Rezolvarea cubului Rubik cu ajutorul computerului – tutorial video

Cubul Rubik este un joc problema de tip puzzle inventat în 1974 de către sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik.
Numit inițial „Cubul Magic” de către inventatorul său, Ernő Rubik, a fost redenumit „Cubul lui Rubik” de compania Ideal Toys în 1980 și a câștigat premiul special pentru Cel mai bun joc problemă la Jocul Anului în Germania. Este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vândute în lume până în 2005.
Într-un cub Rubik clasic, fiecare din cele șase fețe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din șase culori (în mod tradițional alb, galben, portocaliu, roșu, albastru și verde). Un mecanism de pivoți permite rotirea independentă a fiecărei fețe, și astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului, fiecare față trebuie să aibă o singură culoare.
Există mai multe variații ale Cubului, produse pe scară largă: Cubul de buzunar, de 2×2×2, cubul standard 3×3×3, apoi de 4×4×4 și de 5×5×5. Recent, s-au produs și versiuni mai mari.
În plus, se țin și competiții alternative neoficiale, în care participanții sunt invitați să rezolve cubul în condiții neobișnuite. Printre acestea se numără:

* Rezolvarea cubului legat la ochi
* Rezolvarea cubului cu o persoană legată la ochi și cealaltă dictând mișcările pe care să le facă
* Rezolvarea cubului sub apă dintr-o singură respirație
* Rezolvarea cubului cu o singură mână
* Rezolvarea cubului cu picioarele

Dintre aceste competiții neoficiale, WCA omologhează doar competițiile de rezolvare legat la ochi, cu o singură mână și cu picioarele.
Există unele soluții gândite cu scopul de a face rezolvarea cubului Rubik cât mai rapidă cu putință.
Cea mai cunoscută soluție rapidă a fost dezvoltată de Jessica Fridrich. Este o metodă nivel-cu-nivel foarte eficientă și care necesită un număr mare de algoritmi, mai ales pentru orientare și pentru permutarea ultimului nivel. Colțurile primului nivel și cel de-al doilea nivel sunt rezolvate simultan, fiecare colț împreună cu o piesă de pe o muchie a nivelului al doilea.
O altă metodă foarte răspândită a fost dezvoltată de Lars Petrus. În această metodă, se rezolvă întâi o secțiune 2×2×2, extinsă apoi la 2×2×3, și apoi muchiile incorecte sunt rezolvate cu ajutorul unui algoritm de trei mișcări, care elimină nevoia unui posibil algoritm de 32 de mișcări ce ar putea să fie necesar mai târziu. Unul dintre avantajele acestei metode este acela că ea tinde să dea soluțiile după mai puține mișcări. Din acest motiv, metoda lui Petrus este foarte des folosită în concursurile în care se urmărește atingerea unui număr minim de mutări.
Soluțiile elementare necesită învățarea a doar patru sau cinci algoritmi, dar sunt în general ineficiente, rezolvarea întregului cub necesitând în medie aproximativ 100 de rotații. Prin comparație cu acestea, metoda avansată a lui Fridrich necesită învățarea a aproximativ 120 de algoritmi dar permite rezolvarea cubului în medie în doar 55 de mutări. Un alt fel de soluție dezvoltată de Ryan Heisenu utilizează algoritmi, ci mai degrabă se bazează pe un set de principii de bază ce pot fi utilizate pentru a rezolva cubul în mai puțin de 40 de mișcări. „Soluția supremă” (în engleză Ultimate Solution) a lui Philip Marshall este o variație a metodei lui Fridrich, având doar 65 de rotații în medie, dar necesitând memorarea a doar doi algoritmi.
Metodele manuale de soluționare descrise mai sus sunt gândite pentru a fi ușor de învățat, dar s-au depus eforturi mari pentru a găsi soluții și mai rapide pentru cubul Rubik.
În 1982, David Singmaster și Alexander Frey au emis ipoteza că numărul de mișcări necesar pentru a rezolva un cub Rubik, în condițiile unui algoritm ideal, ar putea fi cu puțin mai mare de 20. În 2007, Daniel Kunkle și Gene Cooperman au utilizat metode de căutare pe calculator pentru a demonstra că orice configurație de cub Rubik 3×3×3 poate fi rezolvată în maxim 26 de mutări. În 2008, Tomas Rokicki a coborât maximul la 22 de mutări. Se continuă încercările de a reduce limita maximă pentru soluții optime.
Recordul mondial pentru o singură încercare este deținut de Erik Akkersdijk care, în 2008, a rezolvat un cub în 7,08 secunde la Czech Open 2008. Recordul mondial pentru timpul mediu îi aparține lui Tomasz Zolnowski, cu timpul de 10,63 secunde, la 4 aprilie 2009.
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !
Download soft + fisiere test

de Dan Constantin……..tutorialegimp.blogspot.com

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Articole Similare

About Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, in place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

 1. Domnule Dan va multumesc pentru tutorial!Sincer chiar am gasit cu ce sa imi pierd timpul cand nu am ce face. Totusi exista o problema.La cuburile reale,daca luam ca referinta down-alb up este albastru nicidecum galben ca cel din program. Cu stima,
  Xoned!

 2. tibyarad says:

  Multumesc mult de tot.
  Am fost intr-o tabara si era un baiat care se dadea mare cu cubul rubic si toate fetele se mirau si il laudau.
  Asa nervi am avut si m-am chinuit toata ziua sa rezolv cubul fara formule si nu am reusit.
  Data viitoare merg sa ma laud si eu cu cubul magic care atrage fete.
  Stima domnule Dan!
  Multumesc si Sarbatori fericite!

 3. dar ce film ziceai ca ai vazut cu Cubul Rubik … zi-mi si mie denumirea te rog

 4. Te felicit din toata inima,d-le Dan,pentru cel mai bun tutorial.Datorita tie am reusit sa rezolv cubul.Pentru ca tot suntem la inceput de an 2012,iti doresc un an nou cu SANATATE si multe impliniri.La multi ani!

 5. felicitari, si mie mi-a placut. l-am vazut in vara lui 2010, apoi mi-am luat un cub pt viteza de tipul F2, am invatat si fridrich. recordul personal e de 23,12 sec.
  dar pana la urma cum se numeste filmul ala? sunt pasionat de tot ce inseamna cub.;))

  • Eusebiu:
   felicitari, si mie mi-a placut. l-am vazut in vara lui 2010, apoi mi-am luat un cub pt viteza de tipul F2, am invatat si fridrich. recordul personal e de 23,12 sec.
   dar pana la urma cum se numeste filmul ala? sunt pasionat de tot ce inseamna cub.;))

   Felicitări.Filmul se numește “The Pursuit of Happyness”, avândul în rol principal pe Will Smith.

 6. ziceti-mi si mie eu tot ce fac pana in punctul cu crucea alba dar imi tot apare un alb sus,deasupra adica pe fata galbena !! cum o mut cum o duc jos !

 7. nu am inteles nimic din tutorialu asta…..

Trackbacks

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Ady, VIDEOTUTORIAL.RO. VIDEOTUTORIAL.RO said: Rezolvarea cubului Rubik cu ajutorul computerului | Videotutorial.ro http://bit.ly/bi5C3B […]

Speak Your Mind

*

Imagine cod de securitate

ArabicDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapaneseKoreanPortugueseRomanianSpanish