentru a fi accesate ulterior.
Primul proiect profesional de anvergură în care a fost utilizat Blender a fost filmul Spider-Man 2, în principal la crearea schițelor animate și a previzualizărilor pentru departamentul de storyboarding.
În septembrie 2005, o parte dintre cei mai notabili artiști și dezvoltatori Blender au lucrat la crearea unui scurt-metraj, folosind în principal software gratuit, într-o inițiativă cunoscută sub denumirea Orange Movie Project. Filmul rezultat, Elephants Dream, a avut premiera pe 24 martie 2006. Ca un răspuns la succesul filmului Elephants Dream, Fundația Blender a sponsorizat Institutul Blender pentru a crea alte 2 proiecte: Big Buck Bunny, numit și Project Peach, și Yo Frankie, numit și Project Apricot.In data de 27 Septembrie 2010 va avea loc premiera filmului de animatie Sintel , film realizat doar cu acest program.
Programul Blender 2.5 are toate sansele sa devina in scurt timp cel mai folosit program de modelare 3D .
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !
Download fisiere test
Vizitand linkul de mai jos puteti viziona pe youtube secventa rezultata in urma tutorialului.
“http://youtu.be/5uaGlrcuqv4”

de Dan Constantin……..tutorialegimp.blogspot.com
 
 
 


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Eu am descarcat si folosesc Blender 2.49, merge foarte bine si nu este in varianta beta.

    • rKo: Eu am descarcat si folosesc Blender 2.49, merge foarte bine si nu este in varianta beta.  

      Iti recomand sa folosesti si versiunea beta 2.53 deoarece sunt schimbari majore intre 2.49 si 2.53.Interfata programului in 2.53 este complet schimbata si au fost adaugate multe facilitati.

  2. Foarte bun ,videotutorialul si interesant

  3. frumos tutorial si as vrea sa faci si restul tutorialelor mai ales despre editarea fisierelor video si daca sar putea sa pui si o lista cu comenzile din taste tias fii recunoscator as in tutrial le inteleg greu comenzile din taste

  4. Friedrick a zis

    interesant, dar este complicat un asemenea program ce sa mai vorbim de Maya sau #dSMax

  5. Frumos tutorial. Ai putea sa il combini cu LuxRender si sa faci o scurta introducere? Probabil ca tutorialele de modelare sunt cele mai utile pentru a invata un program 3D (mie asa mi se pare).Poate va mai fi lume intersata de Blender.
    Succes!

  6. 5/5

  7. Foarte interesant acest program iti multumesc,dar cum pot afla toate combinatiile de taste ce se folosesc?

  8. Un tutorial destul de complex dar foarte interesant
    Astept cu nerabdare continuarea

  9. Multumesc ,bafta

  10. multumesc. ff de folosita si am si eu ceva legat de continuarea tutorialelor despre acest program as dori daca se poate sa continui cu partea legat de jocuri. adica asa in mare ca acest tutorial despre ce trebuie sa avem habar daca vrem sa ne apucam de partea de gaming.(deoarece ai zis ca majoritatea celor din industria gamingului se orienteaza spre acest program asa ca cred eu ca o continuare nu ar strica)

  11. Frumos tutorialul
    parerea mea ca tu faci cele mai grele tutoriale adika complicate si cele mai complexe din pacate pe mine nu ma intereseaza acest soft
    as avea o intrebare daca nu cumva sti un soft cu care sa schimb imaginea de la un fisier executabil ca acest lucru nu stiu cum se procedeaza daca sti vre-un soft te rog sa faci tutorial despre el
    Multumesc !!!

    • Gepeto: Frumos tutorialul
      parerea mea ca tu faci cele mai grele tutoriale adika complicate si cele mai complexe din pacate pe mine nu ma intereseaza acest soft
      as avea o intrebare daca nu cumva sti un soft cu care sa schimb imaginea de la un fisier executabil ca acest lucru nu stiu cum se procedeaza daca sti vre-un soft te rog sa faci tutorial despre el
      Multumesc !!!  

