Cum ne alegem camera foto digitala potrivita – ghid hardware

Salut prieteni, astazi va voi explica cate ceva despre aparatele foto digitale, astfel veti alege urmatorul aparat foto digital in cunostinta de cauza.
De multa vreme nu se mai folosesc aparate foto clasice (cu film), acesta nu mai este un secret, era digitala a cuprins si fotografia. Astazi nu mai trebuie sa folosim filme cu 36 de pozitii, nu mai trebuie sa stam cu sufletul la gura pana la ridicarea fotografiilor de la laborator, parca imi amintesc cum era, nu stiai daca ai facut poze reusite, daca incadrarea sau expunerea au fost corect facute. In ziua de azi putem face mii de fotografii si pe deasupra le putem viziona imediat dupa ce le-am facut, putem controla in cele mai mici detalii comportamentul lentilelor sau al senzorului, sau putem apasa butonul “Auto” si aparatul se ocupa de tot, noua nu ne mai ramane decat sa apasam declansatorul si acesta va face singur: auto focus, auto exposure, va alege cea mai potrivita valoare ISO, va alege automat balansul de alb, bineinteles nu intotdeauna va alege corect, ne putem trezi pe ici pe colo cu fata rosie sau peretii care arau albi acum sunt verzui.
Aparatele foto digitale sunt impartite in trei categorii:
1. Aparatele compacte, in general sunt aparate cu setarile automatizate unde userii nu au prea multe setari de facut, acestea sunt excelente pentru utilizatorii fara experienta, oricine poate face fotografii cu aceste aparate, chiar si copii.
2. Aparatele prosumer, de obicei pe aceste aparate gasim senzori 4/3 de calitate, lentile interschimbabile, carcasa compacta, sunt aparate pentru utilizatorii fara experianta dar care apreciaza calitatea si care doresc setari manuale (focus, expunere).
3. Aparatele profesionale sau DSLR-urile, acestea sunt impartite in in doua subcategorii. DSLR-uri full frame cu sensori mari, echivalentul peliculei de 35mm. A doua subcategorie sunt DSLR-urile semiprofesionale cu senzori APS-C, acestea sunt cele mai apreciate pe piata datorita raportului foarte bun pret-performanta.
Indiferent ce aparat veti alege trebuie sa tineti cont de mai multe lucruri, in afara de numarul de megapixeli si zoom, la un aparat foto digital conteaza foarte mult si:
1. Tipul senzorului, FSI (frontside illuminated) vs BSI (backside illuminated) cel din urma este mult mai bun in conditii de iluminare slaba.
2. Dimensiunea sensorului, este vorba de dimensiunea fizica a acxestuia (nu are legatura cu numarul total de megapixeli), cu cat un senzor este mai mare cu atat pixelii sunt mai mari, un pixel mai mare capteaza mai multa lumina, asta inseamna zgomot de fond mai mic pe imagine si culori vii in conditii de iluminare slaba.
3. Calitatea si viteza lentilelor, aici puteti sa va bazati pe brand si pe review-uri.
4. Calitatea stabilizarii, stabilizarea ne ajuta la eliminarea tremuratului, o stabilizare optica (miscarea lentilelor pentru compensarea tremuratului mainii) este de preferat, cei de la Panasonic au dotat camerele foto digitale Lumix cu niste sisteme de stabilizare excelente (OIS, Mega OIS, Power OIS, Advanced OIS, Hibrid OIS), cam toti producatorii doteaza camerele sau lentilele (interschimbabilele) cu stabilizare optica, feriti-va de stabilizarea digitala.
5. Calitate LCD. Daca folositi camera exclusiv la exterior, trebuie sa luati in calcul si calitatea ecranului lcd sau existenta unui viewfinder.
6. Viewfinderul trebuie sa fie de tipul TTL (thru the lens), adica imaginea vazuta prin viewfinder sa fie cea care se va imortaliza, vedere directa prin obiectiv.
7. ISO, sensibilitatea senzorului este foarte importanta, cu cat un senzor are un ISO mai mare cu atat este mai sensibil la lumina.
8. Dynamic range, acest parametru defineste finetea unui aparat, un aparat cu un DR mare va genera niste imagini vibrante cu un nivel ridicat al detaliilor atat pe obiectele luminate corect cat si pe cele mai dezavantajate de lumina.
9. Numarul de pixeli sau megapixeli. Nu alergati dupa megapixeli, daca gasiti un aparat bun si are cel putin 8 megapixeli va va fi suficient, ce folos o caruta de megapixeli daca acestia nu sunt de calitate.
10. Zoom. Acesta este bine sa fie optic, zoomul digital este un zoom de proasta calitate care nu face altceva decat sa mareasca imaginea in loc sa apropie subiectul.
Un loc unde veti gasi totul despre aparate foto si obiective este dpreview.com, baietii de acolo fac niste review-uri excelente, va recomand ca dupa ce puneti ochii pe o camera sa intrati pe dpreview si vedeti ca parare au profesionistii, sa nu va fie teama, cei de acolo au tot felul de calsamente si instrumente de comparare, pe deasupra puteti vedea si mostre facute cu viitoarea voastra camera choar inainte sa o cumparati, misto nu ? Acordati atentie deosebita rezultatelor in limina slaba, acolo camerele nu se mai pot ascunde, daca la culoare se pot face smecherii, in lumina slaba isi arata adevarata putere pe care o au.
In final trebuie sa va spun ca fiecare trebuie sa-si aleaga aparatul pentru nevoile lui, un utilizator obisnuit care doreste sa-ti imortalizeze concediul nu are face cu un DSLR, acesta nu ar face decat sa-l enerveze pe om si sa-i strice concediul, omul are nevoie de un aparat compact ca acesta:
Aparat foto digital Fujifilm FinePix HS20 black
O fata tanara care nu are timp de setari si vrea un aparat bun care sa-i incapa in geanta de firma va alege:
Aparat foto digital Sony W510 12.1MP, Silver Card 2GB Husa LCSBDG
Un utilizator pretentios care vrea calitate insa nu doreste sa care genti cu lentile si alte minuni ce vin pe langa un DSLR va alege:
Aparat foto Mirrorless Panasonic DMC-GF3KEG-K, 12MP, Kit 14-42mm, Negru
Un fotograf profesionist care traieste din fotografie sau vrea sa se faca arta va alege probabil pentru mobilitate:
Aparat foto DSLR Nikon D7000, body
……..iar pentru studio va alege probabil:
Aparat foto D-SLR Canon EOS 5D Mark II obiectiv EF 24-105mm f/4L IS USM

