Asus RT-AC56U, routerul care le are pe toate la un pret bun

Salut prieteni, am placerea sa va prezint unul dintre cele mai bune routere wireless din lume la ora actuala, de fapt este incorect sa-l numim router deoarece functia de router este marginala pe langa multimea de functii extrem de folositoare cu care aceasta bestie vine.
Sa nu ma intelegeti gresit, acest router nu-l recomand pentru ca este ieftin si bun, daca cautati un router ieftin si bun, va recomand Netis WT2412 sau TP-LINK TL-WR740N, eu recomand routerul wireless recomand Asus RT-AC56Upentru ca este un dispozitiv exceptional si destul de accesibil pentru un aparat de calibrul asta.
Sa incepem cu standardele wireless.
Avem dual band concurent, adica 5 Ghz si 2.4 Ghz in acelasi timp, plus alte cateva retele guest (pentru musafiri), putem avea un total 8 retele wireless simultan pe acest router, patru retele 2,4 Ghz si 4 retele de 5 Ghz.
Avem toate standardele wireless de sub soare, de la B, G, N si pana la mult laudatul AC. De notat ca routerul nu functioneaza un modul “fall over legacy”, adica nu reduce viteza tuturor clientilor la viteza celui mai slab, AC56U trimite la toata lumea maximul posibil iar clientii (smartphone, laptop, etc) folosesc cat de mult pot placile lor de retea wireless.
Acum sa vorbim despre USB.
Avem doua porturi usa, USB 2.0 si USB 3.0, care pot fi utilizate in fel si chip. Putem sa conectam pe ele imprimante, stick-uri usb, hard disk-uri externe, modemuri 3G sau 4G.
Avem server VPN, server Samba (share de fisiere in retea), server FTP, server iTunes, aplicatii de cloud personal pentru toate platformele mobile si nu numai. Daca nu stiti ce este un server VPN, va invit sa vizionat tutorialul cu okay freedom, deasemenea daca nu stiti ce este un server FTP. puteti viziona tutorialul despre filezilla.
Din punct de vedere hardware acest router vine cu un procesor ARM A9 cu doua nuclee, 256 MB ram si 128 MB flash pentru firmware. Aplicatiile se pot instala pe hard disk sau stick usb. Aaaa, nu v-am spus, cei de la asus ne lasa sa instalam aplicatii pe acest router. Un exemplu este download managerul (Download Master) care stie sa descarce pana si torrente direct in hard disk-ul conectat la router prin USB.
Setarea initiala este super usoara si super inteligenta, usoara pentru ca se poate face de pe un telefon si inteligenta pentru ca poate detecta conflictele IP si le poate rezolva singur (schimba clasa de alocare).
Sistemul de rapoarte de pe acest router este foarte bine pus la punct, poti gasi chiar si logarile invalide si IP-urile de pe care au fost initiate.
Firewall-ul este un alt punct forte, protectia DDoS este fbine ventia, mai ales ca se face la nivel de hardware. O functie care recomanda acest router si pentru firme mici si mijlocii.
Mai multe vom vorbi in tutorialul viitor unde va voi arata cum se lucreaza cu acest router si ce stie sa faca pe viu.
ASUS Wireless-AC1200 (RT-AC56U) Dual-Band USB3.0 Gigabit Router
Pana data viitoare va recomand sa vizionati si restul tutorialelor dedicare retelisticii, acolo sunt foarte multe informatii care va pot ajuta sa va aranjati reteaua si sa scoateti maxim de banda din ea.


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (60)

  • Salut , vreau să te întreb dacă poate să susțină viteza de 1000 mb a RDS .. Întrucât sunt multe routere care se laudă cu gigabit si nu fac fata . Cu ce viteza de download ai descarcat maxim si daca l-ai testat cu rds 1000 mb?

    • Adi acest router sigur poate sa sustina 1000mb pentru ca are port WAN =RJ-45 -Rata de transfer Ethernet (Mbps):10/100/1000 , daca ai observat e de culoare albastra ...si neaparat portul LAN de pe leptopul tau trebuie sa fie gigabit tot asa trebuie sa fie de culoare albastra , petruca daca lepopul tau nu are port LAN gigabit atunci nu vei avea viteza pina la 1000 mb...

      • Întreb ca am mai avut 2 routere despre care se spunea ca sunt gigabit si nu aveau accelerare NAT si nu am trecut de 300 Mb .. Sunt puține routere , la preturi acceptabile , care sa suporte real 1000 mb.. Deci din acest motiv întreb ca pe hârtie multe sau bine dar in realitate nu..

