Bazele fotografiei, viteza obturator, diafragma si iso pe intelesul tuturor – tutorial video

Salut prieteni, azi voi incepe o serie mai lunga de tutoriale (nu toate odata) dedicate fotografiei si filmarii, o sa invatam pas cu pas tainele aparatelor, vom invata sa le “imblanzim” ca sa obtinem exact ce ne dorim.
Ca in orice domeniu trebuie sa cunoastem mai intai bazele, fara notiunile de baza nu vom putea trece mai departe. Sigur, toata lumea stie sa apese pe buton insa nu intotdeauna iese ceva de admirat, probabil multi dintre voi ati admirat unele fotografii foarte frumoase si v-ati intrebat cum au reusit acei fotografi, cu siguranta nu fotografiau in modul auto, asta-i cert.
Ca sa obtinem rezultate mai altfel decat “turma” trebuie sa “stapanim” bine aparatul si setarile acestuia. Uneori poate parea intimidant insa e mai usor decat va imaginati.
Viteza obturatorului, diafragma si iso sunt lucrurile pe care trebuie sa le intelegem, daca pe acestea le intelegem pe deplin, dupa aceea totul vine de la sine, trebuie doar sa urmam logica.
Daca nu stii aceste lucruri, nu stii de ce ai facut o fotografie prea intunecata sau prea inundata de alb.
Parca vad fotografii amatori care se roaga la toti sfintii sa nu se miste subiectul, daca ar stii cateva lucruri logice ar putea face o fotografie reusita chiar daca subiectul este un BMW care merge cu viteza maxima, trebuie doar sa marim viteza obturatorului si sa deschidem diafragma cat sa avem suficienta expunere, in acelasi timp valoarea iso trebuie tinuta pe cat posibil la minim.
Acesti trei parametrii ai camerelor pot fi modificati oricand in modul manual chiar daca avem o camera compacta ieftina, nu trebuie sa ai un DSLR ca sa faci fotografii frumoase.

Cele trei lucruri de baza:

1. Viteza obturatorului.
Obturatorul este ca o cortina in fata senzorului sau a filmului care se deschide si se inchide pentru a permite luminii sa “loveasca” senzorul, aceasta viteza poate fi marita sau micsorata in functie de nevoi si bineinteles in functie de obiectiv, nu putem folosi o viteza mare pe obiective lente, fotografiile vor parea intunecate.

2. Diafragma obiectivului (F-stop).
Aceasta este exact ca irisul (exact ca la ochi), se inchide si se deschide pentru a permite luminii sa patrunda in aparat, la ochi asta se face automat, la aparat trebuie sa o facem noi sau sa lasam aparatul sa interpreteze lumina ambianta si sa seteze automat deschiderea diafragmei, pentru fotografii frumoase avem nevoie de o deschidere cat mai mare, astfel obtinem o profunzime de camp ingusta (portiunea care este in focus este mica), in afara focusului obtinem efectul de “bokeh”, o ceata care confera compozitiei un efect placut si accentueaza ceea ce este un centrul atentiei (in focus).

3. ISO
Aceasta este sensibilitatea senzorului la lumina, un senzor bun cu iso nativ ridicat se descurca mult mai bine in lumina slaba, culorile se pastreaza, zgomot scazut. De preferat este sa pastram iso cat se poate de jos si sa-l ridicam doar cand nu avem de ales.

Daca intelegeti aceste trei chestii o sa va fie totul mult mai clar, practic cu acestea controlezi comportamentul camerei si aspectul final al fotografiei.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 800 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian



Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Cristi un subiect de tutorial care este diferenta intre CCD si CMOS ?

  2. Anatolie a zis

    Nici nu știți de când așteptam acest tutorial. E de apreciat efortul vostru de a-i învăța pe alții atâtea lucruri în mod GRATUIT. Mulțumim mult!