      Si eu toata ziua nu ma gandesc decat cum sa pun niste troieni,viermi etc intr-un executabil la care sa-i adug un icon de CCleaner.Desi cred ca nu e deloc greu daca folosim 7z sau https://www.videotutorial.ro/?p=3106

  12. Blender nu este cine stie ce soft de animatie si modelare 3d care sa iti solicite pc-ul,nu la fel cum o face Maya ,3D Max etc.Este adevarat ca atunci cand bagi scene grele il ”foreaza” putin dar nu este ceva dea dreptul uimitor,stiu ce vorbesc ,lucrez in Maya si 3D Max de multa vreme am si un job in care le folosesc pe amandoua+altele.Blender nu este un soft care foloseste acelerare GPU CUDA da va folosi cat de curand SmallLux Render care este OpenCL + ca in OpenCL Nvidia face furori in OpenCL,are putere de geometrie mai mare (exemplu ”Fermi” care are o putere de geometrie imensa),poate tine cu usurinta scene mai grele daca faci modelari sau animari mai complexe,deci o nvidia este mult mai binevenita decat un Ati puturos.Daca va luati placa video pentru programe gen Blender,Maya,3D Max,Adobe etc. luati cat puteti nvidia ,nu faceti prostia sa va luati Ati pentru ca driveri au buguri si numai vorbesc de problemele care sunt acum pe Ati la partea de drivere pentru ca au buguri ,crash-uri,scot drivere in masa dar din cate vad pe forumul de la Amd Ati scot drivere in masa din ce in ce mai proaste.Deci la partea asta Ati=cool shiit.

  13. Viorele vad ca ai umblat cu ceva softuri pentru desen 3d si consider ca te pricepi la acest lucru dar nici eu nu pot rezista sa te contrazic in ceeace priveste placile video unde te asigur ca ATI sta mult mai bine decat N-vidia(ca performante).Spun nu pot rezista deoarece nci tu nu ai rezistat sa nu postezi comentariul tau foarte tehnic despre softurile folosite de tine,mai ales ca in general tutorialele sunt adresate novicilor si nu profesorilor.Am folosit amabele tipuri de placi video precizate de tine si pot spune clar ca nu am dat de nici un bug la driverele de la ATI.In functie de arhitectura fiecaruia programele si sitemele lucreaza diferit.Toata treaba este cam la fel cu cea despre antivirusi,…fiecare lauda ce are ca fiind cel mai bun,deci polemica este inutila.

    • axelluny: Viorele vad ca ai umblat cu ceva softuri pentru desen 3d si consider ca te pricepi la acest lucru dar nici eu nu pot rezista sa te contrazic in ceeace priveste placile video unde te asigur ca ATI sta mult mai bine decat N-vidia(ca performante).Spun nu pot rezista deoarece nci tu nu ai rezistat sa nu postezi comentariul tau foarte tehnic despre softurile folosite de tine,mai ales ca in general tutorialele sunt adresate novicilor si nu profesorilor.Am folosit amabele tipuri de placi video precizate de tine si pot spune clar ca nu am dat de nici un bug la driverele de la ATI.In functie de arhitectura fiecaruia programele si sitemele lucreaza diferit.Toata treaba este cam la fel cu cea despre antivirusi,…fiecare lauda ce are ca fiind cel mai bun,deci polemica este inutila.  

