BitTorrent Sync, cea mai buna cale pentru transferul fisierelor

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vorbim despre o aplicatie extrem de interesanta numita BitTorrent Sync. Aceasta aplicatie ne permite sa impartim (share-uim) fisiere cu prietenii si sa sincronizam fisiere cu alte dispozitive (tableta, laptop, PC, smartphone) intr-un mediu securizat.
De ce spun securizat? Pentru ca aplicatia BitTorrent Sync foloseste protocolul P2P (peer to peer) pentru sincronizarea si trimiterea fisierelor iar accesul la folderul ales pentru sincronizare sau sharing se face doar pe baza unei chei unice de 32 de caractere, astfel sincronizarea sau sharing-ul fisierelor este securizat prin criptare.
Cui ii este utila aplicatia BitTorrent Sync?
Celor ce vor sa evite folosirea cablurilor de date pentru a transfera fisiere dintr-un dspozitiv catre altul sau celor care doresc ca fotografiile si clipurile video facute cu telefonul mobil sa fie trimise automat catre unul sau mai multe calculatoare. Deasemenea aplicatia mai poate fi utila si celor care lucreaza in echipa la un anumit proiect si este necesar ca toti participantii la proiect sa aiba acelasi document sau fisier.
Multi vor spune ca pentru acest lucru exista deja DropBox, Google Drive sau alte srevicii care fac acest lucru insa nu este chiar asa. BitTorrent Sync nu este un serviciu cloud si nu stocheaza fisierele pe serverele proprii! Aceasta aplicatie doar faciliteaza accesul intre doua dispozitive intr-un mediu securizat ceea ce nu se poate spune deste serviciile cloud deja existente pe piata.
Ce poti face cu BitTorrent Sync?
– sincronizarea fisierelor pe mai multe dispozitive
– trimiterea automata a fotografiilor si clipurilor video catre calculator sau catre prieteni
– poti trimite rapid un fisier de la un smartphone catre un alt smartphone care utilizeaza la randul sau BitTorrent Sync
– transferul de fisiere este criptat si securizat de cheile private
– informatiile si traficul nu este stocat pe un server tert
O alta caracteristica interesanta a aplicatie este ca putem face filtre pentru fisierele sincronizate.
De exemplu: alegem pe calculator un folder pentru a fi sincroizat cu un alt folder de pe smartphone sau tableta. Tot ce vom pune in folderul de pe PC ales pentru sincronizare vom avea si in folderl de pe smarthone sau tableta. Acum sa ne imaginam ca in folderul de pe PC ales pentru sincronizare avem fisiere precum muzica, filme, fotografii, fisiere text, documente, fisiere pdf. Poate dorim ca doar muzica sau doar documentele sau doar clipurile video existente in acel folder sa fie sincronizate catre folderul de pe smartphone sau tableta. Ei bine putem face acest lucru editand fisierul “.SyncIgnore” si astfel ii spunem aplicatiei BitTorrent Sync sa ignore anumite fisiere si sa sincronizeze doar ce vrem noi.
Daca sunteti interesati si doriti un tutorial pe aceasta tema va rog sa imi spuneti pe rubrica de comentarii a acestui tutorial!
Ce dezavantaje are aplicatia BitTorrent Sync?
Asa cum am mai spus, aplicatia nu stocheaza fisierele pe un server cloud tert. Ca sincronizarea sau sharing-ul de fisiere intre doua dispozitive sa aiba loc este necesar ca acestea sa fie pornite si sa ruleze aplicatia BitTorrent Sync. Daca setati o sincronizare intre doua calculatoare si unul din ele este oprit, sincronizarea fisierelor nu va mai avea loc pana cand ambele calculatoarea vor fi pornite si vor rula BitTorrent Sync.
Un alt lucru deranjant pentru mine este faptul ca in versiunea BitTorrent Sync pentru tableta sau smartphone, nu se poate elimina un fisier dintr-un folder ales pentru sincronizare direct din interfata aplicatie ci trebuie sa se foloseasca un manager de fisiere tert (eu folosesc ES File Explorer pentru Android)
ATENTIE: Se poate intampla ca unii dintre voi sa foloseasca ROM-uri Android custom (personalizate) optimizate pentru reducerea consumului de energie asa cum este si cazul meu. Intr-un astfel de caz, pentru ca sistemul de operare Android este optimizat sa econimiseasca cat mai mult bateria, cand telefonul sau tableta se afla in modul stand by (ecranul este stins si nu umbla nimeni la dispozitiv) viteza cu care se vor sincroniza fisierele va fi afectata, va scadea.
Ca incheiere, “gurile rele” mai spun ca prin intermediul acestei aplicatii va puteti proteja de PRISM (programul de supraveghere a datelor) atat timp cat trimiteti cheia unica generata de aplicatia BitTorrent Sync intr-un mod criptat, printr-un email criptat GPG/PGP si astfel nimeni nu va putea afla despre ce fel de fisiere este vorba, ce share-uiti si cu cine.