  3. Da pot sa spun ca e un videitutorial la subiect dar totusi are lipsuri si se vede ca nu esti expert in aparate foto si in acelasi timp nici prea mare fotograf.Ar fi de rectificat in primul rand chestia cu ISO care e cama in felul urmator,cu cat e ISO mai mic cu atat fotografiile vor fi mai clare fara noise,dar in acelasi timp de la ISO 800 in sus si cele mai bune aparate si ma refer la cele de DSLR nu mai fac fotografii bune iar la ISO 1600 au deja noise foarte vizibil dar totusi se poate retusa in programele de editare foto.Ar mai fi de precizat ca aparatele compacte toate au undeva un led sau ceva ce se aprinde in verde cand setarile sunt bune si se poate fotografia si se aprinde in rosu cand ceva nu este bine setat.Apoi ca sa facem fotografii bune indiferant cum am setat aparatul si chiar pe automat trebuie stiut faptul ca butonul de declansare a fotografierii are doua pozitii adica primadata trebuie sa apasam cu grija pana la jumatate si sa asteptam ca aparatul sa focalizeze apoi vom primi un semnal sonor ca a focalizat si abia dupa aia apasam pana la capat si facem fotografia.Daca nu facem asa nu vom face niciodata fotografii bune si ar mai fi ceva apasam butonul cu grija si nu ne grabim sa luam degetul de pe buton ca riscam sa facem miscare cu aparatul si fotografia va fi compromisa.Ar mai fi multe de spus dar exista o regula intre fotografi ca dupa ce faci cam in jur de 10000 de poze abia apoi vei reusi sa faci fotografii bune.Astept si restul de tutoriale si daca mai pot sa comlectez cate ceva am s-o fac binenteles daca nu e cu suparare.Multa bafta si fotografii cat mai bune.

  4. Super tutorialul, dar fa unul si cu aparate digitale, cred ca ar fi de spus destule si despre ele… te rog eu… Nota 10 pt acest tutorial si celelalat de ieri.

  5. am revenit cu o intrebare care nu e legata de subiect dar as vrea sa mi se raspunda: Am pus niste filme pe dvd-uri maell si cand vreau sa le vad de pe dvd nu merg, nu da nici o eroare, se deschide vlc, dar nu porneste filmul, leam copiat de pe dvd in pc lafel, cand leam scris pe dvd-uri am pus viteza x6… oare dc?

  6. faceti va rog frumoas un tutorial despre cum se afla codul puk sau pin !

  7. adrian:
    faceti va rog frumoas un tutorial despre cum se afla codul puk sau pin !

    Nu se poate afla decat la un magazin de specialitate, ai cosmote de exemplu sau orice alta cartela, te duci cu ea si spui ca ai gresit pinul si pukul nu il mai ai… si fac ei trb… daca esti pe cosmote dai la *100# ai un meniu acolol printre care si codul puk, intri acolo, ai 2 nr tau sau nr. altui utilizator cosmote, dai la al utilizator, scri nr de tel al care puk vrei sa il afi si vrei primi prin sms pe nr de cosmote de pe care ai accesat acel meniu….cauti un prieten de pe cosmote si tu… intelegi ce vreau sa zic, asta este valabil si pt ornage si vodafone, ori magazin ori asa…cauta pe net sau siteul lor…

  8. FOARTE BUN TUTORIALUL CRISTI DAR AM SI EU O RUGAMINTE DACA SE POATE SA FACI UN TUTORIAL DESPRE CITEVA CELE MAI BUNE PROGRAME DE OPTIMIZAT PC

  9. Da,nu m-as grabi precum Cony sa dau un vot calitatilor tale de fotograf,sunt sigur ca nu ai facut din fotografie o profesie,insa trebuie sa spun “JOS PALARIA”.Ai luminat,sa spunem asa,strada novicilor in fotografie,explicand aceste date tehnice,esentiale in realizarea unei fotografii reusite.Ma alatur celor care au apreciat tutorialul tau si in special celor care mai cred inca in fotografie.Ma bucur nespus ca ati avut ideea de a impartasi si din acest domeniu si sunt de-a dreptul uluit de munca extraordinara pe care o depuneti intreaga echipa.Nu prea am timp sa va scriu des,insa in aceasta seara cand am vazut tutorialul nu m-am putut abtine si trebuie neaparat sa-mi arat gratitudinea pentru munca voastra.La fel ca multi din cei care vor urmari acest tutorial si vor incepe sa inteleaga ca a fotografia inseamna mult mai mult decat a apasa butonul de declansare si eu cativa ani in urma am intrat in aceasta minunata lume a “Clipelor Eterne”.Doresc sa-i sfatuiesc pe cei ce vor incerca in viitor sa puna in practica tehnica fotografierii,sa vada intai cu inima fotografia,apoi cu ochiul si numai dupa aceea sa apese pe declansator.Si ca o completare la comentariul lui Cony,un fotograf renumit in partile in care locuiesc eu,m-a invatat asa:”Cand din 36 de fotografii(el era fotograf de pelicula) vei putea alege trei fotografii reusite iar pe celelalte 33 le vei arunca fara pasare,atunci te vei numi fotograf”.
    Tineti-o tot asa si astept un tutorial despre incadrarea subiectului in fotografie,regula tertzilor s.a.m.d.