      Din pacate pentru tine ceea ce am spus eu mai sus este 99,9% adevarat.Si te asigur eu ca Ati la partea de grafica sta prost rau.Pe net sunt mii de teste care dovedesc ce spun.Daca vrei un test adevarat te pot ajuta sa te convingi si tu ca ce spun eu nu sunt ”baliverne”.Un exemplu,cred ca stii ce poate un Hd5870,teoretic un Hd5870 are 2,10 Teraflopi putere de calcul,dar practic este batuta mar de un GTX260 amarat,deci trage concluzia care ar fi aici(driverele sunt de vina ,mai bine Ati ar incerca sa ”fure” cativa programatori in drivere de la nvidia,cei de la Ati sunt cam degeaba acolo).ce spui tu acolo despre ”performante” este cam invers in sensul ca(aici nu vorbim de jocuri vorbim strict despre grafica) Nvidia exceleaza la in domeniul placilor profesionale in timp ce un Ati sta degeaba in PC si consuma curent.Banuiesc ca ai auzit de accelerarea paralela CUDA si ce poate face ea,ei bine sau dezvoltat aplicatii in ultima vreme care beneficiaza de accelerarea CUDA(toate suitele Adobe CS5 ,Photoshop CS5 unde CUDA tripleaza timpii,Premiere pro care beneficiaza de randare CUDA prin intermediul Mercury Playback Engine,After Effects CS5 aceeasi poveste,iRay beneficiaza de CUDA si raytracing,bunkspeed,Octane Render.etc),+nvidia are C++ nativ in timp ce Ati are emulat,geometrie scalara acolo unde Ati sunt praf,”nvidia gtx400 series,the first GPUComputing in the world”,Ati tot la CGPU au ramas.Dute la Amd pe forum sa vezi zecile de mii de useri care se plang din cauza drverelor Ati.Omule daca as sta sa iti explic aici ar dura ani intregi,puteai da un google search ,dar de multe ori problema este intre scaun si tastatura,asa ca….

  14. Auzi mai”omule”viorica din tot ce ai spus tu mai sus nu trag decat concluzia ca ai facut copy->paste de pe vreun forum si vrei sa impresionezi prin termenii elevati de specialiate pe care ii folosesti.
    ASA sti tu sa convingi pe cineva de autenticitatea spuselor tale???
    Eu cred ca nu prea ai fost pe forumurile respective deoarece gaseai de cuvinta sa dai si tu niste linkuri SI NU SA SPUI ca eu nu sunt bun.Te asigur ca am cautat pe net si la oara actuala ATI este mai tare decat N-vidia.A da verdicte tip “Ati=cool shiit”denota imaturitate si egoism.Sunt sigur ca foarte multi cititori imi dau dreptate.Fi mai temperat in concluzii si declaratii ca nu ma cunosti suficient pentru a pune verdicte.

  15. Vorbeste putin cu prietenul meu Ratzoiu sa te convongi si tu putin.Eu cred ca tu mai iei peste picior pe mine,nu dau copy-paste (de aici rezulta faptul ca copy-paste este un ”hobby”pentru tine),ma interesz ,citesc,spre deosebire de tine nu folosesc google translate,faptul ca nu imi cunosc mama si tatal ma ambitionat sa invat,sa cunosc cat mai multe lucruri,spre deosebire de tine am invatat sa cunosc tehnicile supravietuirii de unul singur nu sa stau si sa cresc pe banii parintilor ca tine,am un job in care sunt designer deci stiu ce vorbesc,se vede ca esti fan infocat Ati dar nu am nimic cu tine ,fiecare cu placerile lui,din textul ala care il spui tu denota faptul ca ataci persoana mea dar am trecut prin multe si nu pun la suflet ceea ce spui tu acolo.Ce am spus eu la primul comentariu este un sfat pentru cei care isi vor cumpara placi video in urmatoarea perioada pentru grafica 3d,linux etc.(ati au drivere praf pentru linux,deci..)Dupa cum am spus de multe ori problema este intre scaun si tastatura.

    Edit:Ia trage tu putin cu ochiul pe aici.Si vezi sa nu foloseti google translate ca poate intelegi pe dos.
    ”http://www.pcper.com/article.php?aid=745&type=expert&pid=7”-uitete aici sa vezi ce stricaciune de video clip a iesit pe o placa video Ati,din acel link rezulta totul, Ati o masa de muschi fara creier.

  16. Foarte interesant.Pe mine ma intereseaza,indiferent de parerile altora.De aceea va rog sa continuati.Va multumesc.

  17. Da as dori daca se poate continuarea a unei serii de tutoriale despre acest program(Blender) si mai ales in grafica humanoida daca se poate xD

    • Victor: Da as dori daca se poate continuarea a unei serii de tutoriale despre acest program(Blender) si mai ales in grafica humanoida daca se poate xD  

      Si eu as fi interesat de continuare 🙂 V-as ruga foarte mult si prin faptul ca este gratuit si totodata complex 😀 multumim mult de tutorial!

