Economisire baterie pe Android cu Doze (sfaturi utile)

Economisire baterie pe Android cu Doze

Cum stam ?
Smartphone-urile au avansat extrem de mult in ultimii 10 ani si acum fac cam tot ce poate face un PC; Asta într-un pachet mai mic si mai portabil. Problema apare atunci când se termina bateria și odată cu ea, magia smartphone-ului.
Un ultimii ani, producătorii de telefoane deștepte au adus foarte multe îmbunătățiri pentru autonomia acestor device-uri portabile.

Economisire baterie pe Android cu Doze – Îmbunătățiri autonomie

Câteva din îmbunătățiri sunt:
1. Baterii Li-ION (polimer)
2. Anozi din materiale mai eficiente (silicon)
3. Marirea capacitatii bateriilor
4. Procesoare si module radio mai eficiente
5. Reguli de economisire in sistemul de operare
6. Ecrane OLED si TFT mai eficiente
7. Încărcare rapida (vezi Dash, 64% in 30min)
8. Incarcare Wireless

Economisire baterie pe Android cu Doze – Ce este?

De-a lungul timpului, pe sistemul de operare Android, producătorii de smartphone-uri, au implementat tot felul de aplicații, care ajuta la economisirea energiei, prin coborârea luminozității, oprire sincronizare, oprire wifi și Bluetooth si altele.
Google a venit cu alta soluție, care vine cu o abordare mai blânda, și care nu interferează cu sincronizarea și funcțiile telefonului.
Doze, este sistemul de economisire baterie pe Android, pe care Google l-a lansat odată cu Android 6 Marshmallow. Acesta are o abordare mai eleganta, prin faptul ca nu taie în carne vie, ca sistemele producătorilor.

Economisire baterie pe Android cu Doze – Cum funcționează ?

Cum funcționează Doze, sistemul de economisire baterie pe Android?
Doze monitorizează permanent ecranul și senzorii. Dacă acesta simte ca telefonul are ecranul închis și este așezat pe o suprafața stabila (masa, noptiera, etc), începe sa oprească aplicațiile din fundal, pentru ca acestea sa nu mai consume inutil din resursele telefonului.

Economisire baterie pe Android cu Doze – setări

În tutorial v-am arătat și cum putem face Doze, sa se comporte ceva mai agresiv, adică sa intre în activitate și sa oprească aplicațiile, odată ce am închis ecranul, fără ca telefonul sa fie așezat pe masa.
Tot în tutorial v-am explicat ca uneori, Doze va poate crea unele mici probleme. Mie, de exemplu, îmi oprește aplicația Popcorn Time, atunci când va uit la un film “gratis” și ecranul la telefon este oprit și acesta este așezat pe masa. Din fericire, Android ne opera setări pentru Doze, de unde putem scuti anumite aplicații de filtrarea Doze. Aceste aplicații “neoptimizate”, nu vor mai fi oprite de doze.

Economisire baterie pe Android cu Doze – tutorialul video





Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. acest program e bun doar daca aplicatia sau aplicatiile respective nu autopornesc iar dupa un interval. pt ca programu tot le da fill la aplicatii si iar pornesc si tot asa si asfel se consuma mai rapid bateria ca si cu ele in fundal. e ca un fel de autokill sa zic asa doar ca poti pune la excludere. si daca nai android 6 nu e prea de folos

    • Doze este un serviciu integrat în sistem, nu un simplu program.
      Program este Greenify, la care am făcut referire în tutorial.
      Din experienta de aproape 1 an de folosire, pot spune că Doze chiar functioneaza.

      • Adrian Gudus a zis

        Integrat doar de la Marshmallow în sus, îmbunătățit în Android 7 Nougat

        • da stiu ca am urmarit. dar ai urmarit sa vezi daca anumite programe nu repornesc iar dupa ce dozer a dat kill la ele? ca de regula multe programe sunt agresive si iar intra in fundal. da stiu ca e vb de android 6. ca daca repornesc cam seaca bateria ca dozer opreste ele revin si tot asa. ca na poate fi el integrat in sistem. eu sunt curios modu cum face. ca sti daca ai cel mai nou android nu mereu e mai bun. poate poti zice mai detaliat modul cum lucreaza daca revin sau nu programele care le-a oprit dozer. ca sunt curios. repet am urmarit si urmaresc tutorialele inainte sa comentez

          • Păi ideea e că Doze nu inchide aplicațiile, ci le “întârzie” activitatea obisnuită, le taie accesul la rețea etc.
            O analogie făcută de mine:
            Doze e ca o bula care face ca aplicațiile intrate în ea să “amorteasca”. Din când în când “bula” se dezactiveaza pentru perioade scurte de timp şi permite aplicațiilor să-si reia activitatea obișnuită, să se conecteze la rețea etc. Apoi iar intră în funcțiune. Astfel prelungește durata de viața a bateriei.
            Da, stiu că asemănarea cu o bula nu e cea mai strălucită, dar sper că ai prins cât de cât ideea.

  2. Salut! Am o intrebare: Am un laptop Lenovo Z50-75 si procesor AMD FX-7500 si placa video AMD Radeon R7 M260DX,si amj de gand sa ii pun un SSD.Am cumparat un SSD Intel 535 Series de 120 de giga,dar problema este ca nu mi-l vede .Cand il conectez la laptop,mi-l vede pana la primul restart,dupa nu mi-l mai vede nici Bios-ul.Doar hardisk-ul e recunoscut.Pe calculator merge impecabil.dar pe laptop nu,asa ca am facut schimbul, cel din calculator(Samsung 840 Evo) l-am pus in laptop,si Intel-ul in calculator.Intrebarea mea este:asa se intampla de obicei in cazul procesoarelor AMD impreuna cu ssd-urile Intel,sau problema e doar la mine? Deci,ssd-ul Intel nu e defect,si nici laptopul,

  3. Am uitat sa mentionez,am facut si update de bios la laptop si degeaba,iar la ssd e ultimul firmware.Stiu ca update-ul de bios sau de firmware aduce stabilitate si compatibilitate,de aceea le-am facut la amndoua,dar degeaba,nu a mers.

  4. Foarte util aceast video Economisire baterie pe Android cu Doze
    Multumesc pentru acest tutorial Economisire baterie pe Android cu Doze

    Recomand Economisire baterie pe Android cu Doze!
    A,da, era sa uit: Big like pentru Economisire baterie pe Android cu Doze!!

    Economisire baterie pe Android cu Doze

  5. Salut Cristi! Am și eu o întrebare , pe android 5.1 este compatibil Doze? Mulțumesc

Speak Your Mind

*