  10. tyb:
    Da,nu m-as grabi precum Cony sa dau un vot calitatilor tale de fotograf,sunt sigur ca nu ai facut din fotografie o profesie,insa trebuie sa spun “JOS PALARIA”.Ai luminat,sa spunem asa,strada novicilor in fotografie,explicand aceste date tehnice,esentiale in realizarea unei fotografii reusite.Ma alatur celor care au apreciat tutorialul tau si in special celor care mai cred inca in fotografie.Ma bucur nespus ca ati avut ideea de a impartasi si din acest domeniu si sunt de-a dreptul uluit de munca extraordinara pe care o depuneti intreaga echipa.Nu prea am timp sa va scriu des,insa in aceasta seara cand am vazut tutorialul nu m-am putut abtine si trebuie neaparat sa-mi arat gratitudinea pentru munca voastra.La fel ca multi din cei care vor urmari acest tutorial si vor incepe sa inteleaga ca a fotografia inseamna mult mai mult decat a apasa butonul de declansare si eu cativa ani in urma am intrat in aceasta minunata lume a “Clipelor Eterne”.Doresc sa-i sfatuiesc pe cei ce vor incerca in viitor sa puna in practica tehnica fotografierii,sa vada intai cu inima fotografia,apoi cu ochiul si numai dupa aceea sa apese pe declansator.Si ca o completare la comentariul lui Cony,un fotograf renumit in partile in care locuiesc eu,m-a invatat asa:”Cand din 36 de fotografii(el era fotograf de pelicula) vei putea alege trei fotografii reusite iar pe celelalte 33 le vei arunca fara pasare,atunci te vei numi fotograf”. Tineti-o tot asa si astept un tutorial despre incadrarea subiectului in fotografie,regula tertzilor s.a.m.d.

    Nu sunt fotograf profesionist, pot spune ca sunt un amator ambitios, cu toate astea cunosc, inteleg si simt aparatul, asta este foarte important.
    Sunt inclinat mai mult spre video insa fotografia incepe sa-mi faca cu ochiul din ce in ce mai des, mai ales cand imi iese cate ceva din ce-mi propun. Video iese suuuperb din dslr, cu camerele video nu poti controla prea mult rezultatul final, cu dslr-ul in schimb poti face minuni, mai ales daca ai sticla. Ca sa va dati seama, ultimul sezon Dr House a fost filmat cu DSLR-uri. Calitate de mii de euro cu numai cateva sute.
    O sa incerc sa explic cat mai bine chestiile tehnice si teoria, cu talentul nu cred ca pot ajuta pe cineva, nu prea am inclinatii artistice.
    Cel mai important la inceput este sa invete omul cum functioneaza aparatul (asa vreau sa fac) si regulile de baza, dupa aceea fiecare este pe cont propriu.

  11. tyb:
    Da,nu m-as grabi precum Cony sa dau un vot calitatilor tale de fotograf,sunt sigur ca nu ai facut din fotografie o profesie,insa trebuie sa spun “JOS PALARIA”.Ai luminat,sa spunem asa,strada novicilor in fotografie,explicand aceste date tehnice,esentiale in realizarea unei fotografii reusite.Ma alatur celor care au apreciat tutorialul tau si in special celor care mai cred inca in fotografie.Ma bucur nespus ca ati avut ideea de a impartasi si din acest domeniu si sunt de-a dreptul uluit de munca extraordinara pe care o depuneti intreaga echipa.Nu prea am timp sa va scriu des,insa in aceasta seara cand am vazut tutorialul nu m-am putut abtine si trebuie neaparat sa-mi arat gratitudinea pentru munca voastra.La fel ca multi din cei care vor urmari acest tutorial si vor incepe sa inteleaga ca a fotografia inseamna mult mai mult decat a apasa butonul de declansare si eu cativa ani in urma am intrat in aceasta minunata lume a “Clipelor Eterne”.Doresc sa-i sfatuiesc pe cei ce vor incerca in viitor sa puna in practica tehnica fotografierii,sa vada intai cu inima fotografia,apoi cu ochiul si numai dupa aceea sa apese pe declansator.Si ca o completare la comentariul lui Cony,un fotograf renumit in partile in care locuiesc eu,m-a invatat asa:”Cand din 36 de fotografii(el era fotograf de pelicula) vei putea alege trei fotografii reusite iar pe celelalte 33 le vei arunca fara pasare,atunci te vei numi fotograf”. Tineti-o tot asa si astept un tutorial despre incadrarea subiectului in fotografie,regula tertzilor s.a.m.d.