      • Razu:
        Si eu as fi interesat de continuare V-as ruga foarte mult si prin faptul ca este gratuit si totodata complex multumim mult de tutorial!  

        si eu sunt interesat 🙂

        • Si eu sunt interesat de asemenea.Programul este foarte complicat si am aprecia daca ati incepe o prezentare mai amanuntita dupa care o serie de tutoriale daca se poate

          Multumesc.

  18. mie imi da error cand dau Subdivide,ce sa fac?

  19. Sper sa revii cat de curand cu o continuare a prezentarii acestui program!
    SucceS!

  20. am si eu o probleca cu utorentu

    Imi da o eroare cand copiez cu utorrent, imi apare aproape la orice torrent indiferent de pe ce site. imi puteti spune de la ce e???

    Error: Data Error (cyclic redundancy check

    http://img412.imageshack.us/img412/7787/clipboard01ar.th.jpg

    • uzzy: Error: Data Error (cyclic redundancy check

      CRC este o eroare raportata de hard atunci cand are bad sectors. In scurt timp hardul tau se va duce definitiv asa ca iti sugerez sa-ti mai salvezi cat mai merge din poze si fisiere importante…sa le arzi pe DVD-uri sau CD-uri. Pregatestete sa-ti cumperi altul…incepe sa strangi bani de un hard nou!

      Mai poti totusi incerca sa urmezi acesti pasi:

      Te duci pe Start apoi pe Run si in casuta Run scrii: cmd
      dai Enter sau OK (Daca folosesti Vista sau Windows 7, dai click pe start si in casuta Search scrii cmd o sa ti-l afiseze in meniul Start, dai click dreapta pe el si alegi din meniul contextual “Run as administrator…”)
      Acum in linia de comanda scrii urmatoarea comanda: chkdsk /r
      Si dai Enter, o sa te iti apara un mesaj in cmd cum ca aceasta functie nu poate fi rulata in Windows si este necesar un restart al pc-ului, apesi tasta “y” (fara ghilimele) si dai enter (asta inseamna ca esti de acord sa faci aceasta ferificare dand restart la PC
      Pc-ul isi va da restart insa nu va mai boota in sistemul de operare ci va incepe o verificare a hard disk-ului din boot, sa il lasi sa-si faca treaba si sa nu intrerupi in ruptul capului acea verificare!
      Daca va gasi vre-o erroare pe disk la nivel logic ti-o va repara, daca va gasi baduri sau errori la nivel fizic atunci faci ce am spus la inceputul comentariului. Te pregatesti de “inmormantarea” hard disk-ului tau, faci back-up la date si te pregatesti sa-ti cumperi altul…

  21. Axelluny, te contrazici degeaba cu Viorel. Poate ca in jocuri ATI bate Nvidia cu preturi la jumatate. Nu stiu si nici nu ma intereseaza aceasta parte, dar asta cred dupa ce am citit anumite lucruri. Dar, te asigur ca in programe care folosesc tehnologii precum procesarea cu ajutorul Cuda, Physx, samd ATI nu are nici o sansa. Din acest motiv un quadro modest o sa bata un high-end ATI in randarea unor fluide simulate spre exemplu. Te rog nu te grabi sa ma contrazici si cauta pe youtube sa vezi ce diferenta este intre placi. Sau cauta sa vezi de ce producatorii de film folosesc Quadro Extreme 7000 si nu hd5870 sau altceva. Repet poate in jocuri ATI 1GB lasa un SLI 1*1 Nvidia in urma, dar in grafica Nvidia nu are si nici nu cred sa aiba prea curand un rival. Si la configuratia lui Viorel tind sa cred ca daca isi dorea ATI isi cumpara.