………………………………..

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 700 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian

 


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. …incredibil ! tocmai eram pe un blog a carui proprietar e pasionat de fotografie si PAC ! tutorialul tau …revin dupa ce il vizionez.

  2. foarte util tutorialul. multumesc

  3. Interesant şi cu siguranţă util.
    O altă propunere ar fi “Cum ne alegem imprimanta potrivită”. Să fie cu laser ? să fie cu jet ? Care ne va costa mai puţin în timp ? (reîncărcare, cartuşe, tonere, consumabile etc ? ) Sau ştiu şi eu, alte aspecte de care ar trebui să ţinem cont când vom cumpăra o imprimantă.

  4. Am revenit ,mi-am revenit …EXCELENT tutorial foto ! …totusi nu ma pot abtine Cristi ,nu prea ai practica in fotografia clasica ceea ce a implicat confuzia pixelilor cu fotoelementele de pe senzor …bine,ar mai fi multe pentru ca de fapt diferenta intre fotografia clasica si cea digitala este suportul impresionabil ,adica inaite era celuloid cu emulsie de azotat de argint, iar acum este un senzor si un mic procesor …in rest totul a ramas la fel ….aaa,poze face toata lumea ,fotografii mai putini !

    • Iulian:
      Am revenit ,mi-am revenit …EXCELENT tutorial foto ! …totusi nu ma pot abtine Cristi ,nu prea ai practica in fotografia clasica ceea ce a implicat confuzia pixelilor cu fotoelementele de pe senzor …bine,ar mai fi multe pentru ca de fapt diferenta intre fotografia clasica si cea digitala este suportul impresionabil ,adica inaite era celuloid cu emulsie de azotat de argint, iar acum este un senzor si un mic procesor …in rest totul a ramas la fel ….aaa,poze face toata lumea ,fotografii mai putini !

