Configuratie PC performant cu noul Intel Skylake

Tutorial video – Configurație PC performant cu noul Intel Skylake

In sfârșit Intel a reușit sa se sincronizeze cu cadența Tic-Tac si a ieșit pe piața cu noile procesoare Intel Core generația a 6-a cu nume de cod Skylake.
In principiu cadența Tic-Tac, pe care cei de la Intel sincronizează producția, este un ritm de producție pentru procesoare, care respecta in oarecare măsura legea lui Moore. Acesta este gandit sa mearga in doi pași ca sa se evite problemele legate de introducerea unui nod de fabricatie nou pe o arhitectura noua Astfel, cei de la Intel, lansează in pasul “Tic” procesoare bazate pe arhitectura precedenta, dar cu un nod de fabricație mai fin.
Explicație cadența Tic-Tac Intel:
Tic = Ivy Bridge, trecere pe 22 nm cu păstrarea arhitecturii (acelaşi procesor cu circuite mai fine)
Tac = Haswell, păstrare nod 22 nm cu schimbare arhitectura (alta arhitectura pe acelaşi nod)
Tic = Broadwell, trecere pe 14 nm cu păstrarea arhitecturii (acelaşi procesor cu circuite mai fine)
Tac = Skylake, pastrare nod 14 nm cu schimbare arhitectura (alta arhitectura pe acelaşi nod)
Configurație PC performant cu noul Intel Skylake:
cele mai noi procesoare Intel Skaylake
Ce este nou in Intel Skylake ?
Chipset
Odată cu schimbarea arhitecturii, s-a introdus un socket nou si evident chipseturi noi. Primul chipset apărut este Z 170 care vine cu VRM inclus si in plus are 20 linii PCI-E 3.0.
Eliminare VRM din procesor
Daca generațiile trecute au avut regulatorul de voltaj (VRM) pe procesor, acum s-a mutat la loc in chipset. Asta datorita încălzirii excesive a procesoarelor si implicit limitarea plafonului de overclock.
Suport pentru memorii DDR3L si DDR4
Cu siguranța plăcile de baza desktop vor avea suport DDR4. Totuși putem avea placi de baza mici (mini ITX) cu suport pentru DDR3L, sau sisteme de sufragerie gen Intel Nuc, cu memorie DDR3L.
PCI-E este vedeta
Cu apariția noilor SSD-uri super rapide PCI-E NVME, avem nevoie de linii PCI-E 3.0. Chipset-ul Z 170 vine cu 20 linii PCI-E, care se adaugă celor 16 linii din procesor. In total avem 36 de linii PCI-E, care pot hrăni cu lățime de banda toate componentele si perifericele. Poate vom vedea cu chipuri de rețea 10 Gbps…
Overclock de top
Noile procesoare sunt extrem de overclock-abile, mai ales variantele “K”. Se pare ca mutarea regulatorului de voltaj pe chipset fost o alegere buna. Buna pentru overclock-eri si pentru producătorii plăcilor de baza, cărora Intel le cam luase una din sculele de marketing.
PC-ul pe care l-am configurat este foarte echilibrat. Bineînțeles voi sunteţi liberi sa faceți orice fel de modificări doriți, dar va recomand sa folosiți un SSD, ca sa nu limitați viteza de lucru a acestor noi procesoare Intel Skylake.
Upgrade de la un PC mai vechi
Daca aveți un PC si doriți sa faceți doar un upgrade minim, trebuie sa cumpărați doar procesor, placa de baza si memorii DDR4. Chipsetul este nou si nu putem folosi o placa de baza mai veche. Memoria, de asemenea, este noua si nu putem folosi module mai vechi, DDR2 sau DDR3.
Configurație PC performant cu noul Intel Skylake
Componente folosite in tutorial:
Procesor Intel® Core™ i5-6600K, 3.5GHz, Skylake-S, 6MB, Socket 1151, Box
Placa de baza Asus Z170-A, Socket LGA1151
Solid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5″, 120GB, SATA III
Memorie Kingston HyperX FURY Black, 16GB (4x4GB) DIMM, DDR4, 2400MHz, CL15, 1.2V
Placa video Gigabyte NVIDIA GEFORCE GTX 960 G1 GAMING, 2048MB, GDDR5, 128bit, HDMI, DVI, Display Port
Sursa Corsair VS Series CP-9020097-EU, 550 W, PFC Activ, ATX 2.31, 12 cm fan, Negru
Carcasa Floston ATX, Midi Tower, fără sursa, Neagra, EXCORDO



Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Interesant

  2. Cojocariu a zis

    As dori un tutorial pentru webcam Logitech C170, sa mearga cu Linux-Ubuntu 14.10 . Multumesc.