    Cred ca ai inteles gresit ce am vrut sa spun.Nu am spus ca nu e bun tutorialul ci am complactat niste lucruri care au fost omise si care sun esentiale.Si sa mai spun o complectare care este cea mai esentiala din toate si anuma poti sa ai si cel mai scump aparat din lume daca nu sti cum sa-l ti in mana si cum sa declansezi nu vei reusi sa faci niciodata fotografii bune sau si daca da din multe foarte putine vor fi bune.Si sa mai spun ceva un profesionist va face fotografii bune si cu un aparat de unica folosinta pentru ca stie cum sa umble cu el.

  12. Salut.Tin sa multumesc ptr.acest tutorial,deoarece pentru mine a venit exact cand trebuia.Am cumparat un aparat NIKON D5100 CU OBIECTIV 18-105mm VR ,1:3.5-5.6G ED,si am fost cu el in concediu in Turcia ,zilele astea.In Istanbul in aeroport am vrut sa fac o fotografie cu sotia si copilul,dar facand poza am observat ca sotia si copilul nu se vedeau mai deloc, fiind foarte inchisi la culoare.Tin sa precizez ca era multa lumina in aeroport,deoarece peretele din spate era numai din sticla,iar lumina o aveam in fata.Cum ar fi trebuit sa setez aparatul in conditiile in care am multa lumina in fata si trebuie sa fac o fotografie in acele conditii.Merci

    • Dupa mine era deajuns sa activezi flash-ul incorporat cu setarea SLOW si fotografia venea perfecta.Sau mai este o posibilitate:sa masori expozitia pe fata “subiectului”sa o blochezi cu butonul AF/AL si apoi sa focalizezi si gata fotografia.A masura expozitia inseamna a apropia pur si simplu fotocamera de chipul persoanei pe care tu vrei sa o fotografiezi in asa fel ca senzorul sa citeasca temperatura luminii si sa calculeze viteza obturatorului pentru a realiza o fotografie echilibrata.Setarea aparatului e bine sa fie A (prioritate de diafragma) deoarece iti da mai multa flexibilitate si viteza de miscare.Sper ca am fost de ajutor.

      • “expozitie” ??? de unde ai scos-o bre ? mai trebuia sa adaugi “pe simeze”

        expunere – este termenul corect si cind scri sau cind vorbeesti despre fotografie.
        da ! se poate spune – expozitie de fotografii la galeria “x”
        eu nu stiu cu ce se masoara expozitia, o fi metru, compasu sau subleru …

  13. Revin cu o intrebare.Cand folosesc modul M/A/S/P ,obiectivul trebuie lasat pe MANUAL sau pe AUTOMAT.Merci fain

    • Iti convine sa-l lasi in automat,altfel va trebui sa focalizezi tu manual si asta cere mult skill,iar tu zici ca numai ce ai inceput sa folosesti un DSLR.

    • In toate modurile poti sa folosesti focalizarea manuala sau automata.De indicat ar fi ca numai unde nu poti sa focalizezi automat sa treci la modul manual sau unde vrei sa faci o compozitie mai aparte si obiectivul nu poate focaliza automat sau o face dar nu prea bine.

  14. zagan:
    Revin cu o intrebare.Cand folosesc modul M/A/S/P ,obiectivul trebuie lasat pe MANUAL sau pe AUTOMAT.Merci fain

    nu trebuie lasat pe manual

  15. Cony: Cred ca ai inteles gresit ce am vrut sa spun.Nu am spus ca nu e bun tutorialul ci am complactat niste lucruri care au fost omise si care sun esentiale.Si sa mai spuno complectare care este cea mai esentiala din toate si anuma poti sa ai si cel mai scump aparat din lume daca nu sti cum sa-l ti in mana si cum sa declansezi nu vei reusi sa faci niciodata fotografii bune sau si daca da din multe foarte putine vor fi bune.Si sa mai spun ceva un profesionist va face fotografii bune si cu un aparat de unica folosinta pentru ca stie cum sa umble cu el.