 


Tutoriale similare


Despre Adrian

Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

Comments

 1. Bine că ai menţionat în descriere de criptatare GPG/PGP. Probabil ar fi bun un tutorial şi despre aceste modalităţi de criptare folosind chei publice şi chei private. Deja am prins în mare ideea.
  Ar fi util pentru toată lumea, cel puţin pentru cultura lor generală…mai ales având în vedere scandalul Edward Snowden (trebuia să fie cineva care să ne trezească la realitate).

 2. Adrian Gudus a zis

  Iubitorii de Linux pot urmari tutorialul nostru de pe linux.videotutorial.ro in care am explicat cum se instaleaza BitTorrent Sync in Ubuntu Linux: http://goo.gl/Ug8kw

 3. Andreas si Alex nu mai fac tutoriale?Pacat, faceau niste tutoriale marfa.:(

 4. Scuze ca sunt cam off-topic, dar vad in tutorial jos pe dreapta “Windows licence valid for 71 days”, si banuiesc ca l-ai activat pentru 90 de zile, imi poti spune prin ce metoda?
  am incercat in trecut metode gasite pe net si nu au functionat deloc.

 5. Adrian gudus a zis

  Tibi: Scuze ca sunt cam off-topic, dar vad in tutorial jos pe dreapta “Windows licence valid for 71 days”, si banuiesc ca l-ai activat pentru 90 de zile, imi poti spune prin ce metoda? am incercat in trecut metode gasite pe net si nu au functionat deloc.

  In tutorial folosesc Windows 7 Enterprise care a fost disponibil gratuit la download legal, pentru toata lumea. Acesta are o perioada activa pentru 90 de zile si 10 zile termen din momentul instalării pentru a activa cele 90 zile. Dupa ce expira cele 90 zile il poți reactiva folosind comanda rearm. Despre toate aceste lucruri exista deja tutoriale pe site: de unde poti descărca Windows 7 Enterprise, cum se instalează, cum se activează, cum folosesti comanda rearm pentru a reactiva de încă 3 ori cele 90 de zile. Folosește cauta de căutare situată în dreapta sus la noi pe site.

 6. SAL M-AR INTERESA UN VIDEOTUTORIAL DESPRE CURATAREA COOLERULUI LA UN DELL INSPIRON N 5110 .MULTUMESC

 7. Nu vreau sa fiu carcotas, dar pentru iOS se specifica -“coming soon”-
  Asa ca nu se poate face nimic deocamdata de pe un iphone,ipad sau ipod.

 8. Nu stiu unde gresec dar pe telefon imi zice “1 device online” iar pe calc nu imi vede nici un device !!!?

 9. salut.ma gandesc ca daca folosesc tab-ul backup din smartphone,daca sterg fisierele din telefon,ele raman pe pc.asa e?

Trackbacks

 1. […] BitTorrent Sync in sistemul de operare Ubuntu Linux. Asa cum va spuneam si ieri in prezentarea lui BitTorrent Sync pentru Windows si Android, aceasta aplicatie ne permite sa sincronizam sau sa impartim fisiere cu prietenii sau cu alte […]

 2. […] BitTorrent Sync, cea mai buna cale pentru transferul fisierelor […]

Speak Your Mind

*