  3. Cum adica nu mai ai nevoie de unitate optica? Asta inseamna ca tu nu cumperi programe,windows, jocuri, filme.
    Nu am auzit sa se vanda chestiile astea pe usb, decat daca le iei de pe net ceea ce inseamna ca e ilegal.

    • In ziua de azi poti descarca orice program, de la orice companie software, dupa ce-l cumperi.
      Tocmai zilele trecute am cumparat Bandicam si mi-au trimis pe email linkul de download si licenta.
      Variantele pe disk, trimise prin posta, sunt mai scumpe.

    • Adrian Gudus a zis

      Te pomenesti ca tot ce exista pe DVD/CD este original, de parca nu pot arde un DVD sau CD cu muzica sau jocuri descarcate de pe internet.
      Iti pot spune ca nu cumparam softuri sau muzica si nu pentru ca le piratam ci pentru ca le achizitionam sub alta forma prin intermediul altor servicii in format digital.
      Filmele se pot inchiria online, avem si tutorial pe tema asta
      Muzica o achizitionam din Google Play Music pentru Android, un serviciu extraordinar prin care poti cumpara, asculta si stoca muzica fara sa folosesti stick sau DVD/CD
      De jocuri nu suntem pasionati. Alte nelamuriri?

      • Este adevarat ceea ce spui, Adrian! Dar ce care au CD-uri sau DVD-uri cu amintiri (poze, videoclipuri si filmari) n-au alta solutie decat sa-si cumpere o unitate optica! Asta e parerea mea!

        • Până la urmă e o chestie care ține de preferința fiecăruia, și mie mi se pare aiurea să nu existe o unitate optică mai ales pe un desktop. Poate că nu se mai folosește ca altădată, dar în cazuri de intervenție își dovedește utilitatea (dacă ai o borsetă cu discuri bootabile). Ok, se poate crea un stick înainte….dar durează ceva timp, trebuie căutat programul specific pentru fiecare aplicație, poate este necesar un alt pc cu sistem de operare funcțional. Plus că e aiurea, vine un prieten pe la tine cu un disc ceva…și nu ai unde să îl bagi. Dar repet, ține de preferința fiecăruia. Poți găsi la orice ”butic” o unitate optică sub 100 lei.

          Poate ai nevoie și de o indexare a datelor de pe discuri. Degeaba ai mormane de cduri și dvduri dacă nu poți accesa datele în timp util. Poți folosi asta :

          http://vvvapp.sourceforge.net/

  4. Adrian Gudus a zis

    Dacă ai un bun prieten sau rudă ce are deja o unitate optică, o poți ruga să îți permită să copii conținutul de pe CD/DVD pe un stick sau hard disk extern, îi dai și un 20 lei pentru deranj și problema este rezolvată. Te ajunge mai ieftin decât să cumperi o unitate optică. Mai poți opta și să mergi la un laborator foto/video care se poate ocupa de așa ceva.

  5. cristi nu e mare diferenta intr-e ultima generatie si generatia 4 de procesor. eu asta il am http://ark.intel.com/products/80806/Intel-Core-i7-4790-Processor-8M-Cache-up-to-4_00-GHz , si spun ca e aproximativ la fel acu pe ultimu are ceva in plus da nu cu mult tare. tu ce spui cristi de aces procesor?

    • Ca si performanta, Skylake este ceva mai bunicel, dar nu cu mult.
      Nu trebuie sa uitam insa, ca 4790 este un Haswell imbunatatit (Devils Canyon), din care inginerii Intel au stors si ultimul gram de performanta pe care-l putea gasi in Haswell.
      Revenind la Skylake, avantajul vine sub forma liniilor PCI-E 3.0, care acum sunt 36 in comparatie cu 16 pe Haswell.
      Pe Haswell nu aveai posibilitatea sa montezi un SSD PCI-E 3.0 4x sau o placa puternica pentru RAID; Nu mai vorbesc despre configuratii multi gpu cu placi video performante.
      Un alt avantaj vine pe partea de overclock, unde vom vedea in curand, dupa ce se incalzesc overclockerii, frecvente spectaculoase.
      In final o sa avem si procesoare mai petformante cu frecvente mai mari sau poate mai multe nuclee.