    Mai mult sau mai putin bune.Bune in sensul in care un profesionist stie sa aleaga bine o locatie,lumina si incadrarea in fotografie a subiectului.In rest totul depinde de performanta fotocamerei.Si sa mai completez ceva,ISO ajuta foarte mult in obtinerea unui efect “granulat”al fotografiei artistice si fotografii de odinioara,cei de pelicula recurgeau deseori la incrementarea sensibilitatii peliculei pentru obtinerea unor capodopere ale fotografiei,lucru care astazi din pacate nu mai este posibil in digital fara ajutorul unui soft performant si iscusinta unui grafician specializat.Si chiar si-asa nu se mai obtine acelasi efect pe care il dadea pelicula.Cheam-o nostalgie sau cum vrei,insa tot pelicula este cea care face diferenta in fotografie.

  16. Florin a zis

    “Diafragma obiectivului (F-stop).
    Aceasta este exact ca irisul (exact ca la ochi), se inchide si se deschide pentru a permite luminii sa patrunda in aparat…”
    La clasa a VII-a fizica la lectia despre ochi se precizeaza: irisul ofera culoarea ochiului (albastru, verde, caprui, negru) si nu are rol in constructia imaginii pe care o formeaza ochiul. Tot acolo se mai precizeaza: pupila este capabila sa isi modifice dimensiunile asa incat sa regleze cantitatea de lumina care patrunde in ochi. Functioneaza ca o diafragma.
    Deci va rog sa fit atenti.
    In rest numai de bine!
    Si munca voastra este de apreciat.

  17. Pentru tyb.Dupa gravatar imi dau seama ca esti un pasionat/profesionist in ale fotografiei.Iar daca e si aparatul ,de fapt obiectivul ale tale,confirma totul.Ce zici de NIKON D5100 .Cum ziceam ca sa faci o poza in contra lumina trebuie: 1- sa inchidem diafragma cat mai mult(mie imi arata pe lcd cat e deschisa diafragma)
    2-sa micsoram timpul de expunere a senzorului(1/400 banuiesc ca reprezinta timpul de expunere.Sa zice timpul asta 1/400 e ptr multa lumina,la mine merge in mod M pana la 1/4000,la ce ar folosi 1/4000.
    3-ISO trebuie sa fie pe timpul zilei cand sant conditii bune de fototgrafiat la 100,cand e multa lumina in fata ,sau in jur cam la cat trebuie sa fie.la aparatul meu Nikon d5100 vad ca ISO ajunge pana la 6400,si mai este HI0.3, HI0.7, HI1, HI2.
    Daca eu modific ISO,DIAFRAGMA , in modul M/A/S/P,cand trec pe modulul automat valorile raman aceleasi sau se schimba automat,deoarece este pe automat.Daca vrei iti las mailul meu poate vb pe mai [email protected]

  18. salut, am vazut in videotutorial ai un NIKON DSLR , am un NIKON 3100 DSLR si nu inteleg ce intimpla in filmare se aude miscarea obiectivului si dureaza doar 9 minute din ce cauza?

  19. Va recomand urmatorul link: http://www.canonoutsideofauto.ca/play/
    pentru incepatori mi se pare genial!

    Va salut cu respect!

  20. Cristi ! faci o treaba buna si explici clar pentru toti.
    Este de admirat efortul tau de a te avinta si spre alte domenii decit it.
    trebuie sa-ti spun totusi, ca in 15min. nu poti explica chiar si elementele
    de baza. totusi este de apreciat.

    ordinea celor trei elemente este :
    prima si cea mai importanta este ISO.
    in functie de iso, se fac restul setarilor
    perechii, timp / diafragma.

    eu am nevoie de un consilier it iar tu ai nevoie de unul ptr. foto
    putem face schimb de experienta oricind vei vrea.
    adresa mea, de e-mail cred ca o vezi, fiind administratorul site-ului.
    asa ca oricind, ai nevoie de un sfat ma poti contacta si iti raspund
    deoarece si tu m-ai ajutat la multe pina acum.

Speak Your Mind

*