        • Trebuie să înțelegi că prin WiFi nu vei ajunge nici în ruptul capului la 1000 Mb chiar dacă ai un router cu adevărat gigabyte căci ce să vezi? Standardele antenelor de pe majoritatea laptopurilor (mai ales dacă sunt și de generație mai veche) sunt B,G,N. Limita de viteză pentru N este de doar 600 Mb dar nu o vei atinge niciodată!
          O vei atinge probabil pe fir daca și routerul și laptopul au porturi gigabyte

          • Scurtă rectificare, este vorba despre gigabit nu gigabyte. Autocorectul de la tastatura smartphone-ului este vinovată pentru greșeli!

    • Nu am net de la RDS, totuși îți garantez ca este un router de top, daca nu primul, cu siguranta in top 10 routere in momentul asta.
      Hardware-ul este excepțional.
      Nu cred ca sunt multe routere cu suport nat hardware , jumbo frames si dual wan.
      Daca aveți unul dintre voi routere de la Asus (AC66U, AC68U, AC56U), va rog sa ne spuneți performanta pe RDS Gigabit.

  • Salut, Cristi. De unde l-ai cumparat acest router?
    Pe tine cat te tine bateria la telefon Cristi la LG G3 sau NExus?

    • Nu sunt Cristi dar îți pot răspunde eu căci cunosc răspunsul la ambele întrebări
      Ai link către magazinul de unde Cristi a cumpărat routerul, deasupra tutorialului, scris cu roșu
      Bateria la Nexus 4 ține în funcție de cum și cât îl folosești. Din acest motiv pe mine mă poate ține mai puțin pe tine mai mult sau invers.
      Pentru că recent am avut lungi discuții cu colegul meu Cristi pe tema bateriilor de pe smartphone-uri îmi spunea că îl ține 1 zi. Dar repet, nu este relevant în condițiile în care tu și Cristi nu aveți același mod de utilizare!

      • Da, Adrian, ai perfecta dreptate. Se tot lauda unii ca stau toata ziua pe net si facebook si ii tin cam 2 zile. Bine gura lumii este sloboda, poate mint. Daca stai intruna sa nu se duca bateria, este imposibil. Poate o baterie de 4000 mAh sau 5000 mAh ar fi ideala sa te joci sa butonezi si sa te tina mult timp bateria.

      • Scuze, di. Adrian, nu am gasit nici un linK de unde a achizitionat dL.Cristi produsul. m-ar interesa un pret mai bun(ieftin), la emag este acum 589,la vreo 300 m-as baga...multumesc anticipat de intelegere

        • Când am făcut eu tutorialul erau 3 bucati la desigilare, la prețul de 319 lei. Se pare ca au zburat rapid.

  • Abia astept setarile detaliate ale acestui router,eu am modelul superior AC68U,banuiesc ca meniul este asemanator.Pe mine ma intereseaza setarile pentru VPN in special dar nu numai.
    Eu am Fiberlink 500 dela RCS-RDS,dar viteza maxima pe care am reusit-o a fost in jur de 45MB/s pe fir si aprox 40MB wireless(in standard AC),ceea ce este totusi cam departe de maxim.
    In afara de situatia cand testul de viteza de la RCS imi afiseaza viteze sub 300Mb/s situatie in care e clar ca nu pot depasi vitezele de mai sus,as dori sa inteleg de ce atunci cand testerul lor de viteza de pe siet-ul RCS imi afiseaza 460Mb/s eu totusi nu reusescsa depasesc 40MB/s(aprox 320 Mb/s),iar viteza medie e undeva la 25-30MB/s(200-240Mb/s)?!

    • Testele le-am facut descarcand fisiere mari(minim 3Gb) de pe torrents(utorrent),iar viteza de 38-40MB a fost atinsa destul de rar nu in mod constant.Setarile la utorrent sunt cele facute dupa tutorialul mai vechi de pe acest site!

    • Niciodată nu vei obține maximul de viteza dintr-o interfață.
      In afara de fișierele transferate mai avem si overhead, adică niste date care ajuta punctele de transfer sa comunice intre ele.
      Daca vrei sa minimizezi overhead-ul poti activa Jumbo Fames, insa avantajul o să-l simți daca si celalalt punct are Jumbo Frames.
      O sa vorbim in tutorialul următor mai pe larg despre viteze si ce-ar trebui sa conteze pana la urma.