      • da. da idee e ca e si chestie de marketing. urmatoru procesor intel va avea inca cateva chesti in plus , dar cam aceleasi functii. da idee e ca un ssd pus fie pe un procesor ca al meu sau ca cel din tutorial in mare merge cam la fel de bine. acu ceva viteza in plus sau in minus nu e asa sesizabil. iar overclok am incercat pe al meu l-am tinut o ora si a ramas temeperatura la fe 38 39 grade. a da acum cum ai spus si tu cristi in acest tutorial si altele conteaza si placa baza pt ssd. si la memorie rami ddrm3 sau ddrm3L e cam le f ok. acu ddrm4 normal ca e ceva mai bun, cum ziceam e si chestie de marcketin ca mai da cate o lingurita in plus nu e asa mult

  6. aligator2007 a zis

    mai oameni buni nu se mai folosesc cd-uri ,dvd pentr-u ca pe dvd daca ai amintiri cumperi un hdd extern si pastrezi informatia care o ai, iar muzica la marea majoritate a playerelor audio au usb
    Cu cd-dvd sa nu credeti ca sunt in siguranta prea multi ani cu albume de familie sau alte amintiri ca o sa aveti surprize

  7. Bine punctat videotutorialul .Sunteti buni in tot cea ce faceti voi!..si apropo de unitate optica ,ai mare dreptate Adrian,eu in ultimii ani nu stiu daca am mai folosit dvd-rom.Si revenind la videotutorial,vin cu o intrebare: odata cu aparitia noii generatii de la intel ,preturile la generatia veche va scadea?Ma refer la HASWELL.

  8. n-am înțeles cu liniile pci-e . adică dacă am o placă video pci-e 3.0 x16 pe slotul pci-e 16 și mai am o placă de rețea pe slotul pci-e 1 , placă video no să mai transfere pe 16 linii ? o să transfere pe 15 ? o linie o ia placă de rețea ?
    și la astea 1151 procesorul văd ca 16 linii pci-e are . asta i5

    • La Haswell avem 16 linii PCI-E 3.0 pe procesor si pe chipset, Z97 de exemplu, avem 8 linii PCI-E 2.0 (nu 3.0).
      In mod normal, daca ai doar o placa video si nu vrei sa-ti montezi un SSD pe PCI-E 3.0, iti ajung liniile PCI-E, pentru ca placile de retea, USB-urile mai deosebite (3.1), thunderbolt, etc pot merge si pe PCI-E 2.0.
      Insa, odata cu aparitia SSD-urilor pe PCI-E 3.0 NVME, care au nevoie de 4 linii, se simte lipsa de viteza de interconectare intre componente.
      La Skylake avem 16 linii PCI-E 3.0 pe procesor si 20 de linii PCI-E 3.0 in chipset. Este suficient pentru orice fel de configuratii.
      Atentie !
      Intel si Micron tocmai au dezvoltat un tip de memorie flash care este de 1000 de ori mai rapida decat memoria din SSD-urile actuale; Va dati seama ca un SSD cu memoria 3D Xpoint va avea nevoie de latime de banda serioasa.
      Se pare ca ne asteapta un viitor luminos.

  9. De ce nu folosesc eu unitate optica ?
    Am unitate optica, chiar mai multe, dar nu o conectez pe placa de baza, decat in caz de urgente.
    Nu folosesc unitatea optica pentru ca:
    Face galagie la fiecare pornire a PC-ului.
    Incetineste procesul de boot.
    Poate fi inlocuita de un stick usb in 99% din cazuri.
    Sistemul de operare se instaleaza prea incet de pe un DVD.
    In timp ce vizionezi un DVD se aude motorul ca dracu.
    Dupa un timp se decalibreaza capul cu dioda care citeste/scrie disk-ul.
    Daca vrei sa arzi ceva, astepti prea mult.
    Spatiul de stocare de pe un DVD este ridicol de mic.
    ……as putea continua…
    Unitatea optica in ziua de azi imparte “camera” cu unitatea floppy in azilul cu tehnologii pe moarte.

  10. Salut Cristi! In primul rand foarte frumos tutorial si in al doilea rand am si eu nevoie de o parere! Am de gand sa imi achizitionez un nou sistem, in mare parte pentru tot ce tine de gaming si ceva streamuri, editare foto/video. Ma gandeam prima data la un 5820k dar dupa ce am vazut tutorial, nu stiu ce sa aleg dintre 5820k si 6700k. As vrea un sistem sa fie bunicel si sa faca fata destul de bine pentru urmatorii cativa ani, nu imi permit sa schimb tot sistemul atat de des si din cate am vazut 5820k are 6 nuclee spre deosebire de 4 cate are 6700k si ma gandeam ca poate pe viitor, 5820k va fi mai bun.. (daca jocurile sau aplicatiile vor fi optimizate pentru mai multe nuclee). Pretul este destul de apropiat la ambele procesoare.. tu ce imi recomanzi dintre aceastea doua? Multumesc!