      Cu fotografia clasica nu prea m-am omorat, eu bagam doar filmul in aparat si faceam poze, la final il derulam si dupa aceea mergea la fotograf pentru developare si unele din pozitii se transformau in poze, lasam pe nenea de acolo sa decida care-s de pastrat.
      Acum fotografia digitala este la indemana oricui, chiar si pe hartie este usor de scos cu o imprimanta, hartie buna si cartuse foto.

      • cristi-admin: Cu fotografia clasica nu prea m-am omorat, eu bagam doar filmul in aparat si faceam poze, la final il derulam si dupa aceea mergea la fotograf pentru developare si unele din pozitii se transformau in poze, lasam pe nenea de acolo sa decida care-s de pastrat.
        Acum fotografia digitala este la indemana oricui, chiar si pe hartie este usor de scos cu o imprimanta, hartie buna si cartuse foto.

        Ha, ha. Cât de tare sună: toți fac poze, fotografii prea puțini. Adevărată chestia. Totuși, în ziua de astăzi se merită un aparat decent ca performanțe cu obiective înterschimbabile. Deși văd pe telefoane camere de 8-12 MP, nu se compară cu nimic ținutu unui aparat foto în brațe, în detrimentul săpunierei numită generic smartfon, indiferent că-s aifoane, androide, WP7 și fac poze ca dracu. Fiecare aparat cu funcțiile și specializarea sa.
        Bun tutorial Cristi.

  5. Pai si cel mai scump aparat Digital sau ma rog unul de 8 – 10 mil nu concureaza cu unul Mirrorless ?Un Sony la 8 mil sau 10 nu e ca si cele din tehnlogia noua ?

  6. Daca prezentai si rangefinderele, le cuprindeai pe toate. :))

    Si de ce am alege un mirrorless in defavoarea unui clasic dslr la care cu 700 de lei poti lua un obiectiv de distanta sau un blitz extern ? 😀
    Practic, mirrorless-ul se bazeaza pe acelasi sistem ca si dslr-ul avand doar niste dimensiuni reduse, dar esti practic constrans sa stai la obiectivul ala imputit (14-42mm), ca nu stiu cati ar da 2500 de lei pe un alt obiectiv (100-300mm).

  7. ZECE !

  8. Super tutorialul, multumesc mult pt el. Si chiar as fi foarte incantat daca ati continua si cu alte tutoriale pe tema aceasta.
    Numai bine

  9. …fotografia clasica este aproximativ la fel cu cea digitala referitor la optica si mecanica unui aparat foto ,totusi piata aparatelor foto digitale este foarte inselatoare. In fotografia clasica conta foarte mult sensibilitatea filmului (suportul impresionabil) care era o chestie cu doua taisuri ,adica : daca foloseai un film sensibil obtineai fotografii cu granulatie mare (pixelate s-ar zice acum in digital) dar puteai sa fotografiezi la lumina scazuta ,la polul opus este filmul cu granulatie foarte fina la care insa trebuie multa lumina si timpi de expunere mari(fiabilitatea si sensibilitatea senzorului cred ca este foarte importanta)…ce este clasic in fotografia digitala : OBIECTIVUL(ansamblul de lentile prin care patrunde lumina) …restul e tehnologie cu care producatorii jongleaza ,adica poti sa ai un obiectiv super echipat cu lentile de proasta calitate (sau invers),poti sa ai un supersenzor care nu este folosit decat 25% datorita cantitatii si intensitatii de luminii care il impresioneaza …bineinteles conteaza foarte mult si ,,zgomotul alb” care este dat implicit de calitatea componentelor electronice …as mai vorbi un pic dar mi-e somn.Respect Cristi !

  10. Salut, Cristi sa iti zic ce diferente am gasit eu la Cannon A520 cu sensor CMOS 4,0 megapixeli face poze clar culori clare, totul clar si frumos numai la partea de video e cam slabut, iar celalalt este un Canon SX20IS cu sensor CCD la calitatea imagini este mai slaba culoriile nu sunt asa clare, are o tenta pe alb, mai si filmeaza HD dar degeaba, tot sensorul CMOS este mai bun adica ala are a520 pe care il am are 4.0megapixeli si celalalt are 20 megapixeli la care nu prea sunt incantat de el. 🙁

  11. Scuze 12,1 megapixeli are canon sx20is

  12. foarte interesant si bine ar fi daca ati continua cu aceste tut. dedicate aparatelor foto eu am multe nelamuriri ex. : ce sunt punctele de focalizare, care este diferenta la tipurile de memorie SD, SDHC,SDXC, despre obiective mar interesa sa stiu mai multe ………

  13. Pentru a afla performanta unei camere cautati la aceasta adresa http://www.dpreview.com/.Aici se fac testari de laborator si se da note pentru cele mai multe camere foto.