  • Din câte cunosc pe la noi prin țară cea mai mare lățime de bardă este de 150MB/s la UPC.În rest predomină cea de 100MB/s închiriată de la Romtelecom.Aceste lățimi de bandă se împart la 8 și aceea va fi lățimea efectivă de care beneficiezi.Deci vitezele maxime de download vor fi 18,75MB/s respectiv 12,5Mb/s. Personal am o linie de 100 dar 11MB/s a fost viteza maximă cu care am descărcat.În concluzie un router de 300Mb/s este arhisuficient.Nu zic că cel prezentat nu este bun ci pot zice că este chiar grozav.Apropo,Cristi ai renunțat la D-Link 655? Personal consider că din viteza de wifi se mai pierde și în cazul în care folosim o conexiune criptată.Eu nu-i văd rostul atât timp cât prin zonă nu există peroane care ar ști să utilizeze un Backtrack. Se poate folosi o rețea wifi ascunsă al cărui nume(SID)poate funcționa efectiv ca o parolă.

  • Am un router Asus RT AC-66R (U), foarte bun, nu am avut probleme cu el. Dar, pentru o performanta mai buna, optiuni mai multe, recomand versiunea firmware ASUS-Merlin. Este o versiune imbunatatita a celui original, aceeasi interfata, dar cu optiuni mai multe ca SSH, Telnet, etc. In loc de managerul de download integrat, recomand instalarea Transmission in firmware-ul Merlin. Gasiti video-tutoriale pe YouTube. Am un seedbox de cateva luni, functioneaza non-stop, fara probleme.
    http://www.lostrealm.ca/tower/node/79

  • Poate doar daca ai fost plecat din tara,nu sti ca RCS-RDS au lansat deja de cateva luni abonamentele FiberLink 1000 (viteze teoretice pana la 1000Mb/s=125MB/s) si FiberLink 500(maxim 500Mb/s=62,5MB/s)!

      • mai copii de 2 ani mai cautati si voi pe google ca sunt viteze si de 500 si nu numa RDS ci si UPC are si romtelecom are 200 viteza( la orase) cu fibra pana acuma. Dativa un update la creier si informativa inainte de a posta ceva

        • Te aștept cu o imagine cu viteza ta de descărcare din torrent.Dacă te updatezi și tu un pic pe harta pe care ți-o prezint caută tu te rog vitezele de care pomenești.Rămân totuși la ideea că reclama este sufletul comerțului.http://www.netindex.com/download/2,9/Romania/ La modul cu pui problema eu cred că tu ai 2 ani experiență iar eu te puteam face(concret).

    • Dragul meu am văzut statisticile la nivel mondial unde țara noastră este fruntașă. Analizând aceste rezultate furnizate de cei de la OOKLA și efectuând personal un test constat fără nici o surprindere că adevărul este altul și nu coincide cu reclamele.Cine are viteză de descărcare pe un client de torent mai mare de 18000KB/s să pună o captură de ecran(fără a fi editată).Eu pot pune cu 11 Mb/s dar și cu viteza mea acum: http://imagizer.imageshack.us/v2/775x830q90/r/743/XezEma.png Mai jos ....se observă viteza reală.

      • axelluny,eu tocmai am specificat mai sus ca descarc de pe torrents constant cu 25-30MB/s=25 000-30 000 KB/s,la abonament Fiberlink 500(500MB/s).Asta inseamna cam 200-250 Mb/s care este mult sub limita maxima.
        Dar sa spui ca nimeni nu depaseste vitezele pe care le atingi tu(sau maxim 18MB/s) este o aberatie cat tine de mare!O sa adaug mai tarziu si niste printscren-uri sa te convingi!

  • f interesant si merita banii la routerul acesta am vazut ca fara promi e injur de 540 550 dar la promi si 400 350 lei ma refer la nesigilate. mi se pare ca e f bun o sa achizitionez unu luna viitoare merita banii si daca stai sa te gandesti la ce poate face pretul e ok. decat sa iei un router prost la 70 80 lei mai bine unu mai de top si care are multe functii. dar am o intrebare daca am router de la romtelecom si contez la asta prin cablu nu wierles nu o sa intre in confllict sau ceva ?

  • Sugestie , curatarea ecranelor de diferite feluri inclusiv mat, solutie de geamuri, rachiu, solutie de parbriz sau lichid de frane :)))), cu servetele, bucati de covoare .... :)))

Related Post

This website uses cookies.