    • Alex: Axelluny, te contrazici degeaba cu Viorel. Poate ca in jocuri ATI bate Nvidia cu preturi la jumatate. Nu stiu si nici nu ma intereseaza aceasta parte, dar asta cred dupa ce am citit anumite lucruri. Dar, te asigur ca in programe care folosesc tehnologii precum procesarea cu ajutorul Cuda, Physx, samd ATI nu are nici o sansa. Din acest motiv un quadro modest o sa bata un high-end ATI in randarea unor fluide simulate spre exemplu. Te rog nu te grabi sa ma contrazici si cauta pe youtube sa vezi ce diferenta este intre placi. Sau cauta sa vezi de ce producatorii de film folosesc Quadro Extreme 7000 si nu hd5870 sau altceva. Repet poate in jocuri ATI 1GB lasa un SLI 1*1 Nvidia in urma, dar in grafica Nvidia nu are si nici nu cred sa aiba prea curand un rival. Si la configuratia lui Viorel tind sa cred ca daca isi dorea ATI isi cumpara.  

      Alex,pe mine m-a deranjat faptul ca incearca sa fie foarte categoric si ca incearca sa jigneasca cand nu poate sustine punctul sau de vedere.Eu cred ca toata lumea a vazut faptul ca in tehnologia IT totul este relativ.Azi este un producator in varf,maine este altul.Este o concurenta acerba pentru piata.Daca ATI ar fi de aruncat la gunoi-precum spune de ce crezi ca nu s-ar apuca sa faca spre exemplu tractoare. In ceeace priveste linuxul ATI sta cam slabut,dar am vazut ca au remediat problemele.Personal i-mi functioneaza cu facilitatile maxime fara sa instalez driverul de la ATI,deci cei care asigura suportul lui Ubuntu de exemplu au gasit ei solutia sa asigurere accelerarea grafica.
      In postarea de mai sus vezi clar cum isi plange de mila cum apeleaza eventual la compatimirea generala,se face ca m-ar cunoaste,de parca l-as fi vizitat pe el pe la casa de copii.Cred ca are nevoie acuta de consisliere psihologica care sa-l ajute sa indeparteze aceste traume din copilarie care il fac sa devina un rebel si un ciufut pe cei ce nu canta la unison cu el.
      Daca il ajuta cu ceva ….bine eu recunosc …are dreptate 101% in tot ce spune si cu acest lucru sper sa fi incheiat polemica.

  22. Adrian dar eu am Windows xp…

    • uzzy: Adriandar eu am Windows xp…  

      Si ce daca ai XP? Tu nu vezi sa citesti ce am scris eu in comentariu?
      Click pe Start> Run> in Run scrii: cmd
      Am zis ca doar daca ai Vista sau 7 folosesti casuta Search din butonul start scriind acolo cmd apoi click dreapta pe el si run as administrator

      Esti turc? Nu intelegi romana?

  23. Vad ca dupa ce Alex a scris acel comentariu te-ai ”sucit” ,acum nu mai esty nevinovat spunand ca:”Alex,pe mine m-a deranjat faptul ca incearca sa fie foarte categoric si ca incearca sa jigneasca cand nu poate sustine punctul sau de vedere.”.Dupa cum spuneam problema este intre scaun si tastatura ”copile”.

    • vior3l: Vad ca dupa ce Alex a scris acel comentariu te-ai ‘’sucit” ,acum nu mai esty nevinovat spunand ca:”Alex,pe mine m-a deranjat faptul ca incearca sa fie foarte categoric si ca incearca sa jigneasca cand nu poate sustine punctul sau de vedere.”.Dupa cum spuneam problema este intre scaun si tastatura ”copile”.  

      Edit:
      Rog pe Adrian sa imi stearga toate comentariile.

  24. tot aceeasi imi da Error: Data Error (cyclic redundancy check

  25. =)) uzzy,ma el ti-a dat comadanda ca sa fii sigur ca hard-ul se duce de rapa

  26. Am vazut ce poate Blender.
    Iata insa ce am facut eu cu Cinema 4D si After Effects:
    “http://www.youtube.com/watch?v=E_YNin9-QEs”

  27. De ce nu incerci sa continui cu o serie de tutoriale despre Maya?
    Exista si varianta trial,deci nu este o problema licenta!
    Succes!