  14. bun tutorial si da ai putea sa faci unu despre “arta fotografiei”…mersi

  15. Super Tutorialul multumim

  16. Cel mai bun aparat de fotografiat este acel aparat care are in spatelel lui un fotograf cu experienta ca poti sa ai cel mai performant aparat ca de nu stii sa-l folosesti tot fotografii de proasta calitate va face.

  17. http://www.descopera.ro/stiinta/8960809-lumina-albastra-dusmanul-nostru-nocturn

    Nu stiu daca acest articol are 100% dreptate, dar am incercat aplicatia f.lux, si lumina pare intr-adevar mai confortabila pentru ochi. Majoritatea utilizatorilor acestei aplicatii sunt si ei foarte multumiti. Ii voi ruga si pe colegii mei de camera la camin sa o foloseasca, din cauza luminii laptopurilor adorm foarte greu noaptea. Adresa este urmatoarea: http://stereopsis.com/flux/

    puteti face un tutorial despre aceasta aplicatie … cei care stau tarziu in fata monitorului o sa simpta diferenta

  18. Alexandru-Claudiu Antonică a zis

    Vreau sa stiu de ce nu a fost postat si comentariu meu .

  19. Alexandru-Claudiu Antonică a zis

    Salut. Daca ar fi sa incep cu o nota pentru tutorialul tau, aceea ar fi un 8. Ai inclus multe lucruri referitoare la aparatele foto din ziua de azi exact cu ai spus si in titlu. Dar bine inteles ca nu a fost excelent. Mai jos am sa-ti enumar unele lucruri pe care nu le-ai inteles sau poate le stii dar le-ai gresit in tutorial :
    *MONTURA
    Nu poti schimba o muntura a unui aparat DSLR. Montura este un siste de prindere care difera de la producator la producator. Ca exista adaptoare e adevarat, dar ce ai spus tu ca poti schimba MONTURA e total gresit.
    *MECANISMUL DSLR
    Ai inceput sa explici cum se fac fotografiile la un aparat DSLR. Daca incepi, incearca sa ai un sfarsit. N-ai explicat exact cum se realizeaza aceasta fotografie. Ca defapt atunci cand apesi pe declansator oglinda, care initial iti reflecta lumina spre pentraprisma, se ridica si toata lumea se duce la senzor si apoi se inchide diagrafma si fotografia este salvata pe suport digital.
    *ZOOM
    Sa incep cu tipurile de zoom-uri. Exista doar 2 tipuri si acelea sunt : OPTIC si DIGITAL. Ce ai zis tu , ca sunt 3 tipuri de zoom, e o mare prostie. Acel iAuto este o inventie (sa-i spun asa…) a firmei producatoare pentru a veni spre binele utilizatorului, atata tot.
    *Mirroless Olympus PEN E-P1 1442
    Ai spus ca nu are blit si asta inseamna ca nu poti face fotografii in interior. GRESIT !!
    Daca nu ai un blit nu inseamna ca nu poti face fotografii in interior. Acest aparat, daca te uitai inainte bine bine observai ca are un obiectiv cu o focala foarte mare si anume f/1.3. Acest lucru inseamna ca diafragma obiectivului este capabila sa se deschida foarte mult si lumina sa patrunda intr-o cantitate mai mare la un timp de expunere mic.
    *RECOMANDARI
    Nu stiu daca esti intr-o masura sa faci recomandari. Dupa acest tutorial mi-ai lasat impresia ca nu prea stii ce este defapt un aparat foto. Si lucrul acesta l-ai spus si tu ca ai umblat doar cu produse de la PANASONIC.
    Ca sa fii o persoana demna de a da niste sfaturi, trebuie sa incerci mai multe produse si apoi sa spui care este cel mai bun. Tu ai umblat doar cu aparatele foto de la PANASONIC si recomanzi tuturor pentru ca ti se pare tie ca e mai bun. GRESIT !!

    Asta a fost ceea ce am vrut sa spui. O zi placuta in continuare si ai grija la tutoriale.