  11. Tare tutorialul țineo tot așa.Chiar îmi place.Zi mi te rog de lenovo a5000, ceva că ești tare.Te rog,ține oțet așa!

    • Adrian Gudus a zis

      Dacă îl vrei pentru jocuri, nu ți-l recomand căci are un procesor MTK (MediaTek) care este renumit pentru proasta gestionare a bateriei. Cu alte cuvinte, nu vei fi foarte mulțumit de cât te va ține bateria

  12. L AI BUTONAT,SAU ARE CINEVA.JOCURI NU SINT PASIONAT,BATERIA TOT TINE 2 ZILE PE NET AM INTELES CA SE MISCA BINE CALITATE PRET EU ZIC CA E BINE,LA RDS 550RON IN RATE.DE L A CRISTI AS FI VRUT UN RASPUNS MAI DETALIAT CUM STIE EL SA O FACA.SINTETI TARI!

    • Adrian Gudus a zis

      Ne-ai mai întrebat același lucru și la alte 2 tutorialele și acolo spuneai că îl vrei pentru jocuri. Nu-i nevoie să scrii cu majuscule (litere mari) te vedem și dacă scrii normal!

  13. Adrian nu am spus in tutoriale de jocuri nu ma intereseaza jocuri, am zis de el ca telefon daca la i butonat ca din poze si riviuri sti cum e.Eu am spus calitate pret la cei de la rds 550 la abonament daca merita.Plusuri si minusuri l a el nu ca daca imi place il iau.E USOR SA SPUI IAL SI GATA.Nu va mai intrebam pe voi ca si eu sti dar voi sinteti cu ele si cind faci un riviu il faci si eu il fac dar sti cum e nu compari mincarea cu mincarimea.La procesor ai spus ca la jocuri si bateria se consuma repede de ce nu exista la el si alte imbunatatiri etc multumesc

    • Nu sunt Cristi si nici nu am butonat acest telefon, dar o sa iti spun parerea mea. Pe hartie arata bine, daca adaugam si pretul de 550 lei si posibilitatea de a-l lua in rate de la RDS-RCS cred ca devine un dispozitiv si mai bun, dar asa cum a spus si Adrian este echipat cu un procesor MTK care are o reputatie destul de proasta cand vine vorba de baterie si degeaba ai baterie de 4Ah daca optimizarea lasa de dorit. De asemenea dispozitivele cu procesoare MediaTeK nu se bucura de acelasi suport din partea dezvoltatorilor terti de care se bucura dispozitivele cu procesor Qualcomm. Deci nu o sa prea gasesti rom-uri custom pentru acest telefon. Avantajele cred ca ar fi ecranul HD si camera de 8 MP cu LED Flash. La majoritatea telefoanelor ce se incadreaza in acest pret intalnim de multe ori o camera de 5MP si un ecran qHD(540 x 960). Avantajele si dezavantajele enumerate de mine sunt structurate in baza specificatiilor tehnice. Cred ca cel mai bine ar fi daca ai posibilitatea sa mergi intr-un magazin si sa-l testezi TU.

  14. salut . stiti vreun soft android care sa blocheze interceptarile ? daca e telefonul ascultat , interceptat de firma gsm sau poate de o persoana fizica cu aparatura …

  15. E adevarat ca procesoarele astea din ultima generatie nu vin cu cooler la pachet?

  16. Salut, am vazut ca se vorbea de cooler box pe noile procesoare. Tin sa va zic ca nu vin box, asta au spus-o si cei de la PCgarage intr-un live acum cateva zile. Ca baieti de pe forumuri se plang de acest lucru. Spun ca au facut asa fara cooler, deoarece iti poti pune tu ce cooler doresti. Acuma cat o fi de adevarat nu stiu.

  17. Imi pare rau, dar Radeon R9 280 e mai bun decat GTX 960. In primul rand, primesti 3GB cu bus 384 bit fata de 2GB cu bus 128 bit la acelasi pret… Iar in benchmarkuri R9 280 a iesit mai bine. Nu va pacalati oameni buni.

    http://www.pcgarage.ro/placi-video/gigabyte/radeon-r9-280-oc-windforce-3x-3gb-ddr5-384-bit/

  18. dar HDD nu pui?

  19. am cumpărat un pc refurbished şi nu avea placa video.am achiziţionat un nvidia gt 420 1 gb pe 128 biţi high profile dar nu aveau pe stoc.am fost contactat şi mi+au spus că îmi dau alta asemănătoare un pic mai scumpă.am fost de acord şi mi+au dat un nvidia quadro 600 la aceiaşi configuraţie de 1gb cu 128 biţi dar low profile.întrebarea mea:care din ele este mai performantă?

  20. Sursa Corsair la gaming ?
    SSD Samsung ?

    Apuca-te de gradinarit !

  21. Pot rula filme 4K pe placa video integrata , imi poti recomanda o placa video care poate duce 4K la un pret decentv?

  22. Multumesc de raspuns , Bafta

Speak Your Mind

*