OpenOffice.org o suita office open source, partea 2 Calc (excel) – tutorial video

Calc, este componenta de calcul tabelar din suita OpenOffice.org. Calc lucreeaza cu registre (spreadsheets), asemanator cu EXCEL din suita Microsoft Office. Registrele constau dintr-un numar de pagini individuale (sheets), fiecare continând un bloc de celule ordonate pe rânduri si coloane. Aceste celule pastreaza elementele individuale — text, numere, formule etc. — pe baza carora se fac calculele si se determina ce se va afisa pe ecran.
Fiecare registru poate avea mai multe pagini.Fereatra este împartita în meniul de optiuni, bara de instrumente Standard, bara de Formatare si bara de Formule. Cea mai mare parte a ecranului afiseaza celulele sub forma unei retele, fiecare celula fiind situata la intersectia dintre un rând si o coloana.
Deasupra coloanelor si în partea stânga a rândurilor sunt o serie de celule gri continând litere si numere. Acestea sunt capetele de coloana si de rând. Coloanele încep cu „A” si cresc spre dreapta (B, C, D, …), rândurile încep cu „1” si cresc în jos (2, 3, …).
Datele se introduc în celule la fel ca în celelalte aplicatii de calcul tabelar fiind existente si facilitati ca auto-completarea, numararea automata, etc. Celulele permit fie încadrarea textului în celula, fie pot lasa textul sa iasa din celula (comportamentul implicit la celelalte astfel de aplicatii). Spre deosebire de aplicatiile concurente, Calc permite protejarea prin parola a unei foi de calcul, fara a proteja tot documentul.
Exista si posibilitatea sincronizarii cu o baza de date. Instrumentul DataPilot permite conectarea la o baza de date aflata pe internet si preluarea de informatii de acolo.
Printre altele, se pune accent si pe stiluri si formatare,  existând sabloane predefinite care vin împreuna cu functii incluse. Stilurile si formatarea fac posibila rotirea libera a continutului unui celule, aplicarea unui fundal, aplicarea bordurilor si altele. Si elementele din diagrame pot avea fundaluri personalizate (incluzând grandienduri si texturi) iar când se alege vizualizarea 3D a elementelor din diagrama se face disponibila o optiune care schimba look-ul 3D simplu în cel realist.
O utilitate prin care Calc se face remarcat este si Scenario Manager. Scenariile sunt seturi de celule care primesc un nume propriu si care pot primi anumite valori pentru a se observa efectul asupra celorlaltor celule sau diagrame.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !

Vizionare placuta !
DOWNLOAD FISIERE TEST

de Dan Constantin……..tutorialegimp.blogspot.com
 


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. deaconuandrei a zis

    Frumos tutorialul, dar cam lung!!! 😀

  2. Pentru 95% dintre firmele care folosesc computerele suite OpenOffice este arhi-suficienta. Eu o folosesc de vreo 5 ani de zile cu rezultate f bune.

    • vlad: Pentru 95% dintre firmele care folosesc computerele suite OpenOffice este arhi-suficienta. Eu o folosesc de vreo 5 ani de zile cu rezultate f bune.  

      Eu chiar as spune pentru 99% din firme, dar toti continue sa foloseasca produse piratate… 🙁

      • Da. De acord cu tine. Chiar si 99% dintre ele. Apoi cu un pic de atentie un Linux acopera 99% din necesitatile unui birou standard.

        Dumitru:
        Eu chiar as spune pentru 99% din firme, dar toti continue sa foloseasca produse piratate…   

      • chirciu: este super dar m-ai am de invatat, si astept sa invatam inpreuna  

        Adrian:
        Nu vrei sa le calculam si salariu sau sporu de vechime? sau cat mai au fiecare pana la pensie? Contabila sau secretara firei tale la ce o folositi? Sa va faca cafea si atat? cred ca ai inteles gresit serviciile noastre. aici facem tutoriale video, va ajutam pe voi sa ganditi, va deschidem apetitul va aratam cum puteti face si ce puteti face, mai departe pui mana si citesti, cauti, cercetezi si iti faci….Sau pui frumos si iti schimbi contabila…cauti una care stie sa-ti “serveasca” acste servicii.  

        Dumitru:
        Eu chiar as spune pentru 99% din firme, dar toti continue sa foloseasca produse piratate…   

  3. Foarte bun tutorial Dan, mai astept cu nerabdare celelalte, daca or mai fi din aceasta serie dedicate OpenOffice-ului. 😉

  4. Am descarcat Maya Autodesk 2010 si nu reusesc sa-i dau de capat sa il folosesc. Creati VA ROG ONU, cum Videotutorial se foloseste.Multumesc.

  5. Am incercat sa vad acest tutorial (am nevoie disperata de formulele din Excel)dar din pacate nu pot sa vad decat maxim 23 secunde din tutorial ,intra buferul sau se reseteaza tutorialul,poate e o problema de retea sau …pacat,videotutorial era ca o Biblie pentru mine ,am sa mai revin poate se remediaza ceva pe ici pe colo .Adresa mea de maill o aveti poate cine stie nu e uzual dar,as fi incantat sa-mi trimiteti macar partea cu ,,calculul tabelar”.Consider ca face-ti o treaba buna in proportie de 100% si acest incident e singular.Deci in aceste condtii la acest videotutorial pe nevazute dau nota 8 stiind ca intodeauna da-ti dovada de seriozitate si munca,ore pierdute pentru un ideal nobil.
    Stima si respect echipei si celor care fac ca totul sa fie posibil.Dodo.!

  6. Am revenit si am putut sa vad tutorialul .Este mult peste nota 8 cordata fara sa vad tutorialul.A-ti facut un lucru bun si de o valoare reala incepatorilor si nu numai.Fara nici o ezitare nota 10.100% am sa-mi anunt prietenii sa viziteze acest site.O zi buna ,cu prmisiunea ca mai revin.Dodo.!

  7. Dane te rog fa si un tutorial despre calcularea turelor a unor muncitori care lucreaza 12 cu 24 si 12 cu 48… bineinteles reprezentata intr un tabel,nedepasind un total sa zicem de 184 de ore…si cati muncitori trebuie pentru executarea serviciului???..daca e posibil acest lucru… mersi mult.

    • 76MIN: Dane te rog fa si un tutorial despre calcularea turelor a unor muncitori care lucreaza 12 cu 24 si 12 cu 48… bineinteles reprezentata intr un tabel,nedepasind un total sa zicem de 184 de ore…si cati muncitori trebuie pentru executarea serviciului???..daca e posibil acest lucru… mersi mult.  

      Nu vrei sa le calculam si salariu sau sporu de vechime? sau cat mai au fiecare pana la pensie? Contabila sau secretara firei tale la ce o folositi? Sa va faca cafea si atat? cred ca ai inteles gresit serviciile noastre. aici facem tutoriale video, va ajutam pe voi sa ganditi, va deschidem apetitul va aratam cum puteti face si ce puteti face, mai departe pui mana si citesti, cauti, cercetezi si iti faci….Sau pui frumos si iti schimbi contabila…cauti una care stie sa-ti “serveasca” acste servicii.

  8. Multumesc Dane ! Ca intodeauna tutorialele tale sunt deosebit de explicite ceea ce ne ajuta foarte mult pe noi cei nestiutori. Respectele mele.

  9. este super dar m-ai am de invatat, si astept sa invatam inpreuna

  10. Foarte bun tutorialul Dane, informatiile sunt foarte utile si mai asteptam si alte tutoriale despre Open Office. Multumesc!

Speak Your Mind

*