    • AdrianGudus a zis

      Alexandru-Claudiu Antonică:
      Salut. Daca ar fi sa incep cu o nota pentru tutorialul tau, aceea ar fi un 8. Ai inclus multe lucruri referitoare la aparatele foto din ziua de azi exact cu ai spus si in titlu. Dar bine inteles ca nu a fost excelent. Mai jos am sa-ti enumar unele lucruri pe care nu le-ai inteles sau poate le stii dar le-ai gresit in tutorial :
      *MONTURA
      Nu poti schimba o muntura a unui aparat DSLR. Montura este un siste de prindere care difera de la producator la producator. Ca exista adaptoare e adevarat, dar ce ai spus tu ca poti schimba MONTURA e total gresit.
      *MECANISMUL DSLR
      Ai inceput sa explici cum se fac fotografiile la un aparat DSLR. Daca incepi, incearca sa ai un sfarsit. N-ai explicat exact cum se realizeaza aceasta fotografie. Ca defapt atunci cand apesi pe declansator oglinda, care initial iti reflecta lumina spre pentraprisma, se ridica si toata lumea se duce la senzor si apoi se inchide diagrafma si fotografia este salvata pe suport digital.
      *ZOOM
      Sa incep cu tipurile de zoom-uri. Exista doar 2 tipuri si acelea sunt : OPTIC si DIGITAL. Ce ai zis tu , ca sunt 3 tipuri de zoom, e o mare prostie. Acel iAuto este o inventie (sa-i spun asa…) a firmei producatoare pentru a veni spre binele utilizatorului, atata tot.
      *Mirroless Olympus PEN E-P1 1442
      Ai spus ca nu are blit si asta inseamna ca nu poti face fotografii in interior. GRESIT !!
      Daca nu ai un blit nu inseamna ca nu poti face fotografii in interior. Acest aparat, daca te uitai inainte bine bine observai ca are un obiectiv cu o focala foarte mare si anume f/1.3. Acest lucru inseamna ca diafragma obiectivului este capabila sa se deschida foarte mult si lumina sa patrunda intr-o cantitate mai mare la un timp de expunere mic.
      *RECOMANDARI
      Nu stiu daca esti intr-o masura sa faci recomandari. Dupa acest tutorial mi-ai lasat impresia ca nu prea stii ce este defapt un aparat foto. Si lucrul acesta l-ai spus si tu ca ai umblat doar cu produse de la PANASONIC.
      Ca sa fii o persoana demna de a da niste sfaturi, trebuie sa incerci mai multe produse si apoi sa spui care este cel mai bun. Tu ai umblat doar cu aparatele foto de la PANASONIC si recomanzi tuturor pentru ca ti se pare tie ca e mai bun. GRESIT !!

      Asta a fost ceea ce am vrut sa spui. O zi placuta in continuare si ai grija la tutoriale.

      Daca esti profesionist de ce nu faci tu un tutorial macar asa “sumar” cum este asta si sa ne explici sau sa ne dai un sfat despre ce aparat sa achizitionam, ce zici, te bagi? Desigur ca nu. Voi profesionistii stiti tot dar altora nu aratati decat pe bani probabil…
      Decat un profesionist ca tine care tine doar pentru el si sare repede cu gura sa corecteze dar de altfel e foarte tacut si nu invata si pe altii despre arta fotografierii, mai bine un om care atat cat stie da si altora din cunostintele sale si le recomanda cate ceva.