  28. sall ma numesc adrian si as vrea sa stiiu daca mai sunt tutoriale pe acest site va rog spunetimi si mie

    • adrian: sall ma numesc adrian si as vrea sa stiiu daca mai sunt tutoriale pe acest site va rog spunetimi si mie  

      Iti dau un sfat: schimba-ti nikul ca e un admin strofocat aici care un nik asemanator.
      Doi la mana. Uite aici unde sa cauti tutoriale pe acest site.
      Da click aici ca sa vezi ce si cum sa faci:
      http://www.bild.me/bild.php?file=7004161Cautarea_pe_Videotutorial_Ro.JPG
      Adrian Burlugeanu, poti folosi cu toata increderea aceasta poza ca s-o arati bietilor oameni care nu stiu si intreaba cate ceva. Nu de alta dar mi-e frica sa nu faci dracu infarct la cat te strofoci de tare. Si e mult mai simplu de inteles asa.
      Mai citeste ce scrie in logo-ul sitului vostru ca poate ai uitat: “Crezi ca stii totul despre PC?”

    • adrian: sall ma numesc adrian si as vrea sa stiiu daca mai sunt tutoriale pe acest site va rog spunetimi si mie  

      Pe site sunt vre-o 400 de tutoriale pe care le poti gasi cu categoriile drop down de sus de pe margina neagra sau cu casuta de cautare din dreapta de pe margina neagra, scrii acolo numele softului despre care vrei sa vezi un tutorial, poti sa scrii cea ce vrei sa faci si sa dai enter, de exemplu scrii acolo “cum se face un cd bootabil” dai enter si vei gasi tutoriale pe tema asta, Mai poti merge sus pe categoria Utile de pe margina neagra si acolo o sa ai categoria Playlist si Arhive. Succes

  29. salut Dane!am urmat pasii spusi de tine in tutorial si mia iesit foarte bine grafica;vreau sa te intreb ce fel de format alegem la urma pentru a avea o imagine din aia care se misca ?pentru ca vreau sa o pun ca fundal pe desktop.daca este posibil??? ms mult 🙂

    • ady: salut Dane!am urmat pasii spusi de tine in tutorial si mia iesit foarte bine grafica;vreau sa te intreb ce fel de format alegem la urma pentru a avea o imagine din aia care se misca ?pentru ca vreau sa o pun ca fundal pe desktop.daca este posibil??? ms mult   

      Din Blender , se face exportul in format avi apoi urmezi tutorialul de aici;/a:.

  30. ms mult Dane!ai o inima mare.chiar sant fericit

  31. te rog sa continui tutorialele

  32. foarte interesant programul.
    si cat mai multe tutoriale cu el

  33. Proiectul Sintel a fost finalizat.Rezultatul poate fi vazut aici.

    • Dan: http://www.youtube.com/watch?v=E_YNin9-QEs

      Extraordinar am ramas fara cuvinte.O poveste miscatoare si o animatie incredibila.Nici nu imi gasesc cuvinte de lauda.
      De ce nu ai continuat seria de tutoriale asa cum ai promis stiu ca sunt putini cei care chiar vor lucra cu acest program dar uite ce pot face acei putini.Poate poti face un tutorial cu ceva un pic mai complicat,eu stiu, o minge care se roteste pe un drum de tara sau ceva asemanator.Ar fi foarte interesant.Este foarte greu sa lucrezi cu acest program,eu cel putin abia am reusit sa fac steguletul,dar doar in concomitent cu tutorialul tau.Am mai incercat cate ceva dar am esuat urat tare.Imi venea sa iau tigaia si sa o arunc pe geam.Rabdare am,dar nu stiu prea bine sa folosesc programul si pe net e destul de greu sa gasesti tutoriale pentru folosirea blender-ului si daca sunt, ori sunt sumare ori sunt facute pentru profesionisti k eu unul nu reuseam sa inteleg nimic.Tu le explici foarte bine si frumos si faci totul sa para o joaca.Multumesc pentru tutorial si te rog,mai fa macar unul,ti-as fi foarte recunoscator.

    • Dan: Proiectul Sintel a fost finalizat.Rezultatul poate fi vazut aici.  

      Acesta era citatul nu cel de sus.Imi cer sincer scuze nu stiu cum am facut de a aparut link-ul ala.Il aveam deschis in alt tab in browser dar nu stiu cum a ajuns acolo imi cer scuze iarasi.

  34. Va multumesc ca existati,sunt student la informatica si am invatat si invat multe de la voi

  35. poate chiar mai multe dekat invat la scoala,ptr ca din pakate in romanica se punea foarte mult baza pe teorie si foarte putin pe practica…..

    • mihai: poate chiar mai multe dekat invat la scoala,ptr ca din pakate in romanica se punea foarte mult baza pe teorie si foarte putin pe practica…..  

      Daca nu combini teoria cu practicasau daca nu aplici teoria in practica, nu rezolvi nimic. Este si acea vorba: “teoria ca teoria, dar practica ne omoara” Trebuie sa stii sa imbini cele 2 si sa aplici sau macar sa testezi sa vezi daca se aplica teoria invatata in practica.

  36. ITI SPUN PROGRAMUL E SOOOPER INTERESANT,AR FI BINE SA FACI O SERIE DE VREO 10 TUTORIALULE PE PARCURS CHIAR MAI MULTE ESTE O TRB FOARTE BUNA TOTUSI

  37. Vei continua cu o serie de tutoriale despre Blender?

    • search: Vei continua cu o serie de tutoriale despre Blender?  

      Si eu sunt interesat si cred ca inca o gramada de lune; daca vreti ca va creasca brusc traficul puteti face o continuare sau o serie de inca vreo 10 tutoriale.:)

  38. Andrei Lucian a zis

    Salut.Am si eu o problema si sper sa ma ajutati.Cand imi conectez telefonul la pc nu mi l ia usb ul cu toate ca in urma cu ceva timp mi a mers(2 luni). Ce trebuie sa ?

  39. Andrei Lucian a zis

    Salut. Am si eu o problema si va rog sa ma ajutati. Cand imi conectez telefonul la pc nu mi l ia usb ul cu toate ca in urma cu ceva timp mergea. Ce trebuie sa fac ? Help please

    • Adrian-admin a zis

      Andrei Lucian: Salut. Am si eu o problema si va rog sa ma ajutati. Cand imi conectez telefonul la pc nu mi l ia usb ul cu toate ca in urma cu ceva timp mergea. Ce trebuie sa fac ? Help please  

      Sa dai mai multe detalii, nu ghicim in stele! Ce windows ai, ce telefon ai?

  40. misto programul!!!!

  41. salut as dori sa stiu daca pot sa pun niste efecte pe un cd cum ar fii screen-urile de la windows si astea multumesc mult

  42. Foarte bun tutorialul sunt un incepator in blender am inceput direct cu versiunea 2.5 la inceput mi s-a parut foarte complicat dar pe parcurs m-am obisnuit sper si astept sa faceti si alte tutoriale despre blender 2,5 ceva mai complexe mersi anticipat si apropo o intrebare pt DAN sau pt cei care cunosc bine cele 3 programe blender, 3DS Max, Maya sau alte programe cu care sa incep dintre ele ? pot sa spun ca am foarte mult timp la dispozitie si sunt pasionat de mic copil de tot ce inseamna grafica 3D vreau sa ajung la stadiu de profesionist doar pt. hobby, nu pt. a lucra undeva exemplu: pt. a crea jocuri,desene animate 3d. efecte speciale in imagini video etc. totul personal tinand cont ca am inceput si cu visual studio, Win32, OpenGL, Direct3D. Photoshop. HTML, DirectX, etc.

  43. Super programul. Pare putin greu de lucrat cu el din cauza lipsei unor butoane dedicate. Cred ca niste tutoriale de prezentare a comenzilor si scurtaturilor ar fi bine venite. Oricum super treaba fac cei de aici de la videotutorial.ro.Deci Adrian rugamintea de a mai face si alte tutoriale ramane deschisa.

  44. sunt interesant de blender ar fi frumos sa continui seria

  45. salut…puteti face va rog un tutorial si despre softul CINEMA 4D va rog? imi trebuie neaparat si nu stiu sa il folosesc:(

    • Adrian-admin a zis

      FrYgY: salut…puteti face va rog un tutorial si despre softul CINEMA 4D va rog? imi trebuie neaparat si nu stiu sa il folosesc:(  Citeaza-ma

      Ai scris sus in casuta de cautare din dreapta: Grafica tridimensionala spectaculoasa dar simpla cu Cinema 4D si ai dat enter si nu ai gasit tutorial?