    • Alexandru-Claudiu Antonică:
      Salut. Daca ar fi sa incep cu o nota pentru tutorialul tau, aceea ar fi un 8. Ai inclus multe lucruri referitoare la aparatele foto din ziua de azi exact cu ai spus si in titlu. Dar bine inteles ca nu a fost excelent. Mai jos am sa-ti enumar unele lucruri pe care nu le-ai inteles sau poate le stii dar le-ai gresit in tutorial :
      *MONTURA
      Nu poti schimba o muntura a unui aparat DSLR. Montura este un siste de prindere care difera de la producator la producator. Ca exista adaptoare e adevarat, dar ce ai spus tu ca poti schimba MONTURA e total gresit.
      *MECANISMUL DSLR
      Ai inceput sa explici cum se fac fotografiile la un aparat DSLR. Daca incepi, incearca sa ai un sfarsit. N-ai explicat exact cum se realizeaza aceasta fotografie. Ca defapt atunci cand apesi pe declansator oglinda, care initial iti reflecta lumina spre pentraprisma, se ridica si toata lumea se duce la senzor si apoi se inchide diagrafma si fotografia este salvata pe suport digital.
      *ZOOM
      Sa incep cu tipurile de zoom-uri. Exista doar 2 tipuri si acelea sunt : OPTIC si DIGITAL. Ce ai zis tu , ca sunt 3 tipuri de zoom, e o mare prostie. Acel iAuto este o inventie (sa-i spun asa…) a firmei producatoare pentru a veni spre binele utilizatorului, atata tot.
      *Mirroless Olympus PEN E-P1 1442
      Ai spus ca nu are blit si asta inseamna ca nu poti face fotografii in interior. GRESIT !!
      Daca nu ai un blit nu inseamna ca nu poti face fotografii in interior. Acest aparat, daca te uitai inainte bine bine observai ca are un obiectiv cu o focala foarte mare si anume f/1.3. Acest lucru inseamna ca diafragma obiectivului este capabila sa se deschida foarte mult si lumina sa patrunda intr-o cantitate mai mare la un timp de expunere mic.
      *RECOMANDARI
      Nu stiu daca esti intr-o masura sa faci recomandari. Dupa acest tutorial mi-ai lasat impresia ca nu prea stii ce este defapt un aparat foto. Si lucrul acesta l-ai spus si tu ca ai umblat doar cu produse de la PANASONIC.
      Ca sa fii o persoana demna de a da niste sfaturi, trebuie sa incerci mai multe produse si apoi sa spui care este cel mai bun. Tu ai umblat doar cu aparatele foto de la PANASONIC si recomanzi tuturor pentru ca ti se pare tie ca e mai bun. GRESIT !!

      Asta a fost ceea ce am vrut sa spui. O zi placuta in continuare si ai grija la tutoriale.

      Nu ar trebui sa-ti raspund, totusi o sa-ti explic, cu toate ca asta nu o sa-ti indrepte caracterul tipic Romanesc (critica distructiva, nodul din papura, sa moara capra).

      *MONTURA

      Odata folosit un adaptor, montura folosita este cea a adaptorului, deci s-a schimbat montura care acum permite montarea lentilelor care nu erau compatibile inainte.

      *MECANISMUL DSLR

      In tutorial s-a explicat in mai multe randuri modul de functionare, daca urmaresti tutorialul in intregime, lucrurile vor capata sens, dar probabil tu erai doar la vanatoare de greseli.

      *ZOOM

      Pana mai ieri erau doua tipuri de zoom, cel optic si cel digital, cel digital s-a rafinat putin intre timp, rezultand doua tipuri, cel vechi este cunoscut iar cel nou nu altereaza deloc imaginea, acesta foloseste pixelii nefolositi din extremitatile senzorului, se stie ca multi producatori monteaza senzori mai mari decat specificatia camerei. De exemplu ai un senzor de 16 megapixeli si pe specificatii apar doar 12, pixelii in plus permit permit o marire a imaginii fara alterarea calitatii.

      *Mirroless Olympus PEN E-P1 1442

      Niciun aparat foto nu este capabil sa relizeze fotografii decente la interior fara o sursa de lumina, cu atat mai putin un 4:3 indiferent ce deschidere a diafragmei are. Ca sa intre mai multa lumina trebuie sa si exista acea lumina, becul nu inseamna lumina, daca aveai ceva experienta iti dadeai seama ca lumina cade altfel pe subiect venind de la un bec in comparatie cu un blitz, nu mai vorbim despre puterea acestora.

      *RECOMANDARI

      Recomandare mea vine dupa o documentare prealabila, de fapt ghid-ul isi propune sa educe mai mult, partea cu recomandarea vine ca o parere personala. Cei care urmaresc acest ghid vor sti sa aleaga in cunostintade cauza deoarece stiu mai multe dupa ce au urmarit ghid-ul.