  46. ar fi super daca a-ti continua seria de tutoriale despre acest soft

  47. Super tare plzzz Next VIDEOTUTORIAL

  48. hey! am si eu o problema de 3 luni.nu mai pot sa mai intru in niciun joc care a fost instalat in calculator.imi zice ca nu am grafica 3d si sa reinstlez directx si alte chestii. ce pot sa fac ca sa mearga?

  49. ilucmaster a zis

    De ce nu faceti un tutorial cu 3d max acesta ar vfi mai interesant nu blender care e dupa parerea mea sofisticat si are multe seghele

  50. Felicitări! Foarte fain tutorialul, ajută mult. Mai vreeem, mai vreeem!

    Tot citesc aici că e foarte complicat programul. Eu vreau să fac animații, ce mă sfătuiești, să învăț Blender sau să mă axez pe un alt program? Care ar fi acela?

    O zi bună! 🙂

    • un program foarte bun pentru animatii si nu numai, este cinema 4D. Gasesti tutoriale pe youtube

    • Alina:
      Felicitări! Foarte fain tutorialul, ajută mult. Mai vreeem, mai vreeem!

      Tot citesc aici că e foarte complicat programul. Eu vreau să fac animații, ce mă sfătuiești, să învăț Blender sau să mă axez pe un alt program? Care ar fi acela?

      O zi bună!

      Programul nu e atat de greu, multi evita acest program, din pricina a multe combinatii de taste, dar orce profesionist in orce program de grafica 3d, foloseste cobinatii de taste si pana la urma concluzia e ca toate sunt cam la fel, sunt incepator in blender, dar am ajuns la concluzia ca orce lucrare necesita multa
      imaginatie, programele platite gen 3ds max, Maya, ofera o simplitate la primul contact, de aceia par mai usor de invatat, dar taote sunt la fell.
      De exemplu, 3ds max are biped-ul, cu acesta puteti face foarte usor animatie are multe implementari, dar adevarata provocare dupa mine e sa i-i fac tu skeletu si sa ai in imaginatie un spectacol cu papusi, cum prin acele fire are control asupra personajului, cam acelasi lucru e si in animatia.
      partea mai grea e modelarea dupa mine, in blenderdupa ce ati facut scheletul foarte usor faceti legatura cu obiectul modelat, mai exact controlul pe vortecsi obiectului modelat.
      Tutoriale gasesti pe “”cgcookie.com””

  51. Foarte bun tutorialul,as dori in continuare asa cum a-ti promis in tutorial sa ne mai dati alte tutoriale cu acest program…sunt pasionat de modelarea 3d iar pe viitor vreau sa devin stadium maker,asa ca mi-ar fi de real folos…Multumesc

  52. Sal ce vreu sa intreb va rog frumos despre telefon cu android 4.4 kitkat am intrat din greseala la setari la despre telefon si la informati de ordin juridic si am atins din greseala licente open sorce si mi-a aparut o lista dupaia am dat inapi nu am mai atins eu cred ca nu se intampla nimic nu? va multumesc!
    Si acum a doua intrebare daca imi permiteti va rog frumos orce sar intampla, trebuie sa ne intrebe daca suntem deacord cu ceva si daca are costuri sau daca suntem siguri, se poate apasa si din greseala chiar si ca om mare acum technologia asta.

  53. Popa V Mihai a zis

    Domnule Dan, am un proiect de sistem de invatamant sub forma de joc pe niveluir IQ,. Dat fiind complexitatea sistemului trebuie sa discut cu dvs telefonic. Stiu sa programez in C++ dar nu am soft. Nu stiu programarea animatie si nu am nici soft. Daca ma ajutati sunt dispus la orice sacrificiu financiar. Telefonul meu 0761593479. Va multumesc.

Trackbacks

  1. […] Pełny artykuł na: Blender,un soft puternic open source pentru grafica 3D … […]

Speak Your Mind

*