      Sugestiile, completarile si chiar observatiile sunt ok, atata timp cat sunt constructive, tu vrei doar sa demontezi cu orice pret spusele mele si asta fara argumente solide, as spune ca te agati doar de mici detalii sau de cateva omisiuni.
      Daca veneai cu cateva completari la tutorial chiar iti multumeam, asa cum am facut-o de mai multe ori, tu insa ai venit cu un aer de superioritate care nu face decat sa irite.
      Daca esti priceput, la ce-ti mai trebuie un tutorial ?
      Oamenii ca tine sunt prea multi in tara asta, tocmai asta-i problema noastra.

  20. Mie mi-a folosit acest tutorial. Ca sa comprimi un subiect atat de vast pentru a primi o directie, o idee, in jungla asta a aparatelor foto digitale nu e usor. La obiect, lamuritor pentru orice utilizator mediu si intr-un tutorial destul de lung ca intindere. Recomandarile realizatorilor tutorialului (chiar si a comentatorilor) sunt bune. Era si la mine acest impuls spre un DSLR dar imi dau seama ca asta implica studiu si experienta pe care nu le am sau nu prea am timp si chef sa le am. Pentru ce am eu de gand sa “pozez” vad ca exista solutii excelente!

  21. Ursachi Iulian a zis

    un tutorial despre “cum ne alegem camera video potrivita” daca ati face v-as fi recunocator! A dori sa achizitionez o camera video si nu sunt hotarat in privinta asta ! Va Multumesc

  22. @Alexandru-Claudiu Antonică – Ai stat sa cauti acele greseli. :)) Singurul lucru la care sunt deacord cu tine e cel legat de produsele Panasonic…

    @cristi – Ai dreptate, una este cand ai o lumina continua si una e cand ai un blitz, insa in ambele cazuri e vorba de puterea acestuia si de reflexie, ca exemplu, uite-te la un blitz extern cu inclinare si vezi principiu. 😀

    Unde nu exista lumina, nu exista fotografie, dar sunt situatii cu o lumina scazuta in care acea diafragma deschisa te poate scoate. Acum, sa tinem cont si de ceilalti doi factori pentru asa ceva, adica ISO si Shutter-ul. Unde nu se poate cu blitz ai varianta unui trepied + o expunere lunga (shutter mare) si rezultatul este acesta:
    http://fc00.deviantart.net/fs71/f/2011/005/d/8/salzburg_bridge_at_night__by_dowhoranzone-d36hsed.jpg

    PS: Nu am nici cea mai mica rautate in comentariu asta. Vreau doar sa aduc niste lamuriri. 😀

    Succes in continuare si un an fericit !

  23. Salut Cristi . Ar fi binevenit si un ghid de achizitie pentru camere video. Va multumesc bafta in continuare!

  24. ciprian a zis

    cristi-admin vad ca te pricepi la camere foto si de asta te intreb care dintre aceste camere se merita a fi cumparata? care e cea mai buna? si un top 3 daca se poate. 🙂 mersi

    Nikon Coolpix L810
    FUJI FINEPIX S4300
    Fujifilm FinePix S2980
    Fujifilm FinePix S3200
    Fujifilm FinePix S4000
    Fujifilm FinePix S4200
    Fujifilm FinePix S4500
    Fujifilm FinePix SL240
    Nikon Coolpix L120
    Nikon Coolpix L310
    Nikon COOLPIX L810
    BENQ GH700
    Canon PowerShot SX150IS
    Olympus SP-810UZ

  25. Salutare Cristi. Eu vreau sa iti multumesc pentru tutorial. Recunosc ca sunt un incepator de amator… si ceea ce ai explicat mi-a dat habar macar de ceea ce inseamna un aparat foto. Ziceai ca daca se cere in copmentarii mai faci un tutorial despre cum sa faci poze reusite. Te rog, daca se poate sa faci acest lucru pentru ca eu si probabil si altii nu ne pricepem inca si am vrea sa incepem de undeva.
    Cu stima
    Cezar

  26. Te rog frumos sa ma lamuresti(tu sau altii care au bunavointa) si pe mine .Din aceste aparate : Fuji Finepix S4000 si Samsung WB100 , care este mai bun?Te (/Va) rog sa imi raspundeti. Numai bine

  27. iacovache iulian a zis

    Mai multe tutoriale pls pls pls si de PREFERAT cei gen Alexandru-Claudiu Antonică mai bine ar completa ceva decat sa critice ….. acum voi repeta si eu sau voi adauga ceva pt cei care vor sa aiba ceva habar despre cum ne orientam ,cand cumparam un aparat foto digital :In primul rand aceastea ar trebui sa aiba o carcasa rezistenta din metal, sau daca nu, sa fie construite dintr-un plastic dur. Sa aiba stabilizator de imagine OPTIC,[digital este apa de ploaie] pentru evitarea pozelor neclare. EU zic ca ,5 mpx sunt arhisuficienti pt un fotograf amator [ claritatea imaginilor este limitata de dispozitivul optic (de lentile), indiferent cati pixeli se afla pe senzor.] ZOOMU OPTIC[digital este apa de ploaie] de x4 sau x5 este suficient pentru orice fotograf amator care nu vrea sa-si inceapa cariera de paparazzi. Daca iti place sa fotografiezi peisaje, atunci vei avea nevoie de un aparat cu un obiectiv (relativ) Wide, adica de la 28mm (Echiv. 35mm) in jos. La ce sa te uiti cind vine vorba de filmat? In primul rind, la rezolutie (sa fie minim 640×480) si apoi fps-ul (Frames per Second) sa fie de 30. Un aparat cu aceste caracteristici va filma binisor, doar ca atunci cind vorbim de filmare ne intereseaza si sunetul. Recomand un aparat stereo. Nu neaparat faptul ca e stereo e important, doar ca de obicei la un aparat care inregistreaza stereo, calitatea audio e satisfacatoare.Intre 4,5-9 fps in mod fotografiere continu .DESCHIDERAmaxima a DIAFRAGMEI ….. Dupa plaja focala a obiectivului gasim scrise urmatoarele: 1:2.8-4.8. In acest exemplu, 2.8 este deschiderea maxima a diafragmei. Ce valoare e bine sa aiba? Maxim 2.8, iar daca e mai mica (2.0 sau 2.5) si mai bine. Daca esti pasionat de fotografie si doresti sa inveti cit mai multe in viitor despre tehnica fotografica, atunci trebuie sa te asiguri ca aparatul dispune si de setari manuale.Care firma e buna? Toate cele care au divizie specializata de fabricare a aparatelor si au renume in acest sens: Nikon, Canon, Fuji, Pentax, Olympus, Panasonic, Sony etc.� Nicidecum nu BenQ, Trust, Canyon sau mai stiu eu ce firma, ca de nu ar fi, nu s-ar povesti.viteza mare ISO.Dimensiunea Senzorului eu o recomand ca dimensiunea acestuia sa fie de 1/1.7″, si nu de 1/2.5″.RECAPITULARE: 30fps in filmare , ZUM OPTIC suficient x5 ,STABILIZATOR IMAGINE OPTIC, SETARI MANUALE, DIAFRAGMA MAXIMA 2,8, DIMENSIUNEA SENZORULUI 1/1.7, MEGAPIXELI sufitienti 5. LENTILE deCALITATE ,,,, restu alegeti voi [culoarea ,si marimea ]:D

  28. Salut,
    As dori daca se poate sa ma ajutati in vederea achizitionarii a unui aparat foto.
    As ruga adminii acestui site, care au cunostiinte avansate sa imi propuna care dintre cele afisate mai jos sunt mai bune din toate punctele de vedere si pe care sa o cumpar
    Fujifilm FinePix S4000 si Nikon Coolpix L810

    Pretul fiind acelas de 800 lei :altex/flanco
    Multumesc frumos

  29. E interesant ce spuneti voi aici. Dar nu am gasit pe nici un magazin online posibilitatea de a filtra dupa criteriile de mai sus. Criteriile de pe site sunt stupide, gen dimenisunea LCD, marca, tip de card folosit, etc. Stie cineva vreun site care sa ma lase sa filtrez dupa dimensiune senzor, distanta focala, etc?

  30. Salut Cristi. Am cumpărat de curând o cameră digitală Canon Powershot SX160 IS. Sunt destul de mulțumit de ea, mai ales că are și un mod manual, care-mi permite să experimentez. Din păcate formatul de înregistrare a fotografiilor este clasicul JPEG. Am citit pe net că pot instala pe cardul de memorie un soft CHDK, bootabil, care-mi permite o mulțime de alte facilități, printre care și memorarea fotografiilor în format Raw (.DNG), dar care implică anumite riscuri. Ai putea face un videotutorial pe această temă?

Speak Your Mind

*